Keresés

Részletes keresés

_Berci Creative Commons License 2020.10.22 -3 0 161440

A türük drone ... meg annak szemrevetelezese ...

 

Bayraktar TB2 UAV Reached 100.000 Flight Hours

 

https://www.youtube.com/watch?v=1lyydF_NlMc

 

Platon Creative Commons License 2020.10.22 -1 0 161439

Operation spring shield

 

Az idén volt. Te 2019 et írtál. Akkor is volt hasonló incidens.

 

Úgy látom kicsit összemosódik itt a kettő. 

 

Idén tavasszal Erdogan "fel akarta szabadítani" Idlibet, de anélkül hogy bármi eredményt elért volna egy hét után le kellett állnia mert Moszkva leállította. Az egyetlen változás annyi volt hogy a Törökök támogatta terroristák elvesztették a stratégiai fontosságú Saraqib városkát az M5 autópálya Latakia felé (M4) vezető leágazásánál.

 

Szóval a vége az lett hogy a törökök elvesztettek egy stratégiai fontosságú csomópontot és kénytelenek voltak leállni. Ráadásul az M4 autópálya is közös török orosz ellenőrzés alá került, azaz a terroristák többé nem tudják használni. 

 

Putyin konkrétan magához rendelte Erdogánt Moszkvába, aki mindent félredobva már másnap oda is utazott és leállított mindent még mielőtt hazarepült volna.

 

 

Előzmény: Cs_ (161438)
Cs_ Creative Commons License 2020.10.22 0 0 161438

Olvass kérlek utána, mielőtt válaszolsz. Az Operation spring shield  közvetlen oka az volt, hogy lebombáztak a szírek 30+ katonájukat. Ezt még az orosz sajtó is megírta.

 

 

"A sztori vége meg az lett hogy az Oroszok megegyeztek Erdogánnal. Erdogán feladta a birodalmi ambícióit egy buffer zónáért. Szíria él és virul, az USA meg elárult a kurdokat is ahogy szokta a "szövetségeseivel"."

 

 

Mi volt az oroszok által támogatott szír kormányerők célja? Felszámolni Idlib tartományban, az utolsóként még meglévő, törökök által támogatott lázadó erőket. Mi volt a törökök célja? Ezt megakadályozni, a szíriai pozíciók megtartása.

 

Mi lett a végeredmény? Fegyverszünet, minden maradt a régiben, a szír kormány meg így járt. Ezt azért elég nehéz eladni, hogy nagy orosz győzelem történt, mert inkább beleharaptak a kevésbé fájdalmas ujjukba, némi szépségtapasszal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Platon (161435)


Platon Creative Commons License 2020.10.22 -1 0 161437

Ja igen, a Tálibok Nadzsibullah után jöttek és az USA-Pakisztáni koalíciót verték ki az országból, mert már nem volt pénzük, Nadzsibullah bukásával elzárták a pénzcsapot, és rögtön össze is omlott az egész a lakosság támogatásának a hiányában. Pedig a tálibok aztán nem voltak egy jól felszerelt banda, szemben az USA pénzből felápolt Mudjahedin hadurakkal.

 

A Tálibok a helyi Afgán talpasok voltak akik USA terrorista kiképzéssel a hátuk mögött, fogták a kalasnyikovjukat amikor a hadurak már nem tudták fizetni a bérüket és önállósodtak. 

 

 

 

 

Előzmény: Hehe164 (161427)
_Berci Creative Commons License 2020.10.22 -3 0 161436

 

Mondtam én, hogy Oroszország Európa lerohanására készül?

 

Ugyan nem mondtad, de nem nagyon lehet Europara mas közvetlen "veszelyforras"-t talalni (egy hadsereg ugye a veszelyforrasokkal keresgelesevel foglalkozik ... aztan a kihivasokra keszül). Kina, szerencsere jo messze van, ugyhogy az (egyelöre) nemigen jön szoba a "közvetlen lerohanas" területen ... ugyanis jo sokaig kellene rohanniuk ...

(Most es itt ne hozzuk szoba az "interkontinentalis" törteneteket, mert arra Magyarorszag nem nagyon keszül ... es az emlitett megrendeleseivel csak szarazföldi akciora lesz kepes ... illetve ez a "fö csapasirany", amibe belevag (Leo2, PzH2000, Lynx, szarazföldi tamogato helikopterek ...) ezt mutatjak.)

 

Előzmény: megint itt vagyok (161430)
Platon Creative Commons License 2020.10.22 -1 0 161435

2019 végén, februárban lebombáztak 30+ török katonát. A törökök erre válaszul és kisegítve a vereségre álló szövetségeseiket, elég renden leradírozták az oroszok által felerősített szír légvédelmet és mellette a szárazföldi erőket is.

 

Ne viccelj már :) Semmi ilyesmi nem történt.  Visszalőttek, ők is megöltek pár szír katonát, majd feladták. Nézd meg hol van a front ahhoz képest. A Szír légvédelem meg köszöni jól van.

 

Operation spring shiield. 

 

Egy hétig tartott....  A harmadik napon Erdogán már buzgón mentegetőzött Moszkvának, és gyorsan le is állt.

 

Erdogán nem zárt le semmit. Soha szóba sem került hogy Erdogán lezárná a Boszporuszt, ez sima amerikai dezinformáció volt. Nem tűnt fel hogy ez csak és kizárólag a kézi-vezérelt USA tulajdonú sajtóban jelent meg? No és persze azóta is folyamatos az orosz katonai forgalom a Boszporuszon, de nyilván megint az USA hazugsággyár mond igazat :)

 

A sztori vége meg az lett hogy az Oroszok megegyeztek Erdogánnal. Erdogán feladta a birodalmi ambícióit egy buffer zónáért. Szíria él és virul, az USA meg elárult a kurdokat is ahogy szokta a "szövetségeseivel".

Előzmény: Cs_ (161426)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.22 0 0 161434

És egy megrendelt hozzászólás a Magyar Nemzet fészbuk oldaláról:

 

"Par szóval gazdakitanam a hozzaszolasokat!Törökorszag nagyon sokszor akarta vasarolni usa patriota rendszer csak hiaba vagyunk szövetsegeseg hiaba volt penzük ra, szenatus mindig vissza utasitotta es elaltak eladasrol, Törökök parhuzamosan fejlesztenek sajat rendszerüket es sajat vedelmük miat szuvenir joguk sajat orszaganak vasarolhat es vasarolt oroszoktol hangsulyozom legi vedelmi fegyvert, Usanak azert nem tetszik mivel altala adot fegyverek illetve radarok nem eszleli vak ra valik ha ök engedely nelkül orszagunk legteri hasznalataban, sok szor engedely es jelentkezes nelkül kovboyodas meg szúnik. Semilyen erö es szankcio Erdogan elnököt nem tudta vissza leptetni, Erdogan monta obama ota szerettünk volna vasarolni de szövetsegesúnk usa ez akadalyozot, masik incirlik bazis azert van ott mivel usa altal anno hideg haboruban oda allitott közel 100 atom töltetü raketat vedenek, ezzel együtt orosz raketak egy resze Törökorszagba van iranyitva, hagy vigyek a bazis ezzel együtt atom töltetü szarukat is onnan. De miert nem izraelba viszik??? Latszadba hiaba van orszagok szuveniritasa gyakorlatba nagyon keves orszagnak letezik. Pont Erdogan Törökorszagot rajuk nem halgatva gyakorlatilak is szabadit. Fegyveres Dron rendszerünk most jelenleg vilag leg jobja, vilag katonasagi törtenelmiben elsö dron tamadasokat had rendbe allitott es sziriaban orosz legi rendszer megsemmisitette, vilag elsö fegyveres pilota nelküli dron hadsereg mar aktivan müködik, 1 meter pontossaggal müködig, tovabbi okos raketak es rengetek vedelmi fegyvereket kezdek gyartani, amit szövetsegeseink nem attak akkor csinaltunk magunk , sajat helikopter mar kesz es masodik verziojat is keszutettek, Tenger allatjarok sajat tankunk is keszen van, 2023 sajat hadi 5.generacios repülögepünk is kesz lesz amit tavaj Franciorszagban fegyver kiallitason bemutattak vilagga, sok mas nano teknologiaval müködö renszer epitenek es fejlesztenek, lazer agyunk 5 km tavolsagik müködik . Sajat elektromos auto gyarunk epül mar bemutattak leendö modeleket TOGG neveben. 5 csillagos szallado szintü korhazaink es sajat fejlesztesü lelegeztetö gepeinkkel van felszerelve, Nalunk 3 nap allat MR vagy Ultra hanra kerül a beteg , lehet hogy ejszaka 3 orakor kapnak idöpontot de 24 oras szolgaltatas van. Erdogan elnököt ezert nem szeretnek, egyedül 51 % voksot kap közel 30 millio ember csak ra szavaz de öt neveznek a diktaturanak, probalnak segitsegükkel puccscsal tavolitani de nep ellen al es mellette alva elharitoottak, minden iskolaban diakok asztalon kapnak tankönyveket 1 tabletot ingen hizzs teszem több diakunk van mint egesz magyarirszag lakoi. Ugy hogy haladunk remelem magyarorszag is igy haladni fog erös orszag lesz es kintiek kedvere nem fog törtenni benti politika hanem csak magyar nepi lesz döntes. Tisztelettel"

 

Tőle: https://www.facebook.com/profile.php?id=100001614307536&comment_id=Y29tbWVudDo3NzgyMDU2MDMwMjQ3OTlfNzc5OTcwOTI2MTgxNjAw

Előzmény: megint itt vagyok (161433)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.22 0 0 161433

Törökország, NO COMMENT!

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/teszteltek-a-torokok-az-orosz-sz-400-ast-8827460/

 

Tesztelték a törökök az orosz Sz–400-ast

Platon Creative Commons License 2020.10.22 0 0 161432

Olaj nélkül megáll a hadsereg akármekkora támogatásod van. 

 

És igen, pontosan ez történt a rendszer stabilizálódott egészen addig a pillanatig amíg volt olaj. Ahogy elfogyott győzött a nagyobb pénzből harcoló USA-Pakisztáni-Szaudí intervenció.

 

 

Előzmény: Hehe164 (161427)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.22 0 0 161431

Vagyis demonstrációs sétát tettek a városban. Nekem más emlékeim vannak a menetgyakorlatról, nem sétagalopp, hanem sáros, mocskos nehéz terep, teljes menetfelszereléssel.

Hobbi katonák.

Előzmény: jklmn (161428)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.22 0 0 161430

Mondtam én, hogy Oroszország Európa lerohanására készül? Tekints vissza a II.VH-ra! A koalíciós erők azonnal elkezdték a helyi közigazgatás kiépítését, addig, amíg a politikai rendezés folyt. Ezután adták át az önrendelkezést az adott állam államigazgatási szerveinek. Addig katonai közigazgatás volt.

Előzmény: _Berci (161429)
_Berci Creative Commons License 2020.10.22 -2 0 161429

 

A katonák megnyerik a háborút, de már azonnal kész kell lennie a politikai rendezés tervének.

 

Node, ha ezt allitod (es valoban igy is gondolod), akkor ez egyben azt is jelenti, hogy az oroszoknak teljesen ertelmetlen lenne Europat "lerohanniuk" (illetve mindezt megprobalni, barmilyen fegyverek is allnak rendelkezesükre ... es az "ellen" szamukra barmennyire erös is, vagy gyenge ... összevetve a szarazföldi tamado kepessegükkel), mert utana keptelenek lennenek az övéknel egy nagysagrenddel nagyobb (es erösebb) gazdasag, meg a ~3-4-szer nagyobb lakossag eltiprasara, ellatasara, stabilizalasara. A "siker" mindössze abbol allhatna, hogy rövid idöre egy kis "atlanti" levegöt sziv6nanak ... Eppen ezert elegendö, ha a NATO (kesöbb EU-haccsereg) formalis (de modern es funkcionalis) 1segekböl all ... a merete pedig akkora legyen, hogy senki ne bocsatkozzon "kalandba" vele szemben ... (igy lehet a leghatekonyabban egy "elterebelyesedett szarazföldi tamado" jellegü hadseregnek "allj"-t parancsolni).

 

(Ugyhogy a törtenelem nem fogja magat ezen a területen megismetelni ... es nem lesz megegyszer az 1944-1945-ös ev "reloaded".)

 

Előzmény: megint itt vagyok (161425)
jklmn Creative Commons License 2020.10.22 0 0 161428
Hehe164 Creative Commons License 2020.10.22 0 0 161427

Ha annyira stabil és népi támogatású lett volna az a rendszer, akkor nem összeomlik, hanem stabilizálódik az oroszok kivonulásával...

Amerika ide, vagy oda.

És nem lett volna tálib állam.

Előzmény: Platon (161419)
Cs_ Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161426

2016-ban mentek be a törkök Szíriába. Történtek ott dolgok rendesen azóta, pl idén feb-márciusban. Kezdődött azzal, hogy Idlib ellen a szír kormányerők nagyszabású sikeres támadássorozatot indítottak 2019 végén, februárban lebombáztak 30+ török katonát. A törökök erre válaszul és kisegítve a vereségre álló szövetségeseiket, elég renden leradírozták az oroszok által felerősített szír légvédelmet és mellette a szárazföldi erőket is. hogy a kormányhű milíciákról már ne is beszéljek. Operation spring shiield. Ebben az időben volt a lezárjuk a Boszporuszt az orosz előtt, meg megnyitjuk a határokat és menjenek az EU-ba a szír menekültek ,stb, stb. Csakhogy lásd, hogy mennyire szarik bele ERdogan, hogy kinek mi a problémája, azzal amit csinál. A történet vége az lett, hogy az oroszok fegyverszünetet kötöttek a törökkel, Szíria egyesítése meg elnapolva továbbra is, pedig a törökök nélkül Idlib már a szír kormány ellenőrzése alatt lenne.

 

 

Előzmény: Platon (161424)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161425

Pont erről van szó. A katonák megnyerik a háborút, de már azonnal kész kell lennie a politikai rendezés tervének. Azonnal ki kell építeni a közigazgatást az elfoglalt területeken. Azonnal meg kell kezdeni a kommunikációt a lakossággal. Ha ezeket kihagyják, csak egy hun vezérrel érnek fel, aki végiggyalázta fél Európát, megingatta a Római Birodalom egy részét, de mindent felégetett maga mögött...és elbukott.

Előzmény: _Berci (161422)
Platon Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161424

Mondjuk nem ez történt, hanem ment a telefon Erdogánnak és Erdogán azonnal visszakozott. 

 

Egy hétig tartott a török offenzíva, és zero eredménnyel zárult, ahogy Putyin odaszólt, a török leállt.

 

Előzmény: Cs_ (161423)
Cs_ Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161423

Igen, pl amikor a törökök a szír kormányhadsereget ritkították közvetlenül, akkor az oroszok reálpolitikusként abba az ujjukba haraptak, ami kevésbé fájt. Ennyire nincs Moszkva hatással Erdoganra. S nem csak ők, senki, még az amerikaiak sem tudnak rá hatni. Erdogan saját hatalmi szférát próbál építeni, Líbiától, Azerbajdzsánig. 

Előzmény: Platon (161403)
_Berci Creative Commons License 2020.10.21 -2 1 161422

A beket nem lehet katonai eszközökkel megnyerni.

Előzmény: megint itt vagyok (161420)
_Berci Creative Commons License 2020.10.21 -2 0 161421

 

Van itt azert mas valami is. Ha Europarol beszelünk, akkor (komoly) ellenkent csak az oroszok jöhetnek szoba, különben "belviszalyrol" van/lenne szo. Marpedig, ha ~5-8000 hk.-val belendülne(ne)k Europaval szemben, hat akkor mar nem egy infrastruktura nelküli orszagrol (es harcrol) lenne szo, hanem a hk-kat fel kellene "apritani" (meg az utanpotlast, kisegitöket) ... Gyakorlat ugyan (szerencsere) nincs ebben, de azert kijelenthetjük, hogy a hideghaboru alatt azert Europaban ~40 even keresztül erre keszültek a NATO tagok ... es hk.-k leküzdesere all, vagy a hk.-k szamanal ~20-30-szor több leküzdö fegyver rendelkezesre ... (pl. csak ATGM-böl van a nagyvilagban >1 millio db ... szerintem Europaban is összesen ~300-400 000).

 

Pl. csak a (regi) MILAN-bol legyartottak ~350 000 db-t ... annak egy resze ma is Europaban van ...

 

Előzmény: sz332 (161417)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161420

Valahol hallottam, hogy nem elég a háborút, de aztán a békét is meg kell nyerni.

Előzmény: sz332 (161417)
Platon Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161419

Ehhez képest, egy meglehetősen stabil Afganisztánt hagytak hátra ami egyedül is sikeresen harcolt az USA által évi fél milliárd dollárból felfegyverzett dzsihadisták ellen, akiknek jó része, ahogy ma is, külföldi volt mint Bin Laden. Ez Afganisztán teljes GDP-jenek a nyolcada akkoriban. A dzsihád költségvetése a 10x volt az Afgán hadseregének még akkor is ha a Szaudí, Pakisztáni pénzeket nem számoljuk. Nadzsibullah rendszere végül mégis az olajhiányba bukott bele, nem a lakosság támogatásának a hiányába. 

 

Ha ez nem sikeres pacifikálás szerinted, akkor nem tudom mi lenne az.

 

És persze mindez azért sikerülhetett mert Nagy Sándorral és a többiekkel szemben a SZU nem hódítóként volt jelen, hanem ténylegesen az Afgán népet védte - persze nem szívjóságból, hanem saját geopolitikai érdekei mentén, de ez ugye nem változtat a lényegen - az USA, Pakisztán és a Szaúdi állam által pénzelt Dzsihadistáktól. Ugye emlékszünk, előbb volt a fedett CIA-ISI művelet Afganisztán destabilizálására, és a Szovjet beavatkozás erre volt válasz. 

 

Nadzsibullah rendszerét széleskörűen támogatta a lakosság. A városokban főleg, de még vidéken is. A politikai rendezés olyan sikeres volt hogy a 80 évek végén 30 ezer ex-mudzsahed vett részt a nemzeti megbékélési programban. Nem mellesleg pontról pontra lemásolták ezt a programot Szíriában, és ott is működött. Az Afgánok többsége sem akkor sem ma nem akar se amerikaiakat, se dzsihádot. 

 

 

Előzmény: Hehe164 (161413)
sz332 Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161418

Azért nem véletlenül mozog 3D-ben az a drón, meg van éjjellátó módja, meg ezer másik érzékelője. Nem 1950-ben vagyunk, hogy a fából készült tankokkal be

lehet csapni az ellent.

Előzmény: M.Zoli (161406)
sz332 Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161417

Igy van, ez egy nagyon fontos pont. A csatát bármikor megnyerik, a kérdés mindig az, hogy a háborúnak mi a végállapotba, ahová el kell jutni. Ez a probléma

a közel-kelettel: afganisztánnal, szíriával, stb. hogy nincs egy definiált végállapot. A katonaságuk megoldja, de egy idő után politikának kell dolgoznia, és

itt szokott elbukni a történet.

Előzmény: _Berci (161415)
_Berci Creative Commons License 2020.10.21 -1 0 161416

 

Állítólag az amerikaiak technikai fölényben vannak, de még senki sem bizonyította, hogy az oroszok nem.

 

Ezt az ellenkezöjet az oroszok azert nem fogjak a gyakorlatban bizonyitani, mert böven eleg az, ha Europa (~500 millio lakos, a GDP nagyobb, mint az USA-e) szepen a GDP-je ~2%-t (vagy ahhoz közeli összeget) bedobja a közös vedelembe ... hiszen igy az is egy ~350-400 milliard EUROs budget lenne (a magyar abbol ~3 milliard EURO). Ilyen hadsereg(ek)kel felszerelt Europat pedig senki nem mer megtamadni ... es ez eleg is a celok eleresehez ...

 

(Ha a ~10 millios Magyarorszag össze tud hozni 2 dandart, ... akkor erre masok is kepesek. Csak dandarban szamolva ez mar ~80-100 lenne ... ami ~300000-400000 aktiv katonat jelent ...)

 

Előzmény: megint itt vagyok (161414)
_Berci Creative Commons License 2020.10.21 -1 2 161415

 

Elég?

 

Azert nem, mert minden akciot/csatat/csetepatet (gyakorlatilag) megnyertek a technologiai fölennyel. Aztan az a teny, hogy ezzel nem nagyon lehet haborut nyerni? Hat az is (reszben) igaz, de erröl nem a fölenyben levö 1segek tehetnek.

 

Előzmény: tuzer (161408)
megint itt vagyok Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161414

Hát, akkor Magyarország igen csak kiismerhetetlen helyzet elé került, sőt ambivalens.

Állítólag az amerikaiak technikai fölényben vannak, de még senki sem bizonyította, hogy az oroszok nem.

Az amerikai politika igen csak tingli-tangli, az oroszok ha valamit megmondanak, az úgy van.

Egyáltalán nem vagyok oroszbarát, ez csak egy olyan "szerintem" helyzetelemzés volt.

Előzmény: _Berci (161402)
Hehe164 Creative Commons License 2020.10.21 0 1 161413

Afganisztán soha nem "pacifikálták" a zoroszok.

Más sem.

Nagy Sanyi óta a "pacifikálók" mindegyike belefutott egy megoldhatatlan konfliktusba. (Neki sikerült, mert komolyan tett érte politikailag is.)

Egy dolog a katonai győzelem.

Eredményes politikai tevékenység nélkül fittyfenét sem ér.

Előzmény: Platon (161411)
Hehe164 Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161412

Soxor ba'meg.

Előzmény: _Berci (161405)
Platon Creative Commons License 2020.10.21 0 0 161411

Én úgy emlékszem hogy Afganisztánt olyan szinten pacifikálták az oroszok, hogy '89 ben az Afgán hadsereg a szovjet kivonulás után önmagában is képes volt szarrá verni a direktben USA tisztek által vezetett pakisztáni tankokkal felszerelt Dzsihadistákat amikor azok a Dzsalalabad ellen vonultak nagy arccal. Az USA elhatározta hogy majd a "helikoptereken lógva" - Jó reggelt Vietnam - kell menekülni az orosz tanácsadóknak. Hát végül az USMC katonatiszteknek kellett 100 km-t gyalogolni és futni életveszélyben hogy visszajussanak Pakisztánba, amikor a döntő vereség hatására egy sor törzs és milícia békét kért Nadzsibullahtól és USA bérgyilkosok fejével szerették volna a szándék komolyságát bizonyítani.

 

Nadzsibullah rendszere végül csak 1991-ben bukott meg amikor az Afgán kormánycsapatok kifogytak az üzemanyagból, mert részeges Jelcin leállította az olajszállítmányokat.

 

Viszont az igaz hogy a technika nem elég. Az oroszok jól megtanulták a leckét, lásd most Szíria.  

Előzmény: tuzer (161409)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!