Keresés

Részletes keresés

-csövi- Creative Commons License 2024.03.21 0 0 651

Ha olyan a vízvezeték kárt tesz benne úgy emlékszem. Réz forrasztott vagy ólomnál kioldja a könnyű fémet. KPE vagy ötrétegű roppantott idomokkal nincs gond.

Előzmény: karotama (650)
karotama Creative Commons License 2024.03.21 0 0 650

Amúgy van valami ok arra, hogy ne nullásra (tehát a leglágyabbra) állítsam a vízkeménységet?

Nem isszuk.

karotama Creative Commons License 2024.03.21 0 0 649

Szia,

 

Ugyanilyen vízlágyítóval eleinte nekünk is fura szaga volt, de már elmúlt.

Előzmény: dekany729 (646)
dekany729 Creative Commons License 2024.03.21 0 0 648

Igen tudom, hogy fogyasztásra minimum 5-ös kell. Szeretnék venni rá montázsblokkot, hogy jobban be lehessen keverni, de azzal fog változni az íze és a fura szaga is elmúlik?

Előzmény: Dehogyne (647)
Dehogyne Creative Commons License 2024.03.21 0 0 647

5-6 körülre illik beállitani ha inni is akarod.

Előzmény: dekany729 (646)
dekany729 Creative Commons License 2024.03.21 0 0 646

Sziasztok!

 

Nálunk most került beszerelésre központi vízlágyító (BlueSoft Eco 25 HF). A beépített bypass szeleppel maximum 2 nk-ra tudom állítani a bejövő 12-es keménységű vizet. Azt tapasztalom, hogy a  lágyított víz ihatatlan és "gyógyszer" szaga van. Ez normális jelenség? Másnál is így van?

 

Üdv, Zoli

dokibácsi1 Creative Commons License 2024.02.18 0 0 645

Sziasztok.

Egy DÉG-25 vízlágyítót használunk jó pár éve. Most egy olyan jelenség lépett fel , hogy bármelyik vízcsap megnyitásakor a készüléknél egy dübbenés hallható. A víz nagy nyomással kezd jönni és utána szép lassan beáll a nyomáscsökkentőn beállított értékre. A gép úgy gondolom jól működik , kezelt víz jön belőle. Találkozott már valaki ilyen jelenséggel?

Esetleg ha van szerelő akinek van ötlete mit kellene kitakarítani/ cserélni  minden infót szívesen fogadok.

-csövi- Creative Commons License 2024.02.06 0 0 644

Szerintem az jó lehet vízvezeték csöveket is szokták polifoammal szigetelni pára lecsapódás miatt.

Előzmény: karotama (643)
karotama Creative Commons License 2024.02.06 0 0 643

Sziasztok,

 

Nekünk a fürdőszobában van a vízlágyító (máshova nem lehetett), és az a probléma, hogy lecsapódik a külsején a víz. Csorog le, tócsa van alatta, penészedik stb. (Van párátlanító is, meg minden, de akkor is, nyilván a sótartályban lévő hidegvíz miatt.) Valakinek van tapasztalata ilyesmivel? Arra gondoltam, hogy bevonom polifoam-mal. Az megoldás lehet szerintetetek?

 

Köszi!

-csövi- Creative Commons License 2024.01.24 0 0 642

Én úgy tudom a vízlágyítós vízben soka nátrium ami a szívbetegeknek nem tesz jót egészséges embernek lehet inni íze nem annyira jó. Én teát mindig abból főzök amiatt is, hogy ne legyen vízköves a víz forraló. Nekem sincs külön sima víz a házban eddig ásvány vizet vettem, ittam mostanában 5L kannában hozok fel a pincéből. Egyébként az ásványvíz az a kemény víz mert vannak benne oldott ásványok és az egészséges nem pedig az amiből ki van vonva. 

Előzmény: Bla Ha (641)
Bla Ha Creative Commons License 2024.01.23 0 0 641

Sziasztok!

Egy központi vízlágyítót tervezünk beszerezni (valószínű ecowaterre esne a választás) elötte szénszűrővel.

A házba a garázsban lép be a víz, felszínen, minimális szereléssel megoldható, van ott áram s csatorna kiállás is. Azonban a konyhai csapok elég messze vannak, az emeleti kifejezetten, de a földszinti sincs közel, s ezek nyilván ugyanazon az ágon vannak, újat kihúzni iszonyatos bontással járna.

Mindegyik csaptelephez tervezünk fordított ozmózisos szűrőt beszerelni.

A kérdésem, hogy a lágyított víz ivásra miért nem ajánlott? amit találtam neten (főleg angol) cikket az mind arról szólt, hogy a só (illetve talán csak az na+) értéke ezekben nagyobb, hiszen arra cseréli a keménységet okozó magnézium stb iont. Viszont tudtommal a fordított ozmózisos szűrők ezt pedig kiszűrik? azaz ebben az esetben rendben lenne? másik megoldás hogy a garázsba járunk inni meg főzni, az annyira nem tetszik :D vagy hagyjuk az egészet a fenébe...

Keménységet még nem tudom miről kéne lágyítani, azt olvastam sok helyen hogy 400as ppm érték felett már mindenképp ajánlják a szűrőt, alatta akár iható is (angolszászok, nem tudom az a mi keménységi rendszerünkön mennyi, de majd átváltogatom)

Van esetleg valaki aki szintén nem ágazott le? illetve aki pontosabban tudja a pro kontra érveket?

Állatokból, ősemberből indulok ki akik jobban együtt rezegtek a szervezetük igényeivel inkább a friss esővizet forrásvizet keresték mintsem az ásványi anyagokban gazdagot, ebből kifolyólag gondolom azt hogy ha lágyabb önmagában az talán jobb is? a mikro tápanyagokat meg ételből bevisszük...

Mano.66 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 640

Sziasztok!

Tervezek vízlágyító berendezés beszerelését a a lakás víz ellátásába. De elvesztem az információkban. A kinézett egy ProSoften 70, vagy inkább a BWT PERLA SILK BASIC L? Miben jobb a BWT mint a ProSoften? Vagy van másik márka ami még ajánlott? 

attila0325 Creative Commons License 2024.01.11 0 1 639

A recharge gombot nyomva tartom, akkor indul el a regenerálás (kijelzőn villog a "recharge now), majd ha röviden megnyomom, akkor vált a funkciók között.

A pontos sorrendet most nem tudom, de emlékeim szerint ezzel vált a gyors öblítés, sófelszívás, fordított áramlás majd program vége között.

Azt tudom, hogy többször kellett megnyomnom a gombot, mire a program végére értem.

Időközbeni regenerálsnál nem fog kevesebb sót/vizet használni, mint normál idő szerint, ez tudtommal fix program, mindig teljes töltetre vonatkozó mennyiséget használ.

 

A gyanta élettartamra nekem 10 évet mondtak, hogy utána esedékes lehet a csere. Lehet, érdemes néha csinálni egy keménységmérést regenerálás után pár nappal is, hogy mire képes még.

Az új, Comfort 400 is elég fapados amúgy, vízkeménység, pontos idő, regenerálás ideje, nagyjából ennyi, amit állítani lehet rajta.

 

Elvileg ez a típus tud kezelni klórgenerátort is, és a regenerálási ciklusban ad nei villanyt. Linkelt doksi 6. oldalán ír erről.

 

https://bolt.agroviz.hu/custom/agroviz/image/data/srattached/917194307fb3e72d4c067afe5ce8ad8e_Comfort_hasznalati_utasitas_magyar_nyelven.pdf

Előzmény: östermelő (638)
östermelő Creative Commons License 2024.01.09 0 0 638

Ha már értesz hozzá akkor lenne pár kérdésem.

 

Az ecowaternél miként állítod meg a regenerálást?

Nekem régi  ESM15-ös van. Egyszerűen kikapcsolom-kihúzom a dugvillát?

Ha kézi indítással regenerálom a gyantát akkor az "agya" nem fog kevesebb sót használni az addig elhasznált vízhez számolva?

Én évente egyszer ezt szoktam használni,de ez elvileg nem fertőtlenít,csak a vasat oldja le a gyantáról.

https://en.termoidraulicarv.com/sanitizing-products-and-tester-for-water/maintenance-and-sanitization/clean-softener-1-bags-granulated-product-to-clean-resin-softeners-30gr/

 

Eddig nem volt semmi fertőtlenítés,a lágyító lassan 10 éves lesz. Mikor kell cserélni benne a gyantát ?

Egyébként igazából az évenkénti "ránézésen"kívül nem is foglalkoztam vele,eddig hibátlan.

Kár,hogy már ezt a régi "fapados" típust nem lehet venni.

Előzmény: attila0325 (637)
attila0325 Creative Commons License 2024.01.09 0 0 637

A normál fertőtlenítést átlagos családi ház esetén évente 1 azaz egy alkalommal kell / célszerű elvégezni. Ehhez szerintem nem nagyon érdemes automatizálni.

Mondom ezt úgy, hogy 20 éve ebből élek, és a házban nekem minden is PLC-ről megy.

 

A regenerálást feltételezem kézzel is el lehet indítani, és ez elég is. Az ecowater esetében biztosan, és ahogy a fertőtlenítőszer leírásában is szerepel, úgy egyszerűen meg is lehet csinálni.

 

A vízlágyítóról elmenő csapot elzárom, a sófelszívó csövet kiveszem a sótartályból, elindítok egy regenerálási ciklust, majd akkor, amikor elkezdené felszívni a sólét, nemes egyszerűséggel

a flakonból a fertőtlenítőszert szívatom fel vele. Amint az egész 1 liter fertőtlenítőt felszívta a gyantaoszlopra, akkor megállítom a regenerálást.

Hagyom hatni ~45-60 percig, majd utána csinálok egy komplett regenerálási ciklust. Ha ez megvan, elmenő csap kinyit, majd a készüléket, csöveket át kell öblíteni --> 5 percre kinyitod az egyik csapot.

 

Ha nagyon prezíc akarok lenni, akkor esetleg Dewan 50 tesztcsíkkal ellenőrzöm, hogy nincs-e valami fertőtlenítőszer maradék az öblítés után. Ez a hidrogénperoxidos fertőtlenítőhöz alkalmas.

laca1313 Creative Commons License 2024.01.09 0 0 636

Ez rendben van, csak annyi a problémám, hogy akkor lesnem kell hogy mikor regenerál a gép és röviddel előtte hipót önteni a sótartályba. Merthogy a hipó egyébként nagyon gyorsan szeret lebomlani, főleg nyitott térben. Ezért lenne jó valami leírás https://www.vizlagyitokeszulek.hu/-GYAF-BIO-PLUS-gyantaagy-fertotlenito-egyseg-OKOS például erről a kütyüről, mert ha sikerül a géphez adoptálnom, akkor teljesen megoldott lesz a fertőtlenítése. De eddig sajnos sehonnan nem kaptam műszaki leírást.

Arra lenne szükségem.

Előzmény: Csavarhúzós (635)
Csavarhúzós Creative Commons License 2024.01.08 0 0 635

> Ezért nézegettem ezt az elektrolízises fertőtlenítő kütyüt (ami az újabb gépekben állítólag benne van) mert ez a sóból csinál klórgázt, azzal fertőtlenít. 
-Magyarra lefordítva hipót csinál ? (Pont így gyártják, konyhasó elektrolízisével lúg és klór keletkezik, a klórt elnyeletik a nátrium-hidroxidban, kész a hipó.)

Előzmény: laca1313 (632)
laca1313 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 634

Elvileg bizonyos százalék alatt iható a hipós víz, de azt jól ki kell számítani. Kútnál én nem hezitálnék, jól megküldeném hipóval, aztán fél nap állás után hosszasan kiszivattyúznám. Úgy semmi kárt nem teszel sem a vízben, sem a kútban, és magadban sem.

 

Előzmény: -csövi- (630)
laca1313 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 633

Szia! Sem a víznek, sem a betétnek nincs színváltozása, csak a szag van.

 Közben írtam a forgalmazónak, és ő is a hipót javasolta a sótartályba, ami nem kerül be a vízrendszerbe, mivel csak a regeneráláshoz használja a gép. Persze azért jó lenne ha nem nekem kellene hipózgatnom, ha egy kütyü helyettem elvégezné a fertőtlenítést.

Igaz, vehettem volna drágább készüléket ami elvégzi ezt is, de ennyi volt a keretem.

Ha más nem, marad a hipó. :(

Előzmény: -csövi- (630)
laca1313 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 632

Szia!

Az ivóvíz nálunk is lágyítatlan, csak egy szénszűrő van rajta. Az szagtalan, úgyhogy ezért gondoltam hogy a vízlágyítóban tenyészik valami algaféle. Nem tudom hogy honnan származik az itteni vezetékes víz, úgyhogy lehet annak is a hibája. A vízlágyító előtt is földes szaga volt időnként a víznek, de most dohos lett. Írtam a készülék gyártójának, azt írta vissza, hogy helyenként előfordul hasonló, használjak hipót. rendben hogy a sótartályba javasolta, de én egy kicsit bizalmatlan vagyok a hipóval, bár tudom hogy bizonyos mennyiségben ártalmatlan. Ezért nézegettem ezt az elektrolízises fertőtlenítő kütyüt (ami az újabb gépekben állítólag benne van) mert ez a sóból csinál klórgázt, azzal fertőtlenít. Csak azt nem tudom, hogy hogyan lehetne a gép vezérlésével összehozni. Mivel csak akkor kellene működnie, amikor regenerál.

Előzmény: attila0325 (631)
attila0325 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 631

Nálunk már három éve megy az Ecowater 500, épp most rendeltem meg a következő ilyet a családba. Szerintem régen rossz, ha a vízlágyító után dohos a víz, vagy az öblítőcsőnél zöldül...

Kristálytiszta a lefolyóba menő csőnél is a víz, illetve teljesen szagtalan a csapoknál is, és mindig is ilyen volt. Ivásra van külön lágyítatlan csap a konyhában, de a fürdőben csak lágyvíz van,

és semmi különbséget nem veszek észre fogmosáskor sem.

10-12 havonta szoktam fertőtleníteni a gyantaágyat a géphez ajánlott hidrogénperoxidos fertőtlenítővel. Hypóval meg klóros cuccokkal nem akarok kísérletezni.

A készülék gyári leírása szerint akár clorox is mehetne bele, de annyit biztosan megspórolok a són egy évben, hogy inkább megveszem az ajánlott fertőtlenítőszert.

-csövi- Creative Commons License 2024.01.08 0 0 630

Szia. Én évente egyszer öntök hypo-t a vízlágyítóba Ecowater, előtte lévő szűrőbe kb negyed évente amikor cserélem a betétet. Szokott látszódni rajta, hogy kezd zöldülni. Az öblítő cső ahol kimegy az átmosó víz az már eléggé zöld. A lágyított vizen nem érezni a dohos ízt de nem szoktam azt inni mert amúgy sincs jó íze. Nálam kút van azt szoktam inni viszont azon észrevettem hogy mostanában dohos íze van. Ha felforralom akkor elmúlik. Gondolkodom rajta, hogy kifertőtlenítem a kút vizét öntök bele megfelelő mennyiségű hypo-t de nem tudom utána lehet-e inni belőle....

Előzmény: laca1313 (629)
laca1313 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 629

Sziasztok!

3-4 hónapja megy egy Euro-Clear vízlágyítóm, viszont az utóbbi időben egyre dohosabb szagú a víz. Valahol olvastam, hogy ez az algásodás miatt lehet, ami nem veszélyes az egészségre, csak kellemetlen. Keresgéltem hogy van-e valami okosság a fertőtlenítésre és két dolgot találtam.

Az egyik a fertőtlenítő oldatos módszer, ami macerás és drága, a másik egy elektrolízises kütyü, ami a só klórját használja fertőtlenítésre.

Használ valaki ilyet? Be lehet szerelni vajon a Euro-Clear BS-K100/VR1 készülékhez is?

De ha valakinek van működő jó megoldása erre a problémára, akkor azt is szívesen veszem.

 

nicknicholas Creative Commons License 2024.01.04 0 0 628

Vízlágyítókhoz sótabletta, kedvező áron, országos kiszállítással! A cipekedésnek, VÉGE! Állunk rendelkezésükre: www.sofutar.hu 30-8738338 

previa6969 Creative Commons License 2023.12.15 0 0 627

Nem igazán alkalmas rá, a keménységet még valamennyire meglehet saccolni,
de  ioncserélt lágy víz mérésre alkalmatlan 

Előzmény: karotama (613)
attila0325 Creative Commons License 2023.11.28 0 1 626

Van benne egy lapátkerekes áramlásmérő, amiből számolja, mennyi vizet lágyított eddig és mikor kellene regenerálni.

Vagy a lapátkerék nem forog, vagy a hozzá tartozó érzékelő halt meg, ami a lapát mozgását nézi.

Előzmény: mrfairflex (625)
mrfairflex Creative Commons License 2023.11.26 0 0 625

Szerintetek mi lehet a baja?

BWT 25l vizlagyito 5évig jól működött, de most azt vettem észre hogy nem fogy a só belőle és vizet sem látok benne. 

Kijött a szerelő, szerinte minden rendben vele mindössze az volt a baj hogy 200ra volt állítva a keménység és beállította 420ra.

2-3 hét múlva eszembe jutott hogy ránézek mert minden gyorsan vizkovesesett. Tele volt vízzel és ugyanannyi só volt az aljában mint előtte. (Megmértem a lagyitott és a sima víz keménységét, ugyanaz volt. Szóval ez nem működik) 

 

Nyomtam egy kézi regenerálást neki, most eltűnt a víz belőle és újra ott tartunk ahol az elején kezdtük. Áll benne a só és nem csinál semmit...

sulep Creative Commons License 2023.10.21 0 0 624

Sziasztok!

 

Központi vizlágyitó készülék beszerelését tervezzük így kértem 2 ajánlatot is ezzel kapcsolatban. Az egyik szaki a Bluesoft E100-as sorozatot ajánlotta, mig a másik a Brilliancy Basic Water System 25-öt. Melyik jobb megbízhatóbb hosszútávon? Utóbbi úgy láttam karbantartás mentes míg az elsőt évente kellene, igaz a szerelő szerint nem kell.

sylvanus67 Creative Commons License 2023.10.20 0 0 623

vagy lakmusz vagy fenolftalein :)

Előzmény: laca1313 (622)
laca1313 Creative Commons License 2023.10.19 0 0 622

Szerintetek mi van a vízkeménység teszterben? (az egy flakonos csepegtetős verzió) Mert hogy arany árban mérik 5-8000ft a pár milliliter, és még meg is romlik egy idő után. Természetesen egyik gyártó sem tünteti fel az összetételét.

Pedig lehet hogy filléres dolog, csak jól le lehet húzni vele az embereket. Ja, és mivel helyben többnyire nincs, még a posta is lehúz mellé. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!