Keresés

Részletes keresés

attila0325 Creative Commons License 2021.02.17 0 0 493

Fűtésrendszert tilos lágyvízzel feltölteni, pláne ha alu ötvözet a kazán hőcserélője! (Pl. Bosch condens, immergas victrix, saunier duval)

Nincs rá semmi szükség. Csapvíz + fernox f1 inhibitor folyadék rendszermosás után! Olvass kicsit a kondenzációs kazán topicban, sok hasznos infót fogsz találni.

Egy a lényeg, fűtésrendszer és lágyvíz nem barátok!

Előzmény: HyperMalac (491)
-csövi- Creative Commons License 2021.02.16 0 0 492

Veszel a boltban ioncserélt vizet és feltöltöd vele a fűtésrendszet? 

Előzmény: HyperMalac (491)
HyperMalac Creative Commons License 2021.02.16 0 0 491

Sziasztok,

Most építkezem és már kinéztem a megfelelő vízlágyitót a ház rendszeréhez. A kérdésem az lenne hogy ha ez később kerül beépítésre akkor a fűtés rendszer vizét érdemes lenne lecserélni lágy vízre, vagy hagyjam a benne lévő kemény vizet benne és ne foglalkozzak vele, vagy van esetleg valami egyéb megoldás hogy padlófűtés is lágy vizes legyen?

Több betörés is történt sajnos a lakóparkban és elektromos rendszer hiányában még a riasztót sem tudom beköttetni így minden értéket csak akkor vinnék ki ha már megoldható a biztonságos tárolása, ezért érdekelne mi tudnék kezdeni a fűtés vizével.

previa6969 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 490

Én lágyvízet iszok és életben vagyok :)
Az ioncserélt vízben megnő a nátrium tartalom, a kivett kalcium és magnézium helyére is nátrium kerül
A kivett kalcium és magnézium szervetlen, tehát a szervezetbe nem tud hasznosan beépülni
Max vesekő lesz belőle az arra hajlamosoknál (igen ritkán)

Ezért nem javasolt szívbetegnek és vesebetegnek fogyasztani mivel ők eleve nátrium diétát kell tartsanak 
Egyébbként sok olyan ásványvíz van forgalomban amelynek sokal magasabb a nátrium tartalma mint a lágyvíznek
Átlag egézséges embernek nem árt a lágyvíz, pld a felkapott glecservíz is lágy 
RO víz = Sómentes víz,alacsony sótartalmú víz
Nem tudom maradt e még kérdésed, vagy sikerült válaszolnom ?

Előzmény: Yager001 (480)
previa6969 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 489

Fura hogy nem mondta a beüzemelő partner,hisz  szervizeléssel ki lehet tolni az egy éves garanciát 3 évre.
A Sanitabs sót negyed évente javasolt használni, de a való világban az éves egyszeri karbantartásnál  szokták betenni.

 

Előzmény: racka_pw (482)
previa6969 Creative Commons License 2021.02.13 0 1 488

Tönkrement benne a vízóra, így viszont részben kemény vízet szolgáltat. Nem kapcsol be időben, azért van csak lágy vízed mert bekapcsol  15 naponta a biztonsági regenerálás. Érdemes minél előbb megjavítani.

 

Előzmény: Valetomi (474)
dodod90 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 487

Tervezzük az alábbi készülék beépítését. Valakinek tapasztalat róla?

 

Ecowater evolution refiner power

 

Köszi!

racka_pw Creative Commons License 2021.01.14 0 0 486

Közben sikerült találnom 1-2 infót: létezik BWT fertőtlenítő só, amit időnként lehet használni tisztításhoz. Megpróbálok leakasztani valahonnan, de az furcsa, hogy pár webshopon kívül sehol nem látni, pedig ha ajánlott fél-egy évente ezzel átmosni, akkor más nem keresi? 

Köszönöm a segítséget és az ötleteket!

Előzmény: -csövi- (485)
-csövi- Creative Commons License 2021.01.14 0 0 485

A forralás az elvileg megöl mindent főzéskor. Nekem kút víz van és ecowater lágyító. Azt írja a használatija, hogy évente egyszer egy kevés fertőtlenítőt kell önteni a sóhoz és elindítani a regenerálást. Az átöblíti. Talán lehet benne pangó víz ami bealgásodhat....

Előzmény: racka_pw (484)
racka_pw Creative Commons License 2021.01.14 0 0 484

Nem iszunk belőle, de főzni szoktunk! Egyáltalán nem vészes az íze, csak érzem, hogy kicsit megváltozik a ciklus végére. És attól tartok, hogy valami szennyeződés szaporodik benne! Fertőtleníteni hogy tudom? Nem elég, ha évente néhányszor klórozzák a vizet és az megy át rajta? Igazából karbantartásról sem a használati sem a szerelő nem nyilatkozott.

Előzmény: -csövi- (483)
-csövi- Creative Commons License 2021.01.14 0 0 483

Miért baj ha savanyú, fogyasztjátok is? Amikor savanyúnak érzed én mérnék egy keménységet esetleg PH értéket és megkóstolnám vízlágyító előtt is ott milyen. Lehet hogy fertőtleníteni is kéne? Évente egyszer kellene úgy tudom....

Előzmény: racka_pw (482)
racka_pw Creative Commons License 2021.01.14 0 0 482

Sziasztok!

Kb. egy éve került beszerelésre hozzánk egy központi vízlágyító a bejövő ágra, az egész vízhálózatot pedig két éve cseréltük, az órától minden új. A készülék kb. 6-7 naponta regenerál. Pár hete észre vettem, hogy regenerálás előtt 1-2 nappal enyhén savanykás íze van a víznek! Egyáltalán nem vészes, de eddig nem volt ilyen. Aztán regenerálás után semmi gond nincs, édes a víz. Ez normális dolog, ha nem mitől lehet és hogyan orvosolható?

A készülék: CONCEPT (BWT) vízlágyító 25l - 1680 l/hVÍZLÁGYÍTÁSCONCEPTCON_VL-OEMB-25241.500 FtCON_VL-OEMB-25 (szerelvenyvilag.hu)

A válaszokat előre is köszönöm!

orszaguti64 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 481

Az akváriumnak is ilyennel lágyítjuk, nincs is vele gond (csak piszok lassú, de persze van olyan, amin van nyomásfokozó, vagy tartály.) Illetve a halaknak valamelyest vissza kell sózni (vagy keverni sima csapvízzel. A profik sózzák, vagy olyan helyen élnek, ahol a csapból is lágyvíz folyik.)

 

Ilyen RO vízkészítőt szoktam látni kifejezetten ivóvízkészítésre, a kérdés, hogy erre neked tényleg szükséged van-e. Ha valamit szeretnél inkább egy eldobhatós szénszűrőt tegyél be szerintem a csap alá, neked nem kell lágyvíz, csak tiszta. Valaki lentebb írta is, hogy mit használ (asszem 1"-os vízszűrőt).

 

Én mindenesetre pont a konyhát hagynám ki a lágyításból, ha tehetném. Mosógépnek jó a lágyítás, ha a vízkőtől nem is félsz, a ruhák sokkal puhábbak lesznek. Zuhanyzó, fürdő, szintén sokkal jobb lágyvízben.

Előzmény: Yager001 (480)
Yager001 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 480

szia,

én is hasonló projektben vagyok. Én az EconomySoft 70 -et nézegetem. Jó lenne használati tapasztalat, esetleg egy összehasonlítás a BWT-hez képest. Szemmel látható a különbség az árat tekintve. Azért vagyok bizonytalan a beszerzéssel mert nem biztos, hogy meg akarom inni a vízlágyító által előállított vizet. 

 

DE mi van akkor ha a konyhában van egy RO rendszerem? Ívóvíz fogyasztás szempontjából ez jó megoldás lehet? 

Előzmény: orszaguti64 (476)
östermelő Creative Commons License 2021.01.08 0 0 479

Kb.5. (4?)éve van lágyítónk,ecowater valamekkora. A só fogyasztása nem számottevő,valahol lentebb írtam is.Milyen keménységű víz mennyi m3 mennyi sóval.

Mi isszuk a virágok ezzel vannak öntözve halak nincsenek.

Nekünk tetszik.

Előzmény: orszaguti64 (478)
orszaguti64 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 478

Köszi a választ! 

Addig is próbáltam párszáz hsz-t végigolvasni és ez körvonalazódott ki nekem is, nem is a gyanta megivástól tartanak, hanem a nátriumtól. Fenébe, ez megnehezíti a dolgot. Láttam, többek meghagynak keményvíznek a konyhában "ivókútként" a mosogatót, ez tök jó, csak nálam már egy kiépített(régi) vízrendszer van és a víz a kazánházból valahol a zuhanyzó környékén megy át a földszinten tovább a wc-zuhanyzó, konyha felé.. és nyilván a falban is ágazik szét, szóval a teljes földszint szétverése nélkül nem is tudom megoldani a leválasztást...

 

A halakat 7 éve lágyvizes rendszerben tartjuk. Egy növényes akváriumhoz a legszebb eredményekhez ez kell alapvetően. Ezek az "akváriumi" halak és növények döntő többséggel trópusi halak, lágyvízben élnek természetes élőhelyeiken, így alapvetően ők is jobban érzik magukat, a növényekről nem is beszélve.

 

Az még pozitívum, hogy ilyen kevés karbantartás elég. Mondjuk a só 3-5000 ft pár havonta - ez amúgy nem kevés, de még oké.

 

 

 

 

Előzmény: -csövi- (477)
-csövi- Creative Commons License 2021.01.07 0 0 477

Szia. 

Én nem szoktam inni legfeljebb teát csinálok vele meg levest. Elvileg ez úgy működik, hogy a calciumot kicseréli nátriumra de én nem vagyok szakember csak felhasználó. Állítólag a sok nátrium nem tesz jót a szívbetegeknek. A halakkal nem tudom mit csinál. Szerintem a Duna vagy a tenger sem lágyvíz hanem kemény... Nekem Ecowater van nem tudom a többi milyen. Évente egyszer kell karbantartani ilyenkor kell fertőtleníteni. Kis mennyiségű fertőtlenítőszert kell önteni bele és átmosatni. Más költség nincs csak a só. Esetleg azt érdemes megnézni melyik mennyi sót használ és vizet a regeneráláskor mert állítólag nagy különbségek vannak. Van egy barátom aki már 10-20 éve használ vízlágyítót, de gyantát még nem cserélt.

Előzmény: orszaguti64 (476)
orszaguti64 Creative Commons License 2021.01.07 0 0 476

Sziasztok!

 

Elkezdtem gondolkodni a vízlágyítón, mert az egész családnak vannak főleg fürdés-zuhanyzás utáni bőrproblémáink(persze nem biztos, hogy csak a kemény víz miatt), illetve van akváriumunk is, amibe külön lágyítjuk évek óta a vizet, de az lassú és körülményes. Így most arra hajlok, hogy akkor a bejövő vizünket lágyítsuk.

 

Első körben Aqa Perla Bio 75-re gondoltam, (amúgy 3 főre, 11 köbméter körül van a fogyasztásunk havonta). Egy vízszerelő, akivel beszéltem, anélkül, hogy bármi mást reklámozott volna, azt mondta, hogy azért gondoljam meg, mert a BWT a legdrágább. Tényleg piszok drága. A kérdésem az, hogy tényleg nincs előnye, csak a márka nevét fizettetik ki? Vagy azért vannak különbségek a gyártók közt?

 

Akinek van ilyen lágyítója, az issza is a vizet (kizárólagosan?) A gyanta pl nem oldódhat a vízbe? Illetve milyen egyéb költsége van, aki ilyet használ? Gyantát lehet regenerálni, de időnként gondolom cserélni kell. Meg fertőtleníteni a rendszert..?

beeex Creative Commons License 2021.01.03 0 0 475

Üdvözlet

 

Pár hete költöztünk be Szentendrén egy házba, és durván kemény a víz. 4 főre milyen vízlágyító alkalmas?

Az EcoWater Comfort 400 megbízható? 

Valetomi Creative Commons License 2021.01.03 0 0 474

Helló Mindenki! 

 

A problémám a kővetkező :  Kb 8 éve használunk vízlágyítót , (Bluesoft 100) , és kb két hete észrevettem , hogy nem regenerál a rendszer , mert a szaniterek kifehéredtek használat után. 

Beléptem a menübe , és kézileg végig lépkedtem a szükséges regeneráló szakaszokon . Gondoltam , egy pillanatnyi leállás volt , és majd minden müxik tovább , mint eddig. 

A "foltosódás" valóban megszűnt , mert hát átmostam a gyanta oszlopot . Aztán három nap elteltével ismét ránéztem , és azt tapasztaltam , hogy a beállított érték ( 5,55) , semmit nem csökkent . 

Előfordulhat hogy az átfolyást számláló érzékelő, szelep, vagy mit tudom én , beragadt ? Esetleg egy elektromos érzékelővel lehet gond ?

Próbáltam infót keresni erre vonatkozóan , de nem igazán találtam konkrét megoldást .  

Egy ilyen típusú vezérlőfej van rajt: 

Köszi , ha valaki tud megoldást , vagy esetleg olyan útmutatást , ami közelebb visz ...........:)    

östermelő Creative Commons License 2020.12.29 0 0 473

Ha az a folt könnyen letörölhető akkor olyan nagy gond nincs. De vegyél ilyet és teszteld.

 

https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enHU930HU930&sxsrf=ALeKk01HqTARCOvqmw3C1XfVdgEYGhhdGA:1609231812369&source=univ&tbm=isch&q=v%C3%ADzkem%C3%A9nys%C3%A9g+m%C3%A9r%C5%91&sa=X&ved=2ahUKEwij_aXU5_LtAhUeBhAIHRrWDGYQjJkEegQIARAB&biw=1366&bih=657

 

Teszteld olyankor is mielőtt regenerálni kezdene,így kiderül,hogy jól van-e beállítva az egész.

Ha rosszul van beállítva akkor a regenerálás előtt már keményebb a víz,mert "lemerült" a gyanta.

 

 

Előzmény: SAMCRO81 (471)
-csövi- Creative Commons License 2020.12.29 0 0 472

Elvileg a 0.89 az 5 keménységi fok. Szerintem a vezérlő egységen a bejövő víz keménységét kellene beállítani. Én a helyedben vennék egy csepegtetős víz keménység mérőt és megmérném a lágyító előtt és után is a keménységet.

Előzmény: SAMCRO81 (471)
SAMCRO81 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 471

Augusztusban kötöttek be hozzánk vízlágyítót (EconomySoft 100VR34), de építkezés miatt csak most kezdtük el használni. A bekötéskor a víz keménységét 4-re lőtte be a beüzemelést végző szakember. A problémán az, hogy a csapokon, illetve a zuhanykabinon, mosdókon mindenhol foltok fedezhetők fel, de ennek szerintem ilyen keménységű víz esetén nem lenne szabad megtörténnie. A tartályban megvan a kellő víz mennyiség, ami regenerálás során csökken majd visszatöltődik. A vezérlőegységben víz keménységnél 089mg/l van beállítva. Szerintetek megfelelően működik a berendezés vagy van vele valami probléma?

previa6969 Creative Commons License 2020.12.08 0 0 470

5 rétegűnél nem gond a 0 víz
csak külön kérésre javallt

 

Előzmény: östermelő (466)
previa6969 Creative Commons License 2020.12.08 0 0 469

Hát egy kicsit többet fog használni mint 10 liter
Pillants rá a vízórádra regenerálás előtt és után

Előzmény: Lichy (461)
previa6969 Creative Commons License 2020.12.08 0 0 468

Egy idő után rideg lesz a műanyag bypass szerelvény,addig nem gond amíg nem kell szerelni.
Nem is lenne baj ha szerelés közben törne el, de sajnos ez alattomos hiba és utólag léphet fel ):
Ha biztosra mész 3 Mofém csapból alakítasz ki bypasst
Nyugodtabban alszol
Így már nem is gond hogy nincs az eco-hoz gyárilag bypass.

Előzmény: Lichy (462)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.12.02 0 0 467

Kösz. 

Előzmény: östermelő (466)
östermelő Creative Commons License 2020.12.02 0 0 466

Pont jó.

Ha már lágyítunk akkor a lehető legkisebb értékre ami még működik.És ez a 4-5-ös keménységű víz. Ennél lágyabbra már csak akkor ha a cső rendszer is oda van tervezve. Nem tudom most pontosan de ettől lágyabb víz már tud kioldani anyagokat a rendszerből ha nem direkt olyan anyagokból van ami ennek is ellenáll.

Előzmény: sylvanus67 (465)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.12.02 0 0 465

Ecowater 300

 

Milyen lesz az 5-ös keménységű víz? 

Előzmény: östermelő (464)
östermelő Creative Commons License 2020.12.02 0 0 464

Eco water lágyító. 14-es keménységű víz 4-re lágyítva. 236 m3 vízhez Eddig 3 vagy 4 (szerintem 3 de ki emlékszik ) zsák só ment el. Így nézve neked nem olyan kevés fogy.

Milyen gép? Mert az én tipusom a legtakarékosabb só fogyasztás szempontjából tudtommal.

Egyébként állítsd 4-5 keménység közé a vizet félmunkát csinálsz az meg tudod milyen.

És majd mindjárt lesz só fogyásod is.

Előzmény: sylvanus67 (463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!