Keresés

Részletes keresés

ron_78 Creative Commons License 2005.09.25 0 0 28

Sziasztok

Az augusztusi Parizsi elmenyeimrol irnak nektek egy par dolgot.En a kepeket egy Canon analoggal keszitettem tehat a toltessel nekem gondom nem volt,(amugy a hotelszobaban nalunkismert (Szlovakia) falidugot nem lattam) 

annal nagyobb a filmekkel mivel keves negativot vittem itthonrol (7 tekercset)

amit a masodik nap felener mar mind ellottem draga Euroert kellet ott vennem filmet

nagyaruhazban 4-5 Euro, utcai arusnal az Eiffel-toronynal 8 Euroert igy keszitettem

kb 250 felvetelt (harom nap Parizsi tartozkodas alatt ) annel siman lehetett volna haromszor ennyit is :)

Fenykepezni problemanelkul lehetett Versailles-kastely villano hasznalata is(megj.

a kastelyba lepeskor taskaitokat atvilagitjak vigyazat a filmekre !)

az Invalidusok-domja konkretan Napoleon sirja ... ugyancsak problemamentesen lehet fenykepezni, kiveve a dom melletti epulet komplexben mukodo kiallito termekben (a vilaghaboru temaja) ahol fenykepezhettek csak villanot ne hasznaljatok ,Tilos .

a Notre Dame ban fenykepezni lehet de keszuljetek fel hogy igen keves a bentlevo feny

a modern negyedben fantasztikus kepeket lehet kesziteni (oriasi elmeny Versailles utan setalni ebben az acel es uveg birodalomban csoppet felhos ido eseten prima

kepeket tudtok varazsolni az uveg palotakon

a Montmartre negyed domjaban SacreCoeur a fenykepezes tilos volt(oszinten tolakodonak is tartottam volna szent bekes helyen annyi hivo imalya kozt fenykepezni)

a Louvre-ban fantasztikus mennyisegu mu kozott van mit fenykepezni ha van eleg

kapacacitas a gepetekben a Mona Lisa festmenyt elozo (az idegenvezeto informacioja alapjan szigoruan tilos fenykepezni )de meglepetesemre fenykepeztek villanot hasznalva is(nemreg koltoztetett uj csarnokba)

az Eiffel-toronybol valo fotozas elmenyen csak a vedoracsok rontanak egy kicsit

Nagyjabol talan ennyit a fotostarsaimnak Parizsrol Persze ez csak a hab a tortan :)

 

Elmenyben gazdag fotozast mindenkinek!

 

 

optikus Creative Commons License 2004.05.14 0 0 27
Ha valaki Frankfurtba a hangszerkiallitasra tervezne menni (2 ev mulva lesz legkozelebb) azt tudnia kell hogy tilos a fenykepezes (de hogy miert az rejtely...).
Persze lehet sutyiban vaku nelkul, de volt hogy meg igy is szoltak egyes kiallitok ha eszrevettek...
optikus Creative Commons License 2003.08.25 0 0 26
Slovakia, hasonlo mint cseh orszag (ki gondolta volna:). A dugaljak szinten az elvarazsolt foldelo csatlakozoval vannak megspekelve (szerencsere a lapos dugo belemegy, nem art ilyen dugos hosszabitot vinni).
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.30 0 0 25
Hat nemtom. En nem hasznaltam polart (mivel nemolyanreg vettem:), de nem hianyzott. Persze azert nem art odafigyelni. Pl delelott + koradelutan a tuzo napon nem nagyon lehet jo kepet csinalni. Lapos fekete arnyekok baromi nagy kontrasztkulonbseg (plane digitnel gaz).
Vagy koran reggel erdemes kimenni vagy este. A reggel azert jobb mert szerintem szebbek a fenyek, es olyankor meg kevesen is vannak. Este meg olyan gicses (tipikus naplementes kepeket lehet csinalni:) meg olyankor meg sokan vannak, es a strandokat is takaritjak.

Persze attol fugg mirol van szo. Strand (olaszo), sziklas tengerpart(horvato), valami eszaki resz (normandia), esetleg kikoto(fro).

A strandoknal a homokra kell vigyazni. Ha fuj a szel akkor nem celszeru eloszedni mert meg a leggondosabb esetben is telemegy homokkal (kapcsolok ala, tukorhazba, objektiv menetekbe stb).
Sziklas part egy fokkal jobb (marmint fotozas szempontbol, mert furodni jobb a homokos:), ott lehet erdekes kepeket csinalni pl valami nagylatoval. Meg a sziklak kozott vannak allatkak (pl szines rakok) amiket ki lehetpiszkalni egy fadarabbal, stb.
Az eszaki reszek altalaban sziklasak, de sok fele van, es a fenyviszonyok is jobbak szoktak lenni (en ezt a reszt szeretem).
Kikoto mindenutt van eszak/del ott inkabb bejutni es a hajokhoz kozeljutni nehez, viszont konnyu sok sablonos giccses kepet csinalni...

Előzmény: .JiM. (22)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.30 0 0 24
Dehogyisnem, velence, milano, pisa, verona, genova, bologna, roma. Autoval voltunk es kempingben.
Altalaban az utakon nagyon kulturaltan es jo tempoban mennek (persze csak vadi uj autoik vannak mert a kormany tamogatja a hazai gyartasu autok vetelet, szerintem meg a nemeteknel es a franciaknal is jobban allnak). Viszont a nagyvarosok belseje durva. Ott toljak neki, romaban nem lattam olyan autot amin ne lett volna horpadas.
Van olyan korforgalom (nem sok) ahol a kivulrol jovoknek van elsobseguk. Na arra nagyon kell figyuzni mert meleg tud lenni a helyzet. Altalaban a keresztezodesben/korforgalomban nincsenek felvestve savok mindenki megy mint a barom. Legjobb volt az olyan utkeresztezodes ahol 7db ut talalkozott ossze (felfestes, tabla nuku), na ott nezzel jobkez szabalyt. A lampas keresztezodesekben rovid a zold es nagyon hosszu a piros. Ezert a zoldnel eccerre indul mindenki hogy minel tobben atjussanak, kicsit lenduletesebb mint nalunk...
Romanal delebre nem mentunk de elvben iden oszre van utemezve (de ez mar busszal mert autoval nagyon hosszu egy szuszra, meg kenyelmesebb is sok szempontbol).
Na legkozelebb a franciakrol irok, azok se teljesen komplettek:)
Előzmény: pragesz (21)
GPeti13 Creative Commons License 2003.07.30 0 0 23
Sziasztok!

Barcelona: szinte alig kell rákészülni, a konnektorok "normálisak", szinte mindenhol lehet fotózni (talán a Sagrada Famíliára emlékszem, hogy ott volt külön video-jegy, illetve a Poble de Espanya-ban, de a méretük miatt úgyis ellenőrizhetetlen és most nem is túl aktuális).

Filmek, elemek (Coolpix-hoz 6V 2CRV5 - talán ez a típusa, én ránézésre ismerem csak meg) ára a kétharmada, mint nálunk.

Sajnos a belépők nagyon drágák (6-8-10 EURO), csak ez jelenthet gondot. Én megbántam, hogy nem váltottam ki még akár csak erre az egy alkalomra is a nemzetközi diákigazolványt, ez belépőnként átlag 2 EURO kedvezmény, ami mégiscsak 500-520-540-560 - mennyivel is kell visszaszámolni?

Téma viszont van tömkelegével, fantasztikus város.

GPeti

.JiM. Creative Commons License 2003.07.29 0 0 22
Beszéljünk kicsit a tengerparti fotózásokról. Mivel és hogyan érdemes fotózni? Polárszűrő mindenképpen? Akkor frankón előjön a tenger kékes-zöldes színe a csillogás helyett?
pragesz Creative Commons License 2003.07.29 0 0 21
Ahogy olvaslak el tudom kepzelni, hogy jo kis turaban lehetett reszetek! A milanoi domot szivesen megneznem (a gatyo ott lesz a tatyoba:)
A forgalomrol en is hallottam dolgokat. Allitolag a korforgalomban az ad elsobbseget aki eleve mar benne van (pont forditva). Ezt biztos nem vallalnam, tehat maj buszval.
Nem mentetek at Milanobol mas varosokba?
Delebbre is vannak szep helyek.
Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.29 0 0 20
Jo hely azaz olaszo. csak oda kell figyelni foleg a nagyvarosokban (osszel en is lehet hogy megyek:).

Egyebkent mi is voltunk milanoban. Van ott egy fo sugarut, egyik vegen van a dom, a masikon meg egy diadaliv, feluton asszem kiralyi var. Na a var elott van egy aluljaro (tan metro?) ami korul teli van ilyen tolvajkolykokkel, lent is meg fent is, ott nagyon vigyazzatok. Aztan a diadaliv elott van egy nagy park. A park egyik fele teljesen jo (teli van helyi nepekkel) de a masik oldala (a diadaliv fele) mar tok ures, es ott a terdigero fuben pihengetnek a feketeboru bekokozott egyenek (na az mar utos hely meg nappal is nemhogy estefele).

A dom nagyon jo. Bemenni csak hosszu szoknyaban fedett vallal es hosszu nadragban lehet. Fenykepezni lehet bennt de vakut ne hasznalj (automata kompakt rulez:). A bejarat elott allnak kinaiak akik kendot arulnak amit magadra csavarhattok es ugy beengednek a templomba. A baj ott van hogy tura utan a kendot visszavasaroljak felaron. Igy nem tudhatod hany retkeslabu borbeteg hordta elotted, en nem javaslom... inkabb hatizsakba egy vaszongatya.

A dom asszem a vilag legmagasabb belmagassagu temploma. A tetejere fel lehet menni, nagyon baro jol lehet fenykepezni onnan. A dom bal oldalan melette vegigmenve talalod meg a bejaratat (a dom vege fele, de nem a hatuljan). Ketfelekepp lehet felmenni, gyalog csigalepcson vagy liftel. Szerintem a csigalepcso sokkal jobb. A lepcsohazban vannak ablakok ahol ki lehet fenykepezni. Fent nincs kiirva semmi de teljesen bejarhato a teteje erdemes megnezni (asszem 40e lira volt gyalog 60eL liftel, szamold at euba:).

Ha autoval mesz akkor a belvarosban nagyon kell menni mert konnyen megropizzak az autod, es ott nem divat a helyszineles meg betetlap, egyaltalan orulhetsz ha megall a masik fel... Egyebkent nagyon lenduletesen vezetnek gyorsan lehet haladni en nagyon elveztem.
Viszont tudnod kell merre akarsz menni mert nem lehet megallni a forgalomban terkepet nezni. Tablak nem nagyon vannak, ami van az jo pici csak kozelrol laccik. Tobbszor volt hogy amit kerestem az egyik sarkon balra mutatta ket meterrel arreb meg jobbra...
Parkolni nem tom hogy lehet. Orat nem lattam, de szeretik a kis parkolotarcsat amit kiraknak az ablakba (nyilvan van valami limit de nem jottem ra, mi potyaztunk:), de legjobb megoldas a kempingbol busszal bemenni a varosba.
Eleve a buszozassal is vigyazni kell, rengeteg van (szerintem tobb tarsulat) es ossze vissza mennek a menetrend sem volt vilagos. Lenyeg hogy fel kell irni merre melyik busszal mentel hogy visszatalalj emberi ido alatt a kiindulasi helyre:)
Arrol nem is beszelve hogy az itthon vett terkep nem teljesen stimmolt a helyi dolgokhoz...

Mi kempingeztunk. Van milano mellett egy nagyon kellemes kemping. Ez igazabol monzaban van, az f1 versenypalya mellett. Annyira mellette van hogy az egyik keritese maga a palya (a celegyenes vegenel levo sikannal van). Ha szerencsed van akkor tartanak edzest. Ilyenkor fel lehet menni a lelatokra es olyan mint a verseny (csak nincsenek annyian). Lehet fotozni csak kell valami tele is hozza. Elvben a jeggyel el lehet menni mas lelatokra is pl. celegyenes.
Mondjuk a kemping kicsit lepattant de nem veszelyes. Altalaban a vizesblokk szokott nem tul jo lenni (sok helyen a melegvizet csak ermevel lehet hasznalni, ez lehet penz, de lehet hogy a portan adjak, alapban egy napra 1-ermet).

Előzmény: pragesz (19)
pragesz Creative Commons License 2003.07.28 0 0 19
Nem semmi.
Olaszorszagot en is tervezem, de nem hittem volna, hogy az ilyen sz@rcsimbokok miatt nem lehet eltolteni 1-2 ropke hetet nyugalomban.
Amugy pont Milano az egyik celvaros.
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.28 0 0 18
Akkor valami konkretum. Olaszoknal voltunk campingezni (min 4 ben voltunk). Aramot nem 'vettunk' mert az auto akksirol megoldhato a cerka akku toltes (megfelelo toltovel). Viszont gonban is lettem volna. A konnektor majdnem olyan mint a mienk... A ket szára vekonyabb mint nalunk igy a mienk nem megy bele. Van olyan is hogy kozelebb van egymashoz igy ebbe sem lehet beledugni (eccer lattam olyan dugot aminek a ket szara ket lapos femlemezre volt csavarozva igy kepes volt osszebb hajolni, ezt mar be lehet dugni, de nagyon reg volt mikor ilyet lattam).

Egy jotanacs, van roma kozeleben (egyebkent kozlekedesi szempontbol nagyon jo helyen) egy 'roma' nevu (mino meglepo:) camping. Na ott minden kocsit garantaltan feltornek...
Orom az uromben hogy nagyon profik igy alig serul meg a jargany:)

Egyebkent is fotos cuccal campingezni eleg razos (vigyazni kell hogy a campingben es kornyeken ne mutogassuk a szerkot, celszeru felirat nelkuli taskaban hurcolni a cuccokat). Milanoban egy parkban alig tudtunk elmenekulni nehany szemmel lathatoan igen komolyan belott csaviro elol:). Nagyon kell figyelni a gyerekekre is. Tipikus (ezt tobb varosban is tapasztaltuk) modszeruk hogy egy ujsagot teritenek a kezukre es hirtelen korbevesznek. Es nem nagyon sz@roznak, aznonnal kirantjak a taskacipzart es mar turnak is bele meg a zsebedbe. Ez igy hihetetlennek tunik, de ezt csinaljak es nagyon gyorsnak kell lenni (szerencsere nem vittek el semmit). Az elso eset utan mar nagyon rutinosan el tudtuk kerulni(+zavarni) oket, csak nem szabad szivbajosnak lenni... (egyebkent szerintem ranezesre etnikai kisebbseg volt:)

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.28 0 0 17
Elkepzelheto hogy latott de turistacsoportott biztos hogy nem fenykepeztem (igaz azzal voltam) de azert erre nem vetemednek:)
Viszont iszonyatosan sokan voltak a hidon, de hat meg kell nezni ha mar arra jar az emberfia:)...
Előzmény: Szabcsi (16)
Szabcsi Creative Commons License 2003.07.28 0 0 16
OFF

Kedves E-10! Elképzelhető hogy egy hete (nem sokkal 12 előtt) önt láttam a Károly hídon amint megfáradt turistacsoportot próbált egy fénykép erejéig összeterelni?

ON

totoo Creative Commons License 2003.07.25 0 0 15
hat a camden a legnagyobb/legjobb, de erdemes kimenni a spitalfields-re is (liverpool stationhoz kozel). a standard a hasznalt konyv, lemez, cd, cipok meg ilyenek de valami hihetetlen.
Előzmény: pragesz (14)
pragesz Creative Commons License 2003.07.25 0 0 14
Eddig asszittem 120, de lehet hogy igazatok van:P
A Camden-Town szerintem sem gyenge. Egy kicsit nem vagyok hozzaszokva az olyasmi figurakhoz akiket arra latni. Fotoalanynak jok lennenek, de az igazat megvallva nem szivesen kattingatnak azon a kornyeken, pedig lenne mit az biztos. A feeling tenyleg mas.
Piacokon meg nem jartam (totoo! milyen piacokra gondolsz?)
Ja kifelejtettem a London kornyeki kisvarosokat ahol nem olyan nagy a forgalom. Szep szuk utcak azokkal a regi tradicionalis angol epuletekkel melyek majdhogynem osszeroskadnak, kosztuk szuk resek szinten kozlekedesre. Bejonnek meg a pub-ok, vendeglok.
Ethan Hunt Creative Commons License 2003.07.25 0 0 13
Amikor én voltam Londonban ('98) még nem volt London Eye, az őrségváltás sztem is kiábrándító. Nekem nagyon bejött a kínai negyed a Westminster közelében és a SoHo, ja és Camden (É-Londonban)! Nekem ez utóbbi hozta az igazi London-feelinget!
Előzmény: totoo (11)
totoo Creative Commons License 2003.07.25 0 0 12
dehogynem
Előzmény: Törölt nick (9)
totoo Creative Commons License 2003.07.25 0 0 11
londont en is nagyon ajanlom mindenkinek!!!
de ne a standard dolgoknal (parlament, tower bridge, londoneye, buckingham palace etc) lehet sokkal erdekesebbeket is talalni! a tobbirol meg jobb kepeslapot venni.
eloszor is a hires londoni underground, a tube. lehet lent fotozni, meg allvannyal is(!!) csak a vaku tilos. nagyon jo kepeket lehet kesziteni lent.
aztan ott van a british muzeum csodalatos kupolaja. reggel nyitasra erdemes odamenni, akkor nagyon szepen szurodik be a feny. es a konyvtarat sem szabad kihagyni.
a legjobb hely azonban londonban a speaker's corner a hyde parkban. vasarnap van ott igazan nagy elet es egy egesz napot erdemes raszanni. hihetetlen hangulata van az egesznek, es nagyon halas fototema.
erdemes felmaszni a monument-be is. ez egy 100valahany meter magas torony, ami a londoni nagy tuz kiindulasi helyen epult. tiszta idoben szep a kilatas.
a parlamenttel szemben, az ut tuloldalan mindig allnak tuntetok. mindig valami aktualis ellen. nem olyan reg meg az irakellenes haboru volt a fo tema. ott is jokat lehet fotozni.
szinten akad sok jo fototem reggelente a hyde parkban is.
keves turista keresi fel a piacokat, pedig ott hihetetlen elet zajlik, es micsoda cuccokat lehet neha kapni.
es meg millio hely van londonban, amit erdemes felkeresni, sot csak ugy az utcakon maszkalva is rengeteg erdekessegbe botlik az ember csak ugy...

amit erdemes messzirol elkerulni:
- buckingham palace, orsegvaltas
- london eye

a british museummal meg a national galleryvel az a baj, hogy oriasiak, es nagyon tomenyek, de nagyon jok.

tennek fel kepeket, de nincs filmscannerem.

Előzmény: pragesz (8)
PETYUS Creative Commons License 2003.07.25 0 0 10
Én úgy tudtam (és most is úgy tudom), hogy Nagy-Britanniában 240V-os villany a divat.
Előzmény: pragesz (8)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.25 0 0 9
>(120volttal).
Nem 220?
Előzmény: pragesz (8)
pragesz Creative Commons License 2003.07.25 0 0 8
Hali,
En is hozzaszolnek a temahoz.
Ha valaki netan Nagy Britanniaba menne akkor annak szamitania a kell arra hogy 3villas konektorok vannak (120volttal). Muszaki boltokban lehet kapni ocson atalakitot az europai szabvanyra.
2dugvillas konektor csak a fudoszobakban van amit csak elektromos borotvalkozasnal hasznalnak.
Ha valakit erdekel a muveszet es elmegy a British Muzeumba az ingye fotozhat benn, barmit amit meglat. A Nemzeti Galeriaba viszont tilos a fotozas ugyanugy mint a Westminster apatsagban.
Vannak gyunyoru katedralisok amelyekben altalaban lehet fotozni (Sailbury). vannak olyanok is ahol fizetni kell erte (nemsokat).
Memokartya, film?
Kartyabol nagyot, filmbol sokat. Rengeteg a latni valo, ajanlom mindenkinek!
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.25 0 0 7
Mostanaban mindig az a problemam hogy szepen megpakolom a kis tatyot (gep+optika+es filmes vagy digit dolgok epp melyiket viszem) de a vegen ott marad a tarcam(penz+igazolvanyok+jogsi forgalmi) meg a mobil es a kulcsok. Ezeket sehogy sem tudom ertelmesen elpakolni, mindig csak utban vannak. Mondjuk ilyenkor tud praktikus lenni az asszony (bar fotozni nem jo vele menni:) meg a penzt sem jo rabizni:).
totoo Creative Commons License 2003.07.25 0 0 6
travel light!

en a magam reszerol probalom a leheto legkevesebb kutyut vinni magammal utazasnal fotozashoz. csak elvonjak a figyelmet.
mot voltam egy hetet horvatorszagban. nem kifejezetten fotozni mentem, de vittem azert gepet.
volt nalam egy filmes vaz hozza 28-135, 300, 19-35 es 50. ezenkivul egy kf gep, rakas szuro, tripod es ket digi szappantarto, de azokat nem en hasznaltam. namost ez rettento sok cucc.
amit hasznaltam: a kepek 90%-a az egyszal 28-135-el keszult. a maradek tizen osztozik a tobbi harom obi.
tripod, szurok, kf elo sem kerultek...

negy obi helyet legkozelebb max kettot viszek. csak soha nem tudom eldonteni, hogy melyiket meg az alapzoomon kivul. merthat mind a harom egyenloen fontos volna.

konnektorok: ahol mas a szabvany, ott a repteren mindig lehet kapni atalakitot.

nekem a fotozast meg sehol sem tiltottak meg, pedid egy-ket csuda helyen azert mar kattintottam.

f8 and be there

DooMi Creative Commons License 2003.07.23 0 0 5
Általában viszek USB kábelt + PCMCIA adaptert a Compact Flash memóriakártyához, és ha a társaságból senki nem visz notebook-ot, hozom a sajátom.

Mivel azon van kb 15 gigabyte hely, így meg van oldva, hova fényképezek.

Opcionálisan hozom a mobil CD írót + lemezeket.

Külföld:

Olaszország, Franciaországban normális konnektor van, 220 V :) Csak arra kell figyelni, hogy pld franciáknál a szállodában nem standard konnektor van, hanem csak a vékonyabb, lapos fej?t lehet jól használni. Érdemes ELOSZTÓT vinni!!!

Pld elméletileg jégbarlangban sem lehet fotózni, én azért kattintottam kb 50 képet, de senki sem ellen?rizte. Azért nem lehetett fotózni, hogy vedd meg inkább a képeslapot, kész fotot :( Tehát ezért bátorkodtam fényképezni. Ha vmi kárt okoztam volna, természetesen nem csináltam volna...

Ha valaki snowboardozás, síelés közben akar fényképezni a hegyekben, az alábbiakra figyeljen: (bár lehet, extrém eset :)

- Ne oldalt, hanem a mellkasa környékén lév? zsebben tárolja a gépet, ugyanis ha el?re esel, ott a kezed. Ha oldalra, akkor tuti ráesel.
- Mindenképpen véd?tokos gépet érdemes csak felvinni, csak úgy magában gépet soha!
- Hideg (pld -15 fok :) hatására lassul a gép, és riceg?, fura hangokat ad ki. Érdemes szobában nem felmelegíteni, hanem szépen átmenetben bevinni, nehogy a pára lecsapodjon belül.
- Érdemes kis, mobil állványt vinni, nekem pld a tokban van egy kis tartója :) Nagyon hasznos tud lenni.
- Nem érdemes sok kiegészít?t vinni, nehogy elvesszen a zsebben való turkálás, vagy az esés közben :)
- Érdemes filmet is rögzíteni tudó gépet venni, látványos tud lenni egy lesiklás, ugratás, esés... :-)

Így most röviden ennyi, ha még eszembe jut valami írok... Remélem mondtam használhatót... :-)

DooMi

Előzmény: Törölt nick (-)
Bakoimi Creative Commons License 2003.07.23 0 0 4
Múlt heti poén:
Rab sziget Horvátország,Grad Rab sétálóutca.
Kodak Pro feliratú bolt(a sziget két fotóboljának egyike).
A polcon a Kodak teljes profi kínálata,én boldog,kérek 10 roll 120-as E100SW-t.Eladó leszedi a polcról,mire én megkérem hogy inkább a hűtőből ha lehetne.
Sajnálkozva mutat a raktár felé,ahol kartonszám áll a drága film-de hűtő az nincs.
Hoppá...

(Aztán lehet hogy csak javítani vitték a hűtőjüket,erre már nem tértünk ki,mert röhögve fordultam ki az ajtón)

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.23 0 0 3
Van meg olyan trukk hogy a villanykorte menetebol lehet megcsapolni delejt. Ehhez regen lehetett kapni egy olyan adaptert aminek az egyik vege zsinormenetes normal izzora hasonlitott a masik vegen egy aljzat volt. Ma mar ilyen nincs (eletvedelmileg nem egy atombiztos dolog ezert asszem mar nem aruljak) de azert ugyeskezuek elo tudjak allitani hazilag is (arra vigyazzunk hogy az asszonyt+gyereket ne vagja agyon:).
Aki lakott mar Etap/F1/Star kategoriaju helyen az tudja milyen hasznosak az ilyen dolgok:)
Előzmény: .JiM. (2)
.JiM. Creative Commons License 2003.07.23 0 0 2
Hát igen, két nyaralás (Görög, Horvát) után már én is tanultam a konektorok terén, az idén már egy hármas elosztóval megyek nyaralni :D
Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.23 0 0 1
Na akkor irok mig frissek az emlekek. 4 napot voltam Csehorszagban (Pragaban es Karlovy Varyban meg nehany kornyekbeli varban). Befizetett buszos tura volt.

Itthon olvastam hogy kint a magyar szabvanynak megfelelo konnektorok vannak ezert nem is aggodtam. Vittem egy elosztozsineget (3 aljzatos). Meg 1 akkotoltot, es a DW-t.
Persze ott kint ert a meglepetes. Az aljzat ugy nez ki mint nalunk, csak a foldeles van mashogy megoldva. A konnektor kozepebol kiall egy fem rud (olyan mint a dugo egyik villaja) es ez megy bele a dugon levo lukba (ami termeszetesen a magyar dugon nincsen). Emlexem regebben lehetett ilyen dugot nalunk is venni de ma mar nem ilyenek.
Szerencsere a dugasztapegysegek vekony dugoja (amin nincs foldeles) tokeletesen belepasszol igy az hasznalhato.
Mivel a szallodai szobaban volt tobb aljzat igy ez nem volt gond.

Ami meg ilyenkor segiteni szokott, hogy a furdoszobai borotvalkozo aljzat sosem foldelt es lapos kialakitasu igy oda barmi bedughato.
Ennek persze vannak hatulotoi. Erre az aljaztra legtobbszor sajat megszakitot (rossz esetben biztositekot tesznek) ami olyan kis aramu hogy a borotvanal nagyobb fogyasztot nem birja el (pl fozolapos, meruloforralos dolgokat nagyon nem csipik).
Szinten csinalnak olyan trukkot hogy az aljzat egyutt kapcsolodik a vilagitassal, igy ha kilepunk a furdoszobabol es lekapcsoljuk a villanyt akkor egyben lekapcsoljuk a sajat cuccunkat is (pl. akkutoltonel ez nem olyan jo:).

Lehet vinni meg univerzalis adaptert amin tobb fele orszaghoz valo dugo van es a kozepepbe beledughato a magyar dugo. No persze ez is szivatos mert pl amit a multkor vettem a mm-ban az latszolag ilyen volt. Szinten kint derult ki hogy a foldelt dugot nem lehet beledugni mert ket oldalt van egy perem ami ezt megakadalyozza. Ezt bicskaval kifaragtam es igy mar jo lett...

Szallodai szobakban nem mindig van aljzat, sokszor befalazzak a tv,lampa,stb. drotjat igy nincs hova dugni (meg jo ha van borotvalkozo aljzat). Aztan eloszeretettel csinalnak olyat hogy az aljzat es a tv,lampa dugoja olyan hogy csavarral osszefogathato hogy a kedves vendeg ne tudja kihuzni... Ilyenkor jo ha van az embernel egy csavarhuzo (en faziskeresost szoktam vinni azzal meg a delej is latszik).

Folyt. kov...:)

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.23 0 0 0
Azert a nullazosok kedvet elveszem:)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.23 0 0 topiknyitó
Ma mar sokszor jarunk erre-arra a vilagban, viszont egy fotos szamtalan technikai akadalyal talalkozik, amit valahogy meg kell oldani.
Szeretnem ha ezeket a tapasztalatokat megosztanank egymassal.
Mire gondolok, pl. hol milyen konnektor van milyen adapter kell, mit vigyunk egy utra (autos, buszos, vonatos, repulos, hajos, stb. utnal). Mi a helyzet kempingben, szalloban, stb. Milyen filmet, szurot, memkartyat, csatlakozot, adaptert vigyunk magunkal.
Hol es hogyan lehet fotozni, hol van tiltva, hol lehet allvannyal fotozni hol nem, hol kell jegyet venni, stb.
Szoval szerintem sokan jartunk mar a vilagban es ezt ossze lehetne gyujteni egy helyre (szigoruan fotos szemszogbol:).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!