Keresés

Részletes keresés

tcs Creative Commons License 2007.01.09 0 0 43

Természetesen már elvből sem adom fel!

 

Csupán a gondom leginkább az, hogy a tudásanyagnak az összegereblyézése is rengeteg időt emészt fel. Linux-nál nem is az - egyébként Windowsnál közismert - alap és mély "titkok" kicsákányozásai okoznak gondot, hanem az irtózatos mennyiségű információtömegben való könnyed eligazodás. Persze aki - mint én - nem Linux őrültek :) sokaságával van körülvéve, az még nagyon jól használható link-kekkel sem rendelkezik.

OFF

Tud egyáltalán valaki ilyen jól felépített tudástárról (akár könyvben, akár NET-en)?

ON

Régebben (20 éve) nagyon jól használható könyvek léteztek.

Ma leginkább nagyon rosszul használható linkek...

 

 

 

Előzmény: attila40 (41)
locsemege Creative Commons License 2007.01.09 0 0 42
Ja, a Linux-szal kapcsolatban villamosmérnökként én is átéltem azt a megalázó érzést, hogy sok év számítógépes rutin után úgy ülök egy operációs rendszer előtt, hogy azt sem tudom, mi merre van. Átmenetileg lélekromboló volt, de hajtott a becsvágy, hogy úgyis megismerem, a problémákat megoldom, és megérte, nagyon megszerettem az egésznek a felépítését, tudását, szerkezetét, filozófiáját, pedig olyan nagy rendszer, hogy akármennyit tudok is róla, nyilván csak egy picike töredékét ismerem ma is.
Előzmény: tcs (40)
attila40 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 41
Ne add fel, én 2 éve kezdtem el foglalkozni (hobbi-szinten) a Linux-alapú operációs rendszerekkel, de kezdetben azt sem tudtam, hogy mi az a terminál/konzol, stb. Amikor az UHU 1.1-et sikerült "összehoznom" a nettel, elkezdtem fórumokat olvasni, gyakorolni, telepítést elcseszni, stb. :-)

Most már eléggé jól tudom használni azt a disztrót, amelyiknél (jó sok válogatás után) maradtam. (Zenwalk 4.2)

Ne add fel - szerintem - megéri! :-)
Előzmény: tcs (40)
tcs Creative Commons License 2007.01.09 0 0 40

Persze, ezt most már én is tudom.

 

Csak amikor a Windows másfél évtizedes elburjánzása után az ember megváltóként vár egy normális operációs rendszert, majd lelkesen installál egy Linux-ot - megszokva a fekete bárány könyörtelen udvariasságát -, aztán mellbevágja a Linuxhoz kötelezően hozzátartozó előismeret-szükséglet hiányának homlokizzasztó következménye, akkor jogosan támad olyan érzése, hogy itt a világon valami nincs rendben.

 

Most már én is tudom, hogy nem elég egy Linux-ot csak úgy installálni. Előtte észre kell venni, hogy az install indításának vannak különböző módjai, és rá kell érezni, hogy melyikben adható meg (a vége felé) az MBR kezelésének formája.

 

Előzmény: locsemege (38)
RogerWilco Creative Commons License 2007.01.09 0 0 39
Akkor gond, ha ott már másik, neked jobban tetsző bootmanager csücsül.

A legtöbb (!) disztróban megmondhatod, hogy hová pakolja a lilot/grubot, de alapból mind az MBR-t kínálja fel. A kollega meg valszeg erre nem figyelt oda, leokézta.
Előzmény: locsemege (38)
locsemege Creative Commons License 2007.01.09 0 0 38
A Grub-ot teheted az MBR-be, de teheted az illető partíció elejére is, s akkor nem bántja az MBR-t. Én multiboot-os gép esetén is az MBR-be rakatom vele a Gub elejét. Nem tudom, ez miért okoz problémát, attól még boot-olható az összes operációs rendszer.
Előzmény: tcs (37)
tcs Creative Commons License 2007.01.09 0 0 37

Kösz, akkor lehet, hogy letöltöm...

 

 

Egyébként meg nem vagyom olyan nagyon ügyi :)

Csupán olyan rendszereket használok, amelyek nem bántják az MBR-t, vagy ha mégis, akkor visszaírván az eredetit (amiben a BootManeger van), elindíthatók a partíció BOOT rekordján keresztül. Eleddig a DOS, W98, W2K és WXP ilyennek tünt (sőt a Vista ingyenes bétája is). Sajnos legtöbbet a Linux-okkal kínlódtam (szakértelem hiány), amíg megtaláltam olyan installálási módokat, amelyek nem tenyerelnek az MBR-be.

 

Az ősi időkben, amikor még 10 és 20 MB-os(!) wincsik voltak, a partícionálást a HDD-ken éppen azért találták ki, hogy többféle oprendszert lehessen indítani (eleinte még csak 2 partíció lehetett). Lehet, hogy ez közben feledésbe merült, de az én agyamban még nem. Ezért én alapelvnek tartom, hogy egy oprendszernek semmi köze sincs az MBR-hez, azt nem bánthatja. Kivéve ha ezt éppen BOOT menedzselés céljából teszi, és gondosan felhívja erre a figyelmemet. Nos a Windows könyörtelen erőszakosságát már megszoktam (ez a Bill Gates bagázs alapstílusa), de pl. egy - felhasználóbarátnak deklarált - Ubuntu Linux-nál meglepett ez a fajta illetlenség, amely (előrelátásom hiánya miatt) egy napos plusszmunkát generált, míg urrá nem lettem azon a helyzeten, hogy lehetőségként hetekig tartó újrainstallálások várnának rám. (Csak zárójelben: a wincsin akkor 13 partíció, és 6 oprendszer+hozzávalók installálva).

Bocs az indulatömlengésemért, de csak azt akartam jelezni, hogy a számítástechnika az elmúlt 10-20 évben jelentősen eldurvult, és vagy nincs a fontos dolgokról infó, vagy nagyon el van dugva, vagy csak jelentős energiabefektetésekkel szerezhetők meg, vagy esetleg a véletlen és a csoda segít.

 

 

 

Előzmény: Gorcsev (35)
Gorcsev Creative Commons License 2007.01.08 0 0 36
Kieg:
"nemigem tudom elképzelni miképpen lehet kódvisszafejtés nélkül lecserélni pl. egy C/H/S módú betöltő programrészt egy LBA módúra"
Egyébként nem a programot kell "lecserélni", hanem a CHS és a PSN infokat egymáshoz "aktualizálni".
Előzmény: tcs (34)
Gorcsev Creative Commons License 2007.01.08 0 0 35
"Az MBR területet (p.tábla, master.boot) a Boot-manager-rel, és saját progikkal szerencsére teljesen kézben tartom."
Ahammm... Azt is tudod, hogy pl. a vintendó mit és hova ír bele (igen, az MBR-be, NEM(csak?) a saját part. bútrekordgyába!!), és összhangba is tudod hozni az átköltöztetett part. új helyével? Mer' akkor nagyon ügyi vagyol!!

"Az egyes rendszerek bootrecord-jai - szerintem - eléggé egyediek"
Az biztos.

"nemigem tudom elképzelni miképpen lehet kódvisszafejtés nélkül lecserélni pl. egy C/H/S módú betöltő programrészt egy LBA módúra"
Nyilván "visszafejtették", ill. elolvasták a vonatkozó dokumentációt (tessék, pl. NTFS), és ez alapján dolgoztak. Egyébként a progi doksijából+helpjéből is qrv@ sokat lehet tanulni.

"De ha ezt a DFSee valahogy meg is csinálná"
Ez a dolga. Meg is csinálja.

"sajnos a - láthatóan - fizetős volta visszariaszt a használatától."
Hát akkor nem mondtam volna.
Talán nézd meg ezt ezt ni: "DFSee is NOT free software, however a fully functional evaluation version is available without requiring immediate registration."
2 v. 3 hónapig működik, teljesértékűen!! (Nem kell félni, hogy a part. felénél leáll a másolás :)))
Ha pedig megtetcik és rendceresen csinálsz ilyesmiket, megérheti megvenni.
Előzmény: tcs (34)
tcs Creative Commons License 2007.01.07 0 0 34

Köszi, hogy válaszoltál!

 

Az MBR területet (p.tábla, master.boot) a Boot-manager-rel, és saját progikkal szerencsére teljesen kézben tartom. Az egyes rendszerek bootrecord-jai - szerintem - eléggé egyediek, és nemigem tudom elképzelni miképpen lehet kódvisszafejtés nélkül lecserélni pl. egy C/H/S módú betöltő programrészt egy LBA módúra, hogy a kód többi része (hova tölt, utána mit csinál még, hova ugrik) megmaradjon.

 

De ha ezt a DFSee valahogy meg is csinálná, sajnos a - láthatóan - fizetős volta visszariaszt a használatától.

 

Előzmény: Gorcsev (32)
Gorcsev Creative Commons License 2007.01.07 0 0 33
"az a gyanúm, hogy a BOOT-olásnál (és még ki tudja hol), használva vannak"
Persze.
Előzmény: tcs (31)
Gorcsev Creative Commons License 2007.01.07 0 0 32
Ha mindenképpen meg akarod úszni a full mentés/visszatöltést, nézd meg a DFSee-t, azzal lehet ilyen okosságokat csinálni, pl. ki tudod vele javíttatni a p.táblát, a rendcerek saját bútrekordgyát, stb.
Azt persze nem mondom, hogy egycerü.
Előzmény: tcs (31)
tcs Creative Commons License 2007.01.04 0 0 31

Winchester és LBA szakértőre (ha nem sértő: gurura) lenne szükség.

 

A tennivaló látszólag egyszerű: HDD-k áttelepítése új alaplapra. A régi alaplap egy 6 éves Compaq. Akkor még nem volt divat a SATA, így az nincs rajta. Az új alaplap Asus: 2 PATA, 2 SATA csatlakozó. A HDD-k (120 és 160 GB-osak) mindegyike particiókra szabdalt. Csaknem dugig vannak doksikkal és sok GiB letöltésekkel (no meg DOS, Windows, Linux különböző változataival, különböző célokra). Fontos adatok mentése csak több hetes mazsolázással valósítható meg róluk. Szerencsére van egy 200 GB-os SATA wincsi is amely üres.

 

A feladat tehát látszólag önnálóan, egyszerűen megoldható lenne. Reményeim szerint - miután a Compaq alaplap nem igényelt alaplapi meghajtó driver-eket - az egyes rendszerek többsége komoly összeomlás nélkül elindulna (ha másként nem, hát csökkentett módban) az új alaplapon, és megkezdődhetne az adatmentés hosszú és szivettépő folyamata.

 

Azonban előjött - nem először(!) - egy probléma, amely régebben a HDD MBR sávjának törlésével, és újraparticionálással, mint "tollvonással" orvosolható volt: az egyes alaplapok az LBA módot gyakran egymástól eltérően paraméterezik.

 

A Compaq alaplap úgy vélte, hogy a HDD-k nek 240 feje és 63 szektora van LBA módban. Ugyanezeket a HDD-ket az új alaplap 255 fejesnek véli. Ezeknek ugyan a szokványos LBA címzésnél semmi szerepük nincs, a particiós táblába mégis bekerülnek, persze bizonyos cilinder sorszám fölött csak mint fals értékek, és ott már csak a 32 bites LBA értékeknek van szerepük.

 

Mégis az a gyanúm, hogy a BOOT-olásnál (és még ki tudja hol), használva vannak és emiatt elkeveredik a betöltés. Ugyanis a DOS-om nem jön be, ha azt indítom (a többit nem is mertem megprópálni ezután). Egyébként Floppy-ról BOOT-olva a DOS (FAT16) partíció látszólag simán használható, tehát az LBA szerint elérhető.

 

A tényleges kérdésem az lenne, hogy az alaplap által önkényesen használt HDD fejszám megváltoztatható-e valamilyen módon (pl. CMOS-RAM-ban??), vagy ez egy ROM-ba égetett mágikus érték.

 

A tapasztalat eddig azt mutatja, hogy az alaplapok csökönyösen ragaszkodnak a sajátjukhoz, s ha át is írható (mint az Asus-nál) MANUAL módban a BIOS-SETUP-ban, utána gyorsan visszaírja a kedvenc értékére, bármit trükközök is vele.

 

Mellékesen érdekelne az is, hogy ez a bűvös kedvenc, ami az Asus-nál a 255, hogyan kérdezhető le. Ugyanis van egy program ami ezt mellékesen kijelzi (A compaq-nál természetesen a 240-et), ám a kiterjesztett 13h-s BIOS megszakítás nem ezt adja vissza, és a HDD MBR-ében, a 42. szektor végén lévő Winchester paraméterek között sem ez van (tehát itt a 42 mégsem az "élet, a mindenség meg minden").


 

Attika1968 Creative Commons License 2006.07.19 0 0 30
Ha elvesztek az adataid:

http://adatmentes.ini.hu


A
Foley Creative Commons License 2006.05.17 0 0 29
Na megoldottam a problémát, a Partition magic már 153 GB-ot ismert fel, ez szerintem korrekt.:)
Előzmény: NevemTeve (28)
NevemTeve Creative Commons License 2006.05.13 0 0 28
A többi részre tegyél linux-ot...
Large Disk HOWTO - 3.5 The 137 GB limit
Előzmény: Foley (27)
Foley Creative Commons License 2006.05.13 0 0 27
Sziasztok!

Az új 160 Gigás Seagate winyómra azt írja az XP telepítő, hogy csak 130 GB. Azt tudom, hogy az alaphelynél mindig kevesebb a ténylegesen felhasználható hely, de ennyivel?
30 GB mehet a "kukába"?
Lehet ezen változtatni?
time-slot Creative Commons License 2006.03.09 0 0 26

A Linuxhoz? Semmi:) bocs nem néztem meg, hogy ez alapból Linuxos topic..csak a címét láttam.

 

Amúgy majd kipróbálom

Kösz

NevemTeve Creative Commons License 2006.03.09 0 0 25
Az összméret lehetőleg ne haladja meg a winchester teljes mértetét... egyébként tetszőleges.
Előzmény: time-slot (23)
NevemTeve Creative Commons License 2006.03.09 0 0 24
Például a cha-cha-cha lépéseit le tudom írni: alá-vág-lép-zár-lép (tá-tá-ti-ti-tá).

Esetedben az install során remélhetőleg lesz olyan kérdés, hogy legyalulja-e a meglévő partíciókat... ezen a ponton kell 'igen'-t mondanod.
Ha mégsem kérdezi meg, akkor mondjuk egy Windows98-as boot floppyt veszel kézbe, és az azon lévő fdiskkel semmisíted meg a már létező partíció(ka)t.

Mi is a köze ennek a kérdésnek a linuxhoz?
Előzmény: time-slot (22)
time-slot Creative Commons License 2006.03.09 0 0 23
Ja és igen...mekkora partíciókat javasoltok?
time-slot Creative Commons License 2006.03.09 0 0 22

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni.

Egy 250 GB-os winchestert szeretnék újraformázni és partícionálni. Win XP-t szeretnék felrakni rá.

Jelenleg is xp van telepítve rá.

Letudná írni valaki a lépéseket?

 

Köszönöm!

Eaglet Creative Commons License 2006.01.17 0 0 21
Leszaladtam a géppel az alattunk lévő számítástechnikai bolt szervizébe és ingyen beállították a winchestert. Már arról dolgozom.
Előzmény: RogerWilco (19)
Eaglet Creative Commons License 2006.01.16 0 0 20
Valószínüleg igazad lehet, új portyára indulok. Köszi !
Előzmény: RogerWilco (19)
RogerWilco Creative Commons License 2006.01.16 0 0 19
Tényleg érdemes lenne egy windózos topicot látogatnod, itt nem valószínü, hogy windóz ügyekeben sok segítséget kapsz, nézd meg a topic címét

Fórum » Technika és használata » Számítástechnika » Linux »
Előzmény: Eaglet (17)
Eaglet Creative Commons License 2006.01.16 0 0 18
Az USMT2.UNC könyvtár  kb 8 giga mentést tartalmaz, gondolom a gépen található minden cuccot lementve.

 

Eaglet Creative Commons License 2006.01.16 0 0 17

Ezzel az új winchesterrel meggyült a bajom. A lényeg, hogy valahogy sikerült leformáznom a régi winchester amely két paricióra van osztva. Ebből 10 gigást sikerült formáznom. A mentés amit az előbb írtam ennek a winchesternek a másik részén van.

Hiába a mentés, mert azt általam törölt c részre nem fér rá. Igy ezt a mentést áttettem a c-re és probálnám formázni a másik particiót, rátelepiteni a windowst és a mentéseket elővarázsolni erre a közel 63 Gigára. 

 

Az új winchestert a rackba betéve nem érez életjeleket a windows. Megpróbálom a régi winchester kiszedni és annak a helyén megkérdezni a windowst, hogy mit érzékel. Arra gondoltam, hogy két 80 gigást esetleg nem érzékel.

Ha a régi helyen sem látja a rendszer az új winchestert, akkor feladom, mert valószinüleg üzembe helyezése meghaladja a képességeimet. Szóval most először az eredeti állapotot probálnám visszaállítani. Érdekes, hogy a windows a rendszert a cserélhető rackon érezte, mert amikor kiszedtem leállt a rendszer. Szóval a lényeg, hogy elszúrtam a régi gép c: partició törlésével. Erre feltettem a windowst és azon irok most is csak a programokat nem tudom a csekély hely miatt visszavarázsolni.

Valószinüleg zavaros lehet hozzáérő szemmel olvasni tevékenységemről...

Előzmény: locsemege (16)
locsemege Creative Commons License 2006.01.16 0 0 16
Eddig nem a BIOS Setup beállításairól beszéltünk? Hol van ott még bármilyen filerendszer, könyvtár?
Előzmény: Eaglet (15)
Eaglet Creative Commons License 2006.01.16 0 0 15

A rendszereszközöknél a fájlok beállitások mentése varázslóval lementettem mindent. A számítógép összes adatait elmenti ilyenkor az USMT2.UNC könyvtárba ?

 

Előzmény: locsemege (14)
locsemege Creative Commons License 2006.01.14 0 0 14
Az AUTO-t válaszd, és ahogy írtad is, behelyettesíti a HDD típusát.
Előzmény: Eaglet (12)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!