Keresés

Részletes keresés

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.08.13 0 0 38

"mémek (ebben hasonlítanak Dawkins önző génkoncepciójához) megszólalásig hasonlítanak a Bibliában szereplő démonokhoz, sőt a démonok ezen felül bizonyos testi fizikai állapotokat, betegségeket is okoznak, vagyis a jelenségek szélesebb körét lehet velük megérteni."

Ennek semmi értelme nincs, mert se füle-se farka. Dawkinsnak csak egy felvetése volt a génekkel kapcsolatos klónozásra, replikálásra, hogy esetleg lehetnek hasonlóan működő másolt kulturális dolgok is. Vannak is a pszichológiában a kognitív séma hasonló, de a memetika ezen külső ága inkább megbukott, mint haladott volna az eltelt időben. A démonokhoz hozzákötni sima fikázás csak.

Sokáig a gondolat legkisebb önállóan is létező egységét akarták mémnek elfogadtatni ... de nem lehet ...

Voltak olyan próbálkozások is, hogy a teljes emberi elme mémek összessége ... megbukott

Igazából a netes mém műfaj ami él és virul, de az meg más ....

Mi nem bukott még meg???

A memtikának a belső ága, amely egy leszűkített terület és csak egyes nagyon behatárolt dolgokat tekint mémnek, idegrendszeri élősködőnek.

Susan Blacmore szerepe az a memetika történetében, hogy a memetika külső és belső ágát megpróbálta egybe integrálni, de nem nagyon járt végül sikerrel. Akkor sem ha egy ideig annak tűnt. Pedig volt memetika szakfolyóirat bíráló bizottságában és vezetőségben is. Az is megszűnt.

Előzmény: elterito (-)
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.08.13 0 0 37

"Egyébként a memetikai elméletről sokat lehet olvasni Susan Blackmore: Mémgépezet c. könyvéből, de csak erős idegzetűeknek) "

és eltelt 18 év és magam sem gondoltam volna akkor amikor ezt írtad, hogy Susan Balckmore ajándék dedikált könyveket küld nekem Angliából, A legnagyobb üdvözlettel ... egy magyar memetikusnak ... szövegekkel.

Igen és ezt a könyvet is :

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 36

Jómagam a memetika két fő szakága közül, a külső és belső, a belső ággal foglalkozom:

Memetika; az emberi gondolatok – a biológiai vírusok működési elvéhez hasonló – lényegét tekintve pszichológiai klónozással szaporodó fertőzési és gyógyítási szabályait és törvényszerűségeit vizsgáló, feltáró tudományág. (röviden: utánzástan, ismétléstan régebben, de helyesen inkább klónozástan a jövőben) 

Mém; egy speciális információs csomag, amelyhez valamilyen formában, valamilyen késztetés is kapcsolódik, ami miatt ráveszi az embereket, hogy akár racionális gondolkozás nélkül, sőt annak ellenére  is, magukban hordozzák, ismételjék, másolják, átadják.

Bazsi a bölény Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 35

Vigyázzatok, mert ha olyat írtok ide, ami Iván Gábornak nem tetszik, akkor kitiltat innen, míg ő vígan elbeszélget itt a minimum öt profiljával

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 34

Ebben a te véleményed semmis és semmit sem számít.

Azon kívül sem, hogy téves.

Előzmény: Egy nagy felhő (33)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2021.02.23 -1 1 33

Memetika kutató és szakértő vagyok.

Semmit értesz a memetikához. Saját magad által kinevezett álszakértő vagy, weblapgyártó műkedvelő öregúr.

Előzmény: ErkölcsTan (31)
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 32

Isten vansága tudományos tény!!!

Az ateizmus és a teizmus is emberi butaság, ostobaság.

Bizonyítottam is.

Na akkor hogyan is lehetek ateista??? :-)

Ami csak egy trükkös judeokeresztény vallási mém.

Előzmény: Egy nagy felhő (30)
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 31

Amit írtál, az csak egy szimpla érvelési hiba, személyeskedés.

Memetika kutató és szakértő vagyok.

Éppen jelenleg szerzek nemzetközi ismertséget is a publikált könyvem által,

amit már olaszországban, usa-ban és japánban is árulnak.

Előzmény: Egy nagy felhő (30)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2021.02.23 -1 1 30

Pedig te szimpla, közönséges ateista vagy. Meg buta troll is. :-)

Előzmény: ErkölcsTan (29)
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.23 0 0 29

Közben kiderül és bizonyítható, hogy mind az Isten-mém, mind az ateizmus-mém logikailag és igazságtanilag is helytelen.

Mindkettő elvethető és gyógyítható is.

Előzmény: elterito (16)
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.23 0 0 28

Akit nem fertőztek meg a kereszténység mémjei, annak végső soron bizarrnak tűnnek ezek az eszmék.

Susan Blackmore

MemetikaTan Creative Commons License 2021.02.23 0 0 27

Isten egy ötbetűs szó - és egy rendkívüli erejű mém.

Ray Kurzweil

MemetikaTan Creative Commons License 2021.02.23 0 0 26

Mind közül a vallás a legrosszindulatúbb elmevírus.

Arthur Charles Clarke

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.23 0 0 25

Mindenki egy orral és öt ujjal születik, de senki sem születik az isten eszméjével.

Voltaire

Egy nagy felhő Creative Commons License 2021.02.23 0 0 24

nyitottam vala én

Előzmény: ErkölcsTan (23)
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.23 0 0 23

Ilyen topik is van?

Most leltem rá.

frissszél Creative Commons License 2015.01.29 0 0 22

Ez nem semmi! Mondom én, hogy a metál zene nem jó...

Előzmény: dav3379 (21)
dav3379 Creative Commons License 2015.01.29 -1 0 21
Rorimack Creative Commons License 2003.07.17 0 0 19
Termeszetesen, de szerintem nem kell a memeket tulmisztifikalni: akit szelidsegre nevelnek (kb. = szelid memekkel van korulveve), az kevesbe lesz eroszakos.

A neveles pl. egy ilyen tudatos mematadas: a szulo memeit atadja a gyereknek. Az iskolaba pl. biologiaoran "biologiamemeket" kap, stb...

Előzmény: Törölt nick (18)
elterito Creative Commons License 2003.07.17 0 0 17
Ugyanakkor azzal egyet értek, hogy a hitformák közül sok valóban téves. Csakhogy én azt állítom, hogy ebben szellemi hatások is szerepet játszanak, nem pusztán "memetikaiak". Másrészt megfigyelhető hogy a démon nem csak tudatosan adódik át, hanem sokszor öntudatlanul is. Pl. ha valaki eleve démonokat "örököl".

elterito

Előzmény: elterito (16)
elterito Creative Commons License 2003.07.17 0 1 16
"Tudtommal Iván Gábor is ilyen mémeket terjeszt, csak éppen gyógyítóakat. Amelyek kijavítják az agy és az elmec gondolkozásbeli hibáit."

Már amennyiben az istenhit téves feltevésen alapul, és az ateizmus bizonyíthatóan igaz. Csakhogy ez, mint mondtam, nem bizonyítható.

Előzmény: viganirok (14)
Rorimack Creative Commons License 2003.07.17 0 0 15
"Ezek szerint, ha valaki az egymás megértését támogató mémeket terjeszti, az a szelid emberek genetikai kiválasztódását segíti elő, aki pedig az erőszakos viselkedést támogató mémeket segíti, akkoe az az erőszakos emberek genetikai kiválasztódását segíti elő? "

Hat, nem hiszem, hogy a szelidseg, es az eroszakossag ennyire kotheto lenne a genetikahoz...

De aki szelid genektol korulveve no fel, az talan kevesbe lesz eroszakos... ;)

Nem olyan eros ez a mem-gen kapcsolat.

Pusztan arrol van szo, hogy az ideak szajrol szajra (agyrol agyra) szallnak, osszekavarodnak, tovabbadodnak, torzulnak, es van, amelyik megmarad, van, amelyik kevesbe. Vagyis, az ideaknak is lehet "evoluciojuk". ;)

R.

Előzmény: Törölt nick (13)
viganirok Creative Commons License 2003.07.17 0 1 14
Tudtommal Iván Gábor is ilyen mémeket terjeszt, csak éppen gyógyítóakat. Amelyek kijavítják az agy és az elmec gondolkozásbeli hibáit.
brutálmaci Creative Commons License 2003.07.17 0 0 12
miért kéne, hogy szellem legyen?
Előzmény: elterito (5)
Rorimack Creative Commons License 2003.07.17 0 0 11
"Hogyan hathatnak a génekre, amikor specifikusan gondolati alapegységekről van szó a mémek esetében? "

Ket abszurd pelda:

Valaki kitalalja, hogy milyen aranyosak a nagyszemu, pottom, patkany meretu kutyusok. Es akar lakasban is tarhatoak.

Erre elkezd mindenki ilyen kutyakat tartani, kevesebb lesz mondjuk a komondor.

Egy mem hatott a kutyak genallomanyara.

Vagy, valaki kitalalja, hogy mennyivel jobb emberek a zoldfuluek. Az otletet tamogatjak masok (alt. zoldfuluek), s sikerul olyan tarsadalmi tamogatottsagot szerezni az elmeletnek, hogy mindenfele kedvezmenyeket, juttatasokat harcolnak ki a zoldfuluek szamara, mindekozben a lilafulueket viszont (mivel annyira kulonboznek a zolfuluektol) szankciokkal sujtjak.

Az eredmeny: (legalabbis lokalisan) a zolfuluek szama novekszik (hiszen meg a rozsaszinfulueknek is sikk zoldfuluvel hazassagot kotni), a lilafuluek meg elvandorolnak, par nelkul maradnak, visszaszorulnak.

Egy mem hatott a genallomanyra.

R.

Előzmény: Törölt nick (8)
Don Vittorio Creative Commons License 2003.07.16 0 0 10
Mém például a "fülbemászó dallam", amely nem hagy nyugodni, és mindig fütyörészned, dudorásznod _kell_.
Előzmény: Viktor24. (6)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 9
Nem erről van szó. Hanem arról hogy a hosszú nemzedékváltási folyamatok során bizonyos génfrekvenciák és mémfrekvenciák változnak a darwini szelekciós hatások miatt. És ezek a túlélési valószínűségek hatnak egymásra, hiszen hasonló dologra hathatnak tök különböző tényezők is. Naná hogy nem dirrekt hatásról van szó.
Nem olyan ez, mint amikor a démon közvetlenül fizikai változásokat okoz.

elterito

Előzmény: Törölt nick (8)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 7
Igen. Ezt így nehéz elmondani. A kulcs az evolúcióban van, amelyet a géneken túl egy további replikációs szintre, a mémekre alkalmaznak.

elterito

Előzmény: Viktor24. (6)
Viktor24. Creative Commons License 2003.07.16 0 0 6
Még mindig nem nagyon értem, hogy a gyakorlatban hogyan műkődik ez az egész , de nagyon érdekes. utána kell nézzek bővebben a témának.
Előzmény: elterito (4)
elterito Creative Commons License 2003.07.16 0 0 5
Én azt szerettem volna csak mondani, hogy bár a mémkoncepció nagyon vonzó, mégis a démonok és szellemek a jelenségek szélesebb körét írják le. De talán amit sokan mémnek látnak, az valójában szellem.
Pl. Blackmore szerint az éntudat egy nagy mémkomplexum (selfplex), a Biblia szerint viszont maga az emberi szellem.

elterito

Előzmény: Biga Cubensis (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!