Keresés

Részletes keresés

DombaiD Creative Commons License 2018.01.02 0 0 51

Sziasztok! Ha valaki könyvet keres, de nem talál:

http://www.forraiakademia.hu/tankonyvek.html

Gyorsírás Forrai Sándorné - S. Forrai Rege FA-59677 3,990 Ft

Gyorsírás” című tankönyvhöz hanganyag DVD-n (diákoknak önálló gyakorláshoz 20-150 szótag/perc) Forrai Sándorné – S. Forrai Rege FA-59677/hanganyag

Gyakorló szövegek a Gyorsírás tankönyvhöz a jelöléstan elsajátításához Forrai Sándorné - S. Forrai Rege FA-103

„Gyakorló szövegek a jelöléstan elsajátításhoz” című jegyzethez hanganyag DVD-n (diákoknak önálló gyakorláshoz 20-100 szótag/perc) Forrai Sándorné - S. Forrai Rege FA-103/hanganyag

Taurus1047.5 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 50
Sziasztok!

Csatlakoznék majomfej kollégához. Én is meg szeretnék tanulni gyorsírni (persze csak alapfokon). szerintem így egyszerűbb jegyzetelni. (nem beszédírni, csak pár szót jegyzetelni) Mert van hogy még a pár címszó leírása is túl sokáig tart és nem tudom tartani a tempót. Esetleg tudtok valamilyen forrást a neten vagy valamilyen könyvet, ahonnan valamennyire meg lehetne tanulni?

Köszi, üdv
Taurus
Előzmény: majomfej (49)
majomfej Creative Commons License 2006.10.23 0 0 49
Sziasztok! Énis, énis szeretnék megtanulni gyorsírni, de megfelelő könyvet égen-földön nem találok. SAjnos nincs időm magántanárra (meg nem is túl olcsó), inkább úgy gondoltam, hogy esténként 9kor tévézés helyett írhatnék. Füzeteket se nagyon találok, sajnos. Aki ebben tud segíteni (pl. lefénymásolt kezdő gyorsíró tankönyv), annak nagyon megköszönném. Természetesen kifizetném a fénymásolás költségeit meg megegyezés szerint vmit még.
majomfej Creative Commons License 2006.10.23 0 0 48
Sziasztok! Énis, énis szeretnék megtanulni gyorsírni, de megfelelő könyvet égen-földön nem találok. SAjnos nincs időm magántanárra (meg nem is túl olcsó), inkább úgy gondoltam, hogy esténként 9kor tévézés helyett írhatnék. Füzeteket se nagyon találok, sajnos. Aki ebben tud segíteni (pl. lefénymásolt kezdő gyorsíró tankönyv), annak nagyon megköszönném. Természetesen kifizetném a fénymásolás költségeit meg megegyezés szerint vmit még. rasmia@freemail.hu
krysztasz Creative Commons License 2003.07.29 0 0 47
Gratulálunk Lestár Évának!
Előzmény: nevtelen_nulla (46)
nevtelen_nulla Creative Commons License 2003.07.20 0 0 46
"Lestár Éva parlamenti gyorsíró nyerte a Rómában, a héten megrendezett gyorsíró világbajnokságot. Lestár Évának ez a negyedik világbajnoki címe. A pénzdíjjal nem járó világbajnokság első helyét 5 perc alatt leírt 430 szótaggal nyerte el. Elmondta: a magyar gyorsírók általában előkelő helyezéseket érnek el a versenyeken, ami véleménye szerint a magyar gyorsírási rendszernek, illetve a nyelvhez jól igazodó rövidítések kidolgozásának köszönhető.

A világbajnokságon a harmadik helyen végzett az ugyancsak a parlamentben dolgozó Árvayné Dani Judit. Az első tíz között további három magyar versenyző végzett: ötödik lett Kanyár Erika, hatodik helyezést ért el Ferencz Zsuzsa és a 7. helyen végzett Nánásiné Czapári Judit.

A világbajnok ezt megelőzően márciusban megnyerte a Lipcsében 10. alkalommal megrendezett nemzetközi gyorsíró versenyt, legközelebb pedig hazai versenyen indul novemberben, addig is a Parlamentben "gyakorol". Lestár Éva Magyarország örökös gyorsíróbajnoka, 2002-ben vette át a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozata kitüntetést."

forras

Icácska3 Creative Commons License 2003.07.19 0 0 45
Kedves Mindenki!
Holnap utazok nyaralni:) legközelebb augusztus 07-én leszek hazai pályán. Bár ahogy magamat ismerem bitosan magamévá teszek egy internet kávézót és akkot újra benézek:)
Szeretném, ha addig is néha írnátok. Aranyos történeteket meséltetek itt az éteren keresztül, amiket nagyon élveztem. Ha vannak még ilyenek osszátok meg, hátha más is kedvet kap, hogy ő is meséljen... Hisz nektek amúgy is gyorsan megy a mesélés. Milyen bakik, elírások és egyéb olyan dolgok voltak, amire más gyorsírni nem tudó nem gondol? Volt-e olyan, amikor azt mondtad, hogy kész, vége, befejezted, mert útálod? Aztán mégis mi tartott ott, hogy végig csináld? Mivel tudtad magad biztatni?
Vagy egyszerűen ezt a dolgot csak szeretni lehet? Mit szeretsz benne a legjobban? Milyen magabiztosságot ad ez neked? Egyáltalán, mit ad ez neked?
Mindenkinek kellemes időtöltés kívánok az ÉLET-ben és itt szűk körben is a net előtt: puszi: Icácska
Icácska3 Creative Commons License 2003.07.19 0 0 44
Kedves Spin!
Egész jól látod a helyzetet. Olyanra gondoltam, mint Köbüki. Ha igaz, ahogy megsaccoltad az általam gondolt jelrendszer írási sebességét, mely lehetne 100-120 szótag/perc, akkor egy ilyen rendszer nagyban segítené azoknak a helyzetét, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak. pl. már középiskolában is, de inkább a felsőoktatásban jelenthetne nagy segítséget. Tegyük fel az anyag érdekes, de a tanár hadar, mire leír egy mondatot szerencsétlen diák, az előadó már a harmadikat mondja. Az én általam gondolt rendszerrel, átgondolja, hogy mi a fontos - tehát nem a szóról szóra írás lenne a cél - és azt ezzel a nevezhetném "gyorsított jegyzetelés"-sel leírja, amit bármikor vissza tud olvasni és tanulni.
Biztosan ti is használtatok még a gyorsírás előtt is rövidítéseket...
De nem kell messze menni, itt a neten is számos rövidítés van mint pl: (sz)vsz: (szerény) véleményem szerint. Ti tudtok még párat? Akár lehetne egy olyan topicot is nyitni, ami a kezdő neteseket segítené, h milyen rövidítéseket is használnak itt. Vagy már van ilyen?
Ez a módszer abszolút nem tudná helyettesíteni a gyorsírást, de nem is ez a cél. A gyorsírás, amint látom, nagyon jó, de ha megtanulom, muszáj sokat gyakorolnom, hogy ne felejtsem el. Főleg ilyen jellegű munkahelyeken feltétel. Viszont a "gyorsított jegyzetelés" vsz kevésbé felejthető, de munkahelyi jegyzetelésre is alkalmas - pl értekezleteken - ahol nem kell szó szerint írni.

Ti akik a gyorsírást profi szinten művelitek, és akár 220 perc/szótagot írtok, furcsán hangozhat, hogy mit akadékoskodik itt Icácska, de persze valószínű, hogy én is így látnám... Ha ezt most egy kicsit félre tudnátok tenni, akkor biztosan el tudnátok engem kápráztatni kreatív ötletekkel, amiket azoktól nem tudok megkapni, akik nem tudnak gyorsírni.

Engedjétek el a fantáziátokat, hisz már eddig is sokat segítettetek.
Nagyon kíváncsi vagyok: Icácska

Előzmény: Spinderella (37)
Icácska3 Creative Commons License 2003.07.19 0 0 43
Kedves Lony, még az is lehet, hogy élek a felkínált lehetőséggel. A nyaralálsunk utánra megveszem amit írtatok és kipróbálok pár dolgot.
Nálunk Debrecenben 6 hónapos tanfolyamokat hírdetnek heti 2X2 órában. Azt mondják, hogy ennyi idő alatt a normál beszédet, ami nem tempós le lehet írni. Mi erről a véleményetek?
Előzmény: Lony (33)
Lony Creative Commons License 2003.07.18 0 0 42
nekünk volt kazetta is. jó kis monoton hangú pali mondta rajta a mesét :) lehetett írni sztereóban :)de azért király volt. szívesen lennék megint középiskolás. a matektanár ellenére is :)))))
Előzmény: Spinderella (41)
Spinderella Creative Commons License 2003.07.18 0 0 41
Mér, nekünk anno ki volt adva házi feladatnak. Na jó, beadni nem kellett, csak kipróbálni. Volt is vérizzadás! :)
Előzmény: Lony (40)
Lony Creative Commons License 2003.07.18 0 0 40
ehhe :))) jó móka volna
Előzmény: Spinderella (38)
Gombócartúrné Creative Commons License 2003.07.18 0 0 39
Üdv

Én 3 évig tanultam gyorsírást (vagy 4?), de szégyenszemre, mivel nem gyakoroltam (nem volt rá szükségem), rengeteget felejtettem.
Kedvenc rövidítésem a kérjük mielőbbi szíves intézkedésüket kifejezés érieieiked-je volt :)

Spinderella Creative Commons License 2003.07.18 0 0 38
Kieg: a rendes beszéd (asszem köreinkben élőbeszédnek hívták) jóval 200 fölött van. Pl. jó gyakorlat erre leülni a tévé elé amikor megy a Híradó, és próbálni leírni. És aztán visszaolvasni.:)))
Spinderella Creative Commons License 2003.07.18 0 0 37
Ceruzában én is a 2B-sre szavazok, sőt végszükség esetére nekem még el is van téve vagy 10 db.:)
Az "én időmben" a kezdő volt a rózsaszín füzet, aztán jött a barna, a második évben.

Icácska,
sajna nem egészen értem, hogy mire gondolsz. Új jelrendszert szeretnél feltalálni? :))) De ha mégis jól értem, akkor az általad elképzelt rendszer a folyóíráshoz hasonlóan szimpla betűkön alapulna, ámde rövidítve? Mint Köbüki? :)) Ha igen, akkor komment: diktálás után írásra nem alkalmas, mert a normál, folyóírásos betűket sokkal tovább tart leírni, mint a gyorsírásit. (Látnod kéne egy gyorsítást ahhoz, hogy ezt elhidd.) Akárhogy rövidítesz is, kénytelen vagy magán és mássalhangzókat használni. A folyóírás sokkal "kaligrafikusabb", nem lehet úgy süríteni (ti. a szavak egymás mellé sürítésével is időt nyer a gyorsíró, ezt is külön tanítják). Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de egy ilyen rendszert max. 100-120 szótag/perc maximummal tudom elképzelni (a jó gyorsíró ennek simán több, mint kétszeresére képes!).

Kérdésedre: a gépírást a 10 perc alatt leütött karakter mennyisége után számolják (lehet 2200, 1700, nekem ez utóbbi volt vizsgán), a gyorsírást, mint már írtam, szótagszámra, de 1 percre számolják (pl. 220 szótag/perc). Mindkettő sebességmérésre szolgál.

Spin

Előzmény: Icácska3 (29)
Lony Creative Commons License 2003.07.18 0 0 36
:))))))) hát azzal már lehet kőtáblába is írni :)))
amúgy se vagyok nyanya! max banya!
egyébként meghajlok tudásod előtt, - most térden hajlongok Pest felé - mint korelnők előtt, ki bírsz megannyi tapasz-talattal, és gyakorlattal, áve Spancimama! :)
Előzmény: Spanci (35)
Spanci Creative Commons License 2003.07.18 0 0 35
Figyu! Szúrjúnk ki Icussal, és monnyuk neki azt, hogy 3 H-s cerkát vegyen.
Pssssssssszt

:o)))

Előzmény: Spanci (34)
Spanci Creative Commons License 2003.07.18 0 0 34
Minimum 3 B-st nyanya! Nekem még 6 B-sem is van:o)))
Előzmény: Lony (33)
Lony Creative Commons License 2003.07.18 0 0 33
:) ha gondolod nagyon szívesen előkaparom a tankönyveimet, mert mind megvan még anyunál otthon, és valami módon juttatok belőle tananyagot jó?
Így írott szóban elég nehéz elmagyarázni, mit is, hogy is kezdj el.
Vagyishát a legelejét el lehet :)
Khmmm-khmmm...
Végy egy szép 2B-s ceruzát, vagy többet, igény szerint. Végy hozzá faragót is, mert gyorsírni csak hegyes cerkával lehet, (mi volt hogy tizet is váltottunk az órán) utoljára pedig végy egy kezdő gyorsíró füzetet, ez többféleképpen nézhet ki. Külsőre rengeteg színben láttam már, kékben, rózsaszínben, akármilyenben. Tulajdonképpen hasonlít az első osztályos vonalas füzetre, tudod, amiben olyan sok vonalsor van egy sorban. De mégsem teljesen az. Ha egy papír-írószerben megkérdezed, biztos megmutatják, melyik az amit Te keresel.
Előzmény: Icácska3 (32)
Icácska3 Creative Commons License 2003.07.17 0 0 32
"Amikor én érettségiztem, 6 éve, akkor 200 volt a gyorsírás, és 2200 volt a gépírás."

Kérlek benneteket, hogy legyetek velem kíméletesek. Ez mit jelent?

Ja és milyen a gyorsíró füzet?

Egyéb titkokat is kezdhettek elárulni, ami még közelebb vihet ahhoz, hogy mégis elkezdjem a gyorsírást.

Előzmény: krysztasz (23)
Icácska3 Creative Commons License 2003.07.17 0 0 31
Mindent megértettem, jól magyarázol. köszönöm
Előzmény: Spinderella (26)
Icácska3 Creative Commons License 2003.07.17 0 0 30
Gratula!
Majd beszámolsz milyen érzés volt?
Előzmény: Spanci (21)
Icácska3 Creative Commons License 2003.07.17 0 0 29
Aranyosak vagytok!
Még a végén visszatér a kedvem, hogy csak megtanuljam a gyorsírást.
Őszinte leszek: azért kezdtem el itt nagyban érdeklődni, hogy nincs-e valami köztes egyszerübb, mert sajnálom rá az időt, de a tudás jó lenne.
Kérdésem: ha mégis lenne valamilyen közes megoldás az nem jelentene-e segítséget. Tényleg nagyon ARANYOSAK vagytok, és ezért kérlek benneteket, hogy most ne csak a magatok fejével gondolkodjatok. Segítene-e egy olyan rövidítési rendszer amit tegyük fel, már általános iskolában is megtanítanának. Nem jeleken alapulna, hanem kizárólag a magyar abc-n, esetleg számokon és kicsi és nagy karaktereken. Tehát ami egy billentyűzeten megtalálható. A felhasználók nem a gyorsírás helyettesítésére használnák, henem az élet egyéb területein: suliban, jegyzetek készítésére, tanfolyamokon, képzéseken és az élet bármely területein.
Várom véleményeteket.
Lony Creative Commons License 2003.07.17 0 0 28
Sziasztok!
Látom, a téma viszi magát:)
Amikor én érettségiztem, asszem 2500 körül gépeltem és olyan 240-es sebességgel írtunk.

Szerintem akit nagyon érdekel ez a dolog, könnyű tanárra szert tenni, itt Miskolcon legalábbis hirdetik magukat, hogy oktatást vállalnak, sőt még le is vizsgáztatnak. Biztos van máshol is lehetőség rá. A leggüzüsebb amire emlékszem, a házik voltak, az a rengeteg oldal teleírva... :) már csak nevetek rajta, de vért izzadtam, mire a nyári házikat kiszenvedtem a cerkáimból :) főleg hogy a családtagok nem tudtak normálisan diktálni, vagy hadartak, vagy lassúak voltak.

Spinderella Creative Commons License 2003.07.17 0 0 27
Hoppá, a soksok szóközök nem mentek át, bocs.:(
Előzmény: Spinderella (26)
Spinderella Creative Commons License 2003.07.17 0 0 26
Nem. A tanítás kb. ugyanúgy kezdődik, mint az általános iskola első osztályában: betűkkel. A különbség mindössze az, hogy a gyorsírásban sosem írsz le csak egy "t" betűt, hanem ha azt a betűt vékonyan írod le, magas magánhangzó kapcsolódik hozzá, ha vastag vonallal, akkor mély. Így lesz egy ugyanolyan formájú (ámde vastagságában eltérő) "t"-ből az alapsorban "te" vagy "ta". (Különálló "t"-is le lehet írni, természetesen, csak azt aláhúzással jelölöd.) Ezt kicsit nehéz gyorsírófüzet és ceruza nélkül érzékeltetni, de remélem, hogy követhető.:))
Ha még mindig ugyanahhoz a "t"-hez o,u,á,ö,ü magánhangzókat csatolsz (to, tu, tá, tö, tü), mindig máshová kell felvinned vagy levinned az adott betűt (hosszú magánhangzók, betűkettőzések a gyorsírásban nincsenek), a betű helyzetéből tudod kiolvasni, hogy az, amit leírtál mondjuk titán vagy titánium. Sokszor csak jel hossza az, ami megkülönböztető lehet. Tehát szép fokozatosan vezetnek bele az írásba, de ezzel egyidejűleg a rövidítésekbe is. Pl. a "hogy" szócska, ami nagyon gyakori a nyelvben, egyáltalán nincs jelölve, illetve úgy van jelölve, hogy egy kis részt a szövegben egész egyszerűen kihagy az ember, utána lássa, az volt a helye.:))))

Ha ezt mind megértetted, akkor itt egy poénos kis eset lazításképpen.:) Gyorsíró tanárnőnk mesélte anno, hogy az egyik régi osztályában nyári házi feladatként mindenkinek feladta, hogy két füzetet írjon tele, de aki jutalomötössel akarja kezdeni az évet, az írjon tele egy harmadikat is. No, az egyik lányzó évkezdetkor három füzetet adott be, de az egyik teljesen üres volt. A tanárnő rákérdezett, hogy ez mi. Lányzó válasza: teleírtam a "hogy" szóval. Megkapta az ötöst...:)))

Üdv,
Spin

Előzmény: Icácska3 (20)
Spanci Creative Commons License 2003.07.17 0 0 25
Jóvanna! Ne kukacoskodjunk. A profi szót azért használtam, mert jól hangzik:o) Írhattam volna azt is, hogy marha jó gyorsíró vagyok.
Előzmény: krysztasz (24)
krysztasz Creative Commons License 2003.07.17 0 0 24
Hogy lehetsz profi gyorsíró, ha nem használod? Ezek szerint már nem a gyorsírással foglalkozol, csak ha felkérnek?
Előzmény: Spanci (1)
krysztasz Creative Commons License 2003.07.17 0 0 23
Amikor én érettségiztem, 6 éve, akkor 200 volt a gyorsírás, és 2200 volt a gépírás.

Icácska!
Ha az első időkben megkedveled a gyorsírást, akkor már nem számít az idő, hogy mennyi ideig tanulod még, hiszen rövid idő után már tudod alkalmazni a mindennapi jegyzetelésben.
Aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy több a jel mint a betű a füzetben.
Szerintem a gyorsírás olyan mint egy nyelv, nincs vége. Mert mindig találsz újabb szókapcsolatokat, és erre kell vmilyen rövidítést alkalmzni.

Előzmény: Spinderella (17)
Spanci Creative Commons License 2003.07.17 0 0 22
Részemről én nem tanultam (legalábbis nem emlékszem, hogy konkrétan tanították volna) az Országházat. Én úgy rövidíteném (ami hosszabb mint Lonyé), hogy oághá, de ez is csak két vonal, mert a magánhangzókat a vonalon történő elhelyezéssel, illetve normál/vastag vonalvezetéssel = magas/mély hangrendű szavak szerint jelöljük. Hú de zavaros elmondani, mutatni könnyebb lenne.
Előzmény: Icácska3 (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!