Kicsit más kicsit az enyim, kicsit még nem indult el a marketingszekér, pl download.comhoz még várom a mastercardot :))) De már fejlesztem a következő terméket, mert a desktoppal egy ideig most kevés munka lesz...
Ha érdekli a népet, szívesen beszámolok a tapasztalatokról. Konkrét tanácsot nem adok, több okból sem :) Viszont javaslok pár linket:
irigylem a problémáidat :)
engem jobban aggaszt a fizetés módja, adózás vagy nemadózás, számlaadás, garancia, support.
a védelmeket úgyis fel lehet törni, ki lehet kerülni. egy 30 napos limitnél meg többet ér egy mókás figyelmeztetés állítólag :) pl "ha használod a programom, akkor fizesd is ki, különben virgácsot kapsz a Mikulástól" csak hogy értsétek mire gondolok :)
Na de hogy konkretabb legyek, hogy lehet azt biztositani hogy a shareware 30 nap utan lejarjon es csak akkor induljon be ujra ha kifizeti a dijat a kis muksi vevo"?
Van itt ez a 'key generation' amit a share-it is ir, nade hogy mukodik ez?
Ti hogy csinaljatok?
drBJ
20-án átutaltam nekik egy program vételárát, azóta sehol semmi, az accountomon meg azt írja, hogy nem tartanak nyilván folyamatban lévő megrendelést a nevemre.
Pedig 3 nap alatt csak illene odaérni egy átutalásnak.
Bizonyos összeghatár alatt nem kell bejelentkezni az áfa (és nem ÁFA!!!) alá. Ha jól tudom, ez most évi 2 millió forint. Mérget azért ne végy rá!
Ha vásárolnod kell valamit akkor ez nem elõnyös, mert a termék áfáját nem tudod leírni. Jó viszont annak a magánembernek, aki tõled vásárol, mert a termékedre nem kell rátendet az áfát.
Ha egy ilyen kis shareware programból összejön az évi 2 milkó, az már nem rossz, szvsz.
Foglalkoztam évekig szoftverfejlesztéssel, de mint alkalmazott, most egészen mást csinálok.
De talán tipp: A külföldieknek nem valószínű, hogy kell számla, hacsak nem cégek, nem tudom, milyen jellegű a progi. Magyarországon is csak cégeknek kell nyilván, a kérdés inkább az, és ez hamar megtudható, hogy a shareware-t menedzselő kinti cég kér-e, vagy hogy megy ez.
Hja, ez már nem a szakmai része a dolognak (illetve nem szoftverfejlesztés) :-) A helyedben kikalkulálnám, hogy kb. milyen százalékban kell számlát adni, és aszerint állapítanám meg az árat. Szerintem ez egy követhető gyakorlat.
Keress persze, ha gondolod, de azért leírom az ÁFA dolgot.
Egyszerűen nem 100 Ft bevétellel számolsz, hanem 80-nal, illetve ha 100 bevétel éri meg, akkor 100 + ÁFA legyen az ár. A nettó összeggel kalkulálj, ne a bruttóval, mint a civil vásárló. Ennyi.
na most ezt nem értem. Szellemi termék esetén az egészet én állítom elő, nem csak továbbadom, tehát abból az X forintból kell befizetnem amit bevételként elkönyvelek. Nincs mit visszaigényelni, gondolom magánszemélyként nem igényelhetek vissza. Tehát ha 100 ft-ért adok valamit akkor abból eleve csak 80 marad, igaz hogy a maradék 20-szal esetleg gazdálkodhatok egy kis ideig, de aztán tejelni kell :) És aztán a maradékból még az SZJA, vagy nem?
Esetleg keressek egy szakmai fórumot ez ügyben?
Az ÁFA ügyében fogalmam sincs. Nekem Bt-m van, az sima ügy.
Egyébként értelmetlen az ÁFA-t levonásként értelmezni, hiszen az csak átmegy Rajtad, soha sem a Tied, sőt, még tekitheted kölcsönnek, kamatoztatható ajándéknak az adott időszakra. De azt az ügyfél kifizeti, Te meg tovább.
amúgy is önadózó vagyok simán, egyéb dolgok miatt. tehát akkor sima SZJA-t kell fizetni utána? ÁFA vagy ilyesmi? :) Mert ha van rajta 20% áfa, meg 40% SZJA, akkor marad nekem 100 ft-ból 40, az kicsit erős levonás.