ebben nem is ez a gyönyörű, hanem hogy milyen nagy csend lett hirtelen... mert hát Durayba nehéz belekötni meg lerohadtkommancsbolsiügynöközni... :)))))
sikerult ide is betenni a labad es rosszindulatuan felremagyarazni egy hirt
Duray azert nem javasolta a kettos allampolgarsagot, mert az a megszallo allamokban elo magyarok szamara az ott hatalyos diszkriminativ torvenyek miatt nem lett volna elonyos
szerbia szempontjabol nem ez a helyzet, tehat a kormanynak erkolcsi kotelessege lenne megadni a delvideki magyaroknak a kettos allampolgarsagot, amivel kivedene a schengeni problemat is...
egyebkent az olahok es a totok nem fogjak tudni ezket a diszkriminativ torvenyeket hosszutavon fenntartani
Miről beszélsz, nagyonhülye! A kettős állampolgárság nem egyenlő a kettős szavazati joggal, csak ott szavazhat ahol él! (állandó lakása van), sőt megnyugtatlak, nagyonhülye, az önkormányzati választásakon történő részvételhez még állampolgárság sem kell! Ciki, hogy itt égeted a szerbeket, nem vagy te szerb, max. szerb százmazású magyar komcsi!
"A kettos allampolgarsagra (szavazati joggal) vonatkozo erofesziteseket pedig egyenesen baromsagnak tartom. Ugyan hogyan szavazhatna egy orszag sorsarol valaki, aki ott sem el.
Ez hulyeseg.2
Ezt mond a szerb véreidnek! :-)
Ugyanis Szerbia támogatja a kettős állampolgárság intézményét, rengeteg szerb él Yugoszlávia felbomlása után a mostani Szerbia területén kivül.
Geszthi irta ide korabban, de azt hiszem, jobb, ha ismetelten idemasolom:
"...Nyilván arról van szó, hogy az Antall József miniszterelnök úr azt találta mondani, hogy lélekben 15 millió magyarnak a miniszterelnöke. (Egyébként azt kérem, hogy ne beszéljünk rólam, FIDESZ kormányról sem, hanem a problémáról beszéljünk.)
A miniszterelnökség az egy jogi kategória és nem lelki ügy. Aki Magyarország miniszterelnöke, az 10 millió magyar állampolgárnak a miniszterelnöke. Mindegy, hogy az magyar, cigány, sváb, román..."
Ezt Orban Viktor ur mondta jonehany evvel ezelott.
A kettos allampolgarsagra (szavazati joggal) vonatkozo erofesziteseket pedig egyenesen baromsagnak tartom. Ugyan hogyan szavazhatna egy orszag sorsarol valaki, aki ott sem el.
Ez hulyeseg.
..én eddig csak azt tudtam, hogy Ő az ATYA !
SZELLEMI ATYA !
Mostmegmá Anyaország is !
Nem lesz ez egy kicsit sokkkk!
Még a végén identitászavart kap tőle !
Legjobb lenne, ha erősen arra koncentrálna, hogy ő, egy 4 gyermekes családapa, aki elég szép családipótlékot kap ezért !
:)
/nameg azt is fel kéne ismerni neki végre, ha nehezen is megy, hogy a "mindenkori legkedvezőbb" passzusokkal valahogy senki nem akart egyetérteni............, az Anyaországgal !!!! :)/
A kettős állampolgárság kérdése a Kárpát-medencei magyarok esetében kimondottan a XX. századhoz, szintén Trianonhoz kötődő probléma. A történelmi Magyarország szétdarabolásával az utódállamokba került magyaroknak választaniuk (optálniuk) kellett, hogy maradnak-e magyar állampolgárok, vagy vállalják az új állam jogi kötelékeit. A kettőt egyszerre nem lehetett választani. A magyar állampolgárságot választó magyart akár kitoloncolni is lehetett az utódállam területén lévő lakóhelyéről.
Az optálás emléke köszöntött vissza 1960 tájékán, amikor Magyarország és az egyes szomszédos országok (államok) között megszülettek a kettős állampolgárság lehetőségét egymás viszonylatában eltörlő kétoldalú egyezmények. A kommunista hatalomhoz kapcsolódó, de Trianon szellemében megfogalmazott kétoldalú szerződések a mai napig érvényben vannak, annak ellenére, hogy Magyarországon már nem hatályosak. Szlovákiában akár megfoszthatnák állampolgári jogaitól a Magyarország viszonylatában kettős állampolgárságú felvidéki magyart. Csehországban pedig törvény akadályozza a kettős állampolgárság létrejöttét. Ukrajnában minden állam irányába törvény tiltja a kettős állampolgárságot. Romániában a kettős állampolgárokat a törvény eltiltja a közhivatalok betöltésétől, valamint a közélettől. Ha elképzeljük ez utóbbinak a következményét például a moldvai csángókra, Erdély, Partium és Bánát magyarságára nézve, akkor kiderül, hogy a kettős állampolgárságú magyarok Romániában kiszorulnának a közéletből. Ha másért nem is, de ezen körülmények és következményeik miatt el kellett állni a kettős állampolgárság szorgalmazásától. De éppen e nyilvánvalóvá vált lehetséges következmények miatt érthetetlen, hogy a Magyarok Világszövetsége néhány romániai magyar tisztségviselőjének követelőzése miatt síkra szállt a kettős állapolgárság bevezetése mellett. A Magyarok Világszövetsége stratégiai bizottságának 1996 és 2000 között én voltam az elnöke, de a fenti tények miatt elutasítottam ennek az igénynek a képviseletét.
Én jobban örültem volna, ha marad a Fidesz kormány, de abban egyetértek, hogy sok volt a látszatintézkedés, az üres duma, a szimbolikus gesztus, ami a lényegen nem változtat. Ha az erdélyiek kérték, hogy Orbánék lépjenek a kettős állampolgárság ügyében és ők nem tették meg, az bizony tényleg képmutatás a javából.
A románoknak ugyanis nem lehetne semmilyen racionális kifogásuk, hiszen ők is megadják a kettős állampolgárságot bárkinek, aki román felmenőket igazol.