Keresés

Részletes keresés

aaa00 Creative Commons License 2003.10.03 0 0 42
Elolvastam. Egy tévedés.

Aki azt állítja hogy Észak Kóreában belülről
akarják megdönteni a rendszert mint Romániában
az csak tájékozatlanságát fitogtatja.

Előzmény: HitetlenTamaska (7)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.03 0 0 41
Bevetik? Ott azért még nem tartanak.
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.10.03 0 0 40
Inkább olvasd el, hogy mit irtam 7.-ben
Előzmény: aaa00 (39)
aaa00 Creative Commons License 2003.10.03 0 0 39
Nem vetik be mert nem öngyilkosok, kivéve
ha a Texasi barom rájuk támad.

A nyomorultak egyetlen egy kivánsága hogy
az usákok ne támadjanak rájuk. Ha biztosítékot
kapnának erre, leszerelnék az összes tömegpuszti-
tói fegyvereiket. De látták mi történik ha
először szerlenek le.

Az usákok nem támadtak a szovjetekre mert
látták a realitást, sajnos a mostani
hatolommániás őrült vezetésüktől minden
kitellik.

Jókai út 27 Creative Commons License 2003.10.03 0 0 38
Volt a Die Zeitben egy dosszié erről a kérdésről áprilisban. Ott konkrétan nem mondták milyen erős a határőrizet, de egy kínai oldalról készült fényképen egy, a határfolyón átívelő hidat mutattak, s egyáltalán semmi műtárgy, kerítés, katonák stb nem volt látható.
A cikkben ilyenek voltak, hogy egy é-koreai nő férje átszökött, majd a kínaiak visszatoloncolták, és a férfi három hónap elzárást kapott. Ha jól tudom ha egy NDK határsértőt annak idején a nyugati oldalról visszaküldtek, akkor a keleti oldalon néhány év börtönt kapott, nem három hónapot.

A cikkben továbbá leírták hogy utána másodszorra sikerült a szökés, menedékjogot kapott a fickó Kínában, majd két hónappal később a nő is átszökött.
Megszólalt egy é-koreai mérnök is, aki az egész családjával átszökött, s egy kínai faluban élnek a mai napig hamis papírokkal.

Ebből látszik, hogy igen gyenge a határvédelem, nem nagyon foglalkoznak vele. Vagy talán az országon belüli mozgást nyilvántartják (mint a Szovjetúnióban, ahol útlevél kellett ha valaki kilépett a lakóhelyéről), s aki egy határ menti városban lakik könnyebben leléphet.

Előzmény: morbiczer (37)
morbiczer Creative Commons License 2003.10.03 0 0 37
Na lenne egy félig-meddig offtopic kérdésem ezzel:

"Arrol nem is beszélve, hogy a közös határ miatt Kinának rengeteg kellemetlenséget okoz Észak-Korea és az onnan átszivárgo menekülő lakosság."

kapcsolatban. A Kínába menekülő észak-koreaikra már máskor is felfigyeltem. Nem tudom, hogy ez mennyi embert érint, de még kis létszámban is igen furcsának tartom. Észak-Korea ennyire nem tudja ellenőrizni saját határát? Az NDK-ból is rohadt nehéz volt lelépni, aztán meg szerintem a KNDK-ban biztos nagyobb a mindennapi ellenőrzés és jóval alacsonyabb az emberek életszínvonala, nem lehet mindenféle elmés szerkezetet barkácsolni, ami számos NDK-snak lehetővé tette a szökést. Szóval, hogyan kerülnek tömegesen menekültek Kínába? Nem őrzik rendesen a kínai-koreai határt? Nincsen elaknásítva az egész, nincsene szögesdrót, 10 méterenként őrtorony, mittudoménmégmi? Furcsának tűnik.

Előzmény: HitetlenTamaska (33)
NagyAnd Creative Commons License 2003.10.03 0 0 36
Észak-Koreának atomfegyvere van
Meglepő phenjani bejelentés
2003. október 2. 15:22

Udvardy Zoltán
Észak-Korea bejelentette: befejezte 8000, nukleáris erőműben alkalmazott fűtőelem újrafeldolgozását, s az így nyert anyag hat atombomba előállítására alkalmas. Cso Szu Hon észak-koreai külügyminszter-helyettes a BBC szerint egy kínai hírügynökségnek nyilatkozva New Yorkban kijelentette, hogy a kommunista állam nukleáris elrettentő eszközök birtokába jutott, és erősíteni kívánja arzenálját.

Légi felvételek az erőműről
Fotó: BBC

Ez az első eset, hogy Észak-Korea nyilatkozatot tesz közzé nukleáris fegyverarzenáljáról. A bejelentésre reagálva Dél-Korea külügyminisztériuma úgy vélte: Phenjan ezzel is fokozni kívánja súlyát az Egyesült Államokkal és partnereivel folytatott tárgyalásain, engedményeket kívánva elérni nukleáris fejlesztési terveivel kapcsolatban.

A most újrahasznosított fűtőelemeket az észak-koreai Jongbion nukleáris létesítményben tárolták. Az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött szerződés megtiltotta a fűtőelemek újbóli felhasználását. Az elmúlt években időről időre légi felvételek jelentek meg a világsajtóban, amelyek azt bizonyították, hogy a kommunista állam nagyszabású munkálatokba kezdett a létesítmény környékén. Szakértők szerint a felvételek azt igazolták, hogy Phenjan tömegpusztító fegyvereket állít elő.

A BBC szerint amerikai hírszerzési források arról számolnak be, hogy Észak-Korea egy vagy két atombombával rendelkezik. E források szerint nehéz megbecsülni, hogy mennyi idő alatt képes Észak-Korea újabb nukleáris fegyvereket előállítani. A nukleáris fegyvereket titkos helyszíneken fejlesztik tovább, nehéz e munkálatokat figyelemmel kísérni – vélik amerikai hírszerzők.

A brit és amerikai szövetséges haderő azzal az indokkal támadta meg Irakot, hogy az olajlelőhelyekben gazdag Perzsa-Öböl térségében fekvő ország ’’45 percen belül élesíthető’’ tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik. Irak mindvégig cáfolta ezt a hírszerzői forrásokból származó értesülést, melyet nem támasztottak alá sem az ENSZ fegyverszakértőinek vizsgálata, sem a háború lezárása óta Irakban folytatott vizsgálatok.

( www.mno.hu )

unnamed Creative Commons License 2003.07.14 0 0 35
bocs, ólálkodik...
Előzmény: unnamed (34)
unnamed Creative Commons License 2003.07.14 0 0 34
Japán már szintén beígérte a preventív csapást. Arról nem is beszélve, hogy az usákok jelentősen alacsonyabbra állították a nukleáris küszöböt. És nagy összegbe fogadnék, hogy ólálkódik a dél-koreai vizeken néhány amcsi tengeralattjáró wmd töltetekkel, amit habozás nélkül be is vetnek, ha az északiak támadnának, mert nem felejtették el a koreai háborúban alaposan megtanult leckét...
Előzmény: Első Polgár (32)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.14 0 0 33
Nagy lukak vannak okfejtésedben.
Arrol nem is beszélve, hogy a közös határ miatt Kinának rengeteg kellemetlenséget okoz Észak-Korea és az onnan átszivárgo menekülő lakosság.
Szóval ugy kell Kinának ez a Korea, mint pup a háta közepére.

Kina gzors fejlődése pedig alapvetően nem a jüan hanem a kvalifikált munkaerő olcsóságának köszönhető.
Alig tudsz már olyan tárgyat a kezedbe venni - legyen az számitógép alaplap vagy Grundig rádió - amit ne Kinában szereltek volna össze.
Kina megengedheti magának, hogy a nem katonai feldolgozóipar révén biztositsa hosszutávu fejlődédését.

Előzmény: zsele7 (21)
Első Polgár Creative Commons License 2003.07.14 0 0 32
szerintem azert nem ilyen egyszeru a helyzet, hogy eszak korea majd jo belatassal lesz es nem veti be az atombombajat.
lehet, hogy alaszka nem lesz celbaveve, de ugyan tokio miert ne lehetne? a japanoknak mar meg se kottyan a harmadik atombomba, az elso ketto utan se nagyon ugraltak.
na de komolyan eszak korea mar igy is baromi sok gondot jelent a japanoknak meg a del koreaiaknak. egyreszt allandoan provakalja oket felsegvizek megsertesevel, masreszt drogokat gyartanak es csempesznek japanba, valamint hamis penzt nyomnak. mindezt allamilag, partiranyitas alatt, hiszen ott maskep nem lehet csinalni semmit.
szoval az amerikaiak nem is attol felnek, hogy meglovik alaszkat, hanem attol, hogy eladjak az alkaloidanak a hasadoanyagot. ami elege valoszinu szituacio.
ezert azt hiszem, hogy van eselye egy konvencionalis tamadasnak a reprocesszalo uzem ellen, ebben a japanok is partnerek lehetnek, hiszen mar tobbszor megmondtak az eszak koreaiaknak, hogyha fenyegetve erzik magukat, megelozo csapast fognak merni.
Előzmény: Törölt nick (29)
Antisystem Creative Commons License 2003.07.14 0 0 31
Nem fogja, a Texasi Cowboy (én Sintérnek hívom) alapjában - hála a Magasságosnak - gyáva, kizárólag az érdekli, mivel seperhet be még 10-20 voksot. Egy atomháború kirobbantása nem ez a kategória. Már SzVSz.

ÜdV

Előzmény: Hussain (30)
Hussain Creative Commons License 2003.07.14 0 0 30
Az észak-koreai rakéták csak Alaszkát érnék el e térkép szerint, de ezek közül is több még kisérleti stádiumban van, jelenleg max 2000 kilométerig tudnának ellőni, de az se biztos. Irán pl. csak nemrég állította hadrendbe a Sahab-3 rakétát, ami a koreaiaknál No-Dong néven fut és kb 1400 km a hatótávolsága.
Valszeg a KNDK se tart sokkal előbbre. Tehát ma csak Dél-Koreát és Japánt érnék el, de ez is elég mivel itt is jelentős USA haderő van és csak ezeknek az országoknak a területét tudná az USA felhasználni egy Észak-Korea elleni támadáshoz. Persze csak akkor, ha nem választja a texasi cowboy az atomot, azt Washingtonból is el tudja indítani.:)
Előzmény: fehérzaj (25)
Antisystem Creative Commons License 2003.07.14 0 0 27
A nagyobb hangsúly az agresszoron volt ezesetben, nem a közöségen. Azon is volt, csak kisebb :)
Nézetkülönbségünk nem itt gyökeredzik:)

ÜdV

Előzmény: fehérzaj (25)
Hussain Creative Commons License 2003.07.14 0 0 26
"Azt hiszem, az idő nekik dolgozik, É-korea pedig egy fenyegetődző kutyájuk, nem több. Bármikor--ha Kínában elfogy a képzett munkaerő, és csak a fegyelmezetlen parasztok maradnak-- be lehet állítani az embereket az odatelepített gyártósorok szalagai mögé, fegyelmezetten gyártják majd azt, amire a kínai esetleg nem kapható."

Nem hiszem, hogy a másfélmilliárdos Kína gazdaságának a 22 millió alultáplált észak-koreaira lenne szüksége. Ha munkaerőhiánytól félnének a kínaiak, akkor egyszerüen arra ösztönöznék a népet, hogy ezentúl 1 gyerek helyett 2 legyen minden családban. Így is jelentős mértékű Kínában a parasztok városokba vándorlása, ha jól tudom, tehát utánpótlás mindig jön.
Észak-Korea olyan ország, mint Enver Hoxha Albániája volt, mindenkivel szemben bezárkózó, ellenséges. A KNDK-t egy paranoiás Sztálinka vezeti, akinek arra kell az atom, hogy segélyeket zsaroljon ki és távol tartsa magától az USA-t.

Kínának annyiban mindenképpen teher a KNDK, hogy az USA Dél-Korea védelmére hivatkozva állomásoztat katonákat a Koreai-félszigeten. Ha az északi rezsim összeomlana, akkor az usákoknak haza kéne menniük. Így se valami szivesen látott vendégek Délen a lakosság körében.

Előzmény: zsele7 (21)
fehérzaj Creative Commons License 2003.07.13 0 0 25
Lajka: A koreai raketak el tudnak menni amerika nyugati partjaig.

Antisystem: Mi van olyankor amikor a nemzetkozi kozosseg impotens? (gyakorlatilag allandoan)

Előzmény: LAJKA (24)
LAJKA Creative Commons License 2003.07.13 0 0 24
Visszatérve a témához, hun vetnék be? nem elég léteznie, el is kell juttatnia célhoz. Koreának, ha jól tudom, olyan rakétái vannak, amikkel max. Kínát és Japánt tudják elérni. meg a rokonságot. szuóval Amerikára ez közvetlen veszélyt nem jelent.
Antisystem Creative Commons License 2003.07.13 0 0 23
Részemről azt támogatom, ha egy agresszor-államot helyretesz a nemzetközi közösség. Mint Hitler mestert 1939 után...
Na ja, valóban nem értünk egyet, de hátmondjuk én nem is tartom magam mondjuk neokonnak, és Te se magadat balos kvázi-anarchistának :)

Üdv

Előzmény: fehérzaj (22)
fehérzaj Creative Commons License 2003.07.13 0 0 22
Antisystem: "Rég futottunk össze:)))"

Ja! De meg mindig nem ertunk egyet! :)) Idonkent vannak kormanyok (Hitler, Milosevics, stb) akit az emberiseg erdekeben helyre kell tenni. Reszemrol tamogatom azt aki ezt megteszi.

Előzmény: Antisystem (20)
zsele7 Creative Commons License 2003.07.13 0 0 21
Kedves Tamáska!

Nem azt monddtam, hogy Kína akar majd háborúzni.
Azt viszont igen, hogy komoly okai lesznek az önvédelem megerősítésének.
A jelenlegi világgazdasági depressziót a pénzügyi szakemberek jó része a gyenge jüanra vezeti vissza, és vezető pénzügyi körök nyomás alatt tartják a kínaiakat, hogy egy erősödő jüannal fogják vissza exportukat, valamint nyissák meg piacaikat.Az eredményt mutatja a múlt heti adatsor: az elmúlt évben a kínai export 30%-kal nőtt, elérve a havi 36 milliárd dollárt. Az USA-nak körülbelül ennyi pénzre van szüksége a külkereskedelmi deficit finanszírozására.
Kínában semmi jele, hogy a gazdasági lokomotív lassítana, és ha a világgazdaság beindulna, akkor biztosan beleerősítenek.A szükséges tőke jó részét belső, vagy ha nemzetközi, akkor kínaiakhoz köthető forrásokból igyekeznek főként beszerezni.
Mint te is tudod, a hadiipar csúcstechnológiája a kutatás-fejlesztési szakaszban pénz kérdés, később a sikeres export megalapozója.Ezt a lehetőséget Kína sem fogja kihagyni.A pénz és kutatói bázis már most rendelkezésére áll.
A saját kedvező gazdasági pozíciójuk megőrzését nem fogják avval veszélyeztetni, hogy nem készülnek fel minden eshetőségre, akár egy fenyegető Amerikára is.

Azt hiszem, az idő nekik dolgozik, É-korea pedig egy fenyegetődző kutyájuk, nem több. Bármikor--ha Kínában elfogy a képzett munkaerő, és csak a fegyelmezetlen parasztok maradnak-- be lehet állítani az embereket az odatelepített gyártósorok szalagai mögé, fegyelmezetten gyártják majd azt, amire a kínai esetleg nem kapható.

Előzmény: HitetlenTamaska (14)
Antisystem Creative Commons License 2003.07.13 0 0 20
Rég futottunk össze:)))

A "szegény hülye" szerintem nem kifejezetten pozitív szókapcsolat, nem tudom, Te hogy látod. Egyébként: ha egy ország atomfegyvert birtokol és tart rendszerben, arról van egy véleményem. Tök mindegy, hogy azt az országot USA-nak, Kinának, vagy KNDK-nak hívják.
Ha egy ország ül a seggén arról is van egy véleményem, ha megtámad másokat, arról is. És ugyancsak nem függ attól, hogy melyik az az ország.

ÜdV

Előzmény: fehérzaj (18)
rtsrulez Creative Commons License 2003.07.13 0 0 19
1, Kinanak ahhoz hogy globalis jelentosegu 'jatekos' legyen az egvilagon semmi mahinaciot nem kell csinalni, leven hogy mar most az.
2, Jelenleg Kinaba ugy omlik a toke, hogy ha most a diadalmas kinai nephadsereg meghoditja a vilagot, es elkezdenek mindenhol hadisarcot szedni, akkor sem biztos hogy ilyen tempoban sikerulne begyujteniuk, mint ahogy most maguktol viszik a befektetok. Igy aztan a rafinalt Kinai tervekben nem hiszek, jelenleg Kina tok jol elvan azzal, amit nyiltan, mindenki szamara lathatoan csinal, ketseges hogy barmilyen katonai akcioval tudna tovabb JAVITANI a sajat helyzeten (rontani persze tudna). Ha egy darabig meg fejlodik es demokratizalodik, en meg annak is adok eselyt, hogy 30-50 even belul tenyleg visszaszerzik Taiwant, a Taiwani lakossag egesz egyszeruen visszaszavazza magat Kinaba....

Előzmény: Törölt nick (16)
fehérzaj Creative Commons License 2003.07.13 0 0 18
Antisystem: "szegény hülye Szaddam"

Szegeny?!?!? Azert tomeggyilkosokat talan nem kene sajnalni. Vagy Hitlert is sajnalod? Annak is a "gonosz" USA tett be. Meg "szegeny" Sztalint? Meg a "szegeny" e-koreai - szinten tomeggyilkos - vezetest?

Előzmény: Antisystem (8)
S_L Creative Commons License 2003.07.13 0 0 17
Nem.
Előzmény: YaMo (-)
Alhazred Creative Commons License 2003.07.13 0 0 15
Én bízok benne, h előbb utóbb valamilyen úton-módon megszabadulnak a szeretett vezértől és szarf@szu trásaságától.

Ha nagyon atomozni akanak, marhára megszívják.

Korlátozott nukleáris csapás, meg ilyen finomságok.
Én mindenesetre kíváncsi vagyok.

AL

HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.13 0 0 14
Nos, szerintem nem életszagu, amit irsz.
Kina rohamtempóban fejlődik, ezt a fejlődést sem technológiai embargóval sem piacról való kiszorítással a Nyugat nem akdályozza. Ezért a mindig is alapvetően belteljességben gondolkozó Kinában nincs különös szándék a drága fegyverkezésre, ha egyszer politikai, gazdasági céljait békés eszközökkel is elérheti, külső fenyegetésnek pedig tömege miatt nincs kitéve.
Azok a nem tul nagy számu háboruk, amiben az utobbi fél évszázadban (Korea, India, Vietnam) részt vett, nem hoztak számára semmit.
Észek Korea csupán gond neki, mert veszélyezteti a térség stabilitását.
Előzmény: zsele7 (13)
zsele7 Creative Commons License 2003.07.13 0 0 13
Éppen így is lehetne, meg úgy is, hogy Kínának nagyon is kapóra jön É-Korea atom fegyverkezése.Rá hivatkozva erősítheti bármilyen típúsu fegyverkezését a növekvő gazdaságából, nem felejtve, hogy már a következő -- kelet-nyugat -- meccsre készülhet mind a két oldal. Az amcsik a közel-keleten rendezik hozzá a terepasztalt, a Kínaiak pedig a Dél-Észak Koreai egyesülés időzítésével vannak elfoglalva. Nem szabad feledni, hogy már most tart a szemben állás kelet-nyugat között, gazdasági szempontból. Az északiak modernizálása, a katonás fegyelemre szoktatott munkássereggel jelentős Koreai(Kínai tőke) plussz exportot jelentene keletnek, növelve az amerikai hitelből finanszírozott importot, ami végül is a konkrét háborúhoz fog vezetni.
Előzmény: HitetlenTamaska (10)
Első Polgár Creative Commons License 2003.07.13 0 0 11
ugyanmar, sztem eleg olcso a bortonkoszt kinaban.
sztem inkabb nincs kedvuk megkockaztatni kudarc eseten az osszeakaszkodast azzal az 1.2 M katonaval, aki a 38 szelessege fokon figyel del fele. vietnammal mar megszivtak egyszer.
kinanak marhara nem hianyzik egy haboru, de ha az eszak koreai ettasak sokaig feszitik a hurt, az amcsik lehet rakenyszeritik kinat arra, hogy semlegesitsek az agressziv e-koreai vezetest.
Előzmény: HitetlenTamaska (10)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.13 0 0 10
"en csak azt nem tudom, hogy a kinai ettasakat mi akadalyozza meg abban,..."

Lehet, hogy az, hogy a kinai vezetők bölcsebbek mint az ameriakiak, és tudják, hogy egy ilyem meghivás a koszt kvártély költségén tul elég nagy anyagi elkötelezettség vállalásával is jár, amiért a helyi lakosság (lásd Irak) nem feltétlenül hálás, ezért - jó kinai szokás szerint - inkább kivárják, hogy majd mi fog történni.

Előzmény: Első Polgár (9)
Első Polgár Creative Commons License 2003.07.13 0 0 9
en csak azt nem tudom, hogy a kinai ettasakat mi akadalyozza meg abban, hogy meghivjak vendegsegbe dzsong il ettasat es a tobbi fontos ettasat egy kis pekingi turara, amely meghivas aztan eletuk vegeig ki lenne bovitve, es ekozben phenjanban egy uj partvezetest installaljanak, ami elinditana eszak koreat is a boldog kinai szocialkapitalizmus utjan.
Előzmény: HitetlenTamaska (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!