Keresés

Részletes keresés

syllus Creative Commons License 2003.07.10 0 0 3
Nincs ezzel semmi gond, mondjuk a mókusnak mázlija volt (?) az érvénytelen szerzödéssel.

Érdekes info a hírben: "Lupis József idén szabadult, és tanúként meg is hallgatták a Janza Károly elleni büntetőperben."

Előzmény: Rákattantam (-)
Igneous Creative Commons License 2003.07.10 0 0 2
Ez így alapvetően rendben levőnek tűnik...
Rákattantam Creative Commons License 2003.07.10 0 0 1
Ami nekem a legtetszőbb:

"Ezzel kapcsolatban a bíróság leszögezte: a vagyonkezelőnek hiányzó szaktudását szakértőkkel kell pótolnia, munkatársainak pedig egyértelmű és utóbb számon kérhető utasításokat kell adnia, de Janza Károly mindezt elmulasztotta"

off
0 hatás a forint-árfolyamra?

Előzmény: Vagy-Vagy (0)
Vagy-Vagy Creative Commons License 2003.07.10 0 0 0
0 felelőség

igazi felelős: Rogán...

Előzmény: Rákattantam (-)
Rákattantam Creative Commons License 2003.07.10 0 0 topiknyitó
Janza-ügy: megrovás több 100 milliós hanyag kezelésért


Budapest, 2003. július 10. (MTI) - Megrovással szüntette meg csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a büntetőpert, amelyben 421 millió forintos hanyag kezeléssel vádolták Janza Károly altábornagyot, a Horn-kormány Honvédelmi Minisztériumának (HM) gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárát.

Az elsőfokú határozat nem jogerős, az ügyész bűnösség megállapításáért, a vádlott felmentésért fellebbezett.

A PKKB szerint Janza Károly gondatlanul megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, amikor 1998-ban aláírta a Lupis Brókerházhoz 1993-ban kihelyezett, de csődje miatt akkor behajthatatlannak tűnő követelések biztosítékát, a Globex Holdingnak engedményező szabálytalan szerződést.

A PKKB által megállapított tényállás szerint a HM még 1993-ban, Janza Károly hivatalba lépése előtt kihelyezte átmenetileg szabad pénzeszközeit, 831 millió forintot a Lupis Brókerház Rt.-hez.

Amikor a cégnek fizetési nehézségei támadtak, a HM követelésének biztosítására megegyezés született, mely szerint jelzálogot jegyeztek be a cég 100-300 millió forint értékű V. kerület Kígyó utcai ingatlanára.

A brókerháznál történtek miatt Lupis József ellen a ,90-es évek közepén büntetőeljárás indult, amelyben jogerősen többéves szabadságvesztés büntetésre ítélték. Lupis József idén szabadult, és tanúként meg is hallgatták a Janza Károly elleni büntetőperben.

A csődbe ment brókerházzal szembeni követelések kielégítésére a hitelezők Dominium Novum néven céget alapítottak, ez azonban csak részben volt sikeres, amikor pedig a cég arról döntött, hogy 1998 márciusával átalakul és elkezd gazdálkodni, a HM kényszerhelyzetbe került, hiszen ez számára költségvetési szervként tilos volt. Úgy látszott a tárca elveszti a követelése biztosítékaként bejegyzett jelzálogjogot.

Abban a helyzetben a Pénzügyminisztérium hozzájárulásával a HM megkísérelte 421 millió forintos áron értékesíteni a 831 milliós követelést, ám a kiírt tender eredménytelen maradt. Ezután jelentkezett az akkor még fizetőképes Globex Holding Rt.

A PKKB végzése szerint Janza Károly akkor szegte meg vagyonkezelői kötelezettségét, amikor a jelzálog más ingatlanok fejében a Globexnek történő engedményezéséről szerződést írt alá méghozzá a kellő körültekintés elmulasztásával, szakértő, jogász bevonása nélkül.

Az ingatlanokra vonatkozó 1998 februárjában aláírt szerződésről egyébként hiányzott az ügyvédi ellenjegyzés, és a Globex Holding szerepelt benne a XII. és XIV. kerületi luxuslakások, illetve lakópark tulajdonosaként, holott ténylegesen a leányvállalataié volt. Ilyen formában a szerződés nem is volt kikényszeríthető, és a földhivatal sem jegyezte be.

Később a Globex csődbe ment, vezetői ellen pedig büntetőeljárás indult, amely jelenleg a Fővárosi Bíróság előtt van folyamatban.

Egy polgári perben pedig a Legfelsőbb Bíróság kimondta azt is, hogy a HM és a Globex közötti szerződés semmis, így helyreállt az eredeti állapot, azaz visszaállították a Kígyó utcai ingatlanra a HM jelzálogjogát.

A PKKB szerint, így aztán az ingatlanpiaci tendenciákat is figyelembe véve könnyen lehet, hogy egyáltalán nem érte kár a HM-t. Emellett a bíróság szerint enyhítő körülmény a tetemes időmúlás is, illetve, hogy Janza Károlynak egy elődeitől örökölt, meglehetősen összetett kényszerhelyzetben kellett döntenie.

Mindezek miatt az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, nincs szükség büntetés kiszabására, elegendő a megrovás alkalmazása.

A vádlott az eljárás során azzal is védekezett, hogy vezetőként nem érthetett minden szakmai részletkérdéshez, illetve tábornoktársainak nem kívánt olyan utasításokat adni, amelyek munkahelyi konfliktust idéznek elő.

Ezzel kapcsolatban a bíróság leszögezte: a vagyonkezelőnek hiányzó szaktudását szakértőkkel kell pótolnia, munkatársainak pedig egyértelmű és utóbb számon kérhető utasításokat kell adnia, de Janza Károly mindezt elmulasztotta.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!