Keresés

Részletes keresés

ballib_a Creative Commons License 2005.01.24 0 0 221
Egy bank már bocsánatot kért:

"Rabszolgákat zálogosított el a J. P. Morgan

forrás: Index


Több mint tízezer embert jelzálogosított el a J. P. Morgan elődje a 19. században, de most bocsánatot kért. A pénzintézet alapítványt hozott létre, hogy kárpótolja az afroamerikaiakat."
ballib_a Creative Commons License 2004.04.16 0 0 220
HVG:
"KÁRTÉRÍTÉSI PER RABSZOLGA-KERESKEDELEMÉRT •
Sérelemkutatók

Rabszolga-kereskedelem elősegítése címén afroamerikaiak egy csoportja kártérítésért perel több céget, köztük a londoni Lloyd's biztosítót. A tízfős pertársaság ügyvédje az az Edward Fagan, aki pert nyert holokauszttúlélők nevében svájci bankokkal szemben.

A hosszú tengeri úton fogytán volt a víz és az élelem, ezért a hajó kapitánya, Luke Collingwood úgy döntött, 130 rabszolgát a vízbe hajít.
A 18. század végén, amikor virágzott az emberkereskedelem - az Afrikában elrabolt feketéket többnyire valamely brit kikötő érintésével szállították az Újvilágba -, ez az ügy nem keltett volna közfigyelmet, ám mivel Collingwood „anyagi" veszteségei miatt kártérítést követelt a Lloyd's biztosítótól, per lett a dologból. „Mivel a rabszolgák természetes okból bekövetkezett haláláért nem jár kártérítés, csak a vízbefúlás számít káreseménynek, a kapitány tudatosan meg akarta téveszteni és károsítani a biztosítótársaságot" - szólt az 1781-ben született bírói verdikt. Ez olyan nagy galádság volt - jegyezte meg az ítélet indoklásában a törvény embere -, mintha lovakat lökött volna le a fedélzetről.
Számos olyan patinás cég működik még ma is, amely kétszáz évvel ezelőtt haszonélvezője volt a rabszolga-kereskedelemnek és -munkának - állítják azok a fekete amerikaiak, akik március végén kártérítési pert indítottak a New York-i szövetségi területi bíróságon az említett cégek közül három (a Lloyd's, az RJ Reynolds Tobacco és a FleetBoston Financial Corporation) ellen. A világ legnagyobb biztosítója, az 1688-ban alapított londoni Lloyd's kulcsszerepet játszott az afrikai bennszülött lakosság kiirtásában - állítják a felperesek -, mivel készséggel nyújtott biztosítási fedezetet nem csupán a lovak vagy gyarmatáruk szállítására, hanem az emberi rakományra is. Ezzel tette lehetővé a kereskedelmi veszteségek minimalizálását, hiszen az Afrikából Európa érintésével Amerikába tartó lélekvesztők két-három hónap alatt keltek át az óceánon, és ha az időjárás kedvező volt is, s kalózok sem támadták meg a hajót, a rabszolgaszállítmányokat akkor is megtizedelték a fertőző betegségek, az alultápláltság és az embertelen körülmények. Az USA mai második legnagyobb dohánygyára, az RJ Reynolds egykor rabszolgákkal dolgoztatott a déli ültetvényeken, a FleetBoston pedig finanszírozta a rabszolga-kereskedőket és az ültetvényeseket.
Az USA legtöbb államában öt-hat év a bűncselekmények elévülési ideje, mit lehet kezdeni kétszáz-háromszáz éve megesett sérelmekkel? - tették fel a kérdést jogi szakértők. A bíróságok is így ítéltek: Chicagóban 2002-ben, New Yorkban 2003-ban elutasítva a mostanihoz hasonló kereseteket. „Ez az ügy más - érvelt a pertársaság érdekeit képviselő Edward Fagan sztárügyvéd. - Eddig azt akarták bizonyítani a felperesek, hogy számos amerikai cég a rabszolgák ingyenmunkáján gazdagodott meg, most viszont azt is dokumentálni tudjuk, hogy ügyfeleim ük-ükszülei voltak azok, akiket elhurcoltak a hazájukból, és észak-karolinai dohányültetvényeken dolgoztatták őket. Ezért kárpótlásként összesen 2 milliárd dollárt akarnak kapni."
Bizonyítékot azok a DNS-vizsgálatok szolgáltattak, amelyekből kiderült, hogy a kártérítést követelők pontosan abból az afrikai törzsből származnak, amelynek a tagjai egy, a Lloyd's által két évszázaddal ezelőtt biztosított rabszolgahajó „utaslistáján" szerepeltek. Antoinette Harrell-Miller, az egyik felperes évek óta kutatja saját és sorstársai múltját, gyűjti a bizonyítékokat. Amint azt több amerikai lapban is idézték: Harrell-Miller szerint máig ható fájdalom és hiányérzet, hogy az Afrikából elhurcolt 10 millió rabszolgának ma az USA-ban élő 35 millió leszármazottja eddig hiába kereste a gyökereit, ősei nyelvét és kultúráját.
Az emberi jogokon esett eme csorbán nem változtat, hogy a múlt kutatása ma már nem megfizethetetlen: a 700 dolláros ráfordítást nem sajnáló fekete amerikaiakat nagy találati biztonsággal eligazítja származásuk dolgában a tavaly alapított African Ancestry cég. Ügyfeleik genetikai kódját összevetik a Nyugat- és Közép-Afrikában - például Ghánában, Gambiában, Sierra Leonéban, Mozambikban, Szenegálban - ma élő törzsek, 82 különböző populáció tagjaitól összeszedett 10 ezer darabos DNS-bank adataival. Az úgynevezett mitokondrium, sejtszervecske vizsgálatával ugyanis az anyai ágon, az Y-kromoszómákéval pedig az apai ágon öröklődő géneket lehet visszavezetni az ősökig. „Igaz, a rabszolgaság 350 éve alatt mindenkinek 16 ezer felmenője lehetett, ebből pedig csak egyetlen ősapát és ősanyát lehet genetikai vizsgálattal meghatározni, de ez is több, mint a semmi" - magyarázta a tudomány jelenlegi határait Rick Kittles, az African Ancestry alapítója, a washingtoni Howard Egyetem genetikusa. Érdekes, hogy a magukat afroamerikainak tartók 82-83 százaléka vezethető vissza anyai ágon a fekete kontinensre. Az Y-kromoszómák vizsgálata pedig azt mutatja, hogy a fekete férfiak 30 százaléka európai eredetű őssel dicsekedhet. Tovább árnyalja a képet, hogy a rabszolgaság eltörlése (a briteknél: 1830, Amerikában: 1862) után tömegesen telepedtek le fekete rabszolga-kereskedők is az Újvilágban, akik haszonélvezői, nem pedig károsultjai voltak az emberkereskedelemnek.
Becslések szerint a rabszolgamunka értéke a 18. szazad elejétől a 19. század közepéig 40 millió dollárra rúghatott, amely mai áron megközelíti az 1500 milliárd dollárt. Egy tavalyi amerikai közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett fehérek 90 százaléka úgy vélte, semmilyen állami kártérítést nem kell fizetni a rabszolgák leszármazottainak, míg a feketék 55 százaléka a készpénzben történő kárpótlást pártolta. A fehérek 32 százaléka úgy vélte, a kényszermunkából egykoron profitált cégek jogutódjainak nem kell bocsánatot kérniük, míg a feketék 68 százaléka ragaszkodna legalább ehhez a formális aktushoz.
A március végén kezdett perfolyamat végső sikerében nemcsak a „közvetlen" bizonyítékok miatt reménykednek a felperesek, hanem mert ügyüket most Edward Fagan viszi. A New York-i ügyvéd azzal szerzett vi1ághírnevet, hogy 1998-ban 1,25 milliárd dolláros kárpótlást tudott kicsikarni a svájci bankoktól holokausztáldozat ügyfelei számára. Ugyanakkor a dél-afrikai aphartheidrezsim áldozatai, akik több nemzetközi céget pereltek be a fajüldöző kormány támogatása miatt, tavaly novemberben menesztették Fagant. A The Star johannesburgi napilap szerint az áldozatok megelégelték a nagyképű ügyvéd feltűnősködését, úgy ítélték meg, ügyüknek inkább árt, mint használ Fagan örökös sajtószereplése. A hírverés, amint az várható volt, a Lloyd's-ügyben sem maradt el.

Fagan kijelentését, miszerint a rabszolgák leszármazottainak ugyanannyi joguk van a kárpótlásra, mint bármelyik más, genocídiumot elszenvedett népcsoportnak, brit és amerikai lapok tucatjai idézték."

Ugyanannyi joguk van!!!

ballib_a Creative Commons License 2004.04.09 0 0 219
"Since Portugal and Spain barred Jews from their empires, and since, by the 16th century most of the Jews who weren't either killed or converted in Western Europe had fled eastward, it was impossible for Jews to play more than a marginal role in a vast system that attracted tens of thousands of pagans, Muslims, Catholics and Protestants. Even in Holland and the Dutch colonies, where Jews were allowed to make their main 'contribution' to New World slavery as merchants and planters, they always formed a minority. "

evvel szemben Newport volt a "main centre of slave dealings"

"It is essential to comprehend the seaport of Newport. It is important in order to recognize the Jewish share in the Slave commerce. There was a period when it was commonly referred to as 'The Jewish Newport-World center of Slave Commerce.' All together, at this time, there were in North America six Jewish communities: Newport, Charleston, New York, Philadelphia, Richmond, and Savannah. There were also many other Jews, scattered over the entire East Coast. Although New York held first place in the settlers of Jews in North America, Newport held second place. New York was also the main source of Kosher meat, supplying the North American settlements, then the West Indies and also South America. Now Newport took over! Newport also became the great trade harbour of the East Coast of North America. There, vessels from other ports met to exchange commodities. Newport, as previously mentioned, represented the foremost place in the commerce of rum, whiskey, and liquor dealings. And to conclude,
it finally became the Main Center of Slave dealings.
It was from this port that the ships left on their way across the ocean, to gather their black human cargo and then derive great sums of money in exchange for them. "

Előzmény: Törölt nick (216)
H-turul Creative Commons License 2004.04.07 0 0 203
Mikor kér, mikor kér...
Majd amikor a függőleges mosoly eldalolja a Messiásból a halleluját.
Balliba!
(egyébként mostantól a betonfejű korlátoltság mértékegysége az SI-rendszerben 1 balliba, - 1 bLB)
Ugyan fölösleges (úgyse fogod fel) de azért leírom:
Ez az egész "Térítsetek kárt" nyekergés mindössze csak azért került napirenre Afrika egyes országaiban, mert egyre csökken a lenyúlható segélyek mennyisége. Tudod, egyes "demokratikusan megválasztott" vezetőknek mára már kezd leesni, hogy a nagy SZU már nem támogatja az "imperialista, neokolonialista agresszió" ellen hősiesen küzdő szabadságharcosokat, ezért az USA és Kína is becsukta a bugyellárist, lemészárolható elefánt, orrszarvú már alig van, egyéb mellékes is egyre kevesebb, ezért gondban vannak, ha az új luxuskurva le óhajtja cserélni az aranybidét platinára.
Pókerarc Creative Commons License 2004.04.07 0 0 186
a Pápa már bocsánatot kért?
Előzmény: Törölt nick (163)
Pókerarc Creative Commons License 2004.04.07 0 0 182
"Megjelent az új kontinensen egy sereg jószándékú sorsüldözött ember, és kiírtódott csaknem teljesen az őslakosság, és elterjeddett a rabszolgaság. "

A keresztény konkvisztádorok által. Persze mindenki rosszul van, joggal, ha ezt a mai egyház nyakába varrják.

Előzmény: komancs (109)
Derek Creative Commons License 2004.04.07 0 0 180
Ne zavarjon,hogy a konyv adatairol legalabb tucatszor bebizonyitottak,hogy hamisitvany,de azt hiszel amit akarsz.
originalqszi Creative Commons License 2004.04.07 0 0 177
Huuuuuuuu, valami nem stimmel!!!! Akkor csak mintegy 350 ezer néger rabszolga került volna az államokba????? Martin Luther King milliós tömegekért harcolt!!!!! Vagy összekeverték a zsidók számával, akik viszont 6 milliónyian élnek az USA-ban.... valami nagyon zavaros:(((((( és közben 10%-nyi szinesbőrű lakósról beszélnek, no jó, azok közül nem mindenki néger!!!! A filmekben pedig 2:1-hez az arány, tehát 2 fehér, 1 fekete rendőr, ez pedig 1/3 részt tesz ki:DDDDDDDDD
Előzmény: break2 (175)
8472-es faj Creative Commons License 2004.04.07 0 0 176
Ez még ugye összesen sincs 11 millió, nemhogy csak az USA-ba került volna annyi!
Előzmény: break2 (175)
break2 Creative Commons License 2004.04.06 0 0 175
Kozben azt se felejtsuk, el, hogy nem csak az USA-ban voltak rabszolga:


Derek Creative Commons License 2004.04.06 0 0 174
Jo es hogyan kepzeled el a karpotlast.a zsidok az elvett vagyontargyaikert kaphatnak karpotlast, a bankbeteteikert amikre raultek a svajci bankok,es masok,es
a taborokban toltott idokert.
Az egykori amerikai fekete rabszolgaknak nem voltak vagyontargyai amiert karpotlast kaphatnanak a leszarmazottak, a rabszolgakent vegzett munkajukert meg azert nem ,mert mar senki nem el az egykori rabszolgak kozul,jobbara mar csak a harmadik ,negyedik generacios leszarmazottaik.
Előzmény: Novák Előd (173)
Novák Előd Creative Commons License 2004.04.06 0 0 173
A témához tegyük hozzá azt is, hogy mikor fizet az USA kárpótlást? Elvégre a zsidókárpótlást is csak évtizedekkel később kezdték el fizettetni, és elsősorban nem az áldozatok kapják, hanem a nemzetközi zsidó szervezetek.
Profán Béni Creative Commons License 2004.04.06 0 0 172
A helyzet az, hogy az egész térségben nem élt 110 millió ember.
Előzmény: 8472-es faj (171)
8472-es faj Creative Commons License 2004.04.06 0 0 171
Nem vonom kétségbe, de számomra már az is hihetetlen, hogy 11 millió került oda. És hogy csak a tizede élte túl az utat, az nagyon furi lenne!
Előzmény: ballib_a (170)
ballib_a Creative Commons License 2004.04.06 0 0 170
110 millió feketét szállítottak el Afrikából!
S csak 11 millió érkezett meg élve az USába!
Előzmény: Törölt nick (164)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.02 0 0 169
Ezt ugye viccnek szántad? Fura egy humorod van :o\
Előzmény: originalqszi (168)
originalqszi Creative Commons License 2004.04.02 0 0 168
Igen, valóban, de a tömeges rabszolgatartás az 1700-as években indult meg amerikában, amikoris elsőként egy Belga-Kongóban szolgálatot teljesítő holland gyémántcsiszolósegédtől bátyja, aki az újvilágba költözött a következőket kérte levélben:
- Drága Róbert! Itt nagyon meleg van, de kitűnő éghajlat a gyapot termesztésre. Kevés a munkás, nem tudnál szerezni néhányat????
Mire Róbert, akit Van Kohneusnak hívtak azt írta vissza bátyjának, hogy szerezni nem, de eladni annál többet tud:DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Nohát így kezdődőtt!!!!!:))))))))
Apropó, kitől kérjenek bocsánatot és főleg kik?????????
Előzmény: Törölt nick (164)
8472-es faj Creative Commons License 2004.04.02 0 0 167
"Folyamatossan az orrunk alá dörgölik." Kik?

"A közbeszéd folyamatosan és mesterségesen fenntartva evvel foglalkozik." Miféle közbeszéd? Melyik kormányzat foglalkozik e témával? Vagy magán vélemények ezek? Neked nincs ilyen véleményed az oroszokról, németekről, osztrákokról, franciákról, románokról, törökökről, szlovákokról...?

Egyébként nem voltunk a náci N.o. csatlósa? Mellesleg magánbeszélgetésekben ezt ők méltányolják is, hogy mi nem ugrottunk ki. Nem mintha ez valamit is számítana.

"Miközben mindenki más pozitív képet fest önmafgáról." Ki és hol? Mi nem? És ha nem, akkor miért nem?

Előzmény: ballib_a (166)
ballib_a Creative Commons License 2004.04.02 0 0 166
Folyamatossan az orrunk alá dörgölik.
A közbeszéd folyamatosan és mesterségesen fenntartva evvel foglalkozik.
Lásd pl. a leendő EU tagokat bemutató kis könyvet, ahol elfelejtik 1000 éves múltunkat és eredményeinket bemutatni, de azt írják rólunk, hogy a náci Németország csatlósa.
Miközben mindenki más pozitív képet fest önmafgáról.
Előzmény: 8472-es faj (152)
Derek Creative Commons License 2004.04.01 0 0 165
"Én úgy hallottam, hogy ahol a munka keménysége miatt az őslakók szép lassan kihaltak, betegségek, gyűrődés miatt nem bírták a munkát, oda a rabszolgákat szállították. Szóval nem volt leányálom, de kétségtelen a házukba is befogadták a déliek őket, nem úgy, mint később az északiak. "

Az USA deli allamaiban indianokat nem hasznaltak rabszolgamunkara.Egyreszt kis letszamu torzsek voltak,masreszt nem is sikerult oket ilyesmire befogni,mert egyszeruen nem voltak hajlandok dolgozni. halaszo ,vadaszo torzsek voltak fokent es ennek a kis letszamu indian nepessegnek az eltartasahoz nagy terulet kellett ami akadalyozta az ultetvenyek elterjedeset ezert a louisianai, alabamai ,mississsippi allamok teruleten elo torzseket egyszeruen eluztek a teruletukrol es attelepitettek Texas teruletere az 1830-as evekben, ahol nagy ures,lakatlan teruletek voltak.
Egyebkent van egy csomo amerikai honlap ahol szinte az osszes torzs akkori nepessegi becslese,tortenete es mai helyzete elerheto.Jobb nem a Cooper konyvekbol szedni az informaciot.A torzsek ma is megvannak tobbnyire .vannak amelyek eltuntek,de eredetileg is kis letszamuak voltak,pl az annyit emlegetett mohikanok sosem voltak tobben 3 ezernel, es ma is leteznek.Sot nepesseguk no ma.

Előzmény: Törölt nick (145)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.01 0 0 164
És nem kötözködésből, de a Német Császárságnak a XIX. század végére területre a világon a harmadik legnagyobb gyarmatbirodalma volt, csak Anglia és Franciország előzte meg.
Előzmény: originalqszi (161)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.01 0 0 163
Csak, hogy ne hitetlenkedj:

Las Casas, Bartolomé de
Related: Latin American History Biographies

1474-1566, Spanish missionary and historian, called the apostle of the Indies. He went to Hispaniola with his father in 1502, and eight years later he was ordained a priest. In 1514 he began to work for the improvement of conditions among the indigenous population, especially for the abolition of their slavery and of the forced labor of the encomienda. He devoted the rest of his life to that cause, going to Spain to urge the government to action, converting uncivilized tribes, and striving to break the power of Spanish landholders over native laborers. He tried unsuccessfully to establish a model colony for people of indigenous descent (1520-21), went to Peru with a royal cedula prohibiting native enslavement, worked among the native people of Guatemala, and for a brief time (1544-47) was bishop of Chiapa. In his concern to help the indigenous people of South America he endorsed the proposal to import African slaves, but repented his action almost immediately. Chiefly through his agency, humanitarian laws, called the New Laws, were adopted (1542) to protect the indigenous people in Spanish colonies, although later alterations, notably those of Pedro de la Gasca, rendered them almost ineffective. The writings of Las Casas contain good anthropological and historical material. He spent much of his time writing the monumental Historia de las Indias (1875-76); for selections in English translation, see Tears of the Indians (ed. by John Phillips, 1953) and Devastation of the Indies (1974).

forrás

Előzmény: originalqszi (161)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.01 0 0 162
Te Las Casas atyán vagy fönnakadva? Pedig tényleg ő volt a szellemi atya -- az igazsághoz tartozik, hogy egy elszólás, egy szerencsétlen hasonlat miatt alakult így, és egész hátralévő életében sajnálta. Az atya (asszem Dominikánus volt, de nem esküdnék meg rá) az indiánokat akarta menteni, hogy ne gyilkolják már a Legkatolikusabb király alattvalói őket számolatlan, és egy vitában dobta be a négerkérdést. A spanyolok meg azonnal ráharaptak, még abban az évben el is indult a szállítás.

Amiben egyébként -- az Amerikába szállítást leszámítva -- semmi újdonság nem volt a számukra, a feketéket már korábban is adták-vették Spanyolországban, legfeljebb nem olyan nagy számban, és inkább divatból, mint valós gazdasági haszon reményében (ugyanis Európában volt elegendő munkáskéz).

Előzmény: originalqszi (161)
originalqszi Creative Commons License 2004.04.01 0 0 161
No, holnapra megnézem, hogy mit ír a Meyers lexikon 1904-es kiadása erről a témáról!!! Tudod a németek nagyon alaposak, azonkívől sokkal kevesebb gyarmatuk volt, mint más, kisebb országoknak!!!
Nézd, amikor 150 valahány hozzászólás van, akkor én már nem szoktam megnézni a felvezetést:DDDDD persze éreztem, hogy itt bizonyos sejtésekről és feltételezésekről van szó, NO DE PONT EGY KATOLIKUS PAP???:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD))))
Előzmény: Törölt nick (157)
8472-es faj Creative Commons License 2004.04.01 0 0 160
Ez most nem talált. Kivel keversz össze? (azaz nem vagyok fönn más nickkel)
Előzmény: Törölt nick (159)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.01 0 0 159
És még nicket is Lfelejtettél volna váltani?

:o)

Előzmény: 8472-es faj (158)
8472-es faj Creative Commons License 2004.04.01 0 0 158
Bocs, tényleg nem Neked szántam...
Előzmény: Törölt nick (156)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.01 0 0 157
Ezt most mire írtad, jóbarát?
Előzmény: originalqszi (155)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.01 0 0 156
Nekem hiába reklamálsz, nem én nyitottam ezt a topicot. Esetleg nézd meg a nyitóhozzászólást is, meg a 110 milliós hozzászólást linkestől, akkor megérted, hogy provokációs céllal nyitották.
originalqszi Creative Commons License 2004.04.01 0 0 155
Ez galád volt:(((((((((DDDDD Hogy hihetnék Neked, amikor az szdszre szavaznál!!!!!!!:DDDDDDDDDDDDDDDD Már a név is kicsit gyanus volt:(((((((((((((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!