Keresés

Részletes keresés

lxt Creative Commons License 2020.07.11 0 0 47

A lényeg, hogy ne legyen gond

Inkább (általában/jellemzően) jelent problémát az áramszolgáltató által szolgáltatott túlfeszültség, mint a szomszédos területre érkezett ménkű – az ugyanis nagyságrendileg haladja meg a legtöbb túlfeszültség elleni védelem (garanciába foglalt) hatáskörét; amiből következően, mint ahogy egy formásabb, bár elég ritka napkitörés ellen se tudja megvédeni elektromos készülékeidet a két, maximum 4 kiló marhalábszár áráért beszerezhető kütyü.

Csinálok is egy szendvicset.:-)

Előzmény: zsolt kis100 (46)
zsolt kis100 Creative Commons License 2020.07.09 0 0 46

Sziasztok, érdekelne a túlfeszvédelem, ha van egy rendes villámvédelem. Akkor is kell? Azért kell mert ha az utcai vezetékbe csap akkor ne legyen gond? Válaszokat előre is köszönöm.

Teaway Creative Commons License 2019.05.11 0 0 45

„nyolc évnyi - egy laptopon őrzött - kutatómunkája veszett oda”

 

Ezért kell róla biztonsági másolat(ok).

Előzmény: moonshadow (44)
moonshadow Creative Commons License 2004.02.03 0 0 44
"Milliós kárt okozott egy társasháznak az Elmű

Index
2004. február 2., hétfő 20:35

Többmilliós kárt okozott egy társasház lakóinak az Elektromos Művek (Elmű) Rt. megbízásából eljáró két villanyszerelő a XXII. kerületben, amikor a házhoz tartozó trafóház kapacitásának növelése közben a fázisvezetéket a nullavezetékkel kötötték össze. A feszültséghullám következtében a ház szinte minden lakásában elromlottak a tévék, és egyéb háztartási cikkek, sok helyen többszázezer forintost kárt okozva. A lakók azt sérelmezik, hogy a semmiből kell előteremteni a javításhoz szükséges pénzt.


A trafó

A társasház három blokkból áll, lépcsőházanként hat-hat lakással. Amikor a négyszáz volt végigszaladt a házon, a falba dugott elektromos készülékek nagy része - tévétől a hűtőszekrényig - leégett. Nem volt továbbá két napig melegvíz sem, mivel a kazán elektromos rendszere is felmondta a szolgálatot, a javítás ötvenkétezer forintba került.

Sok kicsi, sokra megy

Az egyik két gyermekét egyedül nevelő, takarításból élő asszonynak negyvenötezer forintos kára keletkezett, egy fiatalember ötszázezer és egymillió forint közé teszi a javítási költségeket. Neki a videója, a hűtőszekrénye, a televíziója, valamint a számítógépe is tönkrement. A házban nagyjából az összes tévé elromlott, a szerencsésebbeknél csak egy-egy készülék. Volt, ahol csak a riasztó meghibásodása hatvanezer forintos kárt okozott. A legnagyobb veszteséget pedig valószínűleg az a lakó szenvedte el, akinek nyolc évnyi - egy laptopon őrzött - kutatómunkája veszett oda. A kár így akár a többmillió forintot is elérheti.

Az eset után egyébként kiszállt a helyszínre az Elmű két alkalmazottja, hogy a károkról jegyzőkönyvet készítsenek, de akit nem találtak otthon, nem értesítették a történtekről, számoltak be az Indexnek a helyszínen.

Saját zsebből

A lakóknak most saját zsebből kell szervizeltetniük az elromlott készülékeket. Az Elmű Rt. a lakókkal közölte, az okozott kárt csak abban az esetben téríti meg, ha a kárvallottak márkaszervizben kiállított, szakvéleménnyel ellátott számlát és eredeti garancialevelet mutatnak be, és ezeket az elektromos szolgáltató pozitívan bírálja el. Az Elmű ügyfélszabályzata egyébként 15 napot ír elő a panaszok intézési idejéül.

A károsultak leginkább azt sérelmezik - mondja el kérdésünkre egy lakástulajdonos fiatalember - hogy saját tartalékaikból kell előteremteni a javításokra szánt pénzt, ráadásul nem késlekedethetnek, ugyanis a cég csak harminc napon belül hajlandó elfogadni a kártérítéshez szükséges papírokat. A lakók attól is tartanak, hogy az elektromos cégnél hosszú időt vesz majd igénybe a kártérítési kérelmek elbírálása, és ez azoknak különösen kellemetlen, akik a javításokhoz kölcsönt kértek.

Nem elegendő tájékoztatás?

A lakók nem elégedettek az Elmű tájékoztatásával sem. Az eset utáni két hét hallgatást követően az Indexnek nyilatkozó fiatalember telefont ragadott, de "az Elmű ügyfélszolgálatán semmiféle információt nem adtak" - mondta el a panaszos. Hosszas telefonálgatás után a jogi osztályon tudta csak kideríteni, mi ilyenkor a teendő.

Nem emberbarátság, ez a realitás

"A kárrendezés nem az emberbarátságra, hanem a realitásokra épül" - adott felvilágosítást az ügyről az Index kérdésére Németh László, az Elmű kommunikációs igazgatóhelyettese. Németh szerint máshogy nem is mehetne, a biztosítótársaságok is csak később fizetnek, hozta fel példaként. Arra a kérdésünkre, hogy előfordult-e már a céggel, hogy az anyagi kártalanítás mellett, mással is próbálták kárpótolni a pórul járt fogyasztót, elmondta, esetenként jelképes ajándékokkal, "például takarékos izzókkal" kérnek bocsánatot.

Németh hozzátette, az Elmű egy ideje "megpróbál nem hatóságot játszani", mert bár messze van a 2007-re tervezett közüzemi liberalizáció, mégsem áll érdekükben elriasztani a fogyasztókat."

Grof ur Creative Commons License 2004.01.25 0 0 43
Igen.
S.Zola Creative Commons License 2004.01.24 0 0 42
Mostmár tudom kihez forduljak elektomos gondokkal. Te pesti vagy ?
Előzmény: Grof ur (40)
S.Zola Creative Commons License 2004.01.24 0 0 41
Már megvan, nem nekem kellett egyébként, de mindegy, azért kösz !
Előzmény: Grof ur (40)
Grof ur Creative Commons License 2004.01.15 0 0 40
hALI!

Mekkora teljesitményüre gondoltál?

Én megtudom csinálni.

S.Zola Creative Commons License 2004.01.10 0 0 39
Helló !

Nem tudom, jó helyre írok-e, de kéne nekem egy olyan szerkezet, ami 12V-ot alakít 24V-ra. Hol lehet ilyet kapni és mennyiért ? Vagy egy kapcsolási rajzot esetleg vagy valamit.
Kösz.

mr_ricsi Creative Commons License 2004.01.05 0 0 38
Inkább amiatt ijedezz, hogy komoly gondjaid vannak az olvasott szöveg megértése terén...
Előzmény: stpmod (37)
stpmod Creative Commons License 2004.01.05 0 0 37
mr_ricsi válasz erre | adatok | e-mail 2003-07-16 17:23:42 (25)

A FI-relé mellett földelheti is, csak ne a 220-as hálózathoz. A vizvezeték, fűtés, gázcső menet.


Nos most megrettentem. Mr (ész) ricsi ! Ne itt osszad a jótanácsokat, mert valakit még agyonver a 220 ! A víz és a gáz manapság műanyag csövekben jön a házik, és mint tudjuk a műanyag feltűnően jól szigetel, így az ezzel kialakított földelés olyan, mint a meg nem valósított.

Előzmény: mr_ricsi (25)
mr_ricsi Creative Commons License 2003.11.22 0 0 36
A problémádat nem oldja meg, de építő jellegű: a vinyók nem szeretik a ki-be kapcsolást, ez veszi őket leginkább igénybe, és alaposan csökkenti az élettartamukat.

A problémád miatt először a biost kellene megkukkantani, a "Power Management Setup"-beli beállításokat.

Előzmény: zoknis(R) (35)
zoknis(R) Creative Commons License 2003.11.21 0 0 35
auto turn off hard disk be van kapcsolva, és utána nem akar felébredni a vinyó. eddig ez nem volt gond (pedig eddig is mindig így volt: 10 perc üresjárat, és kikapcs).
nem szervernek használom, és a paraméterek:
20G/ultra100 maxtor,
400W ~acorp táp (egy másik vinyóm is eltünt oktalanul, de az már elég öreg volt hozz, a gép pedig stabil, mint állat, semmi véletlen újraindítás, vagy ilyesmi, és a táp nincs is túlterhelve)
msi i815et-pro alaplap, rajta: winxp, suse8.2 (jelenség mindkét oprendszernél megvan (most linux alatt szállt el a dolgozatom:(((( )
256M samsung
minden alkatrész garancián túl van, nem egyben vettem, és nagy gondban lennék néküle - ja, és több, mint egy évig nem volt semmi baj..
épít? jelleg? javaslatokat kérek szépen, köszönöm:
SzPA

ZöPö Creative Commons License 2003.11.21 0 0 34
Nekem benne van a gépemben, de olyan ez, mint a légzsák. Költöttem rá, de soha nem akarom használni. (c:
Előzmény: papugaja (32)
moonshadow Creative Commons License 2003.11.20 0 0 33
Én a neten rendeltem egyet, rám se bagóztak... :)
Előzmény: papugaja (32)
papugaja Creative Commons License 2003.11.20 0 0 32
Sziasztok!

Nekem néhány hónapja elfüstölt a gépem a táp hibája miatt, és nem szeretnék újra így szívni.

A Tere által ajánlott "apró sz@rság" (http://www.maxx.hu) valóban jól működik?
Van már ezzel valakinek tapasztalata?

tere Creative Commons License 2003.07.17 0 0 31
Szóval mondom: gömbvas + FI... vagy 0 a gépházon. :)
tere Creative Commons License 2003.07.16 0 0 30
Nem baj, hogy villanyszerelő az alapszakmám? :)))
moonshadow Creative Commons License 2003.07.16 0 0 29
A villanyszerelős topikban nem jó véleménnyel vannak a vasrúdról:

"Nem jó a méteres vasrúd!!!!
Elmondom miért veszélyes!
Az érintésvédelem egyik lehetséges megoldási formája a védőföldeléses hálózat. Ez azon a tényen alapszik, hogy a sarki 10 kV / 220 Voltos tarfó 220 Voltos részének egyik vége OTT le van földelve. A másik vége a fázis, az rázna meg, ha hozzányúlsz. Az emberfiára az lenne veszélyes, ha fázisfeszültség jutna egy megérinthető fém részhez, pl. mosógép fém házához. Aztán te odanyúlsz és kész a baj.
Hogy ez ne fordulhasson elő, meg kell aakadályozni, hogy fázison legyen a mosógép teste. Ezt eleve úgy igyekeznek megakadályozni, hogy így gyártják (mármint egy szigetelt dróton viszik be a fázist a fűtőtesthez meg a motorhoz). Mivel nem tudhatják, miként dugaszolsz a konnektorba, a soros áramot visszavezető másik vezetőt is jól elszigetelik a fémháztól (ez a NULLA). Van egy harmadik vezető a kábelben, ez a földvezeték. Ha a fázisvezető megsérül és a 220 Volt a fémtestre jut, akkor AZONNAL LÉTRE KELL JÖNNIE EGY AKKORA ZÁRLATI ÁRAMNAK, AMELY OLVADÓ BETÉT VAGY KISMEGSZAKÍTÓ RÉVÉN AZONNAL MEGSZAKÍTJA A FÁZIST, nehogy megrázzon téged, akárha 10 perc múlva nyúlsz oda. Ha ez a zárlati áram nem tud kialakulni, akkor ez a fajta védelem nem tud működni (LÉTEZHET MÁSFAJTA, AMI TUD!!!ha be van építve!). Te odalépsz, megérinted a fázis alatt álló fémházat és annyi neked (nem biztos, hogy meghalsz, sok mindentől függ!).
Egy helyesen szerelt építményben a MŰVEK vagy szakemberek gondoskodnak arról, hogy a védőföldelés olyan legyen, hogy elláthassa a funkcióját.
Tételezzük fel, hogy barkácsolsz egy védőföldet. Fogsz egy vasrudat és elkezded leverni a földbe. Ha 10 Amperes olvadó betétben gondolkodunk, akkor tudnunk kell, hogy ez a betét névleges árama, amit örökké el kell bírnia. Ehhez tartozik egy un. határáram, amely végtelen idő alatt olvasztaná ki a betétet. Ez kb. 1,7-szeres, tehát 17 Amperrel terhelve hiába ülsz mellette, nem olvad ki. Ez egy hiperbola! Minél nagyobb az áram, annál rövidebb a kiolvadási idő. Fejből nem emlékszem, de 4-5 szörös névleges áramnál 1 sec alatt kiolvad. Vagyis ha megzavarod 50 Amperral, 1 sec alatt kiolvad. Az a jó, ha minél előbb kiolvad, ne téged csapjon agyon!!
Most jön az Ohm törvény. 220 Volt osztva 50 Amperrel, az 4,4 Ohm. Maximum ennyinek szabad lennie a földelési ellenállásnak. Van erre egy szabványos érték, de azt nem tudom fejből. Tudod, mikor kijönnek a kockás ingesek az irodádba és egy fekete dobozra bámulnak értelmes képpel, amit a konnektorhoz csatlakoztatnak. A földelési ellenállás útja a következő: mosógép háza - sárgazöld kábel - védőérintkező a dugón - védőérintkező az aljzatban - sárgazöld kábel a falban - vasrúd felső vége - vasrúd alsó vége a földben - anyaföld innen a sarki trafóig.
Na most van a baj! Egy ilyen találomra levert vasrúd akár 30-40 Ohm ellenállást is jelenthet a ZÁRLATI áram útjában. Még 30 Ohmnál is csak kb. 7 Amper fog folyni a fázisból a földbe, amitől a büdös életben nem fog kioldani a betét vagy a kismegszakító (aztán agyoncsap a mosógép). Ha lejjebb vered a vasrudat, ha sós vízzel locsolod körbe, ha versz mellé egy második és harmadikat, akkor leviheted a földelési ellenállást 15 Ohmra. Ez kb. 15 Amper zárlati áram, eset mint előbb, PÁ SÜNI!
Ha egy háztartásban csípnek a gépek, akkor a következő (IS) lehet. Az egyik berendezés fázis-test zárlatos. Ő vezeti rá a fázist a saját testére. Mivel az ő teste védőföldön van, ez a fázis átjut minden védőföldes cucc házára. Nem tudni, ki a bűnös (a villanyboyler szokta kezdeni!). Ha a fázisceruza kimutatja a dolgot, akkor egyenkénti bedugaszolással nyakoncsíphető a bűnös.
Erre a bizonytalan védőföldes esetre találták ki az érintésvédelmi relét (áramvédő FI relé). Ő azt figyeli, hogy ami a fázison be, az a nullán ki. Ha ez a kettő akárcsak kis mértékben (10-50 mAmper)eltér, mert a testzárlatos készülékben a fázisból nem a nulla felé, hanem a föld felé folyik VISSZA az áram, akkor Ő LEOLD!!!"

Előzmény: tere (28)
tere Creative Commons License 2003.07.16 0 0 28
Egyébként szerintem is a gázcső + FI a megoldás. Vagy a FI + méteres gömbvas szonda az ablak alatt. :)
Előzmény: mr_ricsi (25)
tere Creative Commons License 2003.07.16 0 0 27
Szinte mindegy. Ha a nullát köti a gépházra, akkor mindkét probléma letudva.
Ha csak FI, akkor sugároz a cucc, de holtbiztos, hogy nem csapja agyon. Ha mindkettő ott van, akkor nincs sugárzás és dupla érintésvédelem van a gépén. Elméletileg. :)
Gyakorlatilag aztán a FI-relének és a számítógépnek sok köze nem lesz egymáshoz. :)
Előzmény: mr_ricsi (25)
moonshadow Creative Commons License 2003.07.16 0 0 26
Jujj! :)
mr_ricsi Creative Commons License 2003.07.16 0 0 25
A FI-relé mellett földelheti is, csak ne a 220-as hálózathoz. A vizvezeték, fűtés, gázcső menet.
És akkor a FI relé érintésvéd, a földelés pedig zavarszűr.
Vagy nem jól gondolom?
Előzmény: tere (24)
tere Creative Commons License 2003.07.16 0 0 24
Nem fontos FI-relézni. A lakást ettől függetlenül lehet.
De ha most szegénykém FI-reléz, akkor ne "földelje" le a sugárzó gépházat? :)
Előzmény: mr_ricsi (23)
mr_ricsi Creative Commons License 2003.07.16 0 0 23
Akkor miért kellene az FI relé? Az hogyan tudná a dolgát tenni, ha a készülékház egy dróttal mindig össze van kötve a 220-as hálózattal?
Előzmény: tere (22)
tere Creative Commons License 2003.07.16 0 0 22
Nem, a földelt aljzat földpontjára kötött 0-ra gondoltam.
Előzmény: mr_ricsi (21)
mr_ricsi Creative Commons License 2003.07.16 0 0 21
"a nullázós megoldás + FI-relé jobb."
Földelés+FI-t akartál írni, nem?
A nullavezetéket ne kössük össze a dobozzal, ha FI relét használunk, mert a "0" vezeték miatt nem lehet a hálózatról galvanikusan leválasztani a készüléket hiba esetén!

"(saruval menni fog)"
Villanyszereléshez nem gumitalpú bakancs van előírva? :-)

Előzmény: tere (20)
tere Creative Commons License 2003.07.16 0 0 20
Elektrokozmetika rulez...

Akkor még egyszerűbb a dolgod.
Vegyél egy méter gömbvasat a tüzépen, szúrd le tövig az ablakod alatt a földbe, saruzz rá egy másfeles ződsárga drótot és vezesd a géphez. A gépház bármelyik csavarja alá beszoríthatod, ha odafér. (saruval menni fog)
NEFH-s rendszerben ilyet nem nagyon szabad csinálni, úgyhogy a nullázós megoldás + FI-relé jobb. :))

Előzmény: mr_ricsi (19)
mr_ricsi Creative Commons License 2003.07.16 0 0 19
Ha Tere tanácsa szerint az FI relét is használni fogod, akkor az áramütés -ugye- nem játszhat.
Csak a zavarszűrés(árnyékolás) miatt van szükséged a földelésre.
(Meg különben is: zuhanyozás közben a 220 bizsergetése nagyszerűen felfrissíti a bőrt :-))
Előzmény: moonshadow (18)
moonshadow Creative Commons License 2003.07.15 0 0 18
Szimpla családi házban lakom,(albi) de konvektoros.
A gázcsőre nem biztos, hogy jó ötlet lenne rákötni. :))
A vízcsőre se biztos, nehogy agyonvágjon az áram zuhanyozás közben, ha éppen akkor megy tönkre a tápegység.
Előzmény: mr_ricsi (17)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!