Keresés

Részletes keresés

Murmuro Creative Commons License 2003.12.24 0 0 42
Boldog karácsonyt mindenkinek, és nyugodt pihenést!


Üdv,
Murmuro

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.30 0 0 41
Köszönöm mindenkinek a segítségét, úgy néz ki, hogy a budapesti Állatkertbe fognak kerülni. Ha a kicsik nem érik el október elejére a 80 dekagrammos súlyt, nincs túl sok esélyük az áttelelésre! Tehát ha még augusztusban kicsik, akkor az már a második alom. A tejjel az a helyzet, hogy van aki nem javasolja, van aki a feles tejet mondja adhatónak. A mieink nem ittak belőle. Imádják viszont a légypondrót, másnéven csontit, valamint a macska-kutya konzervkaját. Imádnivalóan tudnak csámcsogni. Kár, hogy szörnyen büdösek! :-( Küldök egy képet Nektek, üdv mindenkinek:Tamás [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
frigyes Creative Commons License 2003.07.30 0 0 40
Nálam is vannak sünik. Én lapos tálkában szoktam tejet kitenni, azt nagy örömmel veszik. Este szoktak megjelenni. Augusztus végén úgy, hogy elől megy a mama, utána libasorban a picik. Egyszer kifigyeltem, hogy egyszerre ittak a tejből az éppen kölyök macskámmal.
F.
Előzmény: Semmi Cicó (36)
Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.07.29 0 0 39
Szia Semmi Cicó!
Szerintem a lisztkukacot biztosan imádják!
Pl. akvarisra/terrarista boltokban lehet kapni.
De ha nem akarsz élőt, vegyél nekik pl. szárított marhaszív-kockát, vagy rákot, ezt is ilyen boltokban árulják.
IStván
Murmuro Creative Commons License 2003.07.29 0 0 38
Sziasztok!

Megérkeztem a nyaralásból - szóval, potyoro, szeptemberben átvenném a sünipalántákat!

Ciao.

Előzmény: Törölt nick (34)
Thor Creative Commons License 2003.07.29 0 0 37
Én már beszereztem kettőt! :)
Potyoro, a tiéidet is szívesen átveszem.
Semmi Cicó Creative Commons License 2003.07.29 0 0 36
Hali !

Nálunk vannak sünik a kertben. Valamivel szeretnénk kedveskedni nekik - milyen kaját szeretnek ők ?

sc.

moonshadow Creative Commons License 2003.07.24 0 0 35
Hozzánk hozhatod vidékre.
Nagy gyümölcsöskert, annyi lepotyogott gyümölccel, hogy télre felhíznak 240 kilóra :)
Ha jól tudom nemcsak bogarakat esznek, de gyümölcsöt is.
Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.22 0 0 34
Sziasztok! Múlt héten a tóparton egy kutya kikapart a nádasból egy fészekalja sünipalántát. Három most nálunk lakik, sajnos anyjukat másnap döglötten találták. Nagyon szépen esznek, sétáltatjuk őket a tengerészekkel egyidejűleg, de azon gondolkozom, hogy szeptemberben hová vigyem őket. Nem biztos, hogy addigra felhíznak 80-100 dekára, és azt olvastam ekkora súly kéne az átteleléshez! Vajon a bp.-i állatkert befogadná őket? Segítsetek, ha tudtok! Köszönettel:Tamás
ZiTuS Creative Commons License 2003.07.14 0 0 33
Köszi a választ! Ok, feliratkozok :-)
Előzmény: Brentwood Hotel (31)
ohiki Creative Commons License 2003.07.11 0 0 32
Sziasztok sünisek!

A tyúkjaim miatt sokat vagyok az udvaron és egy kis hézagosan beépített faluban élek, így esténként soxor belefutok egy-egy sünbe. Köszönök neki, felütök egy tojást és ott hagyom. Nekem nem a kutya, hanem a macska zavarja őket, de nemtom miért.
Engedelmetekkel leírom néhány személyes tapasztalatomat:
Pár éve a nejem hazahozott egy pici kis sünt. Egy használaton kívüli akváriumban éldegélt, elég sokáig a konyhában.
Aranyos állat volt, kicsit szelidíthető, de nem barátkozott. Hangosan csámcsog, gilisztát, bogarakat, sáskákat, szöcskéket, csigákat szedtünk neki, de megeszi a párizsit is és a rántotthúst is. Tejet nem adtunk neki, mert ment tőle a hasa, de vizet sokat ivott, aztán mikor befejezte, szinte mindig kiborította a tálkáját.
Egész este kétlábon tornászott az aksi falán, ezt végig míg nálunk volt csinálta.
Kora összel engedtük el, hogy tudjon télen vackolni.
Szerintem territoriálisak, mert láttam már hogy találkozáskor összeverekedtek. Hatalmas helyigényük van, és szeretik a bokros, dús aljnövényzetű kerteket. Nekem lopják a tojást, de a dögöt is elhúzza ha előbb találja meg mint én, de az egeret is megeszi, sőt kisebb patkányokat is megfog. Láttam már siklót falatozva is. Jól úszik és jól mászik. Véletlenül se nyúljatok a hasához idegen sünnek, mert megharap és terjeszthet betegséget is. Összegömbölyödve viszont sokáig gurigatható.
Nos egyenlőre ennyi amit egy tyúkász hirtelen le tud írni!!

Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.07.09 0 0 31
Szia Zitus!
Na, ez megint off lesz, megpróbálok rövid lenni. Ha bővebben érdekelnek a malacos dolgok, iratkozz fel a levelező listánkra (a Klub honlapjáról megteheted: www. extra.hu/piglet), ott örömmel levelezek ilyen dolgokról bővebben is, csak dobj fel oda egypár kérdést, más tenyésztők is bekapcsolódnak legalább.

A tengerimalacok mellett két dolog miatt döntöttem. Az egyik az, hogy ők maguk milyenek, ezt gondolom Neked nem kell részletesen leírnom. :o) A másik az, hogy engem maga a tenyésztés érdekel. Tudod, kutyákkal akartam foglalkozni, érdekel a küllemi tenyésztés és a kiállítások, tulajdonképpen ez a hobbim. Viszont a kutyatenyésztésből nem lesz semmi, sajnos alkalmatlan vagyok pl. arra, hogy felnőtt kutyáktól megváljak, ez nem fog menni. Viszont a malacok ezer szempont miatt számomra sokkal alkalmasabbak a tenyésztői munkára (rövidebb egy generáció, minden gond nélkül lehet 30-50 állatot tartani, nem igénylik az egyéni foglalkozást, stb.) Nagyon klassz az is, hogy nem mérgezi meg a dolgot a pénz, mint pl. a kutyák esetében (bár sajnos aki ebből él, annak a munkáján ez nagyon meglátszik...).

Itthon egyelőre nagyon kevés a tenyésztő, de szerencsére tudunk együtt dolgozni, a Klubban megteremtettük a szakmai munka feltételeit. Ez a legfontosabb. Sztenderdjeink vannak, kiállítási, törzskönyvezési szabályzatunk, kiállításokat szervezünk, össze tudunk dolgozni, mindez remek dolog, nagyon élvezem. Legutóbb pl. az egész csapat együtt volt kint Frankfurtban a legnagyobb német kiállításon. Nagyon örülök, hogy vannak, akik komolyan gondolják a tenyésztést, áldoznak rá, és nem pl. 10 állatból akarnak 15 fajtát tenyészteni. Természetesen egyre többen csatlakoznak hozzánk, és kapcsolódnak be a munkánkba. :o))) Egy-egy kiállításunkon már 70-120 állat van, és ami örvendetes, egyre jobb minőségben. Például már a Kölyök osztályok is egyre erősebbek, még én is csak lesek sokszor! :o)

Az emberek meggyőzése persze nehéz és lassú dolog, de egyre több az érdeklődő, és már sokan hívnak fel, hogy hallották, hogy malacot (is!!!) tenyésztőtől érdemes vásárolni, segítsek, ajánljak valakit. Ez klassz, de természetesen még nagyon sokat kell dolgoznunk.

IStván

ZiTuS Creative Commons License 2003.07.09 0 0 30
Köszi a segítséget Bretonwood Hotel!
Sajnos azt tapasztalom, hogy igen kevés ilyen irányú magyar nyelvű irodalom van. Kutyás körben még nem nézelődtem, talán azért, mert leginkább a macskák genetikája érdekel :-) de az persze valamilyen szinten általánosítható. Sajnos marad az angol.
Már megnéztem a Szt. István Egyetem könyvtárának honlapját is, csak az a baj, hogy vidéken lakok, és nem tudok olyan gyakran feljárni Pestre, mint szeretnék.

Röstellem, de eddig még nem találkoztam ilyen mély rétű tengerimalac tenyésztéssel, de nagyon tetszik :-) Erről kicsit mesélhetnél. Miért döntöttél mellettük? Sokan hódoltok ennek a hobbinak? És mennyire vannak tisztában ezzel az emberek - sikerül-e meggyőzni őket, hogy ne díszállatboltban vásároljanak kedvencet?

Előzmény: Brentwood Hotel (24)
Murmuro Creative Commons License 2003.07.09 0 0 29
Szia AliceCsodaroszágban!

Köszi a tanácsot - hogy őszinte legyek, én nem akarnám befogni azt az állatot, hiszen nem tudhatom, van-e családja, vagy ilyesmi. Azt szeretném, ha egy teljesen önálló, anyjától már kellőképpen elszakad sünöm lenne, ha kell, szerzek neki feleséget / férjet.

Előzmény: AliceCsodaországban (28)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.07.08 0 0 28
"Sünvadászatra" az estét ajánlom, a sünök ugyanis éjszakai állatok. Tegyél pár sétát a budai hegyvidéken autó nem járta utcákon, előbb utóbb elibéd kerül egy. Én egyébként a legtöbb sünit október tájékán találom itt a környéken.

(Fontos tudni, hogy az a sün, amelyik novemberre nem éri el a 80 dekát, télire halálra van itélve, nincs meg a kellő súlya ahhoz, hogy kibírja a téli álmot, tehát ha ősszel kicsi sünt találsz, azt mindenképpen teleltesd át pincében, akárhol! Még azt is fontos tudni, hogy a kis sün annyit eszik, amennyi oda van elé rakva, ha egy bernáthegyinek elegendő finom kaját talál, akkor addig eszik, amig szét nem pukkad!)

Előzmény: Murmuro (27)
Murmuro Creative Commons License 2003.07.08 0 0 27
Köszi az ötletet - mondom, még nem sürgős, de utánajárok.
Előzmény: Brentwood Hotel (26)
Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.07.08 0 0 26
Szia!
Kösz! :o)
Csak az jutott még eszembe, hogy pl. Németországban már több "egzotikus" (pl. afrikai) sünfajt tartanak terráriumban. Utána kéne nézned, esetleg ennek is. Már ha így érdekel a dolog.
(Forrás: Rodentia magazin)
IStván
Murmuro Creative Commons License 2003.07.08 0 0 25
Zitus, tüneményes a kép, köszönöm!

Brentwood Hotel és Pingyi,
semmi baj az offolásért, én is odavagyok a tengerimalikért (Brentwood megértelek, hogy sünit nem raksz fel - bátortalan kérdés volt) - tulajdonképpen a topic címe csupán irányadó akart lenni. :)

További szép napot mindenkinek!

Ciao.

Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.07.08 0 0 24
Sziasztok!
Pingyi, Zitus, nagyon köszönöm a dícséretet, igyekszik az ember... :o)))

Zitus! Malac-genetika ügyben már nagyon jó szakirodalom van, egylőre persze főleg a színek vonatkozásában. Ott viszont szerencsére már szinte minden "ki van találva", vagyis ismerjük a genetikai háttereket. Nem emlékszem, vagy a Klub honlpapján (www.extra.hu/piglet) vagy a sajátomon van "színes" cikk, genotípusokkal együtt. A többi irodalom idegen nyelvű, nyelvtudás függvényében biztosan találsz remek honlapokat, ha nem, szólj. Ha általában érdekel a genetika a hobbiállat-tenyésztésben, akkor érdemes a kutyás irodalmat böngészni, remek munkák születtek már a témában. Meg persze malacra is "átültethető" sokminden (módszertan, stb.) Egy ötlet: az állatorvosi egyetem könyvtára nyilvános, bárki beülhet olvasgatni. Nagyon jó könyvtár, érdemes felkeresni. Én is ott olvastam először genetika-könyveket annak idején.

Pingyi!
Olvastam a topicon a történetedet, de nekem nem ugrik be, kitől lehet a két malac, pláne, hogy ismer engem?!?

És elnézést minden "sünistől" az offokért! :o)
IStván

PINGYI Creative Commons License 2003.07.08 0 0 23
Brentwood Hotel!
Nekem nagyon tetszik a honlapod, amiatt maradtam fenn ilyen sokáig!
Kicsit OFF:
nemrég fogadtam örökbe két hosszúszőrű tengerimalacot, egy perui és egy shelti (?) ha jók az ismereteim. A volt gazdi szerint a Te tanácsaid alapján növekedtek ilyen gyönyörűre, egy évesek. :)

Bocs az offért.

Előzmény: Brentwood Hotel (19)
ZiTuS Creative Commons License 2003.07.08 0 0 22

Szép álmokat!

Előzmény: ZiTuS (20)
ZiTuS Creative Commons License 2003.07.08 0 0 21
Szia Bretonwood Hotel!
Megnéztem a honlapod, nagyon tetszett, gratula :-) Mint gyakorlott tenyésztő, gondolom foglalkozol némi genetikával. Engem nagyon érdekel ez a téma, de nemigen találok hozzá olvasmányt. Tudsz ajánlani valamely általános állattenyésztési szakirodalmat? Előre is köszi

ZiTuS Creative Commons License 2003.07.08 0 0 20
Szia Murmuro!

Megkérdeztem a barátomat az egykori kertlakóikról. Egy egész süncsalád gyűlt össze és minden este szép sorjában a bokrok alá döcögtek. Este lehetett hallanni őket ahogy osonnak a bokrok alatt, de persze meglesni nem lehetett őket, mert rögtön meglapultak. Rettenetes zajt csaptak, de sajnos ennél többre nem emlékezett :-)
Tény, hogy a süncsalád önszántából érkezett oda, kész bozót az egész kert.

ui:
még azt is mesélte, hogy egyszer nagyon régen, egy kicsi megsebesült sünire akadtak és vagy egy hétig ápolgatták, aztán továbbállt:)De erről tényleg nem mesélt semmi többet :-(

ja és ők nem laknak az erdőszélen :)


Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.07.07 0 0 19
Nem, ne haragudj, de a saját honlapom rólam szól, az én tenyészetemről, állataimról, stb.
Rengeteg ismeretterjesztő honlap működik, sün témában is.
Bocs, remélem, megérted. :o)
IStván
Murmuro Creative Commons License 2003.07.07 0 0 18
Megoldható lenne, hogy sünikről raksz fel rá anyagot? :) ("Eeeengem csak a majom érdekeeeel...")
Előzmény: Brentwood Hotel (17)
Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.07.07 0 0 17
Na igen. Tudod, szívességből csinálják a honlapomat, nem mondhatom naponta,hogy "most ide egy csillagocskát szeretnék, stb, stb."
Tényleg, az tartom fontosnak, hogy célszerű legyen, bemutassa a tenyésztői munkámat, és az egyéb dilijeimet.
Honlap-szerkesztést tanulni valóban jó lenne, de úgy érzem, nem tudok rá időt szakítani. :o(
Ez van.
IStván

Murmuro Creative Commons License 2003.07.07 0 0 16
Szia!

Pedig nem nagy kunszt. Ha gondolod, akár itt az Index fórumokon keress rá html-lel, webbel foglalkozó fórumokra, vagy vegyél ilyesmi könyveket, és elég könnyen elsajátíthatod a tudást. Ha a tengerimalacos a Te oldalad (amit lejjebb írtál), akkor az a szerény véleményem: érdemes lenne Neked megtanulni a html-nyelvet, mert az a honlap sajnos már elég ódivatú. Mindenesetre a célnak megfelel, ez tény. :)

Remélem nem bántottalak meg.

Ciao.

Előzmény: Brentwood Hotel (15)
Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.07.07 0 0 15
Kösz, megnéztem, szép honlap!
(Kár, hogy én nem értek az ilyen dolgokhoz, a sajátomat sem én csinálom...)
IStván
Murmuro Creative Commons License 2003.07.07 0 0 14
Egyik legjobb barátnőm. A honlapjához kattints ide.
Előzmény: Brentwood Hotel (13)
Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.07.07 0 0 13
Kösz, ez aranyos! :o)
Ki "Swanheart", és hol a honlapja???
Kösz:
IStván

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!