Keresés

Részletes keresés

ErVaSa Creative Commons License 2003.07.07 0 0 25
Csak néhány vélemény és észrevétel:

3. A kettős-állampolgárságról.

Szerény véleményem szerint ez lenne az amit a magyar államnak feltétlenül biztosítani kellene !
Teljesen függetlenül az EU integrációs törekvésektől, igenis Magyarország be kéne vezesse a külhoni-állampolgárság intézményét. Ez persze konfliktusokat jelentene az utódállamokkal de zet akkor is meg kéne lépni, mert ez lenne az a gesztus ami a legjobban hozzájárulna a határontúli magyarság idetintás-tudatának megerősítéséhez és nagy mértékben csökkentené az asszimilációt.
A külhoni-állampolgárság nem jelentene sem szavazati jogot, sem huzamos tartózkodást, sem munkavállalást - tehát semmi olyat ami óriási terheket róna Magyarországra. Egyszerűen azt jelentené, hogy a határontúli magyar is magyar, ennek a nemzetnek elfogadott és elismert része aki önhibáján kívül egy másik állam (másodrendű) polgára. Feljogosíthat mindarra ami a státusz-törvény eredeti céljainak megfelel, esetleg valamivel többre is.
Az is igaz, hogy ez felelősség vállalást is jelent a magyar állam számára - ha állampolgárait atrocitás éri akkor meg kell védje őket, ez meg akár kellemetlen is lehet... de legalább szavak, tiltakozások szintjén megtehetné.

Az RMDSz nem támogattja a kettős állampolgárságot - ennek az a fő oka, hogy a román politikával való konfliktusokon kívül attól is fél, hogy a romániai magyarság ezt az állampolgárságot felhasználva tömegesen kivándorol Magyarországra.

Sajnos, ma nincs olyan magyar politikai erő aki felvállalná a kettős-állampolgárság szükségszerűségét.

ErVaSa Creative Commons License 2003.07.07 0 0 24
Csak néhány vélemény és észrevétel:

2. Az RMDSz és a román pártok viszonyáról.

Ma nincs olyan román politikai erő amelyik kissebbség- vagy magyar-barát lenne - ilyen programmal semmit sem lehetne elérni a mai román belpolitikában.
Tény és való, hogy az RMDSz mint a kormánykoalíció tagja nagyon keveset ért el. Jelenlegi helyzetében (kissebbségi kormányt támogat a parlamentben) úgy tűnik, hogy eredményesebben tudja képviselni a romániai magyarság érdekeit.
A bukaresti román poltika, közélet, ortodox-egyház mai napig is úgy szemléli Erdélyt mint egy gyarmatot amelyet még mindig nem sikerült teljes mértékben elfoglalni és uralni - ez egy mentalitás, amit rendszeresen tetten lehet érni a döntéseikben. Ez a politika hecceli a tőzsgyökeres erdélyi románságot a kissebbségek és az etnikai, egyházi és kulturális autonómia törekvések ellen.

Összefoglalva, Erdélyben és országosan is, az RMDSz azzal a román politikai erővel kell keresse az együttműködést aki pillanatnyilag a hatalmat gyakorolja és ettől az erőtől kell kicsikarja azt a maximumot amit csak lehet.

Előzmény: VESSZEN KARTHÁGÓ (19)
ErVaSa Creative Commons License 2003.07.07 0 0 23
Csak néhány vélemény és észrevétel:

1. Erdélyi politikai szimpátiák
Azt gondolom (biztosan nem tudom), hogy a FIDESz-MDF ténylegesen népszerű Erdélyben, elsősorban a nemzeti-ügyekben tanúsított határozottabb magatartása miatt de nem utolsósorban a kedvezmény-törvény miatt is.
Arról már nem vagyok meggyőződve, hogy ez a szimpátia átvetül az erdélyi jobboldali-polgári kezdeményezésekre is. (Számomra) mértékadók véleménye az, hogy egy pártszakadás az RMDSzben kb. 2/3-1/3 arányt jelentene a jelenlegi vezetést kisebb-nagyobb mértékben elfogadók és az elutasítók között (a 2/3-ad a mostani RMDSz vezetést követné). Nem tudom, hogy ez mennyire reális de az biztos, hogy a területi (megyei) és országos képviseletre negatív vagy akár tragikus következményekkel járna.

Előzmény: vrobee (18)
dolphin Creative Commons License 2003.07.06 0 0 22
Ez a hir igy onmagaban rendben van. Szaszek az onkormanyzatin akarnak onalloan indulni, ebbol is szarmazhat egyfajta megosztasi hatrany, de alapvetoen tul sok ujdonsag nem lesz, mar legutobb is indultak fuggetlen magyar jeloltek az RMDSZ jelolt ellen; ez a jatek foleg ugyis a szinmagyar varosokban fog lejatszodni, szoval a varosi/megyei tanacsok etnikai osszetetelet nem nagyon befolyasolja. Annyi elony lesz, hogy az RMDSZ is megprobal megujhodni helyenkent. (Bar valojaban mindket garnitura megeri a penzet, mert tele van mindket oldal potyalesokkel es olyanokkal akiket csak sajat boldogulasuk erdekel, szvsz az ideologiai oldalak moge valo felsorakozas marhara nem meggyozodesbol tortenik az esetek 80-90%-ban, hanem, hogy haver-komai alapon honnan lehet tobbet szakitani.)
Szaszeknak arra mar (meg ?) nem volt merszuk, hogy a parlamentin is eljatszak ugyanezt, mert ha nem jutna be magyar szervezet a parlamentbe, es valamilyen konkret hatrany alakulna ki ebbol, akkor nyilvan Ok lennenek kozmegegyezessel bunbaknak kikialtva.

A kettos allampolgarsag kerdese, igazabol kicsit kezd "kimenni a divatbol": ot, tiz evvel ezelott baromi nagy szam lett volna, de ha esetleg (bar nem hiszem) 2007-ben Romania valoban EU tagga valik, mar nem lesz nagy szam (ugyanis a legtobben nem is annyira a szimbolikus jelentosegert szerettek volna/szeretnenek kettos allampolgarsagot, hanem a magyar utlevel nyilvanvalo elonyeiert).

Autonomia: kvazi ugyanazt lehetne elerni azzal, ha az onkormanyzatisagot propagalnak, ami raadasul meg egy csomo erdelyi roman szamara is nepszeru otlet lenne (pontosabban az onkormanyzatisag altal biztositott autonomianal bovebb autonomiat jelen pillanatban nem igazan lehet realisan elkepzelni, a roman politikai palettan jelen pillanatba nincs olyan szereplo aki szamit es tamogatna egy teljes koru teruleti autonomiat - remenykedni persze lehet, hogy idovel megjelenik egy ilyen is).

Na es meg egy uccso dolog, igazabol kizarolag a cimre reflektalva: az RMDSZ-nek, akarcsak az osszes MO.-i partnak, egy jelentos metelye van: az a generacio aki letrehozta, elkezdte stb. "elerrodalodott" - tobbnyire anyagi erdekek miatt kompromitalodott, lelkileg szellemileg kiegett, stb - es nincs ki levaltsa. Az elmult evek tapasztalatai alapjan epeszu ember nem kezd el belefolyni a politikai sardobalasba, pedig szuksegszeru lenne mar a regi gardat (mindket vonalat) ugy en bloc valami ujra levaltani.

p.s.: Nem akarok semmilyen vitaba belefolyni, ez egy velemeny volt, nem egy abszolut igazsag, ha valaki nem ert vele egyet, am legyen. Minthogy a legtobb eddigi/leendo hozzaszoloval mar ismerjuk egymas velemenyet, folosleges regi koroket ujra lefutni...

Előzmény: ErVaSa (-)
enzo62 Creative Commons License 2003.07.06 0 0 21
helyezte=helyezhetné
(freud szelleme kisert:))
Előzmény: enzo62 (20)
enzo62 Creative Commons License 2003.07.06 0 0 20
"- a radikalis vonulattal szerintem most, romanokkal szemben semmit nem lehet elerni. Csak lassu munkaval, az europai normak kikenyszeritesevel."
Itten van az eb elhantolva!:)
t.i.az "europai normak" betartasat a romaniai magyarsag semmilyen szervezodese nem tudja kikenyszeriteni,sem mersekelt,sem radikalis politikaval. Ezt csak a nyugati kancellariak verhetik at a roman eliten.
Viszont az RMDSZ eddigi politikaja semmisse amortizalta ezt az adu aszt:az Eu,atlanti kancellariakon nem tema,nem problema ma mar az erdelyio magyarok helyzete.A radikalisabb politizalas,ha nem is er el direkt eredmenyeket,legalabb ujra eloterbe helyezte ezt a kerdest.
ui.peldaul Bush elnok romaniai latogatasan mondott szavait"Romania peldamutatoan oldotta meg a kisebbsegek helyzetet" igen nagy orommel udvozolte a roman nacionalista sajto es dobbent meg rajta igen sok erdelyi magyar...
Előzmény: vrobee (18)
VESSZEN KARTHÁGÓ Creative Commons License 2003.07.05 0 0 19
Üdv vrobee!

Azzal szemben én is értetlenséggel állok, hogy lehet egy MSZP-re vagy egy SZDSZ-re szavazni. Mert azon felül, hogy volt kommunisták, az ország szétrablói – privatizátorai –, egy volt ügynök a miniszterelnök (…) még politikailag is nullák. Ha azt tesszük, amit a csehek, vagy az MSZP bölcsen visszavonul – miket képzelek! –, most nem lenne megosztottság a politikai életben. És lenne a Fidesznek alternatívája. Most nincs. Szerintem a magyarországi magyarok nagy része is az MSZP ellen szavaz, nem pedig kifejezetten a Fideszre.

Ha Erdélyben 80% a Fidesz támogatottsága és ezek az emberek MIND! az RMDSZ konkurensére szavaznak, akkor nincs probléma, megtörténik a két párt helycseréje. (Mekkora ennek az esélye? Gondolom nem nagy.) Egyébként egyik párt sem jut be és lesz néhány évük a gondolkodásra, hogy mit tegyenek – ha ez kikényszeríti az RMDSZ reformját talán még az is megéri. (?)

Én mindenesetre mindenképp az RMDSZ lecserélését óhajtom. Mint kitűnt, én nem támogatom az „ajróper” politikát. Amíg legalább a kettős állampolgárságot nem harcolják ki, addig ennek egyébként sincs semmi értelme. Asszimiláció lesz a vége. Vagy ha a térséget nem sikerül fejleszteni – akár magyar, akár román pénzből – akkor is. Erdély lesz Románia Kelet-Magyarországa, szétköltöznek az emberek, beköltöznek pl. a román cigányok és kész, vége.

A radikális vonulat legalább nyilvánvalóvá tenné a helyzetet. Ha egyáltalán nem mennek jól a dolgok, nem kell azokhoz jó képet vágni. Ez így olyan álságos. Ahogy most a magyar külpolitika is az. Persze, gondolom ha az RMDSZ – bármilyen európai módon is – de kifejti, hogy egyáltalán mit akar, és mit tart a helyzetről, akkor már is magyarellenessé válik Románia. Kérdés mit szólna ehhez Magyarország és az Unió?
De hogy szerintem miért lenne jobb nyíltan felvállalni a dolgokat, arról az előbb már írtam.

Helyes ha az Erdélyi lapok rászóljanak a magyar miniszterelnökre - ha arra jó okuk van, tegyék meg. Most lenne rá okuk elég. Mert mint mondtam, szerintem Magyarországból ki lehetne kényszeríteni egy jobb politikát, persze ez csupán az erdélyi újságok segítségével nem lehetséges. Kellene hozzá az RMDSZ. De – sajnos – inkább elképzelhető, hogy az pénzért cserébe beáll Medgyessy mögé. Mint ahogy a státusz tv. módosításakor oda is álltak, de hogy pontosan mi okból, az számomra nem egészen világos, hacsak nem tényleg a pénz miatt...

VK

(ui.: Az a Kolozsvár nem Marosvásárhely volt? De én is csak kérdezek.)

Előzmény: vrobee (18)
vrobee Creative Commons License 2003.07.05 0 0 18
Udv!

Ahogy en latom:

Az erdelyi magyarok szvsz. kb. 80%-a a "polgari" oldalt tamogatja. Nagy reszuk teljes ertetlenseggel all azzal szemben, hogy itthon nem hasonlo az arany. (A magyarok mar nem magyarok?)
Ennek okai szerintem, hogy
- Az ottani sajto nagyon erosen a polgari oldal mellett all - jobban mondva az MSzP-vel szemben (ez inkabb csak okozat talan)
- A Fidesz kormany volt az egyetlen, aki amellett, hogy retorikailag kiallt a romaniai magyarsag mellett, konkret intezkedeseket is hozott ezugyben.
- Az akkori magyarorszagi media (Duna TV, M2), ami "kint" foghato volt, szvsz. nem volt eppen partsemleges.
- Ceaucescu utodallamaban a kommunista, szocialista nem azt jelenti, mint nalunk - ott a volt komcsik a rendszervaltaskor minden bulibol jol jottek ki, mindent lenyultak - sokkal inkabb, mint nalunk, es ami alapveto kulonbseg, hogy a "kishalak" is. Ott a faluban a vallalkozo biztos a parttitkarbol lett, stb. A "kommunista" szora az emberek sokkal nagyobb reszenek keze szorul okolbe, mint nalunk.

Az RMDSz (a Marko-fele vonulat) a polgari oldallal szemben egy higgadt, kompromisszumra torekvo politikat kepviselt. Megprobalt "ajropeer" modra viselkedni. Ez sok szempontbolol celravezeto, es talan hosszu tavon megfelelo strategia volt, hiszen a koalicoon belul kisebbsegben voltak. Viszont hianyoztak a latvanyos eredmenyek (sot, egyaltalan, a komoly eredmenyek - nem lehet konnyu a romanokkal egyezkedni, es a koalicios partnerukon is belpolitikai nyomas volt...). Szoval az RMDSz ket tuz koze kerult. A romanokat puhitania kellett, mig oket belulrol piszkalta a radikalisabb oldal, illetve a tarsadalmi bazisa -a magyarok- is erosebb kiallast vartak volna el.

A szakadas varhato volt. 2 eve ettol rettegek.
Attol felek, igy nem lesz kepes a magyarsag meg ennyi erdekervenyesitesre se, mint eddig. Mert
- ket part a parlamentben se fog egyuttmukodni -ha ugyan bejutnak- (Felek,hogy megismetlodik nagyban, ami az onkoi valasztasoknal talan Kolozsvart volt?)
- a radikalis vonulattal szerintem most, romanokkal szemben semmit nem lehet elerni. Csak lassu munkaval, az europai normak kikenyszeritesevel.

Borzaszto rossz otletnek tartottam pl. Orban 2002-es tusnadfurdoi beszedet, ami kifejezetten az RMDSz ellen hangolt, es szerintem a helyi sajto is felelos az ugyben. Pl. ilyeneket irtak le (hu, melyik lap is? Talan a Szekelyfold), hogy az RMDSz vezetoinek inkabb ezzel meg azzal kellene torodnie, ahelyett, hogy mindenfele volt titkosugynokokkel talalkozgatna. Namost ez a volt titkosugynok eppen Magyarorszag, az anyaorszag miniszterelnoke - es a vele valo konzultacio akkor is fontos, ha nem tetszik a pofaja.

Autonomia: Szerintem a hosszu tavu cel ez kell legyen. De csak nagyon soka latom realisnak...

Előzmény: VESSZEN KARTHÁGÓ (17)
VESSZEN KARTHÁGÓ Creative Commons License 2003.07.05 0 0 17
Kedves ErVaSa!

Megnéztem ki vagy. Nos, hozzád képest tájékozatlan vagyok, nem jártam Erdélyben és nem ismerem az RMDSZ pontos helyzetét és működését. Nézőpontomból csak az eredmények, egész pontosan az eredménytelenség látszik. Mögöttes okainak kifejtésétől ez a tény nem változik, legfeljebb meglátszik az a hatalmas teher, ami megnyomorította az RMDSZ-t.

Véleményem az erdélyi általában a következő.
Erdélyben a belpolitikát alaposan alá kell vetni a külpolitikának, ezért jobb-bal és semmi efféle megosztottságnak helye nincs. Szélsőségességben is egyvalami a döntő: mi a hasznos.

Épp ezért remélem, hogy ez utóbbi ok miatt szakad az RMDSZ ha szakad. Mert az egység – a bejutás – akkor ér valamit, ha hasznot hoz és valóban a magyarság céljait szolgálja. Ilyen tekintetben viszont nagyon is kifogásolható az RMDSZ ténykedése. Nem látszik pl. autonómiára való törekvés – ami a Román kormánnyal, pártokkal szembeni konfrontációt eredményez – vagy a kettős állampolgárság bevezetésének követelése a magyar kormánnyal szemben. Már pedig ha ezek nem látszanak, akkor olyanok mintha nem is lennének.

Az ellentéteket ki kell mondani, hiszen léteznek, ez az igazság. Ezek eltitkolásával csak romlik a helyzet, s ez végső soron oda vezet, hogy a problémák nem megoldódnak, hanem megszűnnek problémának lenni.
És mind Európának, mind nekünk, magyar polgároknak látnunk kell a valós helyzetet, ellenkező esetben: a problémák a külvilág számára – majd az Unión belül is – újra csak megoldatlanul „nem fognak létezni”. A konfrontáció folytonos kerülgetése életveszélyes, ha más megoldások nem születnek, hosszú távon még az asszimiláció is csak ezáltal kerülhető el, míg a rossz békének beolvadás a „jutalma”.

De, tegyük fel, hogy a románokkal szemben kerülik az összeütközést és a törvényeken próbálnak finomítani, változtatni, kissé kedvezőbbé tenni őket. Akkor is érthetetlen az anyaországgal szembeni elnéző viszony. Itt van a másik példám, a kettős állampolgárság kérdése.

A kettős állampolgárság intézményének bevezetése az asszimiláció és a kiszolgáltatottság miatt alapvetően szükséges. Ennek szükségességéről nem tudnak a magyar polgárok. Legelőször is őket kellene tájékoztatni. Mert mint mondtam, amiről nem tudni, az nincs…
Ezután felvállalni az összeütközést a valószínűleg még így is tétlen magyar kormánnyal. Mert az tétlen szokott lenni, általában nem teljesíti az elvárásokat, hanem alakítja őket. Ez esetben viszont ezt nem tudná megtenni!

Mert borzasztó érvágás lenne a mindenkori magyar kormánynak, ha a külföldi magyarok elégtelennek ítélnék külpolitikáját. A mostani pártokat véve: a Fidesznek azért, mert ők hangsúlyozzák nemzeti voltukat, a szocialistáknak azért, mert a nemzetietlenség bélyegét ez valóban és véglegesen rájuk ütné!

Meggyőződésem, hogy egyetlen magyar kormány sem engedheti meg magának, hogy a külföldi magyarok elégtelennek ítéljék ténykedését, azt pedig mégúgy se, hogy támogatásának megvonásával sújtsa bírálóját. Ezt a közvélemény nem viselné el.

Egész egyszerűen érthetetlen pl. a státusztörvény módosításával kapcsolatos engedékenység. Hiszen a mostani kormány épp azt legitimálja ezzel, hogy a NULLA külpolitika a jó és tünteti el többek közt a státusz tv. kettős állampolgárságra emlékeztető részeit. Ezzel szemben egy kemény elutasítás összetörhette volna az MSZP itthoni népszerűségét, még az is lehet, hogy – a mai helyzetet elnézve – bukna a kormány.

Végül: a hazai viszonyok miatt is nagyon veszélyes lenne Erdély – az itteninek megfelelő – megosztása, lévén akkor már mindkét hazai politikai oldal azt mondhatná, hogy ellenfele áll az elítélő nyilatkozat mögött, nem pedig az erdélyi magyarság. És ez már elég is lenne ahhoz, hogy senkit se érdekeljen az ítélet mögötti tartalom. Ennek csak akkor lenne értelme, ha kiderülne, hogy az erdélyi magyarok többségükben egyik vagy másik oldalt támogatják, mert akkor nem megosztottság jönne létre, hanem váltás. De gondolom ez a „veszély” nem fenyeget...

Előzmény: ErVaSa (16)
ErVaSa Creative Commons License 2003.07.05 0 0 16
Kedves VK,

Nem szándékozom az RMDSz védőügyvéde lenni, erre sem okom, sem megfelelő ismeretanyagom, sem felkészülségem nincs. Csak azt mertem halkan megjegyezni, hogy kissé sommásan intézed el az elmúlt évtized sikertelenségeit és eredményeit, mindazt amit az RMDSz tett vagy megpróbált tenni.

Meggyőződésem, hogy mindig könnyebb valamit szétverni, tönkretenni mint felépíteni. Az RMDSz egy, a román politikai elit által is tisztelt és irigyelt építmény, egyedülálló a maga mivoltában. Az a tény, hogy sikerült egységesnek maradnia mindmáig betudható kissebbségi helyzetnek és a román választóijog is, de elsősorban mégiscsak a romániai magyarság és az RMDSz bölcsességére vezethető vissza. Gondold csak át, mi a helyzet a vajdasági, a kárpátaljai magyarság képviseleti szerveinél, vagy mi volt a helyzet Szlovákiában. Ne hidd, hogy Romániában nincsenek abban érdekelt politikai és társadalmi erők, hogy az RMDSz darabokra szakadjon - erre rendszeresen ismétlődő kisérletek vannak, amelyek szerencsére mindezidáig kudarcba fulladtak.

Az más kérdés, hogy az RMDSz vezetése (megyei, országos) visszaélt és visszaél azzal a helyzettel, hogy minden felelősen gondolkozó romániai magyar tudja, hogy el kell menjen az RMDSzre szavazni - bár csökkenő tendenciát mutat, az RMDSznek van a legfegyelmezettebb és arányaiban a legnagyobb szavazótábora (a magyarságra nagyobb százalékban megy el szavazni mint a román többsg).

A romániai magyarság problémái nem kezelhetőek egységesen. A reaális törésvonalak nem a ballib és a jobboldal közti törésvonal - ezt tényleg tekinthetjük a magyar belpolitika (főleg a FIDESZ által kezdeményezett) vetületére az erdélyi magyarságra.
A reális törésvonalak a kissebbségi lét minőségében vannak - hagyományosan három fajta magyar kissebbség él Romániában:
- az egy tömben, területükön többséget jelentő magyarság - ennek jeles képviselője Szász Jenő székelyudvarheli polgármester
- az egy tömben vagy szigeteként, de területükön kissebbséget alkotó magyarság
- a szorvány magyarság, amelyik elszigetelten nagy túlsúlyban levő román környezetben él.
Amikor "területükön kissebbségben/többségben" megfogalmazással élek, akkor a közigazgatási és poltikai szempontból értékelhető területről beszélek, mint egy város vagy megye és nem a kis falusi közösségekről.

Gondolom, nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy valaki belássa, hogy Szász Jenő kissebbségi magyar létének a problémái jelentősen eltérnek a mondjuk Nagyszebenben élő magyarok problémáitól és akkor nem is beszéltünk a csángókról és az Erdélyen kívül élő elszigetelt családokról.

A romániai magyarság összetétele olyan, hogy többsége nem a székelyudvarhelyihez hasonló, szinte teljesen színmagyar környezetben él, hanem tényleges kissebbségben a szorványtól a 15-20 %-os arányig.

Az RMDSz megpróbálta (szerintem sikertelenül) képviselni mindhárom csoport érdekeit de ez nem egy egyszerű feladat.

Előzmény: VESSZEN KARTHÁGÓ (15)
VESSZEN KARTHÁGÓ Creative Commons License 2003.07.04 0 0 15
Kedves ErVaSa!

Voltam már Cato, most lettem Africanus. Legyek csak VK!

Finomíthatok rajta, de a lényegen nem változtat. Ha az RMDSZ megfelelő feladat elé állította volna magát, régen rájöhetett volna eredménytelenségére.

Előzmény: ErVaSa (14)
ErVaSa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 14
Kedves Scipio Africanus,

Kissé sommás és felületes észrevétel. Pontosítsuk úgy, hogy megmerevedett struktúra, régi kisebb-nagyobb mértékben bevált sablonokhoz való ragaszkodás (és persze a csonthoz való ragaszkodás is).

Előzmény: VESSZEN KARTHÁGÓ (12)
wizes Creative Commons License 2003.07.04 0 0 13
Bevallom loptam.
1-2 éve innen. (Elnézést a "feltalálótól"!)
De, nekem is megtetszett!
;-)
wizes.
Előzmény: Vakundok (11)
VESSZEN KARTHÁGÓ Creative Commons License 2003.07.04 0 0 12
Az RMDSZ cselekvésképtelen. Vagy nem akar, vagy nem tud cselekedni.
Hol van akkor a megosztható magyar erő?
Az legfeljebb most alakul.
Előzmény: bsx (7)
Vakundok Creative Commons License 2003.07.04 0 0 11
Ez az "oviktátor" kifejezetten tetzik !
Előzmény: wizes (10)
wizes Creative Commons License 2003.07.04 0 0 10
Minytha átnyúlt vóna Orbán keze: ott is sikerált osztani! Olyan ki matematikás oviktátor.
Környező országokba is bevitte a megosztást a beszorzás helyett!
Szász mán ott is?
wizes.
ErVaSa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 9
Kedves bsx,

Tény, hogy Verestóy Attila személyében a román szenátus hivatalosan is leggazdagabb tagjával van dolgunk - ezt a román sajtó rendszeresen meg is említi. Nevek említése nélkül, tényként fogadhatjuk el azt is, hogy a helyi RMDSz vezetők is tudják, hogy "mitől döglik a légy" és jó érzékkel találják meg a személyes haszonszerzés legapróbb lehetőségeit is. Aki nem így tesz vagy tett az már régen kikopott a vezetésből vagy akár a pártból is. Az sem vigasz, hogy ez minden romániai pártra érvényes megállapítás.

Mindezek ellenére fontos az RMDSz egysége és egységként történő valsztási szereplése.
A jelenlegi román választási rendszer olyan, hogy csak az egységes RMDSz érhet el sikereket, ennek nincs alternatívája.
Székelyudvarhleyen természetesen indulhat 12 eltérő politikai hitvalást és pártot képviselő jelölt is a helyhatósági választásokon, a győztes biztosan magyar ember lesz.
Ez már nem igaz Marosvásárhelyen - ha már két jelölt osztozik a magyarság szavazatán akkor biztosított a román polgármester - ez történt legutóbb is.
Általában megyei és országos szinten csak az egységes, a teljes magyarság bizalmát élvező párt érhet el eredményt.

Az RMDSz nem alakulhat át pártszövetségé, mert akkor országosan 15 %-ot kell elérjen a parlamentbe jutáshoz. Egy kettészakadt RMDSz nem tud bejutni a parlamentbe mert nem éri el a 3 %-ot sem, ami a parlamentbe jutás küszöbe.
Ez esetben marad két vagy több egymással is versengő magyar szervezet a parlamenten kívül - persze így is lesz egy "hivatalból" kinevezett magyar képviselő (a romániai kissebbségeknek hivatalból van lgalább 1 parlamenti képviselője).

A megyei és városi tanácsokban meg egymást szavaznák le, a román pártok képviselőinek nagy-nagy örömére.

Előzmény: bsx (7)
ErVaSa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 8
Kedves Zézé,

Amit az üldözött és üldöző viszonyáról írtál, azzal teljesen egyettértek. Nem zárható ki, hogy az RMDSz vezetői között (mint a többi romániai pártban is) szép számmal akadnak volt szekusok. Arról pedig meg vagyok győződve, hogy sok beépített "tégla" tevékenykedik ebben a pártban - ez már a hely és a dolgok természetéből fakad... Sajnos, minden okom meg van rá, hogy ugyanezen feltételezésekkel és fentartásokkal éljek az RMDSztől függetlenedni akaró mozgalmakkal szemben is - nem hiszem, hogy a Reform Tömörülés vagy a most szerveződött Polgári Kör kevesebb egy főre eső szekust és besugót tudna felmutatni mint az RMDSz.

Amit a magyar belpolitikai viszonyok Erdélyben történő exportjáról írsz, nem teljesen elfogadható számomra. Biztosan, az elmút 14 év minden magyar kormánya zelekíven támogatta a neki tetsző határontúli szervezeteket de ez a jelenség a FIDESz kormányzása idején olyan "csúcsokat" ért el ami ténylegesen veszélyezteti a romániai magyarság létfentartásához szükséges minimális egységet is. Ebből és csakis ebből a szempontból (a szükséges minimális egység megőrzésének szempontjából) károsnak tartom azt, hogy a romániai magyarságot hasonló törésvonalak kezdik megosztani mint az óhaza polgárait.

Előzmény: Zézé (6)
bsx Creative Commons License 2003.07.04 0 0 7
Ez elkeserítő, mert a romániai magyarok nem engedhetnék meg azt, hogy szétforgácsolják az erőiket. Lehet, hogy a jelenlegi vezetés nem csinál semmit a lenyúlásokon kívül, ahogy azt a reform tömörülés hívei mondták, de legalább valamennyi politikai ereje van a román parlamentben. Még.
Így meg majd jönnek a mocskolódások -magyarországi mintára- és tartok tőle hogy főleg az újdonsült udvarhelyi körök részéről.
Ez a végkifejlet már több éve Damoklész kardjaként lóg az erdélyi magyarság feje fölött, még a köztudottan mélyen vallásos Orbán és Tőkés László barátságának kezdetétől. Sajnos ide is elvitték a mételyt, a kulturálatlan, rövidlátó, magyar virtuskodó politizálást.
Zézé Creative Commons License 2003.07.04 0 0 6
A szekuzassal (bolsizassal) mi a gond?

Nem szalonkepes, ha egy uldozott, szekusnak mondja az egykori uldozojet?
A bajok ekkor keletkeztek, amikor a hajdani szekusok elkezdtek visszafele szekusozni, hogy a nagy hangorkanban, kevesse hallatszon, az oket ert vad! Ez magyarhonban sem tortent maskent!
Mivel ennyire osszegabalyodtak a szalak, azert nem remenytelenul, szokott jonni a keznfekvo valasz, hogy foglalkozzunk a jovovel, hagyjuk a multat, mert ugy sem tudunk kideriteni semmit ... Nana, hogy nem , mert mindent osszekutyultak ... es ily modon kerulhet egymas melle az uldozott es az uldozo, es ez utobbi altalaban mindig okosabb, mindent jobban tud, sokkal europaibb mint az uldozott ;) ...
A kerdes rendezesere nincs otletem, talan majd a Fennvalo elszamoltat mindenkit ... masban ugy sem bizhatunk :)

En eppen ellenkezoleg, orulok annak, hogy a magyar belpolitika (es sok minden mas is) napi kapcsolatban van az erdelyi emberekkel ... ez is egyfajta bekes hatarmodositas nelkuli nemzeti egysegesules. Akkor hatott a legkevesbe az anyaorszag a kornyezo allamok magyar lakossagara, amikor legnagyobb volt az elzaras ... szoval ez csak jo jel :)

Az autonomiaval a legmesszebbmenokig egyetertek!!
Hajra magyarok!

Előzmény: ErVaSa (4)
ErVaSa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 5
Szívemből szóltál...
Előzmény: Alexander the Great (3)
ErVaSa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 4
Kedves Skorpió,

> Elobb-utobb majd jon a szekuzas, arulozas,
> es egymast fogjak feljelenteni a romanokrnal.
> Bar ne lenne igazam.
Sajnos igazad van és már rég elindult ez a folyamat.

Az is sajnálatos, bár tudom, hogy elkerülhetetlen, hogy a magyar belpolitika egyre jobban befolyásolja az erdélyi magyar közvéleményt és politikai elitet is.

A "polgári" jelzőt tudatosan a magyarországi Polgári Körök mintájára vették fel, mivel tudatosan fel szándékoznak vállalni ezen körök ideológiáját, stílusát és értékrendjét.

Bár "hivatalosan" mindenki elismeri az egységes romániai magyar politikai képviselet szükségszerüségét, már jó ideje megfigyelhető a minimáli egység teljes hiánya. Ez már az előző helyhatósági választásokon is meghozta a "kívánt eredményt", így lett például Marosvásárhelynek román polgármestere.

A "területi autonómia" kérdésében nem értek veled egyett. Ez az egyetlen olyan autonómia forma amelynek a román viszonyok között létjogosultsága lehet. Az etnikai-, kulturális-, nemzeti-autonómia törekvések a jelenlegi politikai rendszerben mind kivihetetlenek, mert az erdélyben is többségben levő románág nem fogadja el őket. A "területi autonómia" az egyetlen amelynek a románság körében is vannak hívei (sajnos kevesen) tehát ez lehet az egyetlen amelyik megfelelvén az EU "szokásoknak" is, a közeli vagy távolabbi jövőben kivihető lehet.

Előzmény: Skorpió (2)
Alexander the Great Creative Commons License 2003.07.04 0 0 3
"A területi autonómiával nem, a tobbi cellal elviekben egyetertek. Az autonomiaval azert nem, mert nincs realitasa, igy az egyebkent jogos igenyeket a magyar nacionalizmusra valo hivatkozassal le fogjak soporni."

mi az,hogy nincs realitása?
Hargita,Kovászna és Maros megye alkotta autonóm régióban majd 800.000-900.000 ember élne akiknek 70% kábé magyar lenne,Marosvásárhely központtal.
Ez az autonóm terület népesebb lenne mint a Montenegrói állam.
Tehát van realitás.

Ha esetleg a "nincs realitást" úgy értetted,hogy a románok ugysem engednek akkor erre azt tudom mondani,hogy rá kell kényszeríteni őket.El kell menni az összes európai fórumhoz,meg kell említeni a nato és eu-csatlakozás magyar vétójogát satöbbi.
Vannak eszközeink és ezeket használni is kellene.

Előzmény: Skorpió (2)
Skorpió Creative Commons License 2003.07.04 0 0 2
Nagyon helyes, viragozzek szaz virag. Egyet nem szabad, megosztani az eroket. Sajnos erre keves az esely, leven magyarokrol van szo. Elobb-utobb majd jon a szekuzas, arulozas, es egymast fogjak feljelenteni a romanokrnal. Bar ne lenne igazam.

A területi autonómiával nem, a tobbi cellal elviekben egyetertek. Az autonomiaval azert nem, mert nincs realitasa, igy az egyebkent jogos igenyeket a magyar nacionalizmusra valo hivatkozassal le fogjak soporni.

Az elnevezessel vannak gondjaim, nem tudom, hogy a "Polgari" jelzo mennyiben fedi le az altala kepviselni akart magyarok tarsadalami statuszat ? Vagy esetleg arrol van szo, hogy a szervezet megalakitasa nem mas, mint az RMDSZ a jelenlegi magyar kormannyal valo egyuttmukodesnek ellensulyozasara tett kiserlet ? Ekkor viszont nagy a baj, mert mint egy rakos daganat, mar a hataron tul is dolgozik Orban "oszd meg es uralkodj" nemzetet szetvalaszto szandeka.
Remelem nem igy van.

(Valaki mar leirhatna, hogy mi a baj az RMDSZ-el ?)

ErVaSa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 1
Mi a nulla ?
Előzmény: Wazze Lean (0)
Wazze Lean Creative Commons License 2003.07.04 0 0 0
Nulla.
Előzmény: ErVaSa (-)
ErVaSa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 topiknyitó
Kolozsvári Szabadság:

Szövetséget hoztak létre a székelyföldi magyar polgári szervezetek

A székelyföldi magyar polgári szervezetek csütörtökön, Székelyudvarhelyen megalakították a Magyar Polgári Szövetséget.

Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, az MPSZ elnöke elmondta, a szövetségnek jelenleg 12 tagja van. Szász szerint az MPSZ polgári jellege ellenére politikai alternatívát kínálhat a Székelyföldnek.

Szász Jenő közölte, az MPSZ részt vesz a helyhatósági választásokon. Szerinte a magyarok eddig "nem választottak, hanem szavaztak". A polgármester meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a magyarságot képviselni kell a parlamentben, azonban az MPSZ nem tud eléggé megerősödni ahhoz, hogy részt vehessen a parlamenti választásokon is. Szász Jenő biztos abban, hogy a Magyar Polgári Szövetség sikeres lesz a magyarság körében, ahol "igen nagy az elégedetlenség".

A szövetség támogatni fogja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács létrehozását és annak kezdeményezéseit, ezek közül Szász a területi autonómiát és a kettős állampolgárságot említette.

Az MPSZ célkitűzései között szerepel a Székelyföld Fehér Könyvének összeállítása, amely kitér majd a térség fejlesztési lehetőségeire, a sokgyerekes családok megsegítését szolgáló szociális program kidolgozására, valamint egy, a magyarság egységét célzó programra is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!