Keresés

Részletes keresés

triplaharom Creative Commons License 2 napja 0 0 6838

A rakéta kályhákhoz, hasonlóan működik ?

Előzmény: citera (6837)
citera Creative Commons License 3 napja 0 0 6837

A vörös agyagot azért ajánlják, mert a vasoxid jelenléte tovább csökkenti a kiégési hőmérsékletet, ami kemencénél kívánatos. Ha több sót, vagy vízüveget, esetleg sziksót keversz be, azzal kompenzálhatod, hogy a te agyagod nem vörös. Egyébkánt a sárga agyagban gőtit, szolvátburokkal ellátott sárga vasoxid van, mely kiégéskor vörössé válik. A szolvátburok elgőzölése több energiát kíván, ezért a vörös agyagnál lassabban égethető ki, de a végeredmény ugyanolyan is lehet.

Előzmény: citera (6836)
citera Creative Commons License 3 napja 0 0 6836

Egy a lényeg, hogy se kiszáradáskor, se kiégéskor ne repedjen el. A só csökkenti a kiégési hőmérsékletet, javítja a hővezető és a hőtároló képességet.

Előzmény: HollerSzasza (6833)
citera Creative Commons License 3 napja 0 0 6835

hoppá, eltűnt egy csomó kép

újra:

 

 

Hermetikusan záródó ajtó, hőálló szilikonnal tömítve:

A sártevő kúposan illeszkedik az szájba, így jobban zár.

s sártevő berakva

A belső felület bordás, hogy jobban sugározza a hőt befelé.

Előzmény: citera (6834)
citera Creative Commons License 3 napja 0 0 6834

Üdv! Új vagyok ebben a topikban. Építettem egy pöttöm mobilkemencét. ez méretben a működőképesség alsó határa. Középkori leletekben találtak ilyen kisméretű kemencéket. 60x60cm az alváz alapterületet, ezen felül elől van egy 12cm széles kiugró a kürtőnek elől. A belvilág 40cm átmérőjű kör alapú sütőtér. 25 cm széles az ajtó és a száj. Ez elég egy 2kg-os kenyérhez (vagy több kisebbhez), vagy egy egész csirke, kacsa megsütéséhez. Be lehet fűteni 1,5-2 kisebb kéve venyigével, nemsoká kipróbálom, hogy szénából meg nádból mennyi kell. A kürtő kályhacsőben folytatódik, így beltérben is használható.  A két szarvnál fogva egy ember tudja mozgatni a tömlős molnárkocsi kerekeken, a szarvak kivehetőek. Akarok csinálni majd hosszanti dongás alakú tótkemencét is, abba ugyanekkora tömeg mellett két  kis tepsi fér majd be.
Csupa agyagból van. A belső felület homokos agyag 2-3cm vastagon, az alap 4cm vastag homokos agyag, alatta nagyon szalmás, és nádszálakkal is könnyített viszonylagos hőszigetelő réteg 4 cm vastagon. A külső réteg 4-6cm vastag szalmás agyag. Ezt agyagcsuka technikával építettem föl, és erre kentem fel belülről a homokos tömör réteget.

 

Hermetikusan záró ajtó, ez beltérben lehet fontos, hogy a fűtés végeztével, mikor a tevőt betettük, és már sütünk, akkor a még meleg kémény ne szívja ki a szobából a meleg levegőt.

A sártevő  berakva

Bordázott belső felület a jobb hőelnyelésért, és jobb hősugárzásért. Így jobban süt.

 

Már kiégettem. Nemsoká sütök benne egy egész csirkét, most pácolom :).
Takarékos kis kemence, 1,5-2 kéve venyigével befűthető. Most ki fogom próbálni, hogy szénából mennyi kell?

A sártevő kúposan illeszketik a szájba. Egy sablonba rétegeztem bele, mely sablonnal előtte a kemenceszáj formáját is megadtam. Így eléggé jól illeszkedik. Ez a jó hőszigetelésű sártevő sokszalmás agyagból van, nádszálakat is tartalmaz, és a belső felületén vízüveges agyagból hőpajzs van. így könnyű és jó hőszigetelésű. Ha a tevőt betesszük, a mázsa körüli kis kemence egy egész nap alatt hűl ki. A természetben is megtalálható vízüvegen kívül más szintetikus anyagot nem tartalmaz.

 

Mit gondoltok, mennyit érhet egy ilyen kemence? Mennyiért lehetne belátható időn belül eladni?

HollerSzasza Creative Commons License 2019.03.16 0 0 6833

Köszönöm István a kováts !

 

Még egy kérdés, hátha tud valaki segíteni.

 

Kiderült, hogy van nekem is a kertben sárgás agyagom 2 m mélyről.

 

Próbáltam homokkal és némi sóval keverve tűzben kiégetni tesztből egy összeragasztott téglát. (fél óra) Elég kemény lett, nem repedezett, tégla jól összetapadt. Mennyire kell ennek az agyagos kötésnek erősnek és keménynek lennie? Biztos nem égett ki teljesen...Tudom, hülye kérdés, de hogyan tudnám ellenőrizni, hogy megfelelő lesz-e a keverékem? Nem fázok-e rá ezzel az agyaggal, mert állítólag a vörös agyag az igazi..Tudna valaki tanácsot adni?

 

Köszönöm,

Sándor

hollersandor@gmail.com

Előzmény: István a kováts (6830)
Petör Creative Commons License 2019.03.06 0 1 6832
Előzmény: budai48 (6831)
budai48 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 6831

Nyugdíjas vagyok, mar 10 éve. Azóta sok mindent terveztem és kiviteleztem.

Szeretnek építeni egy kerti kemencét-grillezőt-füstölőt. Amit kaptam a netten az mind nagy és nem fér bele a rászánt területbe, azaz 3x3 méter, ha van valakinek egy ilyen kivitelezhető terve, hálás lennek ha segítene.

Előre is köszönöm

István a kováts Creative Commons License 2019.03.04 0 1 6830

Kályhás mestert kell megkérdezni !!

Előzmény: HollerSzasza (6829)
HollerSzasza Creative Commons License 2019.03.04 0 0 6829

Sziasztok,

 

Budapest 11. kerület környékén hol lehet kályhás agyagot venni?

Esetleg valaki tudna segíteni? Ha esetleg valakinek van eladó, az is érdekelne, szállítást is kifizetem. :)

 

Köszi előre is,

Szasza

 

hollersandor@gmail.com

pial Creative Commons License 2019.02.27 0 0 6828

Szia,én ásványgyapotot tettem,majd hálot és perlitbetont. Perlitbetont használtam a kemence aljara is. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=nmIFupqKG68

zöldeskékek Creative Commons License 2019.01.31 0 0 6827

 A kőzetgyapot és az ásványgyapot majdnem ugyanaz !!  Ezeket a szálas anyagokat gyártják bazaltból, vagy kohósalakból.

Stihl461 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 6826

Homlokzati kőzetgyapotot. 

Stihl461 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 6825

Szia! Mi 8 cm-es kőzetgyapotot tettün+hálló 2 soron. Utána ragasztó, majd nemesvakolat. 

Brikk stone Creative Commons License 2018.10.27 0 0 6824

 Ha nagyon akarod, akkor  ásványgyapotot teszel rá, arra rabitz háló, majd levakolod.

Előzmény: szasza2013 (6823)
szasza2013 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 6823

Sziasztok.

 

 

Érdeklődni szeretnék, hogy a kemencének a külsejét mivel lehet, érdemes szigetelni. (anyagok, rétegrend stb). Kis méretű tégla a külseje, arra kellene.

 

 

Előre is köszönöm a segítséget.

kpeti75 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 6822

Sima beton?

 

Előzmény: 323i (6821)
323i Creative Commons License 2018.09.30 0 0 6821

Sziasztok,

 

kepekben a kemence epites:

 

1. fem vaz:

 

 

2. foldnedves beton felhordva:

 

 

3. samotthabarcs es vizuveg keverekkel kikenve e belseje (1 zsak (1kg) ennyire volt eleg):

 

samotthabarcs es vizuveg keverekkel kikenve a fele:

cc Creative Commons License 2018.08.28 0 0 6820

köszönöm.

Előzmény: BigFic (6819)
BigFic Creative Commons License 2018.08.28 0 0 6819

Itt kínálnak ilyet éppen.

Előzmény: cc (6818)
cc Creative Commons License 2018.08.25 0 0 6818

80*60as öntöttvas platnit keresek 30as lyukkal. mit javasolnátok, hova forduljak?

KovacsAron Creative Commons License 2018.07.20 0 0 6817

Sziasztok! Bakonyi Dongás kemencét építek. Segítséget szeretnék kérni esetleg képet is, hogy hogyan kell leszűkíteni a kéményt ahogy építem. Hallottam. hogy egy háromszög alakú sablont szoktat bele tenni és arra építik fel és ha megköt az anyag akkor kiveszik. És még egy kérdés: Kell-e a hőálló habarcs a kémény építéséhez? A Kemencét Petényi Kemenceépítő habarccsal építem vízüveg nélkül. A Válaszokat előre is köszönöm! További szép napot!

alfi13 Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6816

Igen igazad van körkemencékben égették. A környékünkön levő téglagyárakban mindenhol kevertek szénport a kisméretű téglákhoz amit a háború után készültek. Amivel én találkoztam "nagyméretű " téglával azoknak a mérete 300*150*75 mm igaz nem mindig tartották a pontos méreteket.

Előzmény: Grossbau (6814)
Grossbau Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6815

Stimmel,  a cserép, a tégla  és a samott az mind kerámia . A samott speciel agyagból készül, csak annyi hogy jó a tűzállósága.

 De hát hobbi kemencéhez  sok samott nem kell vagy talán semmi. 

 A tűzállóbeton se egy nagy szám. Annyi hogy a kavics helyett más anyagot teszünk bele adaléknak.

 

 A korábban bemutatott kisfilmen is  valami fehéres kőzuzalék volt  és portlan /szürke /cementet kevertek a talicskában.

Előzmény: Rózsaromantika (6813)
Grossbau Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6814

Speciel nem alagút kemencékben égették, hanem un. Hoffmanféle  körkemencékben.

 Persze akad már akkor is alagút kemence, de a jellemzőbb a H.féle körkemence volt.

 Volt olyan is hogy szénport kevertek a tégla masszába , de azért inkább csak úgy felülről szórták a kellő mennyiségű szenet.

 

 Alagút kemencébe pedig szénnel soha sem fűtöttek. Eleinte generátor gázzal, majd idővel földgázzal.

 Jó a  100 év kissé túlzás, de hát a háború is már majd 75 éve, hogy elmúlt.

 

  megformázták a téglát ?  

 ja  igen régen nagyon régen kézzel verték a téglákat, majd  tényleg sokáig akár 4- 6 hónapig is szárították, később sajtolták a nyers téglákat, még később pedig   húzták /extrudálták  mint a tésztát.

 De tény kemencékhez a régi kézzel vert téglák a jók.

  ez nem jelenti azt, hogy a modern téglák amire készítik ne lennének jók. 

 Speciel hobbi kemencének nem jók.

 Ja látom előkerült a nagyméretű szó is. Igen a nagyméretű volt előbb.   260 x 140 x 65 cm, a kisméretű pedig  250 x 125 x 65.

 A váltás nagyjából a húszas évek közepére esik, nyilván gyáranként más és más  ( volt vagy 600 -800 téglagyár akkoriban, akár több is. )

 De ha nagyméretű tégla akad valaki kezébe,  az  biztos jó a kemencéhez.

Előzmény: alfi13 (6812)
Rózsaromantika Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6813

szerintem a speciális kavics helyett meg lehet próbálni régi hódfarkú cserép (fillérekért árulják a bontottat) zúzalékkal helyettesíteni. Az a cserép hasonló a samotthoz (az is kiégetett agyag dara ) ,na ez a cserép is hasonló anyagú , főleg a sárgás színű . Egyébként ebből a cserépből szoktak kemencét is építeni  és jók . https://www.jofogas.hu/veszprem/Bontott_hodfarku_cserep_81156219.htm

Előzmény: Grossbau (6810)
alfi13 Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6812

Nem kell olyan réginek lenni az 1945 előtti nagyméretű téglák jók ezeket hagyományos módon megformázták az agyagtéglákat és 5-6 hónapig fedett szellős helyen szárították majd szénnel kiégették az alagútkemencékbe. A háború után váltottak technológiát amikor az agyagot szénporral keverték és így sajtolták ki rövid szárítás után égették. Az égetéshez a téglába levő szénpor miatt jóval kevesebb szén kellett de cserébe a téglák porozussá és törékenyé váltak.

Előzmény: Grossbau (6811)
Grossbau Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6811

  Nagyon régi téglát.... legalább 100 éveset.

Előzmény: BigFic (6807)
Grossbau Creative Commons License 2018.07.16 0 0 6810

Nagyon jó  felvétel.

 Egyről azért hallgat.

 Ez pedig az hogy az a betonhoz való  adalék nem olyan kavics amit nálunk az építőiparban alkalmaznak. Az valami speciál kőzuzalék.

 A magyar adalék a kvarc kavics nem jó a hőálló betonhoz, mert a kavics duzzad hő hatására.

  A magyar kommersz beton  kavics  + cement, ide az nem jó.

 Honnan lehet ilyen adalékot szerezni ?

 Hát vásárolni samott szemcsét vagy venni eleve bekevert hőálló betont. /igaz annak az ára vagy  5 -10 x -e  a saját keverésnek./

 

 A Ráth vastagon megkéri az árát.

 

 De maga a felvétel nagyon jó.

Előzmény: Rózsaromantika (6804)
BigFic Creative Commons License 2018.07.15 0 0 6809

Jó hír, hogy van ilyen módszer! :)

Meg kell kocogtatni akár kalapáccsal és, ha csengő hangja van, akkor alkalmas. Ha "buffog" akkor nem. Rá fogsz érezni, hogy miről beszélek.

Előzmény: 323i (6808)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!