Kedves Kemencés Véreim és Kemence Építés Gondolatával Kacérkodó Barátaim!
Jelenleg mi itt tartunk:
Ami még hátra van: kémény befejezése; oldalsó peremek felfalazása az ajtó magasságáig (erre kerülnek a tető szelemenek); tető a tűztér fölé; fugázás; a külső részek átkenése valami vizet át nem eresztő színtelen ipregnáló folyadékkal (kőbalzsam?). Szóval, lesz még némi babramunka!...
Jó sütögetést vagy kemence tervezgetést mindenkinek!
Na ne beszélj már Tu-Ja komám! Nem hiszem el!!! Hiszem, ha érzem az ízét! "A hibát Te is elkövetted!" Neked is adok 5 pontot. "Néé főzzéél le!!!" Szia!
Lacibátyám! Emelem kalapom!!! Mindegyik nagyon guszta, de én a kacscombot emelném ki leginkább: nagyon gyönyörű! Ha osztályoznom kellene mit a Hal a tortán című műsorba, akkor külalakra a kenyeret, húslevest, pogácsát, túrós batyut, héjába sült krumplit 4/5-re osztályoznám a snidlinges-tejfölös újkrumplit meg a kacsacombot ötösre értékelem. Az igazi az lenne, ha érezhetném a számba azt a szaftos-omlós kacsacombot + a snidlinges krumplit! Hátha egyszer nekem is módomba áll sütni egy hasonló alkotást. Jó pihenést!
Mint ahogy tegnap igértem közzéteszem a tegnapi sütögetés jegyzőkönyvét.
Délben begyújtottam a kemencébe és a bogrács alá. Kb. 40 kg fával fűtöttem, ami 3 órára hamvad el. Azért melegítettem jól fel a kemencét mert sokmindent akartam csinálni. 4 órára hült vissza annyira a kemence (liszt próbával ellenőrizve) hogy be lehessen tenni a kenyeret. Szerintem még ekkor is egy kicsit meleg volt, de már nem bírtam tovább várni. Ez volt a 3. próbálkozásom a kenyér sütéssel, és talán az eddigi legsikerersebb.
A végeredmény.
Közben a bográcsban tyúkhúsleves készült. Ez kb. 5 órán át főtt mire a jó kis tanyasi tyúk mgadta magát.
A kenyér után jött a kacsacomb.
Ehhez kétféle köret készült. Az egyik a tepsi mellett látható alufóliába csomagolt héjában sült újkrumplik. Ezeket akkor tettem be mikor a kacsáról levettem a fóliát.
A másik pedig a már múltkor is nagyon finomra sikeredett tepsis sós-tejfölös-snidlinges újkrumpli.
Este 7-kor nekiláttunk vacsorázni.
Hogy a kemence maradék hője se vesszen kárba ezért levezetéskén még készült egy kis pogácsa és kapros-túrós batyu.
Rendes Istenfélő és italszerető ember lévén először sörrel majd egy kis Unicummal majd rozé- és fehérborral kísértük az étkeket.
Most készül a kemencénk. Szeretném megtudni hogy hol lehet hozzájutni a kemencében való sütés kellékeihez!? Érdekelnének nagy tepsik, péklapátok (kenyérhez, pizzához). előre is köszi a válaszokat! Üdv Peti!
Nahát! Te tényleg böszörményi vagy?! Nagyon sokat jártam oda a mult "évtizedben" a munkám is hetente arra vitt, illetve egy magán válalkozzó lakatos-mester lányát látogattam gyakran. Biztos ismered őket, a Bethlen utcán. Biz' Isten egyszer meglátogatlak, megtekintem a kemencédet! Jó mulatást, süss finomakat és tedd közzé itt! Üdv.:Daca
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a jókívánságokat.
Valóban esett reggel egy kicsit az eső de hál' Istennek hamar abba hagyta. Így délelőtt az anyagbeszerzésre is nyugodtan jutott idő. Az meg nem véletlen hogy nagyjából abban az időben esett az eső mikor nálatok, hiszen Nádudvar nincs olyan messze Hajdúböszörménytől.
Isten éltessen László-nap alkalmából! Nagyon ott van a cucc, guszta és biztos finom is! Norbi vajon mit szólna hozzá? Biztos nem lesz gond a kajával a mai napon, max. az időjárás tehet Neked keresztbe, ugyanis itt az alföldön kb. 3/4 6 óta esik az eső. Ennek ellenére szép napot és mégegyszer kéz és láb törést a sütéshaz! Üdv.:Daca.
nem is érdemes ez vitázni, a lényeg, hogy épüljenek a kemencék! amit tudok: én csak olyannal találkoztam, aki szidta, vagy olyannal, akinek újra kellett építeni. dícséretet még nem hallottam, de itt vannak példák. én mindenesetre azon az állásponton vagyok, hogy ha sima téglával is tökéletesen működik, akkor felesleges bele samott, még ha nem is éget, mert ugye nem egy árkategória.
Van egy ismerősöm aki egy panziót üzemeltet és vendéglátás céljára hasonló méretű és formájú kemencét készített sajátkezűleg, ami nagyszilárdságú putnoki téglából van. Nagyon baba, működni még nem láttam elmondása szerint tökéletesen működik. Készítek majd róla képet és felrakom. Üdv mindenkinek!
Üdvözlök minden kemencést! Íme az én "elrettentő példám" egy 80*150-es belméretű kemencécske.A belseje csengőstégla oldalt kikenve samott+vízüveg, kívül B30-as alul samott téglák.Nem éget és kitűnően működik.Ez a kép 07.10. hó.-ban készült ,azóta már rendszeresen sütünk benne, már csak az optikai csinosítgatás van hátra.
Tudom,hogy már egyszer vitatkoztunk, és hidd el nem akarom mindenáron, hogy igazam legyen! Csak védeni szeretném.
Itt van az érv: www.kemences.hu ahol Pap Lajos mester ír így: " Ha vegyes használatra építünk kemencét, célszerű a samott használata, mert a húsok sütésénél magasabb és tartósabb hőre van szüksége kemencénknek. Ezt a kemencét is lehet kenyér,pizza és tésztafélék sütésére használni, de megfelelően visssza kell hűteni ehhez a művelethez." Vagy mint tapasztalatom szerint:nem kell annyira bedurrantani------igen finom volt a Töki pomposom!
Cserepeseket, agyagosokat,búbosokat ez nem érint---bocsánat!
Sütegtő! Légyszi küld el nekem hogy pontosan mit hogy csináltatok a kemencén,és miből!Engem érdekelne azért ha mást nem is!:-)Ha kell itt a privim sürgős lenne!!:odree@lutri.hu Jó lenne ha ma még megkapnám válaszod! És a többiek se haragudjanak ezért hogy te így csináltad a kemencét a lényeg hogy van és alkalmas sütögetésre! "Legyetek jók ha tudtok!" üdv.:odree
Végül is, csak az volt a baj ,hogy már elandalodtam--hogyan fogok "ősi módon" kenyérsütni, erre ledorongoltál. Hogyaszondja: könyvből-internetről-innen-onnan- szerencsétlenkedve töketlennél-töketlenebb, félresikerült,elégett,leégett..stb. kenyereket gyárthatok--csak akaraterő kérdése! Mintha csak anyámat hallanám!
A hangnem is olyan volt, lehet, hogy ez a kiborulás oka?????
Fátylat rá!
A samottról pedig: eddig nem mertem felrakni képet--már, már szentségtörésnek tartottam a különleges és szép agyagos-téglás-cserepes kemencék miatt!
De mivel, nem potyog, nem reped, nem porlik--megérdemel pár fotót! Miki kőműves barátom miatt is!
Tehát :samott--kőzetgyapot és az a Rath Hungária habarcs....
Ez az én krakkpert idézve:szentségtörő---kemencém. Lehet sikítozni, bírálni----de süt , süt és süt...