Keresés

Részletes keresés

gykari Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1714
A gyerekek imádni fogják, csak ne a legjobb ruhájukat vegyék fel! :-)
Előzmény: kisszszoros (1713)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1713
Erre az agagos dologra még alszok, de meg kell beszélnem az asszonnyal is, mert ha az ajánlott taposásosos módszert alkalmazva a két csemetém is be akar majd szállni (2 és 6 évesek) és abból nagy balhé is kikerekedhet. A fúrószáras dolog pedig jó híg anyagot eredményez ... vagy mégsem?

A cserépkályha burkolat pedig valóban a kályhacsempe.

Játszott már valaki a gondolattal, hogy aszalót készítsen a kemencén kívülre?
Előzmény: Pirimidin76 (1711)
gépészlaci Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1712

Sziasztok.

Az agyag elkészítésének a legjobb módja a taposás. Én készítettem vagy 10db B30-as téglából egy keretet, kibéleltem fóliával és utána mehetett bele az agyag, no meg a fiam mert ő taposta. A végére annyira belejött hogy nekem is ajánlgatta, mert jót tesz az ember lábának. Kipróbáltam, valóban. Ebben a kánikulában meg kimondottan hűsít, bár mikor mi csináltuk akkor meleg vizet kellett használni mert még hideg volt. Ja és nem utolsó sorban kiválló szőrtelenítő, ha hagyod megszáradni a lábadon.

Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1711
törek nem kell bele.
sima keverőszárral, fúróval megoldható.

a másik részét nem értem, kályhacsempére gondolsz? mi az a csrépkályha burkolat?

agyag egyébként mindenfelé beszerezhető, a legjobb egy kályhást megkérdezni.
Előzmény: kisszszoros (1710)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1710
A malter keverésére ott a betonkeverő, de az agyag-homok-törek keverékének előállítását még nem láttam, sőt Pesten a hozzávaló agyag és törek sem tudom hol elérhető.

Van viszont odahaza egy viszonylag kíméletesen szétszedett cserépkáhya burkolatom, és felmerült, mivel az bub belső lenne, azt felhasználva készülhetne el a burkolata, de ez csak ötlet, viszont tudom, hogy ehhez agyag kellene, ezért nem biztos, hogy lesz belőle valami.
Előzmény: Pirimidin76 (1709)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1709
értem, köszi.
sokszorosába fog kerülni, az tuti, és nem lesz jobb.
dolgozni ugyanúgy lehet vele, a por alakút is fel kell vizezni:)
egyébként a samottot én nem ajánlom.
Előzmény: kisszszoros (1708)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1708
nehezen tudok hozzáférni, nehezen tudom feldolgozni (nincs tapasztalatom), habarccsal viszont már dolgoztam, és van kőműves ismerősöm, aki esetleg segíteni tud, de még ő sem dolgozott agyaggal, ráadásul a hőálló habarcs előre szárazon bekeverve is elérhető, ami bár egyszerűsíti, de nem teszi olcsóbbá az építést...
És talán valamivel szilárdabb is a kötés, de erre nem vennék mérget.
Előzmény: Pirimidin76 (1707)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1707
nem kötekedés, okoskodás, csak kíváncsi vagyok:
miért nem jó az agyag?
Előzmény: kisszszoros (1706)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1706
Mivel nincs még sajátépítésű kemencém, és így alacsonyabbrendű lény vagyok, nem világíthatok rá egy általam elvi hibának tartott dologra. Levontam a konzekvenciákat, kérek engedélyt meghunyászkodni.... :-(

Épített valaki kemencét agyag nélkül, tisztán tégla (vagy samott tégla) és hőálló habarcs felhasználásával? Ha igen mi a tapasztalata? repedezik a boltozat? van szivárgás? Hullik, vagy porlik belül a habarcs?
Előzmény: Tu - Ja (1696)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1705
Kedves Sütögető!

Csak tanácsot adtam, nem osztottam az észt. Bocs, hogy élek :-(

Amúgy, hogy nincs kemencénk, nem tart minket attól vissza, hogy kenyeret süssünk, het kb 3db félkilós cipó fogy, amit eccerü gázsütőben készítünk el. Nem hiszem, hogy a gázsütőnél nehézkesebb lenne a kemencében megsütni a kenyeret, mivel ott a hőmérséklet sokkal egyenletesebb...

A sajátkenyér sütést géppel kezdtük kb 5 éve, de egyszer elromlott a gép, és azóta nem lett megjavíttatva, mert így, kézi gyúrással és dagasztással a kenyér jobb állagú, a héja roppanós....
Előzmény: Sütögető (1694)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.25 0 0 1704
Köszi G.I.!
Előzmény: G.I (1703)
G.I Creative Commons License 2008.06.24 0 0 1703

Szia Tu-Ja

Köszönöm az elismerést

Ez a második nekifutás eredménye.

Nem reped meg, ugyanis minden téglát meg kell fúrni és össze fogatni egy u alakú dróttal. Kívül behálózni csirke vagy drájvit hálóval.

A belseje kivan rakva hódfarkú cseréppel.Fuga fugára nem eshet.

 

 

Daca Gaby

Igaz engem nem kérdezett senki,de a malterral kapcsolatban  nem mondtál butaságot! Azzal az aránnyal örök élet meg egy nap.

Esetleg annyi,hogy a mész aránya lehet kevesebb is,de ki,hogy szeret vele dolgozni. 

G.I.  

Előzmény: Tu - Ja (1696)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 1702
oké, csak kíváncsi voltam, elnézést!
Előzmény: DacaGaby (1700)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1701
Ha igény van rá már kűldöm is az anyagot!
Előzmény: DacaGaby (1699)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1700
Azért kellett a habarcs, mert nem 1-2 évre terveztem a kemencét. Hogyha agyagba rakom a kéményt és megázik.........? Azthiszem már elhangzott itt, hogy az agyag, illetve a vályog legnagyobb ellensége a víz. Most én is kérdezhetném nagy csodálkozás közepedte, hogy vályog közzé minek agyag?! Lajikusként tudom, hogy téglának a habarcs a kötőanyagja a vályognak meg a törekes agyag. Én így csináltam és kész! Kérdeztek tőlem, válaszoltam és kész! Nem kívánom tovább feszgetni ezt a témát, hogy "........minek bele cement, mész, meg micropol?"
Bocs Pirimidin76!
Előzmény: Pirimidin76 (1691)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1699
Szia Tu-Ja!

De jól beszélsz Barátom! Szerintem foglalkozást tévesztettél! Jól tetted, hogy kiadtad magadból a gőzt, én is megtettem már itt egyszer. És jólesett! Még ha tudom is, hogy nem mindenkinek tetszett.
Alkottál mostanába valami gyönyörűt és finomat a kis-kemencédbe? Mostanság nem vagy túl aktív itt a fórumban. A háttérből figyelgeted az eseményeket?
A matricából nem lett semmi komoly? Az pedig nagyon csúcs lett!!! Kár, hogy a cél előtt megtorpant a kivitelezés!
Kellemes nyarat Tu-Ja komám!
Előzmény: Tu - Ja (1696)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1698

Szia Daca!

 

Olvastam milyen szerény mennyiségű pizzát dobtál össze. Mit tudnak a Déli népek a pizzáról, igaz? Bezzeg a Magyarok!! Jó is az!

 

 

Előzmény: DacaGaby (1697)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1697
IGEN!!!
Na erről a cserépről beszéltem! Ez a legtökéletesebb kemencének, ennek már van múltja. Egyébként tökéletesen látszik.


Kedves fórumozók! Akit érdeket a habarcs aránya, annak egy kis helyreigazítást szeretnék tenni: rosszul mondtam, a keverőgép csak 125l-es (elnézést, nem minden nap építek kemencét, "rég" volt már. 1 éve.) és egészen pontosan 15l víz, 2cl micropol, 2 lapát oltott mész, 4 lapát cement és kb. 80-90l folyami homok.
Rákérdeztem délbe a barátomtól, mert nem voltam benne biztos. Bocs mégegyszer!
Előzmény: villy68 (1695)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1696

Szia G.I.!

 

Nagyon profin néz ki a cucc!  Élesben fűtesz vele a házadban?

Nem reped meg az oldala és szivárog ki rajta a füst begyújtáskor amikor még hideg a kémény?

Én is goldolkodtam már, hogy ilyen "alacsony gázárak mellett kellene építenem egy kandallót, de valahogy parázok attól, hogy megreped az oldala aztán lepucolom a családot a füsttel.

 

Üdv.

Tu-Ja

 

Egyébként egyetértek sütegetővel olyan ember osszon észt aki már bizonyított és mutatott valamit!!!!! Ugyan én nem reagáltam a múltkori kritikájára társunknak, de az biztos, hogy -elmondása szerint-  neki még nincs klemencéje aztán mégis olyan jól tud mindent. Mi pedig már jó ideje használjuk a saját magunk készített remekműveket akármilyenek is lettek. Ugyanis itt nem profi kemenceépítők vannak!

A lelkesedésünk viszont jelentősen nagyobb mint a profiknak! Ezt illik mindenkinek értékelni a másikban!!! Húúú jól kipuffogtam magamat, de azért nem haragszom csak mindent nem nyelek le, hacsak nem valamelyik kemencés társam sütütte!

 

Mindenkinek továbbra is jó sütéseket és csak nyomjuk egymásnak az infókat! Higgyétek el van erre szükség ebben a k. világban!!

 

Na csá!

 

Előzmény: G.I (1667)
villy68 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1695

Én ilyen cserépből csináltam. Hát ezek is több mint 100 évesek.

Remélem jól látszanak.

Előzmény: odree (1690)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1694

Kedves kisszoros!

Nem fogok elbarmolni-időt-10 kg lisztet-ha szakembertől tanulhatok-mégha kéretlenül is ossza nekem az észt egy olyan emberke akinek talán jövő őszre lesz kemencéje!

Előzmény: kisszszoros (1688)
gykari Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1693
Az ezen az oldalon lévő cserepek közül a harmadikat, a hódfarkú szegmensvágásút fel merném használni kemencéhez. Igen jó minőségűek az újonnan gyártott Tondach cserepek. Pontosabban a sajtolt cserepeikről tudom, hogy jók (olyant raktunk nemrég a tetőre), a tatai és a hódfarkú viszont úgynevezett húzott cserepek. Ilyent még nem fogtam a kezemben, így lehet, hogy meglepődnék.
Az ára viszont húzós, egy ilyen cserép darabja 100-110 forint körül van.
Előzmény: odree (1675)
gykari Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1692
A 20-25 éves tatai cserép még nem elég öreg, gyenge, porózus anyagból készült.
Valamikor a második világháború előtt gyártották jó minőségben. A felülete sem sima, ellentétben a hódfarkú cseréppel.
Előzmény: odree (1684)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1691
azt nem értem, minek bele cement, mész, meg micropol?
Előzmény: DacaGaby (1681)
odree Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1690
DacaGaby nagyon köszi az infókat remélem azért nyáron még elkészül az én "remekművem"is!Addig is gyűjtöm az infókat!
További szép napot mindenkinek!
üdv.:odree
W48 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1689
Köszi DacaGaby!
De azért várom majd a privát mail-t is.

W48
Előzmény: DacaGaby (1676)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1688
Sütögető! Nem betojni kell a kenyérsütéstől, hanem gyakorolni kell.

Veszel a malmászati boltban 10kg lisztet, a közértben élesztőt, és félkilós cipókat készítesz...

Mire elfogy a "gyakorló" liszt addigra rutinos leszel. Nem ördöngősség kitanulni, de rá kell szánni egy-két hetet.

Van itten a fórumok közt kenyérsütős is, előzetesen érdemes azt átolvasni, utána pedig ha valami gáz van tanácsot kérni tőlük.
Előzmény: Sütögető (1687)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1687

Kedves Dacagaby!

Sajna, nem vagyok profi--a Sütögető név szinte kényszer volt: a Vasorrú bábát nem fogadták el--biztos foglalt volt! Be kell vallani, nincs mese: mindent sütök--de a kenyérsütéstől , szinte rettegek , én is félek, hogy el.....om!

Tehát, több programból ismerem a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjét...utánuk néztem....vannak területi képviselők, akik tanítanak is! Az Őrségbe szeretnék menni nyaralni Baltás Zsuzsához- vendégfogad---és tanít!  Városi népek lévén, se rokonunk, se ismerősünk nem sütött még kenyeret--szórakozva, profi tanítson!

Egyébként Nektek"közel" Újszászon CSendesné Dolinay Margit tanít!!!

A www.museum.hu lapon A komiszkenyér kiállítás, Országos Péknapok---nagyon jó programmal vár a Rend jún.29-júl.1 között--a Komáromi Erődnél--persze akinek ez nincs nagyon messze.

üdvözlettel Sütögető

Előzmény: DacaGaby (1682)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1686
Gyakorlat teszi a mestert!
Kéz és lábtörést hétvégére!
Előzmény: gépészlaci (1683)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1685
Szia Odree!
A két végén látszik ha üreges, illetve a súlyán is érződik. Igen a régi cserepek szerintem jobb minőségűek voltak, kevesebb volt bennük az idegen anyag, adalék stb. ami a tetőn nem számít, de a kemencénél fontos lehet. Nekem szerencsém volt, sikerült szereznem több mint 100 éves nagyon jó álapotú cserepet, ezeket még kézzel "gyártották" látszott rajtuk, hogy emberi kéz simogatta, egyengette. 400 darabot szereztem be belőle, kb. 300 darabot vágtam össze és jónéhány egészre is szükség volt, néhányat el kellett dobni, mert összetört a végén talán 20-30 darab maradt.
Jó munkát az építéshez!
Előzmény: odree (1684)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!