"Kedves Danibacsi, meg ne sértődj, de a topic címéből is kiderülhet, hogy itt az építés legalább olyan fontos,"
Én nem sértődök meg, de nekem nincs időm se nagy tehetségem építgetni, amúgy se vagyok valami nagy buherátor.
"mint a használat maga, amúgy, ha valaki nagyon akar "kemencés" kajákat készíteni, ahhoz egy jobb gáz- vagy villanytűzhely is elegendő, nem szükséges kemence sem... "
Jó, de a kertben sütögetni jobb. Valaki malacot sütött benne. Azt meg fogom próbálni.
"Bár én még nem láttam hozzá a kemencém megépítéséhez, de azért már gyűjtöm az anyagokat, ér tervezgetem a kemencét, és remélem jövő őszre már megsüthetem az első "csülök pékné módra" nevű kaját benne :-)"
Na ez a csülök dolog engem is érdekel. Biztos király lehet.
Az elején túlfűtöttem. Valami hőmérőt majd beszerzek. Olyan rohadt gyorsan sült, égett benne a kenyér, hogy belül nyers volt. Hosszú órákig még meleg volt. Aztán rájöttem, nem kell azt annyira pakolni. Elég bele egy láda fa. Utána jó lett. Lassabban sült, de belül is jó lett. Mást még nem csináltam, de figyelgetem a Ti receptjeiteket.
"Tapasztalatok milyenek? Belül mivel van kikenve? Sütőtér alja miből van?"
Nincs semmivel kikenve. Azt mondta a szaki, hogy valami betonkeverék. Én belülről mintha tégla örleményt is táttam volna benne. Az alja sorrendben, föld, üveg, tégla, és valami beton féle.
Kedves Danibacsi, meg ne sértődj, de a topic címéből is kiderülhet, hogy itt az építés legalább olyan fontos, mint a használat maga, amúgy, ha valaki nagyon akar "kemencés" kajákat készíteni, ahhoz egy jobb gáz- vagy villanytűzhely is elegendő, nem szükséges kemence sem...
Szerencsére azért még többségben vagyunk itt azok, akik nemcsak az elkészült ételre, de az odavezető, nem minden esetben sima, hanem jobbára göröngyös és nehéz útra is büszkék, és nem titok az sem, ha valaki balfék volt és hibázott, mert ha a hibát közzéteszi, és nem hallgatja el, abból más is tanul. Az itteni kemenceépítők többsége nem kőműves, vagy cserépkályhás, és lehet, hogy a szerszámokat is csak az építés kedvéért vásárolja meg, de az időt és fáradtságot nem kíméli, mert a cél itt nem feltétlenül szentesíti az eszközt!!! :-)
Bár én még nem láttam hozzá a kemencém megépítéséhez, de azért már gyűjtöm az anyagokat, ér tervezgetem a kemencét, és remélem jövő őszre már megsüthetem az első "csülök pékné módra" nevű kaját benne :-)
Azért finomítanék annyit a dolgon, hogy a régi öregek minden bizonnyal használtak volna bármit ami hasznos az építés, üzemeltetés és tartósság tekintetében, csak épp az időn kívül szinte semmi nem állt rendelkezésükre elég olcsón és nagymennyiségben. Valószínűleg ezért készült a legtöbb kemence agyagból vesszővázon esetleg cserépből (gondolom azok sem voltak már tetőfedésre használhatók), illetve előfordultak a módosabb házaknál téglából rakott kemencék is, de nem az volt a legelterjedtebb.
Hat hogy kalyhaepito vagy nem azt nem tudom, de az expressz ingyenben most akarja valaki ingyen odaadni az agyagot a telkerol, talan tegnap olvastam, most nincs elottem. [Ha ez nagyon nem az, akkor sorry, de mar tegnap ez jutott az eszembe hogy hatha erdekelne innen valakit, csak nem voltam benne biztos hogy ua.]
Némi kritikus hozzászólás: nemépen praktikus idegen anyagot beépíteni egy kemencébe. Idegen anyag alatt pl. a vasat értem. Nem hiszem el, hogy a tégla és a vaslemez találkozásánál nem reped meg a kemence! Bár lehet, hogy a dryvit háló ezt álcázza (amit szintén idegen anyagnak tartok), de "ide a rozsdás bökőt" hogy a vas a samotton több milimétert mozog a hőtágulás végett. A kemence hőjét meg a vaslemez vezeti el, az a 3cm kvarchomok annyit jelent mint had ne mondjam...... Gondolom a kémény is vasból van, tehát akkor ez is frankón vezeti kifele a hőt, ami eleve felfelé áramlik. Én mindenképpen boltívesre csináltam volna a kemencét, ha samottod van akkor nyilván abból. Mindegy lett volna ha mezei kistéglából rakod, mivel ez a vasas megoldás nagyon sokat ront a dolgon. Nem is beszélve a 130mm átmérőjű kéményről, egy ekkora alaptarületű (a magasságáról nem írtál) kemencének nagyobb kémény kellene, hogy tökéletes legyen benne az égés. Javaslom olvasgasd itt a fórumban oly sokat emlegetett a kemenceépítésnek szinte "kötelező" alapját képző Szabján féle könyvet. Sokmindent megtudsz belőle! Egyik fórumozó szavát idézve, nem voltak hülyék a régi öregeg, kitapasztaltalták a kemence minden csinnyát-binnyát, nemigen tette bele vasat és üvegszövet háló se volt annakidején.
Betonból van, és jól fungál? Tapasztalatok milyenek? Belül mivel van kikenve? Sütőtér alja miből van? (írtad, hogy meg vagy elégedve, de részletekre lennék kíváncsi, meddig tartja a hőt, nem éget-e stb.)
Jó, rendben van akinek van ideje, meg kedve, szerszámai stb. Nekem nincs erre időm, de pihenés képpen szeretek a kertben mindenfélét sütögetni, főzögetni. Olvasgatom a jó kis receptjeiteket és megsütöm azokat. Attól, hogy kemencét nem építem még a kemencében sült dolgokat szeretem. A múltkor láttam a tv-ben a Bodrigit amint a kemencéjében sütögetett. Boldogan sütötte tálalta a többieknek. Nem tudom volt-e ideje a Bodroginak kemencét építeni. De abban egyetértek, hogy a kemence építés is egy élmény.
Nagyon praktikus. Annak akinek van rávalója (ugyanis az árából lazán lehet csinálni 3 kemencét), aki nemszereti, hogy legalább egy hónapig szanaszét van az udvaron mindenféle építőanyag, stb. stb. stb. Nem kötekedni akarok, de majdcsak mindegy lenne, ha elmennél olyan helyre, ahol hemencés ételeket lehet kapni, megveszed hazaviszed és megeszed. Itt a fórumban szerintem 99% az embereknek már magát a kemence építését is hatalmas élménynek veszik és ha elkészül a használatok során büszkén mesélhetik, hogy igen, ez a saját keze munkája, vagy ha segítséggel épűlt, akkor azt mondhatja, hogy benne van a keze munkája. Szerintem ez a fórum erről szól. Már bocs, de olyan volt ez a hozzászólásod, mintha én beírnék egy horgoló-kötögető fórumba, hogy készen vettem magasnyakú pulcsit és teljesen jó! Bocs, bocs, bocs és mégegyszer bocs, de ez nem éppen idevaló beszólás volt. De persze szived joga, hogy hova mit írsz, csak én ezt nem tudtam megálni hozzászólás nélkül.
Tüzépen vett samot téglákból tűzálló habarccsal fel lett húzva 5 sor, a hatodik sor az alja telibe, cca 110*90-es alapterület, a tetejére csináltattam 5mm-es kazánlemezből 45fok-os szögben szűkülő, három téglasornyi "bubot" :) 13-as átmérőjű kéménnyel, billenőzsaluval. Egy barátomnak raktak már kemencét és az első éven bedőlt a teteje, azóta sincs kemencéje, gondoltam én nem értek hozzá, majd a vas megtartja :) A vaslemezre cca 2-3cm vastagon sima kvarchomok ment majd rá sorban a többi samot. Kapott egy kis dryvit hálót meg agyagot, hogy ne látsszon a tégla éle, majd még dryvt + vakolatot ( a kéményre is popszegecseltem hálót, hogy ne nézzen úgy ki mint a lacipecsenyés sütödéje, és sima kültéri fehér festékkel lekentem.
Az esővel úgy függ össze, hogy ha átmelegszik, bitangul süt, de a tűztér a sütőtér is, azaz befűtöm, majd miután kikapartam a parazsat, berakom a cuccot és lezárom a zsalut mint a cserépkályhánál régen tették. Viszont, ha esett az eső és nem száraz a kemence akkor a párolgás olyan sok hőt von el, hogy hamar kihűl.
Viszont hogy mennyire nedves azt elég nehéz volt kiszámolni és volt már úgy, hogy újra be kellett gyújtanom félidőben, meg úgy is, hogy túlságosan forró volt és 15 perc alatt sz'rrá égett a tészta.
Szinte mindenkinek "házilagos" kemencéje van! De szerintem samottból készült búbos itt még nem volt!!!!! Annyira hihetetlen, hogy próbálj meg légyszíves valamiféle képet közölni róla---köszönettel Sütögető
Az eső és a kemence viszonya ---kezelhetetlensége--is érdekel--magyarázd meg légyszíves.
Receptek pedig itt is vannak---sajnos nagyon "lejjebb"--amúgy pedig a kemencebencén, valamint Dacagaby nyitotta iwiw oldalon.
Böngészem a netet, de kifejezetten kemencés szakácskönyvet nem találok. Szerintetek létezik ilyen? Nem tudtok valami jó csípős húsos receptet? A töki pompost nagyon szeretjük, de már a fülemen jön ki :)
Nekünk egy házilagos, samottból felhúzott búbos van. Elég jól szuperál mióta húztam felé esőtetőt. Előtte gyakorlatilag kezelhetetlen volt, a sütési idő attól függött, hogy mennyit esett előtte.
Először én is a vasporra gondoltam, de a festékboltban ajánlották, hogy van hőálló spray, ami 650 cC fokig bírja a meleget, 250 C fokon szilárdul meg. Nem olcsó, de nekem bevált. Én matt fekete színben vettem. Két féle gyártmány is van, de csak az árában különbözik, szerintem ugyanaz mind a kettő. Üdv: Gábor
Sziasztok most találtam ezt a fórumot én is kemence építés előtt állok csak én nem tudok nagy búbost építeni gondolkoztam egy kisebben kb akkorát szeretnék építeni mint egy mobil kemence csak fix alapra mi a véleményetek róla ha valaki már csinált ilyet jelentkezzen meghallgatnám a tapasztalataitokat köszi
A pádementum (nálunk pádimentumnak hívják > nem tudom melyik a helyes) tégla teljesen tökéletes. Ezek igazi, remek, régi égetett agyagtermékek.
Én is ezt raktam a kemence tűzterébe (20x20cm-t, de a 30x30cm is tökéletes).
Ha tudsz eladót, léci jelezd emil címemre, mert vevő lennék rá megfelelő áron!!!!!!!!!!
endre
u.i.: bár az agyaghabarcs összetevőjét nem tőlem kérdezted, de annyit írnék azon kívül, amit már korábbi hozzászólásokban részletesen és nagyon pontosan leírtak, hogy az agyag soványítása (homokkal, nagyon finom szemcséjű fövennyel) maximum 1:1 arányig lehetséges, ugyanis ha ezek után is repedezik a felhordott agyag, ez ugyanúgy probléma, ugyanis a sok soványító anyag hő hatására történő tágulása, majd osszehuzódása szerkezeti problémákat okozhat.
hello holnap állok neki a búbnak,és a kéménynek,remélem jól haladok.este majd teszek fel új képeket a kemencebenecére.szerintetek a homoktégla hogy bírná a hőt?
Ha megkérlek az arányokat az agyagos habarcshoz leírnád nekem emailban?
A kemence aljába ha pádementun téglát rakok az jó? Mert van nekem abból tökéletesen simára csiszolt elég sok. Azért kérdeztem a tűzálló habarcsot mert van ithon az is kb:1q abból fel falazhatom akkor az ajlát és a kéményt a szűkítésig?