Keresés

Részletes keresés

m-gabor Creative Commons License 2008.05.09 0 0 1455
Sziasztok!
Ma szárítás céljából felfűtöttem a kemencét, és ha már meleg, próbaképp
kenyérlángosokat, és egy kis kenyeret sütöttünk. A hőmérő szerint 205 C fok
volt csak, mégis nagyon gyorsan sült minden. Lángosok 15 perc, kenyér 35
perc alatt. Jó lett minden, de a kenyér héja túl sötét lett. Még gyakorolnom
kell, valószinüleg a hőméró kevesebbet mér a valóságos hőmérsékletnél.
Üdv: Gábor
DacaGaby Creative Commons License 2008.05.09 0 0 1454
Kedves kaposvári kemencét tervező fórumozó!
Nem fogod megbánni, hogy a barátommal csináltatod a kemencédet! Ahogy a honlapján is írja, "preciz és pontos munka"! Aranyba kellene önteni a kezét! Örülök, hogy tetszik a kemencém, ha készen lesz tied, leld benne akkora örömödet, min én!
Üdv!
4125 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 1453

Szió 111anita!

 

Nagyon szépen köszi a jelszót, és a remek e-book-ot is! :-)

111anita Creative Commons License 2008.05.09 0 0 1452

szia

 

bocs... jelszó: levelibeeka

Előzmény: 4125 (1451)
4125 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 1451

Szia 111anita!

 

Kérlek, írd meg a Sabján féle kemencés könyvnek a kicsomagoló jelszavát (mert kéri a kicsomagolásnál)! Előre is köszi szépen!

111anita Creative Commons License 2008.05.08 0 0 1450

remélem sok sok új érdeklődönek segit a következő Sabján féle kemencés könyv netes letöltése:

 

http://rapidshare.com/files/99266844/kemecee_piites.rar

Tu - Ja Creative Commons License 2008.05.08 0 0 1449

Bocsesz rosszl írtam nyilván nem 0-ra kellett volna visszamennie hanem a mindenkori aktuális hőmérsékletre, de ezzel együtt sem 35 C fokon kellene állnia.

Valóban nem precíziós műszerek és elég sokat tévednek. Saccolni viszont könnyebb

velük mint nélkülük.

Előzmény: m-gabor (1448)
m-gabor Creative Commons License 2008.05.07 0 0 1448
Sziasztok!

Nekem ilyen hőmérőm van:
http://langor.addel.hu/products.php?prcategory=12042&PHPSESSID=0dc87a9703aac498a3a35df0f4853799
ezen az oldalon a 8. Innen vettem, futár hozta. Gázlángon melegítettem, de 400 C fokig
nem tudtam felmelegíteni, pedig 500 C fokig van skálázva.
Nekem se ment vissza szobahőmérsékletre a mutató.
Ezek un. bimetál hőmérők amik sajnos így működnek, van egy hiszteriézisük.
A két fém egy kissé egymáson elmozdul a meleg hatására, és így is maradnak.
A másik ok, hogy miközben alakját változtatja, kissé maradandó alakváltozást is
szenved. Én levettem az üveglapot, a mutatót negatív irányba tekertem, és így állt
vissza az eredeti helyére. Bosszantó, de több mint semmi. Nálunk az ilyen
műszert "precíziós saccográfnak" nevezik. Annak megfelel, de az árához képest
lehetne jóval precízebb is. 2640 Ft + 1500 Ft a futárnak :(
Nagyon egyszerű műszer, hogy miért ilyen drága, azt nem értem.
(Hacsak nem a busás haszon mindenkinek, akinek a kezén átmegy.)
Annak idején -50-től +50 C fokig mérő bimetál hőmérőt a KGST piacon 30 Ft-ért
lehetett kapni, és annak a hiszriezése szabad szemmel nem volt észrevehető!
Lényegesebben jobb minőségű volt mint ez. Sajnos ez van.

Üdv: Gábor
Tu - Ja Creative Commons License 2008.05.07 0 0 1447

Szia!

 

Nekem is ilyen a hőmérőm, de ez 400 C fokig van kalibrálva. Aztán úgy jártam vele, hogy ideiglenesen beszereltem az ajtóba az egyik oldali szellőző helyére és felment egyszer 380 C fokig. Biztosan nem tovább mert figyeltem és kivettem mielőtt feljebb ment volna, de valami gáz lett vele ugyanis azóta nem megy vissza 0-ra hanem megált 35 C foknál. Pedig nem fordult túl az tuti. Hát én kifogtam egy hibás példányt.

Nekem kb. 50mm-t nyúlott be a tűztérbe szintén védőcsővel van ellátva.

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: m-gabor (1444)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 1446
Hali!
Nekem is ez a típusú hőmérőm van , nekem bírja a 300 fokot.
Előzmény: m-gabor (1444)
nanik Creative Commons License 2008.05.07 0 0 1445

Nagyon egyszerű otthon összeeszkábálni a tévőt!

Ha keményfából kívánod készíteni, a használat előtt célszerű ökörvérben áztatni (legalább is a néphagyomány szerint!), ez a tartósságát növelheti.

 

 

 

 

 

 
Előzmény: szaborob (1442)
m-gabor Creative Commons License 2008.05.05 0 0 1444
Szia Tu-Ja!
Köszi a dicséretet!
Igen, saját tervezésű, ill. saját készítésű az összes vas- és famunka. A kőműves munkában (az agyag miatt) hívtam segítséget, de az is saját tervezésű.
A hőmérő egy 12 mm külső átmérőjű vörösréz csőbe van bedugva, ami a tűztérbe
lóg be kb. 8 cm-re, a végén ellapítva, hogy a füst és a korom ne jusson bele.
Már 220 C fokra melegítettem fel, eddig semmi baja. A hétvégén megpróbálom
300 C fokra melegíteni, remélem bírni fogja.
Üdv: Gábor
Előzmény: Tu - Ja (1437)
kisszszoros Creative Commons License 2008.05.05 0 0 1443
El kell, hogy keserítselek... Induljunk ki abból, hogy a kemencék egyedi tervezéssel illetve építéssel, esetenként eltérő különféle anyagokból készülnek. A kemencék ajtajai jobbára AS szabvány szerintiek, van néhány irányelv, azon túl pedig az alkotók szabadsága... (hú de szép volt)

Ne számíts arra, hogy valahol sorozatban gyártanak tévőt, eltérő méretekben, kis szériában...

A tévőről érdemes konzultálnod az után egy fazekassal, vagy egy kováccsal esetleg lakatossal, miután kész a kemencéd, és meg van a szájának a mérete. Úgy is lesz rá időd, amíg a kemence kiszárad...
Előzmény: szaborob (1442)
szaborob Creative Commons License 2008.05.05 0 0 1442
Sziasztok,

Végignéztem az eddigi hozzászólásokat, de nem találtam nyomát, hogy hol lehet tevőt beszerezni.
Tud valaki tippet adni?

Szabi
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 1441
Sziasztok!
A tegnapi nap eredménye: 10 db kenyér , 6db közepes méretű tökipompos , 2 db óriás lángos.Fontos : a kenyeret csak 220 C-fok körül szabad betenni a kemencébe , mert különben hirtelen sül, és a közepe nyers marad ,főleg a 2kg-os kenyereknél!A nagy sütögetés forgatagában 3db nagy kenyerem látta kárát.A többi viszont , nagyon jól sikerült.A "nagy"családnak megvan a jövőheti kenyéradagja.
garfe Creative Commons License 2008.05.03 0 0 1440
Szia!Biíí-nek igaza van .Nekem a Sabján könyvből van a méret.Jól működik a kemence.A kemencebecén fönn van a folyamat az építésről,szerintem elég beszédes.Ha valami nem tiszta írj és megbeszéljük.Szívesen segítek bárkinek.
Előzmény: hallux (1436)
biii Creative Commons License 2008.05.03 0 0 1439

szia

 

szerintem erre nem nagyon fogsz választ kapni, mint ahogy néha be-be néznek ide új kemence épitők és felteszik ezt a kérdést...

erre nem tud neked senki távlatból válaszolni.

 

olvasd át a fórumot, vedd meg a Sabján féle  könyvet és meglátod hogy miért nem lehet erre válaszolni.. meglátod hány fajta, és hány méretű kemence létezik.

neked kell kitalálnod hogy melyik tipust, milyen méretben készited el...

 

ne értsd félre nem bántani akarlak, de ez tényleg nem egy olyan egyszerű kérdés mint gondolod. Mindannyiunknak heteket, hónapokat vett igénybe a kutatómunka és a tervezés.

 

de hátha valaki mégis tud segiteni... (csak ahogy nekem rémlik, nem szokott válasz érkezni ezekre a kérésekre..ezért amit leirtam)

Előzmény: hallux (1436)
oven Creative Commons License 2008.05.03 0 0 1438

Aggyisten Mindenki!

A múlt héten negyven db. pizzát sütöttem a kemenceében zsinórban egy rakás gyereknek. Óriásira nőtt az arcom!

Tu - Ja Creative Commons License 2008.05.02 0 0 1437

Szia!

 

Nagyon igényes a fémmunka a kemenceajtón! Jól emlékszem, hogy azt írtad korábban, saját készítésű az ajtó?

A hőmérő meddig lóg be a tűztérbe?

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: m-gabor (1435)
hallux Creative Commons License 2008.05.01 0 0 1436

Sziasztok !

 

Én most kezdenék kemence építésbe vályogból. A vályogtéglát már megszereztem egy ház bontásából. Az a kérdésem , hogy valaki tud e segíteni tervrajzzal, méretekkel ?

 

Előre is köszönettel

 

                            leofull

m-gabor Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1435
Bocsi, egy kép kimaradt, egy meg duplán jelent meg.
Előzmény: m-gabor (1434)
m-gabor Creative Commons License 2008.04.30 0 0 1434
Sziasztok!
Az utóbbi napokban lassan, de haladt az építés.
Az ytong téglára dryvit háló lett ragasztva csemperagasztóval, majd ismét
ragasztó elsímitva. A lábazat cementes folyamhomokkal lett besímitva.
Égetett agyaglapokból egy kis szegélydíszt is ragasztottam fel.
Már csak a meszelés van hátra, de addig nem, míg ki nem szárítom az
egész építményt. Ma délután be is gyújtottam egy öl napraforgó kóróval.
Kb 60 C fokig fűtöttem be először, holnap újból tüzet rakok benne.
Üdv: Gábor
m-gabor Creative Commons License 2008.04.29 0 0 1433
Szia!
Bocsi, hogy csak most válaszolok, de az utóbbi időben eléggé el voltam
"havazva" egyébb munkáimmal, csak most tudtam "hosszabb" időre a gép elé ülni.
Mint az előbbi hozzászólásomban emlegettem, első sorban ezen a fórumon
szedtem össze az információkat - amit ezen az úton is mégegyszer köszönok a
fórumtársaknak -, valamint az életben is megnéztem néhány kemencét, a tulajokkal
elbeszélgettem. Hosszabbam tervezgettem, igyekesztem egy közepes méretű,
alacsony költségű megoldást összehozni. Sajnos a kőműves munka nekem nem
igazán megy, abban segítségre szorulok. Abban próbáltam a lehető legegyszerűbb
megoldást választani (sajnos még a szépség rovására is).
Szakmámtól igen messze áll a dolog, de ezért is érdekes számomra, mint új terület.
Üdv: Gábor

Előzmény: szaharaa (1419)
DacaGaby Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1432
Lusta voltam bepötyögni, ezért lefotóztam a receptet. Íme:

Szóval ebbe a kalácstésztába töltött feleségem 3 tepsi kapros túrót és 3 tepsi mazsolás túrót, ugyanis 4kg lisztből sütöttünk.
Előzmény: biii (1430)
kita45 Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1431
Nagyon szépek.
Isten éltessen!
biii Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1430

ez nevezem!!!

 

megadtátok a módját az ünneplésnek:-))

 

kérném szépen a túrós béles  receptjét!!!

köszi

Előzmény: DacaGaby (1429)
DacaGaby Creative Commons License 2008.04.28 0 0 1429
Sziasztok kemencetulajdonos társaim! 1 hónap csúszással, szombaton a névnapomat ünnepeltük barátaimmal. Sütés, főzés minden volt!
A menüről beszéljenek az alábbi képek:
kakaspörkölt











slambuc (ez volt a köret a kakashoz)











túrósbéles (desszertként)



































boros-mustáros pácban érlelt malac











a malacsült (vacsorára)

kita45 Creative Commons License 2008.04.25 0 0 1428
Én úgy gondolom,hogy az egészséges baráti vitából is lehet tanúlni.
Legalább is én sokat tanúltam.
Most még az anyagbeszerzéssel foglalkozom, de hamarosan elkezdem. Megnéztem egy működő kemencét is. A tulajdonos is a kemence aljába 30 cm üveget tett jól összetörve és homokkal keverve. Szerinte jól működik.

Jó kemencézést mindenkinek!
siileec Creative Commons License 2008.04.25 0 0 1427
Szia lala79

Én még csak most álltam neki a kemeceépítésnek (alapásánál tartok), de az egyik ismerősömnek már van régóta működő kemecéje. Ő a boltíves kemencébe úgy építette be, hogy az a hossztengely felében van, de nem fent, hanem kb 45 fokos szögben az ívben. Az érzékelő egy rézcsődarabban van, ami a tűztér felöl le van zárva, hogy szúróláng véletlenül se érje.
Előzmény: lala79 (1425)
DacaGaby Creative Commons License 2008.04.24 0 0 1426
Nekem egyszerű "mobil" egészen pontosan sütő hőmérőm van. Sajnáltam utólag összefurkálni a kemencét a beépítéshez, mikor építettük akkor meg eszembe se volt. A kemence fenekére a samottra szoktam tenni, de előfordult már, hogy a tepsibe, vagy az edényre rakom, attól függően, hogy mi van a kemencébe.
Előzmény: lala79 (1425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!