Nem nem! Ennek akár merről is nézzük kenderszövet a neve hivatalosan. A beszerzésével sincs semmi gond, bármelyk bútorszövetet, ponyvát forgalmazó üzletben kapható.
Akkor O.K.! Én így tudom, Te pedig úgy. Csak én a len vásznat másnak ismerem. Ha beütöm a Google-ba mindkét termék nevét akkor érdekes módon olyan találatok jönnek elő amikre én gondolok. Véletlenül se használják a len vásznak kemence készítésre, annál inkább ruhadarabok, használati és dekorációs eszközök készítésére. Ugyanezt tudom elmondani a kenderszövetről is, nem igazán készül belőle ruhadarab, annál inkább jártasabb a képzőművészeti, kézműipar, kenderkötél gyártás na meg persze kemenceépítés során. Ebbe a témába ezek voltak az utolsó gondolataim.
Sajnos csak most olvastam vissza 3-4 oldalt és meglepődtem.
"Pászka recept: Ahhoz, hogy ez a pászka pészachra is kóser legyen, attól kezdve, hogy a liszt először nedves lesz, addig, amíg a sütőbe berakod, nem telhet el több mint 14 perc.
Hozzávalók:
4 bögre finom liszt 1 nem púpozott teáskanál só 3/4 bögre napraforgóolaj 3/4 bögre víz, illetve amennyire még szükség van
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olajozz be egy tepsit. Keverd össze a sót a liszttel. Add hozzá az olajat, és gyúrd össze. Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd addig, amíg nem tapad a tészta. Nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra (lehet vékonyabb), olyan alakúra, hogy menjen a tepsihez. A kinyújtott tésztát tedd tepsibe, villával gyorsan szurkáld meg, majd vágd fel négyszögletű darabokra. Süsd 15-20 percet, amíg ropogós nem lesz.A mai emberek inkább már megveszik a pékségekben a pászkát,jobb esetben megsütik sütőben.A sonkáról ne is beszéljünk szerintem jó ha van 10 család aki még így készíti.Íme itt a recept"
Még mielőtt a Húsvéti kalács összekeveredne a pászkával!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nincs se mazsola se élesztő se cukor, se vaj, se tej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Üdv. mindenkinek! Nem akarok kötekedni , de ugyanarról a zsáktípusról beszélünk.(Ismerem ezt az anyagot, kárpitos a szakmám főként régi és antik bútorok javításánál használjuk.) Parádfürdőn jártam , kemencét láttam : ezt a kemencét egy udvaron találtam , sajnos nem tudtam bemenni a kutyától az udvarra.Két szép nagy kenyér hátul az asztalon már le volt takarva egy zacskóval.És ez hátsókéményes ami ugyebár nem olyan elterjedt.Az én kemencém is hasonló, ha elérte a végleges formát felrakom a képet.
Üdv Oven! Kovász készítésre, kenyérsütésre még nem adtam a fejem, de kemence felújátásnak már voltam tanuja. Édesapám többször javítgatta a kemencéjét, jónéhány évig nem volt vele gond felújítás után. Anno mikor építették elkövették azt a hibát, hogy a kemence torkába sinvasat építettek be hidalónak. Nyilván más a hőtágulása a vasnak és a kemence falának és rendesen megreped, olyannyira, hogy még a füst is kiszivárog, amikor már nagyon el van hanyagolva a javítás. Természetesen lehet újra tapasztani, ha belől van összerepedezve, akkor le kell takarítani a kiégett agyagot a cserépíg, drótkefével át kell dörzsölni, hogy a laza anyagok lehúljanak. Ahogy tudjuk portalanítsuk, ecsettel vagy pumpás virág önözővel nedvesítsük meg a cserepet és még nedves állapotába mehet rá a friss, törekes, folyami homokos agyag. Ha a külsején van kenderszövet és olyannyira be lett fűtve, hogy azt is szétszakította, akkor fosszuk le a repedés környékén jó nagy felületen a tapasztást, nedvesítsük be a felületet, egy vékony réteg agyagot vigyünk fel a kemencére és egy akkora híg agyagba áztatott kenderszövettel foldjuk be a repedést, hogy jócskán takarja azt be. Végül tapasszuk ki az eredeti szintre a foltozás helyét. Ha nincs kenderszövettel bevonva a kemence, akkor mindenképpen javasolt ezt utólag megcsinálni olyan módon, hogy fosszuk le a mész réteget egészen a tapasztásig, nedvesítsük meg a felületet, egy réteg agyaggal tapasszuk körbe a kemencét, vonjuk be a híg agyagos kenderrel, majd tapasszuk készre, száradás után ló, vagy szarvasmarha trágyás, folyami homokos mésszel meszeljuk le, majd legvégül sima oltott mésszel, mészfestékkel adjuk meg a végleges felületet. Fütés folyamán hajszálrepedések keletkezni fognak rajta, nem építették még meg azt a búboskemencét ami nem repedt volna meg, de ez ha kihül szinte észrevehetetlen. Ennyit tudok segíteni, sajnos többet nem. Üdv.: DacaGaby
Továbbá: ki tapasztott már újra cserép kemencét? Nekem most kellene, mivel a tél a tető ellenére kicsit megviselte. Azon kívül a kezdeti szakszerűtlen fűtés következtében repedések is keletkeztek az oldalán. El lehet-e ezeket tüntetni újra tapasztással?
Isten ments' hogy kötekedjek, vagy vitatkozzak, de szerintem nem egyről beszélünk. Amit én kenderszövetnek nevezek az egy elég durva és vastag kenderből szőtt anyag, amiből a zsákokat is készítik. Ha jól tudom a lenvászon pedig egy jóval finomabb anyag amiből kabátbélést és sok minden mást készítenek. Valahol van egy darab, majd lefotózom, hogy én mire gondolok.
Üdv. mindenkinek! Lenvásznat kárpitos kereskedésben lehet vásárolni , méterben lehet kapni.Ha jól emlékszem kb. 140cm széles.Van durvább és lágyabb szövésű (soppvászonnak is nevezik szakmán belül, de így már csak az igazi régi mesterek ismerik.) A szejtán : másnéven búzahús-búzasikér világosbarna lisztszerű anyag.Felhasználható kenyér készítésénél a liszt sikértartalmának a növelésére.(adagolása 1ek / 500g liszt).Bioboltokban kapható , forgalmazó:Dénes Ottó 7635 Pécs, Cinke dűlő 11. www.denesotto.hu Remélem tudtam segíteni.
Én egy búrorkárpitos, ponyvakészítő, bőrmegmunkáló cimborámtól kaptam, gondolom olyan helyen lehet megvásárolni ahol ezek az alapanyagok felelhetők. 2,5m széles volt az enyém, gondolom lehet tübb méretben kapni. Rugós ágyakat szoktak behúzni ezzel, meg hatalmas zsákokat készítenek belőle stb.
Üdv! Én egy "új amatőr kemencés" vagyok, 1 éves saját tapasztalatom van a búboskemencével kapcsolatban, Édesapámtól és barátomtól tanultam meg a használatát, illetve emlékem vannak gyerekkoromból, amikor nagyanyám 82 éves koráig használta kemencét 3-5 kg-os kenyér sütésére a szemem láttára. Kedves Pistályi kemencés társ, nem akarnám megbántani a "régi kemencés" ismerősét, de muszáj vagyok feltenni a kérdést, hogy épített e, illetve látott e már működő búboskemencét? Válasz a kérdéseire: 1, szováti cserépből készült a kemencém, ami törekes, folyami homokos agyagba van rakva. Kívülről egy réteg tapasztásra híg agyagba áztatott kenderszövettel van bevonva az egész búb, (ez egyébként összefogja az egészet) amin szintén egy másik réteg tapasztás van. 2, ha kukorica szárral, gyümölcs fa gallyal, szőlővenyigével fűtök, akkor az egy óráig sem tart a gyorsan, nagy lánggal égő tüzelőanyag hamar átmelegíti a kemence minden porcikáját. Kb. 8-10 kéve befűtése után 250°C lesz a kemencébe, ami 4-5 óra elteltével csökken 200°C alá. Ha akácfával fűtök akkor kb. egy talicskányi mennyiséget 2 óra alatt tüzelek el. Ha valaki látott már búboskemencébe égő tüzet, akkor az saját szemével tapasztalta, hogy a láng szabályszerűen körbenyalja a kemence belsejét, haladva felfelé a legmagasabb pontra (a konty részhez) ahol igen kecses de dinamikus röptekkel ívvel kifelé a kemence száján át a kéménybe. Ha nem sajnálja valaki a búboskemencéjét, akkor nyugodtan tüzelhetne benne kokszal is, na persze ésszel! Semmivel sem instabilabb a búboskemence (feltéve ha jól meg van csinálva) mint a téglakemence. Tehát: akármilyen kemence is az ha ész nélkül fűtenek benne akkor képes szétrepeszteni a falát, legyen az búbos, vagy tégla kemence.
Így készült a fala
A kenderszövet összefogja az egész búbot
....és így nyalja körül a láng nyelve a kemence minden porcikáját
Sziasztok! A kenyérrecept: 2kg finomliszt, 10 ek natúr zabpehely, 10 ek rétesliszt, 8 ek búzakorpa,2 ek szejtán,2 ek só,2ek olaj,1.5l langyos víz, kb. 120g élesztő (2*50g+ egy kicsi). A kemencét 220 c-ra felfűteni /kukorica csutkát használtam/ , a kiszaggatott kenyérnagyságtól függően kb . 1 óra. Vigyázni kell mert a kissebb cipók alja megéghet.Én már többször jártam így, igaz kicsit meg kellett kaparni az érett részt (elfogyott). Remélem nem felejtettem ki semmit.
Szia! Nagyon jól néznek ki a kenyereid! Biztosan nagyon finom is. Azt a "saját" recepted, a sütés idejét és a hőmérséketet is írd le légyszíves, ha nem titok. Gábor
Üdv,DacaGabytól szeretnék kérdezni 2 "szakmait",mégpedig azt,hogy:1.a búbosodat milyen tüzelőanyaggal fűtöd,és mennyi ideig ?(kenyér bevetés elött) 2.milyen anyagból van a búb ?Ezt csak azért kérdezem,mert egy régi kemencéstől azt hallottam,hogy keményfával nem szabad tüzelni az agyaghurkából készült,és a bontott tetőcserép falazású kemencében.Mert állítólag a nagy kalória szétrepeszti a kemencét, és ugyanakkor a búb tetejéig nem megy fel a láng,és nem sül meg a kenyér !S ,a bakonyi téglakemencét javasolja keményfához!Nem tudom hogy az Ürgének igaza van-e,ha nincs akkor ezt légyszi cáfold meg!(ahogy nézem a fórumot te elég rendszeresen használod a kemencédet,azért téged kérdezlek!) Előre is köszi ! Pistályi !
Szia Feri! Köszi a gratulációt! Az ajtó is, a dísztítések is 3 mm-es vaslemezból vannak. Dekopir fűrésszel vágtam ki a mintákat. Lehet kapni bele vasfűrész lapot. Egy minta kivágása egy egész délutánba került (kb 5 óra). Alul egy hamuláda van, amit 2 mm-es vaslemezból heggesztettem 20x20-as szögvasvázzal. A gombok, ill a láda foggantyúja tölgyfából készült, alatta klingerit szigetelővel. A fekete részek 650 C fokig hőálló festékkel vannak lefújva, a díszek közönséges kályha ezüsttel. A tető faváza is saját készítésű. A kemence "szájában" lehet majd bográcsozni, ill. flekkenezni is. Helytakarékosság az udvaron :) Ha minden igaz, egy hét múlva kezdődik a kőműves munka, készül a boglya kemence. Egyelőre ennyit. Üdv: Gábor