Köszi! :-) Tulajdonképpen arra gondoltam, hogy esetleg a maestro orrol meg, hogy itt mindenféle fórumokban mutogatom a munkáját, de remélem, hogy nem így lesz.
Nekünk is van búbosunk - már mutattam - tehát az alapokkal tisztában vagyok, csak mivel kívülről fűtjük, nem tudom pl. hogy beltérre milyen ajtó dukálna, és ilyesmi. Meg sokan készítenek járatos kemencét, samottal bélelve, ezekről sem tudok túl sokat. Végülis nagyon sokmindent elolvastam már a neten, de a használat közben szerzett tapasztalatokat hiányolom. Lehet, hogy senki nem fűt manapság már kemencével??? :-o
Egyébként pont a hőtároló képességére játszanék, szóval, az lenne a lényeg, hogy akár a cserépkályha, jól fel legyen fűtve, majd órákig sugározza a meleget. Természetesen mester fogja elkészíteni, de előbb szeretném magam felvértezni mindenféle elgondolásokkal, nehogy aztán megbánás legyen a vége.
Helló emilii! Egy fazaekas barátomtól kaptam agyagot, amivel semmi különös dolgom nem akadt, csupán hozzá kellett keverni a kirostált folyami homokot és a töreket. Mezei sárgaföld, agyag -ki hogy nevezi- is tökéletes, csak azt áztatni és szürni kell. Véleményem szerint neked nem kell olyan vastag falat készítened mint az enyém, hiszen a környezet fűtése a célod, ami nem azt jelenti, hogy akkor sütésre alkalmatlan. Csupán nem fogja nagyon sokáig tartani a hőt. Valamit valamiért. Igaz nem én készítettem sajátkezűleg a kemencémet, csupán "segédmunkás" voltam, de elméletben tudok segíteni. Nem tudom konkrétan milyen tanácsra gondoltál, kérdezz bátran, ha tudok segítek. Dehogy baj a fotó, sőt! Köszönjük!
Megnéztem, hát, csúcs! :-) Mivel tapasztottátok? Nem úgy fest, mint az agyag... bocs, ha már leírtad, kicsit zsong a fejem már a sok infótól.
Én fűtésre szeretnék egy hatalmas kemencét, de senki nem lát el engem jótanácsokkal. :-( Találtam egy csomó fotót, és elméletben kivitelezhető a dolog, de nem tudom, mire kellene odafigyelni, hogy jó legyen. Remélem, nem gond, ha beszúrok néhány fotót egy kemencés mester honlapjáról, ezek nagyon tetszenek. A lényeg, hogy a nappaliban lenne a kemece szája, és a hálót és a gyerekszobát fűtené.
Már leírtam ezeket itt a fórumon, de hátha elkerülte valaki figyelmét, aki mondana nekem sok okosságot. ;-P
Üdv. Egyéves Önkéntes! Találtam az archivumomba egy olyan képet amit megszerettem volna mutatni a napokban a grillező belsejéről. Hát íme:
A készülő bográcsolóm, szalonnasütőm pedig hasonló lesz mit az alábbi képen lévő félkész, csak jóval nagyobb lesz és a műkő tetején apró vörös kövek lesznek beleöntve és felcsiszolva, maga a test pedig sűrűbben lesz burkolva, nem lesz ilyen nagy fugája.
Üdvözöllek macokk a fórumban! Nincs szigetelve semmivel, búboskemence az enyém. Szováti cserép háromfele van vágva, ez képezi a falvastagságot + a tapsztás kívül belül. Az a lábbi linkre kattintva megnézheted az építés folyamatát ha érdekel: http://www.kemencebence.hu/foto/thumbnails.php?album=10
Bocsánat, hogy beleszólok, eredetileg nem akartam, mivel én a búboshoz "értek". Csupán javaslatként akarom hozzáfűzni, hogy addig semmikép ne szigeteld le, míg ki nem szárítottad teljesen a kemencédet csont szárazra. Takarosan fűtsél be többször, mindig több-több tüzelővel. Miután teljesen kiszáradt én válaszfalba való, legalább 6cm vastag táblás ásványi kőzetgyapottal szigetelném le mindenképpen amit fém szeges és fémtányéros szigetelőrögzítővel rögzítenék és továbbá úgy kezelném, mint bármilyen más hőszigetelt falat: üvegszövetháló, tapaszolás és arra mehet bármilyen díszburkolat, színezővakolat. Jó munkát az építéshez és ne feledd megörökíteni a munkafolymatokat, amiket kötelező felraknod ide, hogy minél több érdekességeket lássunk. Üdv.: DacaGaby
találtam két módszert is van aki homokot rakott rá és van aki közetgyapotot szerintem a homok az lassan melegszik át akkor ugyan olyan mintha élére állított téglát használnék A tetővel nem lessz gond édesapám ács :)
Valaki az elúlt napokban "pataki" tálról is érdeklődött, de lehet, hogy mást is érint a dolog. Budapesten a VIII. ker. Rákóczi téren - a bekerített külszinibánya mellett - a Rákóczi üzletházban most 2.100,- és 2.300,- Ft. közötti áron különböző "pataki" tálak kaphatók.
Ejnye no, ne szerénkedjen mán kend Ferenc! Mennyivel szegényebbek lennék, ha nem osztod meg velünk ezeket a gyönyörűségeket, no meg a receptet! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!
Üdv. Gyuri41! Az előttem szólók remélem tudtak segíteni a kép feltöltésében én is csak azt tudom mondani, hogy kicsinyítsd a képet, vagy ha nem az a gond akkor a kép mellet lévő "beszúrás" -ra kattints és akkor itt fent a szövegben megjelenik az "image1, image2" stb. Ha mindez megvan, akkor sikerülnie kell a feltöltésnek. Egyébként én itt lakom a "szomszédodba" alig 20km-re. Van 2 IWIW profil ahol ez a kemencés társaság egy része megtalálható: "Búbos és egyéb Kemence [Kemenceépítés-Index Fórum látogatók]" és "Kemencés ételek, Kemencében sült, főtt finomságok" Jelölj be ha Te is fent vagy! Jaaa és próbálkozz azzal a képfeltöltéssel, kíváncsiak vagunk, hogy milyen kemence van itt a Hortobágy küszöbén! Üdv.: Daca.
Köszönöm Daca és a te elismerő szavaidat,de valójában nem engem illetnek.Hanem azokat az idős embereket akik még ezeknek a hagyományoknak megfelelően készítik ezeket az ételeket.Sajnos ők már nagyon kevesen vannak,és az életkoruk is 70-en felül.
A mai emberek inkább már megveszik a pékségekben a pászkát,jobb esetben megsütik sütőben.A sonkáról ne is beszéljünk szerintem jó ha van 10 család aki még így készíti.Íme itt a recept
Húsvéti Pászka
Hozzávalók:
2kg liszt
0.40dkg cukor
1 csipet só
1,2 l tej
5 dkg élesztő
1 vaj
1.5 cs mazsola
Az élesztőt egy kis langyos tejjel,liszttel, és egy csipet sóval összekeverjük és állni hagyjuk
A liszthez hozzáöntjük a langyos tejben elkavart cukrot . Ha az élesztős tej felfut azt is hozzáöntjük és elkezdjük dagasztani.Majd beleöntjük a megmosott mazsolát és tuvább dagasztjuk.Addig mig hójagos nem lesz a tészta ekkor a vajat is beledagasztjuk .Akkor van jól kidagasztva a tészta ha a kézről lejön a tészta(az az nem ragad)KB 1 óráig hagyjuk kelni.Fontos hogy az alap anyagok és a kidagasztott tészta is meleg helyen legyen.
Maga a pászka készitésének menetét is leírom hátha valaki így akarja elkészíteni
És próbálom úgy magyarázni ahogy Nagyanyám tette
Ha elkészült a tészta, következik a megformálás. A pászka kerek 25-50 cm átmérőjű kalács. Külön csak erre az alkalomra használt sütőformákban sütik ki. A formákat a tészta mennyiségének megfelelő számban vajjal vagy zsírral kikenve előkészítik. A pászka minden egyes részéből egyszerre annyit készítenek, ahány forma van.
Először kivágnak egy darabka kerek, lepényszerűre formált tésztát, ami a tepsü aljára tezsnek. Ennek általánosan ismert neve: test
A pászkasütés következő lépése a fonott darabok elkészítése.
Először két hosszúra nyújtott tésztadarabot összefonva ráhelyezik körül a "testre". Ennek neve: korona vagy koszorú. Majd két négyes fonás egymáson keresztbe téve ráhelyeztek. Ennek neve: kereszt. Mikor ez elkészült csinálnak újból egy kettes fonást. Ezt körül rakják a szélén, beszegik, alányomkodják a többi tésztának, hogy jó magas legyen a pászka, és leszorítsa a keresztet. Ennek neve: koszorú vagy korona. A befejező mozzanat az öt rózsa elkészítése. A maradék tésztát összekaparják. Keményebbre gyúrják. Öt hosszú csíkot nyújtanak belőle. Az egyik oldalán bevagdalják, összetekerik. A bevagdalásoknál szétnyílik, mint a rózsa. Ezt helyezik díszként a pászkára. Az elsőt a kereszt metszéspontjára, négyet pedig a kereszt szárainak végéhez.
A pászka minden egyes részének megvan a sajátos, Hajdúdorogon ismert jelentése és magyarázata, amelynek a pászka-Krisztus azonosság az alapja.
TEST: Krisztus teste. A pászka alapja. Lepénynek is nevezik, tulajdonképpen az alapja mindennek... ez az anyaszentegyháznak az alapja.
KORONA, KOSZORÚ: Két- vagy négy ágból fonták, és a testre került. Elnevezésében keveredik a koszorú és korona. Nevezik töviskoronának is. A kereszt alakú tésztára tett másik fonat megnevezésében szintén váltakozik a koszorú és korona megjelölés. .
KERESZT: Az Úrjézus keresztje.
A testre tett fonatok ágainak száma összesen tizenkettő,úgy tartották Jézus keresztútja miatt. Az egészet pedig egy kétágú tésztafonattal szegik be, ez a teljessététel.
RÓZSÁK: Öt darabot készítettek belőle,Jézus öt sebe emlékére. Vékony elnyújtott tésztából 5-6 cm-es csíkokat vágtak, szalonna szerűen bevagdalták. Aztán feltekerték és egyik végénél megfogva szétbontották.
Kétféle módon helyezik el a rózsákat. Vagy a mutatóujjukat nyomják a tésztába, és az így keletkezett lyukba helyezik a rózsát, vagy kést szúrnak bele, és így feszítenek nyílást a tésztára.
Ha ez megvan akkor meleg helyen ismét kelesztjik egy kicsit.
Kemencébe rakás előtt felvert tojással átkenik
Sütési idő kb 1 óra. Cirok szálat szúrnak bele így ellenőrzik hogy megsült-e(ha a belseje még nyers a cirokszálra ragad a tésztából
Ha nagyon pirul és még nem sült meg , vizes ujságpapírt terítenek rá.
Ha kivették a kemencéből cukros vizzel átkenték mert így szép fényes lett
Én már 3 éve tervezgetem a kerti tűzhelyet, de nem tudok dönteni: az egyszerű nyársalótól az összetett grillező-kemence-füstölő kombóig vegyes a kép. Olyat szeretnék, ami egyrészt univerzálisan sok mindenre használható, másrészt dísze a kertnek, harmadrészt pedig praktikusan és kényelmesen használható-takarítható. Namármost ez a 3 kritérium sokszor üti egymást. Lehet, hogy kellene egy egyszerű szalonnasütő, amit körül lehet ülni, mint egy tábortüzet és kellene egy grillező amin kémény is van, (esetleg zárható ajtóval kemencévé alakítható). Arról nem is beszélve, hogy ahány ismerőssel beszélek, mindegyik mást tart jó ötletnek. Nem könnyű ez... :)
olvasd vissza a topicot, valaki hőszigetelte a kemencéjét... Ha jól emléxem kőzetgyapot, vagy üveggyapot volt, semmiképp sem hungarocell vagy más műanyag. És utána kívülről tett még rá burkolatot, de arra nem emléxem, hogy miből készítette.
Örülök, hogy tetszik a bográcsolóm! Már nemsokáig lesz meg. Építek helyette egy másikat. Kicsinylem az egészet úgy ahogy van. Ha összejövünk tizenakárhányan nem férünk köré. Igazad van, grillezésre alacsony, nem használom arra, a kemencém mellé építettem egy nagy grillezőt, ami nagyon kényelmes. Sajnos nincs kéznél olyan képem amin látszik konkrétan a grilltűzhely, az alábbi képen csak kívülről látszik jobb oldalt. Rozsdamentes lemezzel van belül kibélelve, könnyű takarítani a kifröcskölődő zsíradékot.
Az új bográcsoló extra lesz, mint majdnem minden amit csinálni szoktam. 78cm magas lesz a műkő fedlap külső ármérője 145cm a tűztér nyillása 55cm átmérőjű lesz, de maga a tűztér csak 45cm körül lesz, hogy ne érje közvetlenül a felforrósodot vaslemez a műkövet és a beton testet. Az üllőkét pedig úgy fogom megoldani, hogy körbedeszkázom 6szög alakba a betontuskókat, hogy többen körbe tudjuk ülni, ne csak hatan. Mielőtt megkérdezné valaki, hogy nem lesz e kényelmetlen bográcsozni ez a nagy átmérőjő tűzhely, nem kell e nagyon begebeszkedni főzéskor, máris mondom, hogy nem, mivel 360°-ban forgatható a bográcsállvány és egy mozdulattal kifordítható ha kavarni kell, vagy bármi mást csinálni a bográccsal.
Pont ilyesmi nyársaló-bográcsozó-grillező egységet akarok építeni, mint amelyik a képen van, ahol a bort öntöd. A kérdésem, nem kényelémetlen, amikor grillezel, nem túl alacsony? Mert a bogrács azt pont kényelmes magasságban lóg, azt látom. Viszont nyársaláshoz (szalonnasütés) alacsony tűztér kell, grillezéshez meg magasabb, hogy a derekam ne álljon be. Vagy nem? Tapasztalat?? Előre is köszönöm a választ.
Úúúhhhh Feri!!! Ez nem gyenge! Akarom mondani nagyon gyönyörűségesek amiket felpakoltál! Néhány kilóméterre lakunk egymáshoz, de sajnos nem hallottam még erről a sonkapácolási eljárásról. Van két kötözött sonkácskám, szöget ütöttél a fejembe, hogy ezzel az eljárással készítsem el hétvégén. Köszönet a felrakott képekért! Kár lett volna kihagynod ezt a képfeltöltést! Üdv.: Daca.