Keresés

Részletes keresés

kiss.feri Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1269

Dagasztás

Az egész kemencés "becsípődésem"Nagyszüleimnek köszönhetem.Nekik még a mai napig van bubijuk.Ma már szinte csak Húsvétkor és Karácsonykor használják.Érthető is hiszen tul vannak a 80.évükön.Én pedig nem tudom elképzelni a Húsvétot kemencében sült pászka nélkül.Ezért célom ,hogy tető alá hozzam a saját kemencémet

A pászka alja Krisztus tesét jelképezi

Körbe a fonott rész pedig a tövis koronát
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1268

Szivesen felrakom ide is.

Hajdúdorogon a Húsvéti sonkát nem főzik,hanem kemencében pácolják

Ennek menete a következő: Sertés vágás után a "paraszt sonkát" sóban érlelik majd pácolás előtt füstölik. Ezután tepsibe rakják alufóliával lefedik majd egy kevés vizet öntenek alá. Egy másik tepsivel is lefedik így teszik be a kemencébe.

A pácolás ideje 2-3 nap, a sonks nagyságától függően. -A sonkák 6-12 kg-osak

Álltalában naponta 2 szer fűtik fel a kemencét, de a parazsat nem hagyják bent a pácolás idejére.

Ez az eredmény. Az ízéről nem tudok elfogulatlanul beszélni. Ez tényleg a szádban olvad nem a kezedben.

 

Előzmény: DacaGaby (1267)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1267
Azt hiszem 1-2 nap. De ide is feltehetnéd! Itt is szivesen megnézzük!
Előzmény: kiss.feri (1266)
kiss.feri Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1266

Valaki nem tudja megmondani,hogy a kemencebence oldalon mennyi idő mulva aktiválják a regisztrációkat?

Néhány fotót szeretnék feltenni a Húsvéthoz kapcsolódó hajdudorogi kemencében sült pászkáról és a kemencében pácolt sonkáról. 

Köszi

kisszszoros Creative Commons License 2008.03.17 0 0 1265
Így van, kevesebb tüzelő, gyorsabb bemelegedés, viszont "csak" néhány órás hőtartás.
Ez egy jó megoldás, ha a kemence nem szolgál fűtési célokat.
Előzmény: nodi (1255)
pistályi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1264
pistályi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1263
pistályi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1262
Bakonszegről csináltam 1-2 fotót még a nyáron,remélem mindenkinek felkeltette a figyelmét azok a kis kemencés cipók!( amit a helybeli nénik hajnalban kézzel dagasztottak be)Nem "csak szépek" voltak a cipók hanem igencsak finomak is!De az egyik képen látható kenyérlángos sem volt kutya!(úgy néz ki mint 1 terítő).Ezt úgy csinálták,hogy a kenyértésztát kinyújtva még nyers állapotában megkenték tejföllel ,megsózták,és úgy rakták be a kemencébe!( és nem fordították meg)Jó nagy hólyagok keletkeztek rajta ,de ezt egyszerűen kiszúrkálták késsel,és még egy kicsit vissza rakták pirulni!Ez volt a legkelendőbb a bulin!Másoknak is jó sütögetést kívánok !Sziasztok kemencések! 
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1261
Köszi! Menetközbe én is utánanéztem. Lakik ott ismerősöm, az idén informálni fog a fejleményekről. Egyébként majd megütött a guta mikor megtudtam, hogy tavaly mikor volt, mert jártunk oda a Remete-tó -hoz hétvégenként és nem tudtam, hogy van ilyen.
Az idén nem hagyom ki!
Előzmény: pistályi (1260)
pistályi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1260
Kedves DacaGaby a kemencés buli BAKONSZEGEN volt ,a műv. ház udvarán,a kemencék egész évben fellelhetők ott(de azt nem tudom mikor gyujtanak beléjük,lehet hogy más rendezvényen is!)A google-n megnézheted ! 
Előzmény: DacaGaby (1234)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1259
A natúr cserép edényt (Pataky tál) mindenképp be kell áztatni legalább 1 órára, de én momentán mázas cserépedényről beszéltem (igaz nem írtam le) mint amiknek a képeit felraktam ide a fórumba korábban az 1113-as kommentben Sütögető pedig a 1124-es kommentjében. Én csülköt sütöttem már benne zöldség ágyon, kézzel ki lehetett belőle húzni a csontot és szép piros lett a bőre. Főzésre is kitűnő igaz még csak töltött káposzta főtt benne (de az már sokszor!) legközelebb sóletett szeretnék csinálni, csak a libacomb helyet pulykacomb lesz benne.
Előzmény: biii (1258)
biii Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1258

köszi!

a cserépedényt gondolom beáztatja előtte vizbe ahogy azt kell? (nem volt még cserép edényem, csak hallomásból..de most lehet veszek is..)

Előzmény: DacaGaby (1257)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1257
Egy kevéske vizet szokott tenni alá, sokat nem, mert végig lefedve süti cserépedénybe, ami csodákat művel. Nem engedi kiszáradni a benn lévő húst, de pégis pirosra sül benne.
Előzmény: biii (1256)
biii Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1256

nah végre vki tud vmit a kacsa készitésről!!

 

nem tudom miben fogom, de nincsen cserepem igy szerintem sima tepsi

 

én úgy gondoltam hogy teszünk egy időre vizet alá, tefedjük..puhuljon és aztán fedő le és süt.

 

ő nem tesz vizet alá??

"szárazon" süti??

félek nagyon hogy túl melegbe tesszük be és kiszárad stb.. úgy érzem nagyot kockáztatok majd.. (nem olcsó mulatság..) főleg húsvéti kajának..

minden tapasztalat érdekel

Előzmény: DacaGaby (1254)
nodi Creative Commons License 2008.03.16 0 0 1255
Ha jól értem akkor a véknyabb falú tüzteret csinálok és kivülröl jól le höszigetelem akkor egy gyorsabban és kevesebb tüzelővel felfűthetö kemencét kapok és persze megúszom jóval kevesebb téglából
Előzmény: kisszszoros (1251)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1254
Pffúúúhhhh! Kacsa? Légyszi örökítsd meg feltétlen!!! Egy szép közeli képet csinálj már róla, had tegyem fel az IWIW -re. Tepsibe, vagy cserépedénybe készíted? Egy ismerősöm úgy szokta, hogy kora reggel befűt, cserépedényekbe belepakolja a kacsákat + köretnek apró burgonyát, betolja a kemencébe, elmennek melózni és délbe mikor hazaérnek várja őket a kész kacsasült. Sajnos nem volt még benne részem,hogy megkóstoljam, de azt mondja, hogy nagyon finom szaftos és omlós a húsa és krumpli is nagyon finomra megsül a zsíradékjába. Nincs kacsa a hűtőnkbe! Máskülönben már rég fent lenne a fotója a fórumba. Az idén élelmesebb leszek beszerzek néhány récét!
Előzmény: biii (1253)
biii Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1253

szia

háát, ha visszalapozgatsz a fórumon, találsz jópár receptet..

nálunk , bármiko r, bárkiknek sütünk, a  kenyérlángos a legmenöbb!! (simán, tejfölösen,   baconosan, dinsztelt lilahagymásan,  fokhagymás tejfölösen, juhtúrósan stb...

 

én a kacsát fogom kipróbálni köv. hát vasárnap!

egyben sütve. és kettőt, remélem jó lesz, sokan leszünk ,nem akarok kaja nélkül maradni

Előzmény: kvardlipi1 (1252)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1252
Sziasztok kemencések!
Sajnos csak most kerültem gépközelbe, a matrica mintáknál a 2. tetszik,de ez csak az én szerény véleményem.A következő hétvégén nagy kemencepartit rendezek, tud valaki valami jó receptet?
kisszszoros Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1251
a vastagabb kemencefal lassabban melegszik fel, de tovább tartja a hőt... Attól függ, hogy milyen célra akarod használni a kemencét, illetve, hogy hőszigetelést raksz-e rá kívülről, illetve mennyi tüzelőt szánsz a fűtésre...
Előzmény: nodi (1249)
kisszszoros Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1250
Annak idjén, mikor még cserépkályhánk volt a nappali és a hálószoba közt, apám nedvesen (de nem foszlósan) összegyűrt újságpapírt tömködött a résbe, majd azt bevakolta. A kályha mellett mindig repedezett volt a vakolat, de azzal senki sem foglalkozott :-)
Előzmény: emilii (1248)
nodi Creative Commons License 2008.03.15 0 0 1249
Túl bonyollúlt volt a kérdésem ????
emilii Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1248
Köszi! :-) Kicsit vadnak érzem mostanra ezt a mélykék falszínt, szóval, mihelyt falfestésre szánom magam, visszasárgítom!

Amúgy nagyon praktikus így körbe téglázni, mert - bár nálunk kényszermegoldásnak indult a repedések kozmetikázása céljából - átveszi a hőt, és a téglák is melegítenek.

Megpróbáltam lerajzolni az elképzelésemet, remélem, értelmezhető. Szerintetek nagyon elvetemült gondolat egy nagyobb kemencével - lehet, hogy nem búbossal, hanem inkább járatossal kellene - felfűteni két szobát valami hasonló módon? És mivel a nappaliban már van egy cserépkályha, és ott úgyis koszolok, ezért gondoltam, onnan meg lehetne oldani a kemence fűtését is - így a gyerkőc szobája és a hálószoba tiszta maradna, csak egy-egy cikkelye lógna be a kemencének. Természetesen a falon maradna légrés, amit valami hőálló, rugalmas anyaggal kellene kitömni, majd azt is burkolni téglákkal, mint a konyhában.... Vélemény?

Előzmény: DacaGaby (1247)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1247
Aztaaaa! Ez nagyon jóóó! Esetleg a kontyot kellene megnagyobbítani. De nekem teljesen tetszik így is! Körülötte is nagyon jól ki van alakítva!
Előzmény: emilii (1246)
emilii Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1246
Nem, természetesen nem a padkát! Pillanatnyilag a padkát betelepítettük a számítógéppel, de már tervezem neki az új helyet, szóval, talán jövőre már visszakapom és ücsöröghetek rajta. :-)

No, így fest, és kicsit túl nagy és homogén az a fehér felület, nem? Valamivel egy kicsit meg kellene bolondítani. ;-)

Az épülő kemence nagyon bíztatónak tűnik! Várjuk a további fotókat róla!

Előzmény: DacaGaby (1245)
DacaGaby Creative Commons License 2008.03.14 0 0 1245
Nemigazán tiszta számomra, hogy mit nevezel párkánynak. Esetleg a padkát? Ha meszes réteget letakarítod róla akkor semmi akadálya, hogy rátapasz.

Más: említettem már, hogy a barátom a sajátján kívűl készít most még egy kemencét csikóstűzhellyel a Dávid lovastanyán. Félkész állapotában van, még padka is lesz köré építve. Íme:

Előzmény: emilii (1244)
emilii Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1244
Sziasztok!

Lassan az összes fűtéssel kapcsolatos topicot bejárom. :-)

Van köztetek olyan, aki a kemencét fűtésre is használja? Most olvastam, hogy az épített tüzelőberendezések között a búboskemencének a legnagyobb a hatásfoka... gondolom, ha kellően elsajátítjuk a fortélyait... ;-)

A kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy szerintetek rontanék valamit a kemencémen, ha a tapasztását újra csináltatnám? Mármint kívülről. Meglehetősen puritán formájú, és olyan sok helyen láttam, hogy párkány van rajta, fűtési szezonon kívül jobbat mutatna, ha tele tudnám pakolni, nem csak a nagy fehér hasát kellene bámulni...

Ja, és a tapasztás vastagságára vajon van szabály? Mert nyilván a párkány új alakul ki - utólag - hogy az alsó részét vastagabban kellene tapasztani. Vagy akkor nagyon megrepedezne? Köszi!

biii Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1243

szia

 

szerintem ha átolvasod a fórumot   (jó-jó, már annyi hozzászólás van, hogy ez egyre nehezebb!!),   láthatod hogy szinte mindeki a sima tégla mellett áll!!

Előzmény: Béla1007 (1242)
Béla1007 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 1242

Sziasztok  kemencések !!

Rövidesen kezdem a kemenceépítésem de még számos kérdést tisztáznom kell magammal.

az első: a Tűztérrel kapcsolatos Az a kérdésem hogy samut vagy sima tömör tégla a jobb anyag a tűztér kialakításához?

A tippem az hogy a sima tömör tégla mert anyáinknak nem hiszem hogy hegyekben állt volna a samut:) a nagy szegáénységben

Köszi

Béla

 

garfe Creative Commons License 2008.03.12 0 0 1241

A másodikra szavazok.De így egybe is jó!Én is használom ha lehet.Környékünkön Komáromban van visszatérő feszt.Jól néz ki a potyka,rokonom horgász ,küldtem fogni én meg sütni,hogy mi lesz nem tudni, horgászszerencsében bízni!Jó sütögetést!

 

gabcsi1973 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 1240
Sziasztok!

A logó ötlet nagyon jó, nekem a 2. tetszik!

Jó sütögetést!
g.
Előzmény: Tu - Ja (1223)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!