Köszi konaking! Valóban érdekes, sőt mi több csodálatos! Kár, hogy 354km-re van tőlem. Szívesen elmennék egyszer oda, de akkor már Tu-Ja kemencés-társamat is meglátogatnám egyben. Ki tudja lehet, hogy nyáron meg is teszem! Tu-Ja! Kezdj készülődni! Az én környékemen is van hasonló http://www.paripacsarda.hu/ http://www.tubatanya.hu/
Köszi, én kerestem, képet én is összegyűjtöttem jó pára, de kíváncsi lennék olyanok tapasztalatára, akik kemencével fűtik a házukat. Kemencével szeretnék fűteni, de nem tudom, hogy mennyire gazdaságos vele fűteni, abból kiindulva, hogy amíg ég a tűz, addig elég nagy nyíláson megy ki a füst, amivel gondolom elég sok meleg is kimehet. Nem rég láttam olyan kemencét, legalábbis kívülről volt csak olyan formája, belül már volt benne 1 kis füstjárat is.
Matrica? Naná hogy felragasztanám a kocsira! Benne vagyok és díjazom az ötletet. Az lenne még igazán jó ha valaki fel tudná vállalni egy fesztivál jellegű találkozót. El tudnám képzelni Kemence településen, mint pl. az Etyeki kezes lábos fesztivál, vagy sok-sok egyéb fesztivál (halászlé főző, birkapaprikás főző, szilvalekvár főző stb. fesztiválok). Hátha egyszer összejön.....................
Íme egy beltéri kemence Szokolyáról,(valaki kérte!)Úgy tudom agyagból és bontott tetőcserépből épült ! S,nemrégiben olvastam hogy valamelyikőtök kemencés matricát szeretne csinálni amit a kocsikra kiragaszthatnánk .Szerintem TÖK JÓ ÖTLET !Tervezzük meg az ábrát aztán mehet a gyártás!Szóljon más is ha egyet ért vele!Jó sütögetést !Sziasztok !
nem vettem szemrehányásnak, én is azt szeretem ha látom itt a képeket!!
de ez a hétvége ilyen "falós" volt.. a vasárnapi (nem kemencés) charlotte epres torta sem került lefényképezésre.. úgy rákattantunk hogy nem is fotóztam le a művemet (csak egy ki smaradék szeletet...)
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben, összegyúrjuk a többi hozzávalóval., és 1/2 - 3/4 órát pihentetjük. Elöször nagyon ragad de ez csak 2-3 perc, ahogy veszi fel a lisztet, jó tészta lesz belöle.
Ezután a tésztát 6 részre vágjuk. Téglalap alkúra nyújtjuk mindegyiket, és megkenjük a kakós krémmel. Összehajtjuk-feltekerjük hármat -hármat összefonunk. Ezután 1/2 órát megint pihentetjük (ez a hivatalos, én majdnem egy órát pihentettem..sokkal jobb!! és nem szoktam fonott kalácsot csinálni belőle mostanában, hanem csak ketté osztom a tésztát és igy megkenem és feltekekrem...
)
Sütés: előmelegitett sütőben, 180 fokon 30 percet sütöttem. Ha elkészült, először kemény, aztán a göztöl, saját magát megpuhitja! 10perc múlva már tapintható a különbség.
Sütés közben elég sok töltelék ki szokott folyni, de ez ILYEN, viszont hihetetlenül finom.
persze a sütést mindenki alakitsa át kénye-kedve vagy inkább kemencéje és annak hőmérsékletének megfelelően!
Naná, hogy jó! Azért mert nem "lakodalmi adag" attól még kemencés. Na meg nem utolsó sorban jól néz ki és tuti, hogy finom. Jó látni, hogy kezd mindenki "felébrtedni a téli állmából", gyarapszik a fórumba a hozzászólások száma.
Bocsánat Biii! Nem szemrehányásnak szántam a fotó hiányát, csak én nem sütöttem még kalácsot és a kíváncsiság hajtot. Azt elhiszem, hogy finom volt! Kár, hogy nem lehet beleharapni a monotoron keresztül! Megtenném! Üdv.: DacaGaby.
Sziasztok!
Érdeklődve olvasom az írásaitokat és nézem a jobbnál jobb fotókat, de sajnos beltéri kemencét nem igazán látni. Van itt olyan, akinek ilyen is van?
A mai napom sem ment kárba ezt szemlélteti ez a pár fotó. Őszintén? Nem semmi amilyen finomak lettek a pizzák! 36cm átmérőjű fém sütőtálcában készültek. Lett belőle vagy 15-16 db. Gondolom elhiszitek ha azt mondom mindenki jól lakott.
Erre szokták mondani, hogy a vér nem válik vízzé! Bizonyíték erre a te cimborád.
Tényleg oké a srác főleg így ahogy mondod csak egyszer segített az édesapjának és ilyen szinten megjegyezte a mesterfogásokat. Jó ám az ilyen haver, sokat lehet tanulni tőle! Éppen ezért biztos vagyok benne, hogy az általad közölt fotókon szereplő finomságokból ő is merít néha nálad rendesen. Amúgy ez így van rendjén.
Megnéztem a saját lapját és és a különböző burkolásokban is otthon van a srác.
Nagyon erősen remélem, hogy "HÍRES" vezetőink minden rombolást idéző igyekezete ellenére sem fog a magyar ügyes emberek kedve elmenni a jó dolgoktól!!! Csak kívánni tudom ezt barátodnak és minden honfitárunknak!
Íme itt nézhetitek meg a referenciáit Szőnyi Csabának:
http://www.szonyicsaba.atw.hu/
Folyamatosan bővűlni fog, következő a szalonnasütő-bográcsozó tűzhely lesz, majd a saját kemencéje, menetközbe meg majd felkerül az én térbúrkolatom és díszkutam is. Jó nézegetést!
Tu-Ja kemencetárs! Azt el is felejtettem mondani, hogy az én kemencém volt neki a legeslegelső építménye! (de lehet, hogy ezt említettem már itt a fórumban). A sajátja lesz a második, illetve csinál most még egyet egy lovastanyán. Az édesapja az ország egész területén nagyon sok búboskemencét épített az építető jött érte vitte a helyszinre, 4-5 nap alatt megcsinálta (1 fő segítséggel) és hozta haza. Hajdú-Biharból a Balatonkörnyékére az Osztrák határ mellé a fővárosba, fogadókba, csárdákba stb. Egyetlen egyszer segített a barátom (akit Csabának hívnak) az édesapjának Hortobágyon kemencét építeni tavaly, ott leste el a mesterséget és utána kapott kedvet a dologhoz. Tehát mondható, hogy az én kemencém az Ő prototipusa. Nem tartom kizártnak, hogy az enyémtől szebbet és jobbat is fog építeni!
Bizony, nem semmi manusz! Most szalonnasütő tűzhelyeket készít a barátoknak, illetve díszkutat. Az előző már van készen, lefotózom majd és érdekesség képen privátba elküldöm Neked. Igényes, pontos, preciz a munkája. Szia Tu-Ja!