Keresés

Részletes keresés

biii Creative Commons License 2008.02.28 0 0 1178

hello

én is szivesen nézném a barátod egyéb müveit is!!!

Előzmény: DacaGaby (1174)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.28 0 0 1177
Tu-Ja kemencetárs!
Azt el is felejtettem mondani, hogy az én kemencém volt neki a legeslegelső építménye! (de lehet, hogy ezt említettem már itt a fórumban). A sajátja lesz a második, illetve csinál most még egyet egy lovastanyán. Az édesapja az ország egész területén nagyon sok búboskemencét épített az építető jött érte vitte a helyszinre, 4-5 nap alatt megcsinálta (1 fő segítséggel) és hozta haza. Hajdú-Biharból a Balatonkörnyékére az Osztrák határ mellé a fővárosba, fogadókba, csárdákba stb. Egyetlen egyszer segített a barátom (akit Csabának hívnak) az édesapjának Hortobágyon kemencét építeni tavaly, ott leste el a mesterséget és utána kapott kedvet a dologhoz. Tehát mondható, hogy az én kemencém az Ő prototipusa. Nem tartom kizártnak, hogy az enyémtől szebbet és jobbat is fog építeni!
Előzmény: Tu - Ja (1175)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.28 0 0 1176
Bizony, nem semmi manusz! Most szalonnasütő tűzhelyeket készít a barátoknak, illetve díszkutat. Az előző már van készen, lefotózom majd és érdekesség képen privátba elküldöm Neked. Igényes, pontos, preciz a munkája.
Szia Tu-Ja!
Előzmény: Tu - Ja (1175)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.02.28 0 0 1175

Szia!

 

Tudod pajtás ez a te barátod nem semmi fazon!  Nagyon vágja ezt a kemenceépítést, mondhatni igazi mester a srác! ő nem akar regisztrálni valamelyik lapon? Már most látszik, hogy nagyon jól fog kinézni az építménye!

 

Üdv.

 

Tu-Ja

Előzmény: DacaGaby (1174)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1174
Üdv. kemencetulajdonos és leendő kemencetulajdonos társaim!
A barátom akivel építettük a kemencémet, magának is épít egy egyedi kemencét. Tipusát tekintve sifon kemence lesz, érdekessége az, hogy egy teraszról lesz fűthető, illetve padkája lesz. Kb. félkész állapotában van, nagyon várom már a felszentelő fűtést! Lehet jobban, mit a barátom!
Íme néhány kép a jelenlegi állapotáról:A Mester!
Freedomocska Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1173
Én nem ismerem a vastéglát de a melléképületből átjövő fűtéscsövet jól leszigeteltem és a szigetelés védelmére még kkörberaktam 5 m hosszon magnezit téglával (anno még mikor az üveggyárat bezárták tonnára lehetett venni),no ez súlyos hiba volt mert a tégla korhadni kezdett és a melléképület falazatát 5 cm-re benyomta a tégla.Úgyhogy én is azt ajánlanám ha valaki nem ismeri amit beépít először jól nézzen utánna az anyag jellemzőinek nehogy úgy járjon mint én.Amúgy ezeknek a tégláknak nagyon jó a hőtároló képességük(nagyon nagy a tömegük) és a hőállóságuk 200 fokkal magasabb a samottégláénál.Hali
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1172
Kinek a Pap, kinek a Papné. Nekem momentán a Pap lánya + samot tégla agyagba rakva. Ennek már van multja!
kisszszoros Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1171
Ha ugyanarra a téglára gondolok, ami épp most van fennforgás közepette, akkor az jóval kevésbé hajlamos a porlásra és a morzsolódásra, mint bármelyik másik fajta. Az a tégla valahogy másképp néz ki mint egy átlagos, arányaiban vékonyabb, de szélesebb, és van az egyik lapján két hosszanti dudor. Nincs azokkal semmi baj, strapabírók, bírják a lángot és egyebeket is, viszont nem igazán ragad meg rajtuk a vakolat, vagy más burkolás, tehát elég sok kell belőle, ha abból akarja a pacák csinálni magát a tűzteret.
Előzmény: krakkper (1169)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1170
Üdv. Krakper!

Magyarán mondva jobb ha hagyja a francba dojono1 és más is még a gondolatát is, hogy belerakja az épülő kemencéjébe. Ne akarjunk senkinek rosszat! Jobb ha kizárólag természetes és organikus anyagokból készítik a kemencét.
Hmm! Mi minden kiderül egy kemencés fórumban?
Előzmény: krakkper (1169)
krakkper Creative Commons License 2008.02.27 0 0 1169

Szia DacaGaby!

 

A kötőanyagát nem tudom, de nem agyagforma az biztos. A kályhákban porlik is ez a tégla egy kicsit. A kemencében meg nem hiányzik, hogy belepotyogjon az ételbe.

Jól, s könnyen melegszik és vissza is adja a hőt, de a tér minden irányába.

Ezért a melegíteni nem kívánt rész felől szigetelni kell.

El tudom képzelni egy melegítésre szánt belső kemence falazatában.

üdv:

krk

Előzmény: DacaGaby (1168)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1168
Üdv. Krakper!
Tehát akkor a hőtárolós kályhákba lévő tégla nem samot, hanem vastégla?!
Na, ezt nem tudtam! Meg voltam róla győződve, hogy samot. Most elevenedik fel bennem, hogy valóban vörösses, barnás szine van. Hát, igen! Igy már más a leányzó, pontosabban a kemence fekvése. Valóban nem lenne szerencsés közvetlen a sütőtérbe beépíteni. Viszont a kemence külső falát be lehetne vele búrkolni és aztán kialakítani a külső héjazatott (vakolást, kőbúrkolást Stb.) nemde? Megaztán a fenékrészben az üveg alá se volna rossz belerani. Teljesen megakadájozná, hogy elmenjen a hő.

További szép napot!
Előzmény: krakkper (1167)
krakkper Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1167

Szia dojono1!

 

A kemencékben ritkán találni ezt az "idegen" anyagot mint a vastégla.

A kemencémben van, de  az alsó tárolós részen a a sütőlap alatt.

Nem építeném úgy a kemencét, hogy egytérben legyen a sütnivalóval.

üdv:

krk

Előzmény: dojono1 (1147)
garfe Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1166

Üdv minden ébredezőnek!24-vasárnap jó idő,sültcsirke,krumpli fóliába sütve,dinsztelt káposzta készült.Az adag családias,este még egy adag sajtos pogi.A probléma,hogy kép nem készült,mire észbekaptam nem volt publikus.Jól néz ki a tavaszi!Nekem volt kenyerem ami teljesen kox lett,a belseje frankó ízletes a héja fekete.Ez volt az első kemencés kenyerem.Gázsütőbe sokat készítek és mindíg finom.Őzgerinc formában.Ha a kemencében is jó kenyerek sűlnek akkor leszek elégedett,ez a cél!

 

biii Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1165

sziasztok

 

mi is ébredünk már téli álomból!

tegnap kenyérlángosokat gyártottunk és az eddigi leges legfinomabb volt.......... :-))

 

adtunk egy utcabeli családnak is, ők "zavarukban" még a teflonos pizzasütö fomrát is összevagdosták.. azt sem figyelték mit csináltak..összevagdosták rajta a lángost...

 

aztán szégyelték  magukat de mentségük hogy a lángos teljesen elvette az eszüket olyan finom volt.. :-)

Sütögető Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1164

Szia DacaGaby!

Legszivesebben visszaaludnék a téli álmomba, hogy kialudjam a kisebbségi érzéseimet!!!! Nem mindenki receptje kezdődik úgy,hogy végy egy egész ökröt.......

50 kg. lisztet.....stb.! Ami persze nem jelenti azt, hogy ne élvezzem piszkosul a tudósításaidat!!! Azért ,hogy jobban érezzük magunkat írjál már valami elcseszett kajáról is!!!!!

A nagytöbbségnek valószinűleg nincs ennyire kész a "kemence környezet". Kirohanunk-berohanunk, bár már a férjem -a kemence lelke-már ott tudott üldögélni a napon vasárnap egy padon! úgy elandalodott a jó időtől, hogy nagyon bedurrantott---ráadásul túl korán rátolta a cserepet a parázsra--el is repedt szépen!

Mentségére mondva szépen egyben maradva elkészítette a töltött káposztát---miniatűr 6 adagot!  Így megy ez azoknak akik nem tökéletesek!

De hogy visszajöjjön az önbecsülésem idevágok egy nyári töltöttpaprika képet!

Üdvözlettel Sütögető

 

Előzmény: DacaGaby (1163)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.24 0 0 1163
Tavaszias szép napot kemencések! 20 főre sült a kemencémbe vasárnap pizza. Sonkás, bacon-ös, szalámis és sajtos. A tésztája nagyon jól sikerült, 3kg lisztből dagasztottam, kb négyszeresére kelt meg, a 80cmx44cm-es tepsit 2x terítette be kb 5-6mm vastagon ami még a tepsibe háromszorosára kelt meg sütéskor. A feltét 1,6kg trappista- 25dkg füstölt parenyica- és 2db tömlős sajtból, 60dkg sonkából, 40dkg bacon-ból, 40dkg paprikás szalámiból, 1/2 póréhagymából, 80dkg paradicsomból, 1db kaliforniai paprikából, 1db zödpaprikából és 2 liter saját készítésű pizzakrémből állt. Bőségesen jóllakott mindenki!
Egyébként jól el fórúmozgatok itt magamba! Senki nem ébredezik téli álmából? Vagy valaki azt mondta, hogy "né fűccsé' be!"
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.20 0 0 1162
Kedves kemencetulejdonos társaim, kedves fórumozók! " Kemencetulajdonosok, kemenceépítők társasága Kemenceépítés-Index Fórum látogatók " néven létrehoztam egy profilt az IWIW-en. Szeretném ha lenne egy közösségünk és talán az IWIW segít ebben. Ott megtalálható elérhetősség is és igy talán kialakúlhatnak baráti kapcsolatok, levélváltások. Nem tartom rossz ötletnek a találkozók szervezését sem, de sajnos ez valóban nagyon nehezen kivitelezhető. Bár én megkockáztatom kijelenteni azt, hogy ha valaki szervezne egy ilyet, akkor én elmennék.
Várom jelöléseteket az IWIW-en!
Üdv.: DacaGaby
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.17 0 0 1161
Az 1145-ös hozzászólásom olvastad? Fent vagyunk az IWIW-en, pontosabban az ételeink.
Előzmény: kvardlipi1 (1159)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.02.16 0 0 1160

Én még egy személyes taliban is benne lennék csak ezt elég nehéz lenne összehozni!

 

Tu-Ja

Előzmény: kvardlipi1 (1159)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 1159
Üdvözlet mindenkinek!
Találtam egy könyves turkálóban kenyérsütésről és kenyérreceptekkel teli könyvecskét.Sajnos az eleje hiányzik igy a címét nem tudom, de ha valakit érdekel akkor írhatok ki belőle okos dolgokat + recepteket( kb. 100 féle ).
A másik ami eszembe jutott, mivel szépen összejöttünk kemencések és ahogy nézegetem a hozzászólásokat egyre bővül a kis csapat, csinálhatnánk egy matricát amit az autóra-szélvédőre kirakva hirdethetnénk magunkat végül is jó valahova tartozni.
Véleményeket várok!
Tu - Ja Creative Commons License 2008.02.16 0 0 1158

Szia pégé1!

 

Nem lenne kedved egy fotót feltenni a kemencédről? Megnéznénk ilyen lett!

Egyébként valamilyen huzatszabályzót nagyon célszerű tenni az ajtóra hacsak nem akarod állandóan a koromtól tisztogatni az ajtó felső részét.

 

Üdv

 

Tu-Ja

Előzmény: pégé1 (1157)
pégé1 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 1157

Sziasztok Kemencések:)!

 

Ismét van egy kérdésem:), a kemenceajtóra tettetek-e valamilyen huzat szabályzót? Vagy lyukat? Ugyanis az enyém, ha becsukom az ajtaját nem kap elég levegőt a tüzeléskor illetve ti nyitott ajtónál tüzeltek?

A szikrát mennyi ideig hagyjátok bent  a kemencében? Hol lehet beszerezni egy egyszerűbb hőmérőt? Milyen kefét használtok a kemencének a kisepréséhez ill. sütés előtt vizes ruhával ki kell-e törölni?

Egyenlőre több kérdés nem jut eszembe:)

 

Üdv: pégé1

 

pégé1 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 1156

Üdv. Mindenkinek !

Köszönöm az elismerő sorokat,melyeket irtatok és egyébként az épített kemencét Daca Gaby leírása alapján készítettem. Egy -két ponton apróbb módosítással.A tervezési időszakban megnéztem pár kemencét a környékemen és ezért a betévő nyilást nagyobbra készítettem természetesen a belső magasságal együtt. Így ha később valamit javítani kell rajta akkor a bebújás sem gond .A bubot nem falaztam egyenlőre teljesen fel /  néztem a Pozolka Zoltán kemencéjét  / mert így megtudok őrizni picit a búbos jellegéből . Ha esetleg Kevés lesz a 30cm-es falvastagság akkor utólag  majd pótolom. Mindenkitől szeretném kérdezni,hogyha keményfával fűtöm fel a kemencét ugye akkor kevesebb lesz a szikra és az nem teríti be az egész sütőteret és akkor egyenletesen fog sütni a kemence ? Egyébként  én 30cm-es üvegréteget tettem a kemence tűztere alá. A  " mozdonyomat" egyébként egy melléképületben építettem fel , mert esetleg télen a sütögetés közben a magunk által termelt SZŐLŐBŐL készült testes vörösbort a kemence  mellett kotyolgatjuk .

Üdvözlettel !       Pégé1

garfe Creative Commons License 2008.02.13 0 0 1155
Üdv mindenkinek!A kemencebencére föltettem egy sorozatot az építésről,remélem segít valakinek.
Freedomocska Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1154
Csak gratulálni tudok ! Ez a legjobb fórumozó csapat. Itt nem politizálnak,nem szidják egymást a tagok .Öröm ide bekukkantani.Sok fénykép és rajz.Eldöntöttem- ebben az évben énis épitek egy kemencét! SOK segítség kell majd .Mégegyszer GRATU Viszlát LAJOS
Sütögető Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1153

 

Kedves pégé1!

Én csak gratulálni szeretnék Neked, mert mint írod egyedül építettél egy búboskemencét! Az is nagy lelkierőre vall,hogy elolvastad az összes hozzászólást!

Üdvözöllek egy jó csapatban és szeretném látni a biztosan csodás kemencédet!

Sütögető

Előzmény: pégé1 (1149)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1152
Üdv. Géza!

Ahogyan Biii írta, én is pont úgy szátítottam ki a kemencémet, én momentán akác fával. Bírtokomba van szűk 10q 20évvel ezelőtt kivágott akác fa, azzal fűtögetek. Nem volt módomban megmérni a nedvesség tartalmát, de szerintem nincs is neki. Recsegve-ropogva olyan lánggal ég, hogy öröm nézni, maximálisan leadja kalóriát. 2 nagy 30 literes vödör fát szoktam befűteni 2 óra alatt és ez nekem 250-270 °C-ot eredményez. Fűtöttem már kukorica szárral, szőlő ill. gyümölcsfa gallyal, de nagyon jó morzsolt csutka, tölgyfa, bűkkfa, (a nyárfa is, csak nemsok kalóriája van). Tudomásom szerint egyedűl a fenyőfa a kivétel a gyanta miatt, ugyanis kormol, illetve keserű ízű lesz tőle az étel. Minden "öreg kemencés" azt mondta, hogy mellőzzem, kivéve ha nem sütés, főzésre használja valaki, ha csak a hő leadó képpesége miatt tartja valaki, akkor bármit eltüzelhet benne. Hozzáteszem, hogy a szívem szakadna meg!!! Van olyan ismerősöm, aki csupán ezért csináltatta a kemencét, mindenféle "szemetet" eléget benne, csupa merő korom a kemencéjének a szája a kéménye, sőtt a belseje is. Ez az emberke nem más, mint egy kemencegyilkos!
Előzmény: pégé1 (1149)
biii Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1151

ja és várjuk a képeket a kemencéről! (meg majd a kajákról)

tett fel az épités folyamatát is, jó szolgálatot tesz a jövöbeni épitőknek

Előzmény: pégé1 (1149)
biii Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1150

hello

 

mi egy hétig fűtögettük be. elöször csak kis, maréknyi fával, 1 órán át minden nap.

aztán minden nap kicsit nagyon tűzzel, és volt 1-2 nap a 7ből amikor reggel este is megcsináltuk ezt az 1 -1 órát! és mi a 7.napon sütüttünk már kenyérlángost.. (ahhoz nem kell annyira felfűteni mint pl kenyérhez.

de ezután már bármit sütüttünk.

Előzmény: pégé1 (1149)
pégé1 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1149

Sziasztok Kemencés KOLLÉGÁK  !

Hosszas keresés után rátaláltam erre a honlapra,elolvastam az összes hozzászólást amit irtatok és elkészítettem a " mozdonyomat ". Köszönöm a sok tanácsot,január elején kezdtem az építést és most már fűtögetek. Remélem nem vagytok elfogultak a sütkérezést illetően és minden olyan finom mint ahogyan irjátok mert én még nem kóstoltam kemencés ételt. Nem is gondoltam az építés elején ,hogy ez ekkora munka lesz egyedül csinálva.Már csak apró simitások vannak hátra. Ahhoz kérnék még egy kis segítséget,hogy milyen fával fütsem pl. a nyárfán kívül ill. egyéb fútőanyaggal ,milyen intenzitással hogy jól beüzemeljem a búbost ? Amikor elkezdtem foglalkozni az egész  tervezéssel nagyon sokat neteztem a feleségem szerint már majdnem , hogy a függőség határát súroltam de látva a művet már kezd megnyugodni.A Következőt mondta.: Te megépíted a kemencét pár hónap alatt és mindenki azt mondja milyen ügyes vagy én meg süthetek benne vagy 30 évig .

Remélem ez így is lesz!

 

     Sziasztok!  Mindent köszönök !    Géza

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!