Keresés

Részletes keresés

DacaGaby Creative Commons License 2008.02.26 0 0 1168
Üdv. Krakper!
Tehát akkor a hőtárolós kályhákba lévő tégla nem samot, hanem vastégla?!
Na, ezt nem tudtam! Meg voltam róla győződve, hogy samot. Most elevenedik fel bennem, hogy valóban vörösses, barnás szine van. Hát, igen! Igy már más a leányzó, pontosabban a kemence fekvése. Valóban nem lenne szerencsés közvetlen a sütőtérbe beépíteni. Viszont a kemence külső falát be lehetne vele búrkolni és aztán kialakítani a külső héjazatott (vakolást, kőbúrkolást Stb.) nemde? Megaztán a fenékrészben az üveg alá se volna rossz belerani. Teljesen megakadájozná, hogy elmenjen a hő.

További szép napot!
Előzmény: krakkper (1167)
krakkper Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1167

Szia dojono1!

 

A kemencékben ritkán találni ezt az "idegen" anyagot mint a vastégla.

A kemencémben van, de  az alsó tárolós részen a a sütőlap alatt.

Nem építeném úgy a kemencét, hogy egytérben legyen a sütnivalóval.

üdv:

krk

Előzmény: dojono1 (1147)
garfe Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1166

Üdv minden ébredezőnek!24-vasárnap jó idő,sültcsirke,krumpli fóliába sütve,dinsztelt káposzta készült.Az adag családias,este még egy adag sajtos pogi.A probléma,hogy kép nem készült,mire észbekaptam nem volt publikus.Jól néz ki a tavaszi!Nekem volt kenyerem ami teljesen kox lett,a belseje frankó ízletes a héja fekete.Ez volt az első kemencés kenyerem.Gázsütőbe sokat készítek és mindíg finom.Őzgerinc formában.Ha a kemencében is jó kenyerek sűlnek akkor leszek elégedett,ez a cél!

 

biii Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1165

sziasztok

 

mi is ébredünk már téli álomból!

tegnap kenyérlángosokat gyártottunk és az eddigi leges legfinomabb volt.......... :-))

 

adtunk egy utcabeli családnak is, ők "zavarukban" még a teflonos pizzasütö fomrát is összevagdosták.. azt sem figyelték mit csináltak..összevagdosták rajta a lángost...

 

aztán szégyelték  magukat de mentségük hogy a lángos teljesen elvette az eszüket olyan finom volt.. :-)

Sütögető Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1164

Szia DacaGaby!

Legszivesebben visszaaludnék a téli álmomba, hogy kialudjam a kisebbségi érzéseimet!!!! Nem mindenki receptje kezdődik úgy,hogy végy egy egész ökröt.......

50 kg. lisztet.....stb.! Ami persze nem jelenti azt, hogy ne élvezzem piszkosul a tudósításaidat!!! Azért ,hogy jobban érezzük magunkat írjál már valami elcseszett kajáról is!!!!!

A nagytöbbségnek valószinűleg nincs ennyire kész a "kemence környezet". Kirohanunk-berohanunk, bár már a férjem -a kemence lelke-már ott tudott üldögélni a napon vasárnap egy padon! úgy elandalodott a jó időtől, hogy nagyon bedurrantott---ráadásul túl korán rátolta a cserepet a parázsra--el is repedt szépen!

Mentségére mondva szépen egyben maradva elkészítette a töltött káposztát---miniatűr 6 adagot!  Így megy ez azoknak akik nem tökéletesek!

De hogy visszajöjjön az önbecsülésem idevágok egy nyári töltöttpaprika képet!

Üdvözlettel Sütögető

 

Előzmény: DacaGaby (1163)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.24 0 0 1163
Tavaszias szép napot kemencések! 20 főre sült a kemencémbe vasárnap pizza. Sonkás, bacon-ös, szalámis és sajtos. A tésztája nagyon jól sikerült, 3kg lisztből dagasztottam, kb négyszeresére kelt meg, a 80cmx44cm-es tepsit 2x terítette be kb 5-6mm vastagon ami még a tepsibe háromszorosára kelt meg sütéskor. A feltét 1,6kg trappista- 25dkg füstölt parenyica- és 2db tömlős sajtból, 60dkg sonkából, 40dkg bacon-ból, 40dkg paprikás szalámiból, 1/2 póréhagymából, 80dkg paradicsomból, 1db kaliforniai paprikából, 1db zödpaprikából és 2 liter saját készítésű pizzakrémből állt. Bőségesen jóllakott mindenki!
Egyébként jól el fórúmozgatok itt magamba! Senki nem ébredezik téli álmából? Vagy valaki azt mondta, hogy "né fűccsé' be!"
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.20 0 0 1162
Kedves kemencetulejdonos társaim, kedves fórumozók! " Kemencetulajdonosok, kemenceépítők társasága Kemenceépítés-Index Fórum látogatók " néven létrehoztam egy profilt az IWIW-en. Szeretném ha lenne egy közösségünk és talán az IWIW segít ebben. Ott megtalálható elérhetősség is és igy talán kialakúlhatnak baráti kapcsolatok, levélváltások. Nem tartom rossz ötletnek a találkozók szervezését sem, de sajnos ez valóban nagyon nehezen kivitelezhető. Bár én megkockáztatom kijelenteni azt, hogy ha valaki szervezne egy ilyet, akkor én elmennék.
Várom jelöléseteket az IWIW-en!
Üdv.: DacaGaby
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.17 0 0 1161
Az 1145-ös hozzászólásom olvastad? Fent vagyunk az IWIW-en, pontosabban az ételeink.
Előzmény: kvardlipi1 (1159)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.02.16 0 0 1160

Én még egy személyes taliban is benne lennék csak ezt elég nehéz lenne összehozni!

 

Tu-Ja

Előzmény: kvardlipi1 (1159)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 1159
Üdvözlet mindenkinek!
Találtam egy könyves turkálóban kenyérsütésről és kenyérreceptekkel teli könyvecskét.Sajnos az eleje hiányzik igy a címét nem tudom, de ha valakit érdekel akkor írhatok ki belőle okos dolgokat + recepteket( kb. 100 féle ).
A másik ami eszembe jutott, mivel szépen összejöttünk kemencések és ahogy nézegetem a hozzászólásokat egyre bővül a kis csapat, csinálhatnánk egy matricát amit az autóra-szélvédőre kirakva hirdethetnénk magunkat végül is jó valahova tartozni.
Véleményeket várok!
Tu - Ja Creative Commons License 2008.02.16 0 0 1158

Szia pégé1!

 

Nem lenne kedved egy fotót feltenni a kemencédről? Megnéznénk ilyen lett!

Egyébként valamilyen huzatszabályzót nagyon célszerű tenni az ajtóra hacsak nem akarod állandóan a koromtól tisztogatni az ajtó felső részét.

 

Üdv

 

Tu-Ja

Előzmény: pégé1 (1157)
pégé1 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 1157

Sziasztok Kemencések:)!

 

Ismét van egy kérdésem:), a kemenceajtóra tettetek-e valamilyen huzat szabályzót? Vagy lyukat? Ugyanis az enyém, ha becsukom az ajtaját nem kap elég levegőt a tüzeléskor illetve ti nyitott ajtónál tüzeltek?

A szikrát mennyi ideig hagyjátok bent  a kemencében? Hol lehet beszerezni egy egyszerűbb hőmérőt? Milyen kefét használtok a kemencének a kisepréséhez ill. sütés előtt vizes ruhával ki kell-e törölni?

Egyenlőre több kérdés nem jut eszembe:)

 

Üdv: pégé1

 

pégé1 Creative Commons License 2008.02.14 0 0 1156

Üdv. Mindenkinek !

Köszönöm az elismerő sorokat,melyeket irtatok és egyébként az épített kemencét Daca Gaby leírása alapján készítettem. Egy -két ponton apróbb módosítással.A tervezési időszakban megnéztem pár kemencét a környékemen és ezért a betévő nyilást nagyobbra készítettem természetesen a belső magasságal együtt. Így ha később valamit javítani kell rajta akkor a bebújás sem gond .A bubot nem falaztam egyenlőre teljesen fel /  néztem a Pozolka Zoltán kemencéjét  / mert így megtudok őrizni picit a búbos jellegéből . Ha esetleg Kevés lesz a 30cm-es falvastagság akkor utólag  majd pótolom. Mindenkitől szeretném kérdezni,hogyha keményfával fűtöm fel a kemencét ugye akkor kevesebb lesz a szikra és az nem teríti be az egész sütőteret és akkor egyenletesen fog sütni a kemence ? Egyébként  én 30cm-es üvegréteget tettem a kemence tűztere alá. A  " mozdonyomat" egyébként egy melléképületben építettem fel , mert esetleg télen a sütögetés közben a magunk által termelt SZŐLŐBŐL készült testes vörösbort a kemence  mellett kotyolgatjuk .

Üdvözlettel !       Pégé1

garfe Creative Commons License 2008.02.13 0 0 1155
Üdv mindenkinek!A kemencebencére föltettem egy sorozatot az építésről,remélem segít valakinek.
Freedomocska Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1154
Csak gratulálni tudok ! Ez a legjobb fórumozó csapat. Itt nem politizálnak,nem szidják egymást a tagok .Öröm ide bekukkantani.Sok fénykép és rajz.Eldöntöttem- ebben az évben énis épitek egy kemencét! SOK segítség kell majd .Mégegyszer GRATU Viszlát LAJOS
Sütögető Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1153

 

Kedves pégé1!

Én csak gratulálni szeretnék Neked, mert mint írod egyedül építettél egy búboskemencét! Az is nagy lelkierőre vall,hogy elolvastad az összes hozzászólást!

Üdvözöllek egy jó csapatban és szeretném látni a biztosan csodás kemencédet!

Sütögető

Előzmény: pégé1 (1149)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1152
Üdv. Géza!

Ahogyan Biii írta, én is pont úgy szátítottam ki a kemencémet, én momentán akác fával. Bírtokomba van szűk 10q 20évvel ezelőtt kivágott akác fa, azzal fűtögetek. Nem volt módomban megmérni a nedvesség tartalmát, de szerintem nincs is neki. Recsegve-ropogva olyan lánggal ég, hogy öröm nézni, maximálisan leadja kalóriát. 2 nagy 30 literes vödör fát szoktam befűteni 2 óra alatt és ez nekem 250-270 °C-ot eredményez. Fűtöttem már kukorica szárral, szőlő ill. gyümölcsfa gallyal, de nagyon jó morzsolt csutka, tölgyfa, bűkkfa, (a nyárfa is, csak nemsok kalóriája van). Tudomásom szerint egyedűl a fenyőfa a kivétel a gyanta miatt, ugyanis kormol, illetve keserű ízű lesz tőle az étel. Minden "öreg kemencés" azt mondta, hogy mellőzzem, kivéve ha nem sütés, főzésre használja valaki, ha csak a hő leadó képpesége miatt tartja valaki, akkor bármit eltüzelhet benne. Hozzáteszem, hogy a szívem szakadna meg!!! Van olyan ismerősöm, aki csupán ezért csináltatta a kemencét, mindenféle "szemetet" eléget benne, csupa merő korom a kemencéjének a szája a kéménye, sőtt a belseje is. Ez az emberke nem más, mint egy kemencegyilkos!
Előzmény: pégé1 (1149)
biii Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1151

ja és várjuk a képeket a kemencéről! (meg majd a kajákról)

tett fel az épités folyamatát is, jó szolgálatot tesz a jövöbeni épitőknek

Előzmény: pégé1 (1149)
biii Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1150

hello

 

mi egy hétig fűtögettük be. elöször csak kis, maréknyi fával, 1 órán át minden nap.

aztán minden nap kicsit nagyon tűzzel, és volt 1-2 nap a 7ből amikor reggel este is megcsináltuk ezt az 1 -1 órát! és mi a 7.napon sütüttünk már kenyérlángost.. (ahhoz nem kell annyira felfűteni mint pl kenyérhez.

de ezután már bármit sütüttünk.

Előzmény: pégé1 (1149)
pégé1 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 1149

Sziasztok Kemencés KOLLÉGÁK  !

Hosszas keresés után rátaláltam erre a honlapra,elolvastam az összes hozzászólást amit irtatok és elkészítettem a " mozdonyomat ". Köszönöm a sok tanácsot,január elején kezdtem az építést és most már fűtögetek. Remélem nem vagytok elfogultak a sütkérezést illetően és minden olyan finom mint ahogyan irjátok mert én még nem kóstoltam kemencés ételt. Nem is gondoltam az építés elején ,hogy ez ekkora munka lesz egyedül csinálva.Már csak apró simitások vannak hátra. Ahhoz kérnék még egy kis segítséget,hogy milyen fával fütsem pl. a nyárfán kívül ill. egyéb fútőanyaggal ,milyen intenzitással hogy jól beüzemeljem a búbost ? Amikor elkezdtem foglalkozni az egész  tervezéssel nagyon sokat neteztem a feleségem szerint már majdnem , hogy a függőség határát súroltam de látva a művet már kezd megnyugodni.A Következőt mondta.: Te megépíted a kemencét pár hónap alatt és mindenki azt mondja milyen ügyes vagy én meg süthetek benne vagy 30 évig .

Remélem ez így is lesz!

 

     Sziasztok!  Mindent köszönök !    Géza

DacaGaby Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1148
Üdv. dojono1!

Véleményem szerint csinálhatsz belőle kemencét, mivel az is samott. Ha jól emlékszek az egyik oldalába némi mélyedés van, ahová bemegyen a fűtőbetét. Megfordítod és kész! Tuti, hogy bírja hőt, tárolni is tudja, mivel erre van kitalálva. Ez az én véleményem, de azért hallgass meg másokat is.
Előzmény: dojono1 (1147)
dojono1 Creative Commons License 2008.02.10 0 0 1147

Kedves Kemencések!

Kérdezem tisztelettel, hogy a régi elektromos hőtárolós kályhából kiszerelt hőtároló téglákból épített már valaki kemencét?

Nekem sok ilyen téglám van és szeretnék építeni egy kisméretű, de nagy hőtároló képességű kemencét. Úgy tervezem, hogy a teraszom sarkában 3-szög alapra építem. A tűztér nem lenne nagyobb80x80cm-nél. A kemnce hátsó kéményes lenne és a hőtárolós téglák tetjén (duplafalú) kialakítással vinném a füstöt a kéményig.

A külső burkolás már csak dísz lenne.

Mondjatok véleményt légyszi!

Ozsvár András

Sütögető Creative Commons License 2008.02.08 0 0 1146

Kedves DacaGaby!

Hát nincs mit tenni, el kell indulni a "világhír" útján!!! És a jó társaság tudata is inspiráló---azért ez a Fórum az "első"marad!

Köszi a receptet--jó tudni,mi mennyiség kell majd,ha a fél utcát (a haragosokkal),a fél várost, a nagycsaládot.......kell meghívni!!!

Igen mi is szoktuk kínozni magunkat,sírva pakoljuk bele a tepsibe a szalonnyát,gombát,hagymát,májat a pár szeletecske hús mellé--de most még kaptunk Tőled pár diétás tippet!

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: DacaGaby (1145)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.05 0 0 1145
Kedves kemencetulajdonosok! " Kemencés ételek, Kemencében sült, főtt finomságok "
néven az IWIW-en alakítottam ki egy profilt. Utólagos engedelmetekkel a Kemencebence weboldalról és az Index.hu fórumról kemencés ételek fotóit mentettem le és az elkészítőjük nik nevével felraktam a profil fotóalbumába. Sütögető, Biii, Geza? Tu-Ja, Nanik, Pistályi és sokan mások, ha rosszat cselekedtem ezzel, szóljatok és azonnal leszedem! De szerintem így csokorbaszedve az a sok finomság nagyon jól néz ki. Ha fentvagytok az IWIW-en jelöljetek, idézőjel nélkül van a Kemencés ételek, Kemencében sült, főtt finomságok név és Kemence helységben keressétek.

DacaGaby Creative Commons License 2008.02.05 0 0 1144
Köszönöm szépen!
A tepsi tartalma: krumpli, zöldségek (vörös-, lila-, póréhagyma, kaliforniai paprika, paradicsom), csülöl, oldalas, bacon szalonna. A Kemencebencén szerzett ötletek alapján a kicsontozott csülköt ill. az oldalast babérleveles, szemesborsos, köménymagos stb. fokhagymás vízbe megabáltam, a csülköket felszeleteltem és fehérboros-mustáros-fűszeres pácba raktam. A kiválogatott kb. 4cm átmérőjű vékony sárgahajú búrgonyát félig megfőztem az abalébe, ez került a tepsi aljára, erre a zöldségek a csölök, oldalas és a tetejére a szalonna. Nem túlságosan lett felfütve a kemence (230°C), először 3 cserépedény töltöttkáposzta főtt benne, majd a 180°C-ra "kihült" (azért hült ki, mert 2-2cm rés volt hagyva az ajtón míg főtt a káposzta, hogy kijöjjön a gőz) kemencébe 1 órányit lefóliázva, 1 órányit pedig szabadon sült a végeredmény a képeken látható.
Előzmény: biii (1143)
biii Creative Commons License 2008.02.05 0 0 1143

hello

 

hát gratulálok!!!!!!!!!!!! ez nemsemmi adag és gyönyörű!!

 

mik vanak azokban  atespikben pontosan?

és mennyi időt sültek, lefedve és /vagy a nélkül????

nem lett száraz a hús?

Előzmény: DacaGaby (1142)
DacaGaby Creative Commons License 2008.02.04 0 0 1142
Szombaton buliztunk, pótszilveszternek indúlt ezelőtt 3 héttel, de farsang lett belőle. És, hogy miköze ennek a kemencéhez? Természetesen az ételek: töltöttkáposzta cserépedényben meg a NAGY szám a tepsis finomságok. Íme képekben:
garfe Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1141
Hali!Nekem a Sabján könyv méretei vannak .Minden művelet benne van csak neki kell állni.Persze én is azok között vagyok kik Pistályi-nál tanultunk,Láttuk a kemencét, ettünk a finom kenyérlángosból.Sok sikert,Üdv !
Előzmény: tisike 77 (1137)
biii Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1140

hello Pistályi

 

örülök hogy végre ismét látni lehet itt a fórumon!

 

a 70. számú hozzászólásodban látható kifli receptjét még mindig nagyon szeretném!!

szerintem ha mások megnézik..ők is..

 

próbáltam már több kiflit de messze nem igy néznek ki!!(meg ez finomabbnak is látszik!!)

Előzmény: pistályi (1138)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.01.26 0 0 1139

Tisztetl Pistályi kollégánk!

 

Tudsz-e róla, hogy a "kemencebence.hu-n" nagyon előkelő helyezést ér el a mai napig a kemencéd képe?

Nem osztanád meg az építése fotósorozatát és a leírását velünk? Ha van rá módod és kedved ott bővebben betudnád mutatni művedet. Amúgy pedig egyéb kapcsolódó témájú leírást vagy képet is szívesen látnék ott tőled! Gondolom mások is, hiszen a profitól tanulni sohasem szégyen!

 

Csak ennyit akartam mondani. A csirke pedig igen jól néz ki, hadd lássuk a receptjét is!

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: pistályi (1138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!