Üdv minden ébredezőnek!24-vasárnap jó idő,sültcsirke,krumpli fóliába sütve,dinsztelt káposzta készült.Az adag családias,este még egy adag sajtos pogi.A probléma,hogy kép nem készült,mire észbekaptam nem volt publikus.Jól néz ki a tavaszi!Nekem volt kenyerem ami teljesen kox lett,a belseje frankó ízletes a héja fekete.Ez volt az első kemencés kenyerem.Gázsütőbe sokat készítek és mindíg finom.Őzgerinc formában.Ha a kemencében is jó kenyerek sűlnek akkor leszek elégedett,ez a cél!
tegnap kenyérlángosokat gyártottunk és az eddigi leges legfinomabb volt.......... :-))
adtunk egy utcabeli családnak is, ők "zavarukban" még a teflonos pizzasütö fomrát is összevagdosták.. azt sem figyelték mit csináltak..összevagdosták rajta a lángost...
aztán szégyelték magukat de mentségük hogy a lángos teljesen elvette az eszüket olyan finom volt.. :-)
Legszivesebben visszaaludnék a téli álmomba, hogy kialudjam a kisebbségi érzéseimet!!!! Nem mindenki receptje kezdődik úgy,hogy végy egy egész ökröt.......
50 kg. lisztet.....stb.! Ami persze nem jelenti azt, hogy ne élvezzem piszkosul a tudósításaidat!!! Azért ,hogy jobban érezzük magunkat írjál már valami elcseszett kajáról is!!!!!
A nagytöbbségnek valószinűleg nincs ennyire kész a "kemence környezet". Kirohanunk-berohanunk, bár már a férjem -a kemence lelke-már ott tudott üldögélni a napon vasárnap egy padon! úgy elandalodott a jó időtől, hogy nagyon bedurrantott---ráadásul túl korán rátolta a cserepet a parázsra--el is repedt szépen!
Mentségére mondva szépen egyben maradva elkészítette a töltött káposztát---miniatűr 6 adagot! Így megy ez azoknak akik nem tökéletesek!
De hogy visszajöjjön az önbecsülésem idevágok egy nyári töltöttpaprika képet!
Tavaszias szép napot kemencések! 20 főre sült a kemencémbe vasárnap pizza. Sonkás, bacon-ös, szalámis és sajtos. A tésztája nagyon jól sikerült, 3kg lisztből dagasztottam, kb négyszeresére kelt meg, a 80cmx44cm-es tepsit 2x terítette be kb 5-6mm vastagon ami még a tepsibe háromszorosára kelt meg sütéskor. A feltét 1,6kg trappista- 25dkg füstölt parenyica- és 2db tömlős sajtból, 60dkg sonkából, 40dkg bacon-ból, 40dkg paprikás szalámiból, 1/2 póréhagymából, 80dkg paradicsomból, 1db kaliforniai paprikából, 1db zödpaprikából és 2 liter saját készítésű pizzakrémből állt. Bőségesen jóllakott mindenki! Egyébként jól el fórúmozgatok itt magamba! Senki nem ébredezik téli álmából? Vagy valaki azt mondta, hogy "né fűccsé' be!"
Kedves kemencetulejdonos társaim, kedves fórumozók! " Kemencetulajdonosok, kemenceépítők társasága Kemenceépítés-Index Fórum látogatók " néven létrehoztam egy profilt az IWIW-en. Szeretném ha lenne egy közösségünk és talán az IWIW segít ebben. Ott megtalálható elérhetősség is és igy talán kialakúlhatnak baráti kapcsolatok, levélváltások. Nem tartom rossz ötletnek a találkozók szervezését sem, de sajnos ez valóban nagyon nehezen kivitelezhető. Bár én megkockáztatom kijelenteni azt, hogy ha valaki szervezne egy ilyet, akkor én elmennék. Várom jelöléseteket az IWIW-en! Üdv.: DacaGaby
Üdvözlet mindenkinek! Találtam egy könyves turkálóban kenyérsütésről és kenyérreceptekkel teli könyvecskét.Sajnos az eleje hiányzik igy a címét nem tudom, de ha valakit érdekel akkor írhatok ki belőle okos dolgokat + recepteket( kb. 100 féle ). A másik ami eszembe jutott, mivel szépen összejöttünk kemencések és ahogy nézegetem a hozzászólásokat egyre bővül a kis csapat, csinálhatnánk egy matricát amit az autóra-szélvédőre kirakva hirdethetnénk magunkat végül is jó valahova tartozni. Véleményeket várok!
Ismét van egy kérdésem:), a kemenceajtóra tettetek-e valamilyen huzat szabályzót? Vagy lyukat? Ugyanis az enyém, ha becsukom az ajtaját nem kap elég levegőt a tüzeléskor illetve ti nyitott ajtónál tüzeltek?
A szikrát mennyi ideig hagyjátok bent a kemencében? Hol lehet beszerezni egy egyszerűbb hőmérőt? Milyen kefét használtok a kemencének a kisepréséhez ill. sütés előtt vizes ruhával ki kell-e törölni?
Köszönöm az elismerő sorokat,melyeket irtatok és egyébként az épített kemencét Daca Gaby leírása alapján készítettem. Egy -két ponton apróbb módosítással.A tervezési időszakban megnéztem pár kemencét a környékemen és ezért a betévő nyilást nagyobbra készítettem természetesen a belső magasságal együtt. Így ha később valamit javítani kell rajta akkor a bebújás sem gond .A bubot nem falaztam egyenlőre teljesen fel / néztem a Pozolka Zoltán kemencéjét / mert így megtudok őrizni picit a búbos jellegéből . Ha esetleg Kevés lesz a 30cm-es falvastagság akkor utólag majd pótolom. Mindenkitől szeretném kérdezni,hogyha keményfával fűtöm fel a kemencét ugye akkor kevesebb lesz a szikra és az nem teríti be az egész sütőteret és akkor egyenletesen fog sütni a kemence ? Egyébként én 30cm-es üvegréteget tettem a kemence tűztere alá. A " mozdonyomat" egyébként egy melléképületben építettem fel , mert esetleg télen a sütögetés közben a magunk által termelt SZŐLŐBŐL készült testes vörösbort a kemence mellett kotyolgatjuk .
Csak gratulálni tudok ! Ez a legjobb fórumozó csapat. Itt nem politizálnak,nem szidják egymást a tagok .Öröm ide bekukkantani.Sok fénykép és rajz.Eldöntöttem- ebben az évben énis épitek egy kemencét! SOK segítség kell majd .Mégegyszer GRATU Viszlát LAJOS
Én csak gratulálni szeretnék Neked, mert mint írod egyedül építettél egy búboskemencét! Az is nagy lelkierőre vall,hogy elolvastad az összes hozzászólást!
Üdvözöllek egy jó csapatban és szeretném látni a biztosan csodás kemencédet!
Ahogyan Biii írta, én is pont úgy szátítottam ki a kemencémet, én momentán akác fával. Bírtokomba van szűk 10q 20évvel ezelőtt kivágott akác fa, azzal fűtögetek. Nem volt módomban megmérni a nedvesség tartalmát, de szerintem nincs is neki. Recsegve-ropogva olyan lánggal ég, hogy öröm nézni, maximálisan leadja kalóriát. 2 nagy 30 literes vödör fát szoktam befűteni 2 óra alatt és ez nekem 250-270 °C-ot eredményez. Fűtöttem már kukorica szárral, szőlő ill. gyümölcsfa gallyal, de nagyon jó morzsolt csutka, tölgyfa, bűkkfa, (a nyárfa is, csak nemsok kalóriája van). Tudomásom szerint egyedűl a fenyőfa a kivétel a gyanta miatt, ugyanis kormol, illetve keserű ízű lesz tőle az étel. Minden "öreg kemencés" azt mondta, hogy mellőzzem, kivéve ha nem sütés, főzésre használja valaki, ha csak a hő leadó képpesége miatt tartja valaki, akkor bármit eltüzelhet benne. Hozzáteszem, hogy a szívem szakadna meg!!! Van olyan ismerősöm, aki csupán ezért csináltatta a kemencét, mindenféle "szemetet" eléget benne, csupa merő korom a kemencéjének a szája a kéménye, sőtt a belseje is. Ez az emberke nem más, mint egy kemencegyilkos!
mi egy hétig fűtögettük be. elöször csak kis, maréknyi fával, 1 órán át minden nap.
aztán minden nap kicsit nagyon tűzzel, és volt 1-2 nap a 7ből amikor reggel este is megcsináltuk ezt az 1 -1 órát! és mi a 7.napon sütüttünk már kenyérlángost.. (ahhoz nem kell annyira felfűteni mint pl kenyérhez.
Hosszas keresés után rátaláltam erre a honlapra,elolvastam az összes hozzászólást amit irtatok és elkészítettem a " mozdonyomat ". Köszönöm a sok tanácsot,január elején kezdtem az építést és most már fűtögetek. Remélem nem vagytok elfogultak a sütkérezést illetően és minden olyan finom mint ahogyan irjátok mert én még nem kóstoltam kemencés ételt. Nem is gondoltam az építés elején ,hogy ez ekkora munka lesz egyedül csinálva.Már csak apró simitások vannak hátra. Ahhoz kérnék még egy kis segítséget,hogy milyen fával fütsem pl. a nyárfán kívül ill. egyéb fútőanyaggal ,milyen intenzitással hogy jól beüzemeljem a búbost ? Amikor elkezdtem foglalkozni az egész tervezéssel nagyon sokat neteztem a feleségem szerint már majdnem , hogy a függőség határát súroltam de látva a művet már kezd megnyugodni.A Következőt mondta.: Te megépíted a kemencét pár hónap alatt és mindenki azt mondja milyen ügyes vagy én meg süthetek benne vagy 30 évig .
Véleményem szerint csinálhatsz belőle kemencét, mivel az is samott. Ha jól emlékszek az egyik oldalába némi mélyedés van, ahová bemegyen a fűtőbetét. Megfordítod és kész! Tuti, hogy bírja hőt, tárolni is tudja, mivel erre van kitalálva. Ez az én véleményem, de azért hallgass meg másokat is.
Kérdezem tisztelettel, hogy a régi elektromos hőtárolós kályhából kiszerelt hőtároló téglákból épített már valaki kemencét?
Nekem sok ilyen téglám van és szeretnék építeni egy kisméretű, de nagy hőtároló képességű kemencét. Úgy tervezem, hogy a teraszom sarkában 3-szög alapra építem. A tűztér nem lenne nagyobb80x80cm-nél. A kemnce hátsó kéményes lenne és a hőtárolós téglák tetjén (duplafalú) kialakítással vinném a füstöt a kéményig.
Hát nincs mit tenni, el kell indulni a "világhír" útján!!! És a jó társaság tudata is inspiráló---azért ez a Fórum az "első"marad!
Köszi a receptet--jó tudni,mi mennyiség kell majd,ha a fél utcát (a haragosokkal),a fél várost, a nagycsaládot.......kell meghívni!!!
Igen mi is szoktuk kínozni magunkat,sírva pakoljuk bele a tepsibe a szalonnyát,gombát,hagymát,májat a pár szeletecske hús mellé--de most még kaptunk Tőled pár diétás tippet!
Kedves kemencetulajdonosok! " Kemencés ételek, Kemencében sült, főtt finomságok " néven az IWIW-en alakítottam ki egy profilt. Utólagos engedelmetekkel a Kemencebence weboldalról és az Index.hu fórumról kemencés ételek fotóit mentettem le és az elkészítőjük nik nevével felraktam a profil fotóalbumába. Sütögető, Biii, Geza? Tu-Ja, Nanik, Pistályi és sokan mások, ha rosszat cselekedtem ezzel, szóljatok és azonnal leszedem! De szerintem így csokorbaszedve az a sok finomság nagyon jól néz ki. Ha fentvagytok az IWIW-en jelöljetek, idézőjel nélkül van a Kemencés ételek, Kemencében sült, főtt finomságok név és Kemence helységben keressétek.
Köszönöm szépen! A tepsi tartalma: krumpli, zöldségek (vörös-, lila-, póréhagyma, kaliforniai paprika, paradicsom), csülöl, oldalas, bacon szalonna. A Kemencebencén szerzett ötletek alapján a kicsontozott csülköt ill. az oldalast babérleveles, szemesborsos, köménymagos stb. fokhagymás vízbe megabáltam, a csülköket felszeleteltem és fehérboros-mustáros-fűszeres pácba raktam. A kiválogatott kb. 4cm átmérőjű vékony sárgahajú búrgonyát félig megfőztem az abalébe, ez került a tepsi aljára, erre a zöldségek a csölök, oldalas és a tetejére a szalonna. Nem túlságosan lett felfütve a kemence (230°C), először 3 cserépedény töltöttkáposzta főtt benne, majd a 180°C-ra "kihült" (azért hült ki, mert 2-2cm rés volt hagyva az ajtón míg főtt a káposzta, hogy kijöjjön a gőz) kemencébe 1 órányit lefóliázva, 1 órányit pedig szabadon sült a végeredmény a képeken látható.
Szombaton buliztunk, pótszilveszternek indúlt ezelőtt 3 héttel, de farsang lett belőle. És, hogy miköze ennek a kemencéhez? Természetesen az ételek: töltöttkáposzta cserépedényben meg a NAGY szám a tepsis finomságok. Íme képekben:
Hali!Nekem a Sabján könyv méretei vannak .Minden művelet benne van csak neki kell állni.Persze én is azok között vagyok kik Pistályi-nál tanultunk,Láttuk a kemencét, ettünk a finom kenyérlángosból.Sok sikert,Üdv !
Tudsz-e róla, hogy a "kemencebence.hu-n" nagyon előkelő helyezést ér el a mai napig a kemencéd képe?
Nem osztanád meg az építése fotósorozatát és a leírását velünk? Ha van rá módod és kedved ott bővebben betudnád mutatni művedet. Amúgy pedig egyéb kapcsolódó témájú leírást vagy képet is szívesen látnék ott tőled! Gondolom mások is, hiszen a profitól tanulni sohasem szégyen!
Csak ennyit akartam mondani. A csirke pedig igen jól néz ki, hadd lássuk a receptjét is!
Hello Garfe örülök hogy sikerült megcsinálni a bubidat,jól néz ki!Idén majd szándékozunk Tatára kirándulni,akkor megbeszélhetjük a hordozható bubi hozzávalóit méreteit,de elöljáróban csak annyit hogy 8 cm vastag a fala és igen nehéz hordozni,mivel olyan 200kg a picike!Én is felrakok azért 1 képet a "patakiban sült csirke pékné módra"című művemből,nagyon finomra sikerült,próbáljátok ki,jó étvágyat!