Hosszas keresés után rátaláltam erre a honlapra,elolvastam az összes hozzászólást amit irtatok és elkészítettem a " mozdonyomat ". Köszönöm a sok tanácsot,január elején kezdtem az építést és most már fűtögetek. Remélem nem vagytok elfogultak a sütkérezést illetően és minden olyan finom mint ahogyan irjátok mert én még nem kóstoltam kemencés ételt. Nem is gondoltam az építés elején ,hogy ez ekkora munka lesz egyedül csinálva.Már csak apró simitások vannak hátra. Ahhoz kérnék még egy kis segítséget,hogy milyen fával fütsem pl. a nyárfán kívül ill. egyéb fútőanyaggal ,milyen intenzitással hogy jól beüzemeljem a búbost ? Amikor elkezdtem foglalkozni az egész tervezéssel nagyon sokat neteztem a feleségem szerint már majdnem , hogy a függőség határát súroltam de látva a művet már kezd megnyugodni.A Következőt mondta.: Te megépíted a kemencét pár hónap alatt és mindenki azt mondja milyen ügyes vagy én meg süthetek benne vagy 30 évig .
Véleményem szerint csinálhatsz belőle kemencét, mivel az is samott. Ha jól emlékszek az egyik oldalába némi mélyedés van, ahová bemegyen a fűtőbetét. Megfordítod és kész! Tuti, hogy bírja hőt, tárolni is tudja, mivel erre van kitalálva. Ez az én véleményem, de azért hallgass meg másokat is.
Kérdezem tisztelettel, hogy a régi elektromos hőtárolós kályhából kiszerelt hőtároló téglákból épített már valaki kemencét?
Nekem sok ilyen téglám van és szeretnék építeni egy kisméretű, de nagy hőtároló képességű kemencét. Úgy tervezem, hogy a teraszom sarkában 3-szög alapra építem. A tűztér nem lenne nagyobb80x80cm-nél. A kemnce hátsó kéményes lenne és a hőtárolós téglák tetjén (duplafalú) kialakítással vinném a füstöt a kéményig.
Hát nincs mit tenni, el kell indulni a "világhír" útján!!! És a jó társaság tudata is inspiráló---azért ez a Fórum az "első"marad!
Köszi a receptet--jó tudni,mi mennyiség kell majd,ha a fél utcát (a haragosokkal),a fél várost, a nagycsaládot.......kell meghívni!!!
Igen mi is szoktuk kínozni magunkat,sírva pakoljuk bele a tepsibe a szalonnyát,gombát,hagymát,májat a pár szeletecske hús mellé--de most még kaptunk Tőled pár diétás tippet!
Kedves kemencetulajdonosok! " Kemencés ételek, Kemencében sült, főtt finomságok " néven az IWIW-en alakítottam ki egy profilt. Utólagos engedelmetekkel a Kemencebence weboldalról és az Index.hu fórumról kemencés ételek fotóit mentettem le és az elkészítőjük nik nevével felraktam a profil fotóalbumába. Sütögető, Biii, Geza? Tu-Ja, Nanik, Pistályi és sokan mások, ha rosszat cselekedtem ezzel, szóljatok és azonnal leszedem! De szerintem így csokorbaszedve az a sok finomság nagyon jól néz ki. Ha fentvagytok az IWIW-en jelöljetek, idézőjel nélkül van a Kemencés ételek, Kemencében sült, főtt finomságok név és Kemence helységben keressétek.
Köszönöm szépen! A tepsi tartalma: krumpli, zöldségek (vörös-, lila-, póréhagyma, kaliforniai paprika, paradicsom), csülöl, oldalas, bacon szalonna. A Kemencebencén szerzett ötletek alapján a kicsontozott csülköt ill. az oldalast babérleveles, szemesborsos, köménymagos stb. fokhagymás vízbe megabáltam, a csülköket felszeleteltem és fehérboros-mustáros-fűszeres pácba raktam. A kiválogatott kb. 4cm átmérőjű vékony sárgahajú búrgonyát félig megfőztem az abalébe, ez került a tepsi aljára, erre a zöldségek a csölök, oldalas és a tetejére a szalonna. Nem túlságosan lett felfütve a kemence (230°C), először 3 cserépedény töltöttkáposzta főtt benne, majd a 180°C-ra "kihült" (azért hült ki, mert 2-2cm rés volt hagyva az ajtón míg főtt a káposzta, hogy kijöjjön a gőz) kemencébe 1 órányit lefóliázva, 1 órányit pedig szabadon sült a végeredmény a képeken látható.
Szombaton buliztunk, pótszilveszternek indúlt ezelőtt 3 héttel, de farsang lett belőle. És, hogy miköze ennek a kemencéhez? Természetesen az ételek: töltöttkáposzta cserépedényben meg a NAGY szám a tepsis finomságok. Íme képekben:
Hali!Nekem a Sabján könyv méretei vannak .Minden művelet benne van csak neki kell állni.Persze én is azok között vagyok kik Pistályi-nál tanultunk,Láttuk a kemencét, ettünk a finom kenyérlángosból.Sok sikert,Üdv !
Tudsz-e róla, hogy a "kemencebence.hu-n" nagyon előkelő helyezést ér el a mai napig a kemencéd képe?
Nem osztanád meg az építése fotósorozatát és a leírását velünk? Ha van rá módod és kedved ott bővebben betudnád mutatni művedet. Amúgy pedig egyéb kapcsolódó témájú leírást vagy képet is szívesen látnék ott tőled! Gondolom mások is, hiszen a profitól tanulni sohasem szégyen!
Csak ennyit akartam mondani. A csirke pedig igen jól néz ki, hadd lássuk a receptjét is!
Hello Garfe örülök hogy sikerült megcsinálni a bubidat,jól néz ki!Idén majd szándékozunk Tatára kirándulni,akkor megbeszélhetjük a hordozható bubi hozzávalóit méreteit,de elöljáróban csak annyit hogy 8 cm vastag a fala és igen nehéz hordozni,mivel olyan 200kg a picike!Én is felrakok azért 1 képet a "patakiban sült csirke pékné módra"című művemből,nagyon finomra sikerült,próbáljátok ki,jó étvágyat!
Na, igen! A füstölgő kemencekémény láttára átjön egy jószomszéd, vagy arratéved egy jóbarát, előkerül az aszueszencia párlat vagy a házi szilvapálinka, mellé a jófajta tokaji, vagy szekszárdi borocska, jókat dumálunk, melegszik a kemence a tüzelővel együtt fogyik az itóka is és telik az idő is. Szinte már kinézzük a kemencéből a sülteket olyan éhesek leszünk 3-4 órahossza elteltével, jólesik a frissensült a korgó gyomornak. Számomra élmény egy ilyen délután, ülni a tűz mellet barátokkal lenni, még ha kint minuszok röpködnek is!!!
Bizony én is azt mondom, hogy Sütögető és Nanik anyagának is ott a helye a kemencebencén!
Akkor is ha van még mit csinálni a kemencéket. Az enyémen is van még egy kis meló, de nem vészes, viszont nagyon sokan nézik azt az oldalt is. Ami azt jelenti, hogy végre mozdul valami ebben a témában is Magyarországon. Sajnos nem ez a jellemző bármiről is beszéáljünk. Mindig csak a pénz kergetése. Ez végre nem az, és nagyon sok embernek szereznétek örömöt ha láthatnák próbálkozásaitokat eredményeiteket amikre csak nagy nyugodtan legyetek büszkék!!!
Nekem személy szerint nagyon sok kellemes percet jelent ha olvashatom soraitokat és nézhetem a néha beszúrt képeiteket.
Hajrá, csak nyomjátok fel a képeket, hozzászólásokat!
Hali! Mi se használjuk mindennap de Szilveszterkor sütüttünk,nem vettem észre semmi problémát.Sok tüzelő fogy inkább ilyenkor és nem tartja a hőt addig.Persze tüzelgetni sem jó a hidegbe,majd jó időbe,most gyüjtjük a recepteket.
Üdv. biii! Szerintem szépen lassan apránként felfűtve kutya baja se lesz a kemencének. Megaztán csak nem vesz magába annyi nedvességet, mintha újjonan épült volna? Nem? Mondjuk én könnyen beszélek, mert az enyém fedett, zárt (osb-vel van körbebúrkolt) helyen van.
Szia!Igen arra gondoltam,már régóta használjuk csak állványt készítek neki,hogy
könyebb legyen a kezelése.Finomra sül benne a szalonna és a zsírt a kenyérre lehet folyatni.A lányon hagymát v.kenyeret is pirítt benne.Majd teszek én is recepteket
ha beindul a szezon.Kenyeret már próbáltam sütni az első kox (belseje jó)a másodiknak nem pirúlt a héja igen sápatag lett.A gázsütőbe minden nap sütök kenyeret.Az itteni mindennapi kenyerün topikból.Érdemes olvasgatni. Üdv mindenkinek jó sütögetést.
Köszi a "sóba fojtott" csirkét----lehet, hogy fölösleges cserepekre költeni??????
Mérhetetlen álszerénység, önhittség lenne recepteket beírogatni--bár az elején megtettem!A testi adottságok miatt, ugyanis:samott, minimál búb(végleges ajtó hiánya )még pofátlansággal felérne recept -tanácsadást tartanom.Úgyhogy figyelem pl. a Te piszok jó receptjeidet is ,de le kell fordítanom"énkemencémre".
Maradnak a sima információ közlések pl. a mai Indexen:mixed pickles-ötperces kenyér, avagy a hűtőből zacskóból süthető zsemle!A kemencebence oldalra pedig Nanik remekműveinek kellene felkerülnie!
Szivesen megosztom a receptet, nagyon egyszerű! A csirkét ízlés szerint fűszerezni kell, mérsékelten sózni és állni hagyni. 1 db kb. 1,5-2 kg-os csirkéhez szükséges 75 dkg liszt, 45 dkg tengeri só (megteszi asztali só is, de a tengeri sótól állítólag finomabb) 1 ek. cukor és víz. A hozzávalókat képlékeny tésztamasszává gyúrom és kétfelé rakom, 2/5-3/5 arányban. A kissebbik darab tésztát egy kissé kiolajozott tepsi alján oválosra nyújtom, ráhelyezem a befűszerezett csirkét, aminek a közepébe zöldségeket rakok (vöröshagyma karikák, fokhagyma gerezd, kaliforniai paprika, gomba stb.) majd betakarom a 3/5-nyi kinyújtott tésztával és a két tészta találkozásánál összenyomkodom. 180°C -on 1 óráig sütjük, majd a felső sóstészta kéreg eltávolítása után tálalható. Mint már mondtam, én még nem próbáltam ki ha előbb kipróbálod mint én, akkor azonnal tedd közzé itt a fórumon! A kemencebence weboldalra nem töltöttél még fel képeket a remekműveidről?
Milyen Jó kis sütőtechnikai csevegést lehet összehozni az ínséges -----építés nélküli időkben! A sókéreg érdekel, mert a tepsibe szórt só tetején sült csirke nem tetszett igazán.Vagy csak simán béna voltam! Minden érdekel, szeretek kísérletezni---jöjjenek a jó ötletek. Előre is köszönöm.
Garfétól pedig azt szeretném, itt még megkérdezni, hogy a szalonnasütőnél a nyeles
salgótarjánira gondolt?
Egy sóhajom pedig Nanik felé száll--nagyon hallgat, pedig a malac annak idején nagyon szíven ütött!!
Ismerem ezt a fajta csírkesütőt, nekem még nincs, de tudom, hogy nagyon finomra lehet benne sütni a csírkét. Legközelebbi fűtés alkalmával sókéregben sütött csírkét akarom kipróbálni. Hallottál már róla? Próbáltad már?
Az edényeid gyönyörűek-mi az,hogy nem esztétikusak? A Sütés előtti meleg vizen meglepődtem, mert a miénk hasz. utasításán az van,hogy:vízben hagyni, áztatni nem szabad! Van még egy csirkesütőm is: olyan mint egy elfuserált ,felnyújtott kuglófsütő:"karóba kell húzni rá" egy egész csirkét. Lábainál hever egy kis köret, és rá kell borítani egy felfordított cserepet. Kívül belül mázas,bár hideg sütőbe való-döntöttem:kockáztatok. Éljen garfe szétdurranást megvető bátorsága! De dícsérjük meg a kemencéjét is!
Majd tudósítok a csirkéről-----vagy a cserépdarabok mennyiségéről!