az ajtó mindkét esetben a tűztér szélén van. mindkét esetben a kezelési távolság: fal+kémény. annyiból jobb a kinti kémény, hogy bent több hely marad, amúgy - szerintem - tökmindegy
ha a kéményt bentre teszed, az egy kicsit macerás lesz, főleg, ha kívülről akarod fűteni...
merthogy a benti kémény az alábbiakat okozza: - A foglalja a benti helyet - Az ajtó és a tűztér távolsága fal+kémény lesz, megnehezíti a fűtést és a kaják igazgatását - A hamu/parázs kikaparáskor közvetlenül a fal mellé fog esni, ahol állsz, semmiféle gyűjtője nem lesz.
Ha kívül van a kémény: - Akkor bent több helyed van, - A kémény alatt van egy hamu/parázsgyűjtő, - Közelebb kerül a kemence ajtaja a tűztérhez, kényelmesebben kezelhető lesz a kemence.
A terasz kb 3 m. Én kb 110-120cm belső átmérőjű búbra gondoltam ,plussz kémény kb51cm + falvastagság(az kb mennyi ?) +padka kb 40cm. Azaz kb 240-re gondoltam.:)
Ha valamit nem találtok jónak várom az építő jellegű kritikát ,mert még ez az első kemencém,
Szerintem a hüfólia az oka mindennek! Alulról a meleg téglával , felülről a "hideg" ytonggal érintkezik. Páralecsapódás történt, ami azonnal (a nagy hőnek köszönhetően) gőz formájában távozott. Véleményem szerint minden felfűtés alkalmával előfordúl ez a jelenség. Próbálgasd, fűtögess és majd tájékoztas benünket a fejleményekről. Üdv.: DacaGaby
Tökéletes a vályog a kemence fenekébe, de az nem pótolja az üvegőrleményt! Véleményem szerint annál jobb, minnél vastagabb az üvegréteg. Én momentán félbevágott kistéglából felfalaztam a kemence fenekét, majd vályog híján téglatörmelékkel töltöttem meg az alját, amit száraz folyami homokkal "ékeltem" ki. 4 téglasor, tehát kb. bő 40cm üvegőrleménnyel ill. folyami homokkal zártam le a tetejét. A felfűtés folyamán jól átforrósodik és a továbiakban fűtő szerepet tölt be mint pl. az elektromos sütőbe a fűtőbetét. Fontos, hogy a samott lapokat híg agyagba fektesd bele, majd száraz folyamihomokkal fugázd ki.
üdv mindenki! én is tervezem egy kemence építését ezért olvasomgatom a fórumot . Rengeteg hasznos infót találtam már benne ! Most megpróbálok én is segíteni ,szereztem két tankönyvet : Cserépkályhás munkák- Derecskei Kárpáti. Kéményépítés-Bán Lajos Bauer György Innen letölthetitek : http://nodi.fileposta.hu/up.do a belépés jelszava :kemence Remélem tudjátok hasznosítani :)
Szia geza2461!
Nagyon egyedi megoldást választottál, precíz szép kivitelezés elismerésem! Az ajtók is nagyon tetszenek, küldhetnél egy nagyobb felbontású képet mid két oldaláról nekem.
Az én tapasztalatom szerint három nap az első óvatos a fűtés 4-5 rárakás estig, másnap határozottabban és lefekvés előtt is megpakoltam. Három egymást követő nap gyújtottam be, hogy kiszárítsam a kemencét. Az első nap 25 foknál nem ment följebb a következő nap 65 majd 160 fokot sikerült elérni. Úgy tűnik kiszáradt, lesimítottam a búbot ma meszelek és ha találok megfelelő festéket az ajtóknak lefestem ezután kezdődhet a süögetés. :-)
A tapasztalatom kevés e téren. Paszulyszalmával fűtögettem vagy kétszer, és utánna már rendesen sütöttem benne. De a mi kemncénk az öntöttvas kád miatt nem volt annyira nedves.
Ha téglás kemencém lenne, akkor kint raknék tüzet, és a parazsat hordanám bele egyenletesen elosztva az alján ,Még az ajtót is rázárnám lassan.
Egy kezelés után én befűtenék , apránként az üzemi melegre. Az agyagnak ki kell égni.Gondolom.Kíváncsi vagyok a többiek javaslatára.
geza2461 Véleményem szerint jól csinálod! Én még a nagy kánikulába csináltam, de azthiszem 2 napot ment benne a ventilátor majd egy jó nagy marék akácfával gyújtottam be, napról napra mindíg kicsivel többet, amit széterítettem a samotton. Nem zártam le, hogy a keletkezett gőz had távozzon. Egy jó hét után pedig 3 kéve rőzsét fűtöttem be és következett a főpróba. Kifogástalanúl működött! Mint már mondtam, nagyon szép, szép lesz a kemencéd. Mifelénk a búbosnak van "divata"