Sziasztok! Felfűtés? Az komoly dolog! Mondhatnánk ezen múlik minden. De mit akarunk sütni, ill. mivel akarunk fűteni? Legyen mondjuk kenyér, annak nagy sülés kell. Én a búbos kemencémbe a kenyének legalább 4 nagy kéve csutkát (kb.40cm átmérőjü kévébe szedett kukoricaszár) fütenék be szép takarosan. Morzsolt csutkából 3-4 zsákkal, akác ill. tölgyfából kb. 2 zsákkal. Fenyő ill. olyan gyümölcsfával amivel füstölni szoktak (húst, kolbászt stb.) nem ajénlott fűteni, mert füstös lesz az ételünk és a kemencénk is. Eper, dió, füzfa gallyal, szőlővesszővel nagyon jól fellehet fűteni kemencénket. De egyémként onnan tudjuk meg, hogy kellőképen befűtöttünk, hogy a szívanót lazán ki -be húzgáljuk a kemence fenekén (a samot téglán) és ha szikrát vet, akkor kellőkép át van forrósodva a kemenvénk, kb. 230-250C° lehet benne. No, én mindezt édesapámtól tudom (Neki is van kemencéje) Ő pedig az édesanyjától aki renszaresen sütött kenyeret 86 éves koráig (1995). Remélem tudtam valamicskét segíteni...........
Szia recsiloz! Hát, sajnos én még nem tartok ott, hogy ezt meg tudnám mondani. Építés előtt állok, és többek között innen szívom magamba a sok használható tapasztalatot. Üdv: siileec
Nekem cserép kemencém van, annak a felfűtése gondolom kevesebb fát igényel, mint ha téglakemencében gondolkodsz, de az sem kevés. Mivel erdőben lakom, a szükséges tüzelő (gyakorlatilag rőzse, amit a cserépkályhába nem tennék) összegyűjtése nekem nem probléma, viszont a fa állítólag nem hagyományos kemencébe való. Télire valószínűleg olyan nádat vagy kukorica csutkát fogok szerezni, amit amúgy is csak elégetnének.
Problémáim sajnos vannak, de semmi féle csúcsot nem kívánok bejelenteni!
Próbálok valamit tenni a szűkös lehetőségeim ellenére munkanélküliként négy gyerek mellett nem könnyű elhiheted. Falusi túrizmusban keresném, a kiutat ehhez jól jönne a kemence és az ebben elkészíthető dolgok. A telkem elég nagy és ástam rá tavat halakat nevelek koi és tükörpontyot. Parkosítok a régebben vegyesboltként működő helységemet szálláshellyé alakítanám. Így talán érthetőbb mit miért teszek.
dienie, nanik , 1971rakoczi. Újra végig néztem a topit és sok szép alkotást találtam, de erre vonatkozó adatokat nem. Három egymást követő nap gyújtottam be, hogy kiszárítsam a kemencét. Az első nap 25 foknál nem ment följebb a következő nap 65 majd 160 fokot sikerült elérni. Úgy tűnik kiszáradt, de nagyobb hőfokot nem sikerült elérnem. Próbaként sütöttünk egy pár fonott kalácsot fém tepsiben, aminek az alja megégett kicsit meg egy kuglófot agyag formatálban ez viszont jól sikerült. Nem tudom elég lesz e a kenyérsütéshez ez a hőmérséklet? Az utolsó felfűtéshez 80 kg méterbe vágott akácfát használtam fel. Kérlek, titeket írjátok meg a tapasztalataitokat ide vagy mailben recsiloz kukac freemail.hu. Még nem vagyok teljesen kész minden kritikát szívesen fogadok ami előre viszi a dolgokat.
Nekünk nem búbosunk van, a füst útja nem ugyan az, de tapasztaltam, hogy a sok levegő (amit beengedsz a tűztérbe) okozhat gondot, dől a füst az ajtó tetején.
Szórakoztam vele, és nem az ajtónál kapja a levegőt, hanem a hamuzóajtón keresztűl szabályozom.Nem füstöl.
A kéményhez írnék ill. küldenék pár sort. Érthető, számítás nélküli dolog.
A kémény tető feletti magasságát úgy kell meghatározni, hogy az a környezetet szikrával, pernyével és füsttel ne veszélyezhesse.
A kémény kitorkollása (kémény-fej) legalább olyan magas legyen, hogy a kéményfej fölé függőleges tengellyel és a kitorkollásra illeszkedő, lefelé mutató csúccsal szerkesztett 600-as nyílású kúpot bármilyen építmény (esetleg nagy lombú fa vagy fasor) 70 cm-nél jobban ne közelítse meg. Ez az előírás a tv- és egyéb antennákra nem vonatkozik. A tetőre nem megfelelő körültekintéssel telepített parabolaantenna “leárnyékolhatja” a kéményfejet, ami negatívan befolyásolhatja a kémény működését.
A kémény magasságának a mindenkori tetősík fölötti függőleges mérete 80 cm-nél nem lehet kisebb.
Gratula a gyűjteményhez, de kíváncsi vagyok az oven által feltet kérdésre adott válaszokra is. Egyáltalán, hogy kell a kéményt méretezni? Elsősorban a min. keresztmetszet érdekel!
Új vagyok a fórumban, ezért rengeteg kérdésem van. Nemrég én is építettem egy udvari búbost cserépből meg agyagból. Jól működik, már kenyeret is sütöttem benne, csak a füst inkább a száján jön, mint a kéményen. Hol rontottam el a méretezést?
A kéményseprőket már ledumáltam,nem mindennapos de remélem sűrű használat . Igazából a terveztetésen még nem gondolkodtam . Lehet az a terv marad hogy : kívül csak az ajtók . Kémény , búbos a teraszon , körbe padkával . a hőt benttartanám amennyire lehet , mert lehet hogy a teraszt beüvegezzük. Bár akkor lehet hogy veszítene a varázsából . A kérdés nyitott , mint a terasz . :)
Ha olyan helyen laksz, ahol nem b@sztattyák az embert, akkor simán megcsinálhatod engedély nélkül, azt tíz év múltán kérsz rá fennmaradási engedélyt.
Ha a kémény nem üzemszerűen használt, akkor a kéményseprőket is le lehet rázni :-)
Másrészt, nem érdemes két ajtót építeni a kemencére, csak egészen extrém kényszer hatására, nem olyan nagy gáz, ha kintről kell betenni a sütnivalót, hacsak nem mindennapos használatra készül az kemence.
Gondolom a kémény a fal előtt lesz, és nem a falban...
szia! nem értem, miért akarsz két ajtót? ha bentről akarod etetni tepsivel, akkor már onnan tüzelheted is, felesleges a két ajtó. a kéménynek mindenképpen a tető fölé kell nyúlni, pontos cm-t nem tudok.