hát a félreértés gyökerét, a "meghatározza" vonatkozását (vonatkozás lehetőségeit), hogy hogyan lehet még érteni, és ezek a szándékos félreértés-példák persze hülyén hangzanak.
Mondom, ismerem személyesen, nem szokása hülyeséggel mentegetőzni :D
akkor csak nekem világos, hogy már az első postjában úgy foglalkozott vele, mint rossz fordítással? Nekem ez azt jelenti, hogy igen, el lett rontva a fordítás.
Szerintem Gergo alapvetoen hulyesegeket beszelt, hulyesegekrol. Maga a kerdesre adott valasz volt rossz a tesztben, es senki sem volt kepes beismerni: "elkurtuk".
kábé végigolvastam a topikot és jót röhögök azon, ahogy megjegyzéseket tesztek a "biológiáról beszélő" Gergőre :D
Gergő szociológus valóban, és az angolról nem kellő gondossággal fordított mondat jelentésbeli különbségeiről beszélt végig!
Az eurobarométer egyébként úgy zajlik, hogy központilag, angolul találják ki a kérdéseket, amit aztán tolmácsokkal lefordíttatnak. Úgy látszik a magyar tolmács nem volt elég járatos a biológiában :)
de legalább nem a "vörös bika nemzőereje" lett a redoxpotential-ból :D
Én sem hinném, sőt azt sem gondolom, hogy bármelyikünk örömet érezne attól, ha ez az ember munkanélkülivé válna.
De ha eddig külső szakértője volt a Gallupnak, akkor pl. ne "szakértsen" tovább. Ha meg főállásban ott van, vállalja fel, hogy ő tévedett és kapja meg a letolását az alkalmas formában. Mégpedig elsősorban nem a tévedéséért (ilyesmi előfordul velünk is), hanem a hülyeségéért, hogy ezt takargatni próbálta, az önkritika hiányáért, hogy nem gondolkozott el azon, amit írtunk neki.
A paksi erőmű gondja nem csak nagyságrendekkel súlyosabb, de itt azért legalább egymásramutogatás, felelősség másra kenés sem volt.
Epilógus: a módosított kiértékelés szerinti kb. 50%-os helyes válaszra sem lehetnek büszkék a genetikát tanítók, de legalább már nem kirívóan rossz eredmény.
Nem hinnem, hogy az lenne a megoldas, hogy egy embert kirugnak a munkahelyerol, meg akkor sem, ha nagyot tevedett. (Azert ez nem a paksi eromu, itt csak par ember onerzete szenvedett 8 napon belul gyogyulo serelmet.)
Meg kevesbe tartom korrekt dolognak az efolott erzett oromet.
"Mindekelo´´tt szeretném megköszönni, hogy szakított ido´´t és kitöltötte ezt a kis kvízt amelyet a honlapunkra kitettünk.
Egyetértek, hogy a kérdés amelyre panaszkodik, az egyébként Önhöz hasonlóan helyes ismeretekkel rendelkezo´´ embereket is esetleg a rossz válasz megadására késztetheti -- magamtól azt hiszem én sem ezt választottam volna az alapveto´´ genetikai ismeretek tesztelésére.
Mindenestre formálisan az a tény, hogy a petesejtet megtermékenyíto´´ -- sok millióból egy -- spermium X vagy Y kromoszómát 'hoz-e a frigybe', semmilyen ismert módon nem jellemzo´´ az apára, illetve az o´´ genetikai make-upjára. Tehát ilyenformán nem az apai gének befolyásolják, hanem a véletlen határozza meg a születendo´´ gyerek nemét.
Attól persze az is igaz, hogy mi emberek ivarosan szaporodunk, mégpedig úgy hogy abban különálló férfi és no´´ egyedek vesznek részt, és ha ebbo´´l kihagynánk a férfiakat, és csak no´´ket klónoznánk, akkor egykönnyen nem tudnánk fiúkat létrehozni. De ez nem jelenti azt hogy egy adott párnál az apa génállománya bármilyen módon meghatározná a születendo´´ gyermek nemét - azon kívül hogy kinyitja annak a leheto´´ségét, hogy a baba fiú és lány egyaránt lehessen.
Mielo´´tt még teljesen átlényegülnék egy új Vágóistvánná, vagy biológusabb akarnék lenni Önnél, itt abba is hagyom, és elnézését kérem, hogy egy ilyen valóban félreértheto´´ kérdéssel szembesítettük Önt.
(Csak az érdekesség kedvéért a kérdés eredetiben, angolul: It is the father’s genes that decide whether the baby is a boy or a girl)
Az elmúlt héten többek figyelmét felkeltette, köztük az Önökét is, hogy egy alapvető tudományos ismeretekkel kapcsolatos kérdéssorban egy igazként értékelt állítást (az apai géneknek a születendő gyerek nemére gyakorolt hatásával kapcsolatosan) hamisként kezeltünk.
Több érdeklődő olvasónk küldte el bíráló, vitatkozó véleményét. Mivel ez a kétértelmű állítás a kérdőív mintájául használt Standard Eurobarometer vizsgálatokban igazként szerepelt, a kapott eredményeket az Eurobarométer felelős vezetőivel való konzultációt követően ennek megfelelően megváltoztattuk. Emiatt jelenleg az inkriminált publikáció valóban lekerült a honlapunkról, de hamarosan, a megfelelő változtatások eszközlése után, visszakerül oda; egy ehhez hasonló tartalmú bevezetővel kiegészítve.
Köszönjük mindazoknak, akik megtiszteltek bennünket azzal, hogy megírják ellenvéleményüket, bírálatukat.
Levették a linket a Gallup nyitóoldaláról msot fent van a szöveg, hogy: "A kutatási beszámolóhoz kapcsolódó tudományos kvízjátékkal Ön is tesztelheti ismereteit." de valójában nem tesztelheti.
Ügyes
Helyreigazítás nuku.
Én ezt írtam nekik ma reggel.
...
Tisztelt Közvéleménykutató!
Mivel előző levelemre nem kaptam semmi visszajelzést, nem tudom illetékes munkatársuknak címezni további mondandómat, kénytelen vagyok ennél a személytelen megszólításnál maradni. A biztonság kedvéért előző írásom is megtalálható a levél végén.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a tudományos-technológiai tájékozottságról szóló jelentésükben (030428_tudtech_jelentes.htm) elkövetett hibát/tévedést korrigálják. Egyrészt a válaszok téves értékelése, másrészt a hiba be nem ismerése, és méginkább a félremagyarázással való palástolásának igyekezete lejáratja önöket, aláássa intézetük szakmai-társadalmi hitelét.
Szeretném felhívni a figyelmüket az Index Törzsasztalán futó "Eurobarométer: Ki mit nem tud?" című témára, és az abban nagy számban található hozzáértő hozzászólásra. Külön kiemelem a 38. hozzászólást a megadott hivatkozás miatt:
http://europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/eb/ebs_154_en.pdf
Az Eurobarométer hivatkozott anyagában a 20-21. oldalán még igazként szerepel az apai gének szerepéről szóló állítás; összhangban azzal, amit mi, ennek a tudományterületnek a hozzáértő művelői is gondolunk.
Ideje, hogy az Indexen (Törzsasztal, hírek) és a saját honlapjukon is hozzák helyre a tévedést, hiszen ott a június 30-i hírük még most is a hibás anyagot linkeli.
Bízva gyors és korrekt válaszukban, üdvözlettel!
...
Mindenki írjon nekik levelet. Azt hiszem elfogyott a türelmem a hülyeséggel szemben. Szerencsére jövő héten szabadságra megyek, és kiheverem a sok butaságot, de addig is írtam nekik két levelet, az egyiket még a hét elején, a másikat tegnap. Esetleg lehetne írni a eurobarométernek is, vagy a gallup anyacégnek, hogy mit művelnek a magyar gallupnál. Tudja valaki, hogy szervezetileg hogy megy ez, ki a kinek a főnöke? Kiástam a csatabárdot! ( Kopasz Indián után )
Ami engem felduhitett, az volt, hogy a Gallup csinalt egy oltari nagy hibat. Aztan persze ezt nem ismerte el meg a mai napig sem. Egy hibat beismerni nem szegyen, talan meg a megitelesukon is javithatott volna. Ehelyett, elojottek egy meg nagyobb oltari baromsaggal, hogy az elso hibajukat tovabbra se kelljen beismerniuk. Hozzateszem, egy ilyen lenyegtelen kerdoiv lenyegtelen kerdeset elbaltaltazva meg nem dol ossze a vilag.
Kerdesem: hogyan lehet ezek utan a Gallupnak egyetlen szavat is elhinni?
A helyzet tiszta és világos, a "szakmai konszenzus" megvan. Dun Ringill levele óta a baklövés eredete nyilvánvaló nekünk is, a Gallupnak is. A téma lezárásának egyetlen akadálya van, hogy a helyi Gallup hallgat, mint sz.. a fűben.
Kérek valakit, aki kapott választ tőlük, hogy hívja fel az "illetékes elvtárs" figyelmét a Gallupnál erre a topic-ra, a reakciókra.
Ha nem korrigálják magukat, a diszkrét szemrehányások után mostmár talán oda kéne csördíteni nekik.
Na igen, arrol nem is beszelve, hogy az eredeti, papiralapu kerdoivben volt egy "nem tudom" kategoria is, es nyilvan lehetett azt mondani, hogy nem valaszolsz. Az ilyen aprosagok hihetetlenul kepesek eltorzitani mindenfele felmerest.
Fizikából megtanultuk, hogy teljes mértékben nézőpont kérdése, hogy ki ki körül kering. :) Vehetjük úgy, hogy a Nap a Föld körül, az meg a Hold körül kering. Kicsit szédítő gondolat persze.
egyébként szerintem a Föld-Nap kérdésre adott válaszok sem a valóságot tükrözik. én például simán helyesnek ítéltem volna az állítást, ha nem tudom előre, hogy mi az ábra vele. ugyanis automatikusan a helyes mondatot értettem volna helyette, és arra mondtam volna igent. emberek, ez itt a 21. század! kíváncsi vagyok, hogy a rosszul válaszolok hány százaléka hitte, hogy az állítás úgy szól, hogy a Föld kering a Nap körül.
Ma megcsináltattam a nejemmel is a kérdéssort, kiváncsiságból. Ő abszolút humán beállítottságú (ráadásul zenész), de elég jól teljesített. Nagy bánatomra a lézerekről nincs sok fogalma, kicsit tétovázott is, de azért végül arra is ráérzett.
Az viszont érdekes álláspont volt a részéről, hogy az ember keletkezésére vonatkozó kérdést egyszerűen elszabotálta. Szerinte ugyanis egy hívő keresztény erre a kérdésre nem válaszolhat akkor sem igennel vagy nemmel, ha elfogadja az evolúció elméletét. Ha kicsit jobban belegondolunk, tényleg nem kellett volna bevenni a sorba ezt az állítást, mert értékelhető másként is -- egy másik koordinátarendszerből nézve.
gratula. a gallup megvalósította a tényektől független felmérést. ebben talán világelsők vagyunk. a kínosan szerencsétlen magyarázkodásban nem biztos, azt ugyanis már régóta sokan csinálják, bár lehet, hogy nem ilyen profi szinten.