Keresés

Részletes keresés

Mindent tudó Creative Commons License 2005.11.30 0 0 304

Sziasztok!

 

Ezen a topicon is csak a Vissza a jövőbe miatt jártam, de többször nem fogok ide írni, csak szeretnék elköszönni.

 

Szevasztok!

Dr.Feelgood Creative Commons License 2005.09.26 0 0 303
Hat igen, a logikai ellentmondasok feloldasaval nem igazan torodtek, de ettol fuggetlenul nekem tetszett, foleg Adrian Brody alakitasa miatt, szerintem zsenialisan jatszotta a szerepet. Izgalmas es fordulatos is volt, a poenok is tetszettek, mondjuk a befejezes kisse bargyu lett.
Előzmény: -boneheaD- (298)
Mindent tudó Creative Commons License 2005.09.26 0 0 302
Inkább a 299-et olvassátok el!
Előzmény: Mindent tudó (301)
Mindent tudó Creative Commons License 2005.09.26 0 0 301
Na ez sikerült.
Előzmény: Mindent tudó (300)
Mindent tudó Creative Commons License 2005.09.26 0 0 300
Én akarok lenni a 300. hozzászóló is.
Előzmény: Mindent tudó (299)
Mindent tudó Creative Commons License 2005.09.26 0 0 299

Az időgép-hez mit szóltok?

 

Csak egyszer láttam és elég is volt belőle. Mindemellett az időutazással és paradoxonokkal kapcsolatban semmi kivetnivalót nem találtam benne, annál is inkább, mert csak egy irányba történt az időutazás. Igaz, hogy az elején a múltba utazás is megtörténik. Nem is értem, hogy a főszereplő miből gondolja, hogy a jövőben kap csak választ a múlt megváltoztathatatlanságára (de szép hosszú szó).

Azért, mert akkorra már okosabb az emberiség? Tudja valaki?

 

Viszont láttam már a régi változatát is, az valamivel jobb volt (filmes szempontból), mert művésziebb volt a kivitelezés (igaz azt is csak angol nyelven, románul feliratozva láttam egyszer).

 

A maga idejében a regény gondolom nagyon is elgondolkoztatta az embereket, mint talán egyetlen időutazásos történet. Nekem azonban nem igazán jött be, már ami a történetet illeti.

 

Maradt hát a Vissza a jövőbe (az egyetlen film, mely csak az időutazás fantáziája -és hangsúlyozom, hogy nem tudománya- körül forog).

-boneheaD- Creative Commons License 2005.09.25 0 0 298

Én elég rég láttam, de akkor nagyon nem tetszett. Csomó logikai hiba volt benne (de legalábbis elég sok kérdés maradt bennem a film végén), nem egy nagy eresztés sajnos.

 

Dohi: az Időjárőrről hasonló véleményen vagyok. (Mondjuk nem tudtam, h van folytatás, de nem is nagyon érdekel.)

Előzmény: Dr.Feelgood (296)
Dohi Creative Commons License 2005.09.24 0 0 297
en meg tegnap elolvastam poul andersontol az idojarort. nem tetszett, ugyhogy a masodik kotetet el se kezdtem.
Dr.Feelgood Creative Commons License 2005.09.24 0 0 296
Kicsit leallt ez a topik, de felhozom, mert most lattam a The Jacket cimu, egesz jo kis filmet. Pszicho-idoutazasos.
-boneheaD- Creative Commons License 2005.02.12 0 0 295
Igen-igen, olvastam én is, de nem akartam beleszólni, mert túl sokat nem tudnék hozzátenni a vitához: eleve nincs igazán SF-műveltségem, másrészt meg csak azt tudom mondani, amit ott jó páran - vagyis, h ettől a könyvtől nem tudományos blablát kell várni, aki erre számít, az tényleg csalódni fog.
Előzmény: JWalker (294)
JWalker Creative Commons License 2005.02.11 0 0 294

:-)

 

A Múltfigyelők nekem is tetszett. Két helyen eléggé torokszorító volt számomra olvasni, a többi része gyorsan pergett..

 

A "Jelent meg mostanaban jo sci-fi konyv?" c. topicban jó kis vita kezdődött e könyv kapcsán, rengeteg mellékvágánnyal. :-)

 

 

Előzmény: -boneheaD- (292)
-boneheaD- Creative Commons License 2005.02.07 0 0 292

Kiolvastam, remek könyv. Aki bírja a témát, annak eleve komoly csemege, feltéve, ha nem tudományos szempontból érdekli az időutazás, mert OSC (szerencsére) a technikai blablától eltekintett. Helyette kapunk egy több rétegű történetet: lehet rá kalandként tekinteni, ilyen szinten is működik; lehet kifejezetten a Kolumbusz-szálat látni benne, mert az is baromi érdekes; ill. van egy mélyebb, már-már "filozófiai" jelleg is: a könyv igen részletesen foglalkozik a múltba való beavatkozás által felvetett morális, erkölcsi kérdésekkel - magyarán, h szabad-e, és ha igen, miért, hogyan, milyen szempontok figyelembe vételével. Nagyon elgondolkodtató.

Arról nem is beszélve, h egyértelműen látszik belőle, h OSC igencsak körüljárta a témát: rengeteg mindent megtudunk Kolumbusz szenvedéseiről, kitartásáról, kötelességtudatáról, személyiségéről - nem meglepő, h a könyv végén jó pár forrást felsorol az író. Engem alapból nem nagyon érdekelt K. kora/küldetése, és ezután se fogom az ilyen témájú könyveket hajtani, de az biztos, h mostmár jobban átlátom, milyen lehetett ez a feladat, amit magára vállalt, szóval még tanulni is lehet belőle, informatív. És baromi olvasmányos.

 

Én mindössze két leíró részt untam: egy földrajzi jellegűt, és azt, amikor OSC belefeledkezik a közép-amerikai népek leírásába, és öt soronként Qutlozhatxchelxz-szintű neveket sorol - na az már nekem sok volt. Ez persze összesen nem több 15-20 oldalnál, és csak apró kellemetlenség; ettől eltekintve messzemenőkig elégedett vagyok a könyvvel.

Előzmény: -boneheaD- (288)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2005.01.10 0 0 291
Hat igen, az imdb-n hozzaszolok kicsit lehuzzak, szerintem annal jobb film azert, es kb. annyira idoutazos, mint a Butterfly.
Előzmény: -boneheaD- (290)
-boneheaD- Creative Commons License 2005.01.10 0 0 290

Én tőled hallok róla először, és ahogy imdb-n nézegetem az adatlapját, ez kevésbé időutazós, mint a TBF (ezt most abszolút nem leszólásként mondom, csak úgy).  Nagyon nem akartam belenézni az ottani fórumokba, de látok én itt Memento-val való összehasonlítást is, hááát... Mondjuk én vevő lennék rá, de, tekintve, h nem valami ismert darab, kevés helyről szedhető le (gondolom neked is netről van).

 

Ja, ha már itt vagyok: bocs, a múltkor kétszer írtam be a Múltfigyelőkre vonatkozó infót, holott azt akartam mondani, h kiolvastam Az időgépet - nem kellett csalódnom, teljesen jó. (Plusz pont nálam, h E/1 a történet, az olyanokat meg különösen csípem.) Érdekes, h ebben egyből a nagyon távoli jövőbe jut el, nincs "átmenet", pedig a 60-as filmben, és a remake-ben is beiktattak egy-egy "közeljövőben" játszódó epizódot. Ja, az is jó, h a könyvben Wells nem szúrta el a nyelv-problémát: mindkét film természetesnek vette (emlékeim szerint) h a jövőben nagyon hasonló dialektusban beszélik az angolt, és a főhős seccpecc megtanulja...

Előzmény: Dr.Feelgood (289)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2005.01.10 0 0 289
Sziasztok, latta valaki a The I Inside cimu filmet? Nekem tetszett, foleg az elejen nagyon izgalmasnak indul, de a vegere kicsit leul. Hasonlo pszicho-idoutazas van benne, mint a Butterfly Effectben, es hatasaiban is hasonlo.
-boneheaD- Creative Commons License 2004.12.31 0 0 288

Nemrég megjelent Orson Scott Card Múltfigyelők c. könyve.


Megváltoztatni a történelmet - a sci-fi irodalom egyik hálás alaptémája ez, így nem véletlenül nyúlt hozzá annyi szerző az idők folyamán. Bár a Múltfigyelők is ez, Card mégsem állt be a sorba. Ha rendelkezésünkre áll a technika, mellyel a múltat nem csak megfigyelhetjük, de be is avatkozhatunk, felmerül a kérdés: szabad-e? Jóvá lehet-e tenni az emberiség múltjának bűneit? Jóvá kell-e egyáltalán tenni? A múltfigyelők egy csoportja úgy dönt, igen. Beavatkoznak hát az emberiség történelmének egy sorsfordító pillanatába. A magasztos cél: megszabadítani az elődöket értelmetlen szenvedéseiktől - de ahogy a mondás tartja: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve.

 

Kétezer pénz, én tuti benevezek rá - de már csak jövőre. :)

-boneheaD- Creative Commons License 2004.12.23 0 0 287

Ja, és ha már felhozódott a topik, két dologgal bővülhet a képzeletbeli, témához kapcsolódó könyves-filmes lista:

Mostanában jelent meg Orson Scott Card Múltfigyelő c. regénye, ami röviden a múlt megváltoztatásával foglalkozik (h konkrétan melyik eseményt az emberiség történelmében, azt még nem tudom, de sejtem). Hamarosan meglesz, majd írok róla bővebben.

Illetve a régebbi, egész pontosan 806-os South Park rész, ahol SP mellett egy időkapu nyílik, s rajta a jövőből emberek kezdenek özönleni - merthogy ők egy túlnépesedett Földről jönnek, ahol nincs munkalehetőség, így visszaemigráltak a mi jelenünkbe, h itt szerezzenek melót. Kéész. :)

Dohi Creative Commons License 2004.12.22 0 0 286
a minap raakadtam az antikban es megvettem miert ne alapon. novellak elvileg, szal vegigolvasom majd, aztan meglassuk, mi lesz a tovabbi sorsa.
Előzmény: -boneheaD- (285)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.12.22 0 0 285

Az nem az igazi.

Az Időjárőr megvan (ha még nem adtam el), emlékeim szerint anno elkezdtem, de félbehagytam, mert nem tetszett.

Előzmény: Dohi (283)
Dohi Creative Commons License 2004.12.22 0 0 283
angolul mar ezer eve meglehetne :P btw, poul anderson idojaroret olvastad?
Előzmény: -boneheaD- (282)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.12.22 0 0 282

Végre-valahára, sok év után, sikerült hozzájutnom Wells Időgépéhez - iszonyúan örülök neki, a napokban neki is fogok látni (ahogy nézem, terjedelme alapján "együltőhelyben" típusú olvasás lesz...).

contraDiction Creative Commons License 2004.09.16 0 0 281
220 000 000 millió év >>>>> 220 millió év
Előzmény: contraDiction (280)
contraDiction Creative Commons License 2004.09.16 0 0 280
OFF A Tejút inerciájában számolva a Naprendszer /vele a Föld/ keringési sebessége 230 000 m/sec /220 000 000 millió év/fordulat egy körhöz közelítő pályán/. Az ennél nagyobb viszonyítási rendszerekben /gondolom/ ennél sokkal nagyobbak sebességek is vannak. A Tejút /Galaxis/ a KB 15 tagból /kisebb-nagyobb galaxisból/ álló Lokális Halmaz, a néhány ezer galaxisú Virgo-halmaz, a közel száz halmazt összesítő Virgo-szuperhalmaz, meg a 15 milliárd fényév sugarú, expanzívan terjedő megfigyelhető Univerzumnak csak egy jelentéktelen töredéke /ezek az egymásba épülő rendszeralkotók külön-külön mozgással bírnak/; az esetleg gömb alakban terjedő ismeretlen részek mozgása ebben az esetben kívül esik a szorosan vett  észlelési horizonton /a tőlünk független esetleges más univerzumok tömegéről nem is beszélve/

+ a Tejúton belül a csillagok egymáshoz viszonyított elmozdulása, vagy ezen kívül a galaxisok közeledése/távolodása is változtat a számításon

A Föld mostani relatív térbeli helyzetébe nem kerül sem 365 nap, sem 220 millió év múlva, a tényleges mozgás pedig az irreálisan nagy ismeretlen mérettartományok miatt nem leképezhető.

 

/Mellesleg a legjobb verzió szerint 10100 év múlva a szupergalaktikus fekete lyukak is elpárolognak, a csillagok, /bolygóstul/ sokkal korábban /megszűnnek az utolsó elemi részecskék is/, ezzel megadva a jővőbeli időmozgás felső korlátait ;>/

Előzmény: igabe (279)
igabe Creative Commons License 2004.09.16 0 0 279

Hiba volt! Én is majdnem így tettem, de gondoltam, adok neki egy esélyt. Szerintem nagyon ott volt. És tényleg jó, hogy végre bekalkulálták a föld forgását és mozgását is az időutazás probélmái közé. Jó volt az a szemléltető video az almával, miszerint egy 4 mp-es utazás a múltba még nem számottevő változás a föld mozgásában, de így is majd fél méterrel odébb került az alma. És a történet is kerek volt. Féltem tőle, hogy valami hasonló hibát követnek el, mint a Gömb c. filmnél, hogy a szenzációs tényt, mint időutazás mellékesnek tekintik és valami teljesen más és érdektelen dologgal kezdenek foglalkozni. Örültem, hogy nem így lett. !!SPOILER!! - Megtalálták a 2000 éves kamerát, látták rajta Jézust is, és az időutazó személyére is fény derült.

Bár talán egy Spielberg, vagy egy Cameron biztos még érdekesebbé és látványosabbá tehette volna, azért így is nagyon jó volt.

Előzmény: -boneheaD- (277)
contraDiction Creative Commons License 2004.09.15 0 0 278
Pedig vázolja az időmozgás paradoxonját /remélem ez az elképzelés máshol, más időben már jónéhányszor megjelent a fórumon /nem tudom//

 

Búrából kitranszportálni almát /fél méterre/, 4 sec-cel vissza az időbe, gombnyomásra. Megnyomás ELŐTT megjelenik az alma KLÓNja, 4 másodpercig együtt léteznek a folyamat beindításáig. UE megismételve patkánnyal; különbség, a szkenner nem képezi le tökéletesen a mozgást /ergo a patkány szénné ég/, tehát ismét a lenyomás ELŐTT megjelennek a rángatódzó maradványok /a búra alatti azonos példány épen marad/, a lenyomás ezért ELMARAD, de az alternatív múlt/jelen sem tűnik el, és az égéstermékek szaga betölti a termet ;

Következmények; sok-sok /elcseszett/ alternatíva létezése ugyanabban a világban, káosz stb

 

Meg le kellene képezni a Föld, Nap-, Tejútrendszer, Lokális Halmaz, ismert, ISMERETLEN univerzum mozgását is.

Előzmény: igabe (276)
-boneheaD- Creative Commons License 2004.09.15 0 0 277

Én pontosan e két okból nevettem ki, és lapoztam át rajta a műsorújságban.

Előzmény: igabe (276)
igabe Creative Commons License 2004.09.15 0 0 276
Láttátok ezt a jézus videós filmet? Szerintem qúúva jó volt. Pedig borzasztóan rosszul cseng a címe is, meg az is, hogy német film.
capa Creative Commons License 2004.08.13 0 0 275
Még inkább bocs! Nem ide akartam az előző hsz-t. Mindkettőt lehet törölni.
Előzmény: capa (274)
capa Creative Commons License 2004.08.13 0 0 274
Bocs, egy-két rag lemaradt!
Labzo Creative Commons License 2004.08.08 0 0 273
Kösz az infót!
Előzmény: -boneheaD- (272)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!