részben én is tapasztalatokra építem a véleményem: környezetemben is van egy-két köztisztvisel?. Van terület, ahol sok a meló, de van, aki arról mesél, hogyan passziánszozott egész nap a gépén... havi 150 nettóért.
Amit írtam, az szigorúan az én tapasztalatom.
Az egy rész amit én látok, és az a rész sajnos keserves.
Én azt látom, hogy van egy réteg, amely el van látva rendesen feladattal, végzi is a dolgát. Aztán van egy másik réteg, amelynek kurvára nincs dolga, baromira jól elkávégztat, eldumálgat egész nap, és ha adsz neki feladatot, bőg mint egy fürdős kurva.
Ez nem tudom mennyire általános, azt tudom, hogy az én munkahelyemen tulnyomórészben vannak a "hobbimunkások" (kolleganőm nevezte el a semmitevőket) és a "felleteseim"-en (fellettünk álló köztisztviselők), meg lehet látni a hozzánemértést, meg a "mindenekfelett én állok" életfelfogást.
Ennyi. Lehet, hogy csak az én szakterületemen van így, lehet, hogy nem, de néha az agyvérzés kerülget, a sok "okostól"
Dolgoztam köztisztviselőként... és nem mondhatnám ,hogy alig csináltam valamit. Rengeteg volt a meló, minden nap úgy mentem haza, mint a mosott sz... És másnap ismét ugyanez, "lehetőleg tegnapra" határidővel. Ja, én még örülhettem, mert a pénzügyesek általában 8-19 óráig gályáztak, plusz minden szombaton 8-16-ig. Aki mégsem (mert haza kell menni a 2 kisgyerekhez), nagyon látványosan nem kapott prémiumot ("Neked azért nem jár, Katikám, mert neked fontosabb a családod, mint a Hivatal...").
Most közalkalmazott vagyok. Itt vannak félgőzös és 150 %-os napok... ami persze az elb*szott szervezésből fakad. Ha egyeneletesen lenne megszervezve, kb. 80%ban kihasznált lenne a munkaidőm.
Én közalkalmazott vagyok. Igaz van jutalmam, és ruhapénzem, de még ez sem kompenzálja a neveteséges fizetést.
ja és az is érdekes, hogy kaptunk ugyabár az elmúlt évben 5o% fizetésemelést (ami közel sem volt 5o%-maradjunk inkább a 25-3o%-nál) a köztitszviselők idén januárban kaptak még hozzá 3o%-ot.
Saját tapasztalat: mivel munkaügyi előadó vagyok, ezért (sajnos) elég gyakran van szerencsém a Területi Államháztartási Hivatalhoz, a Főpolgármesteri Hivatalhoz, és egyéb intézményekhez, ahol köztisztviselők dolgoznak. Azt persze nem mondom, hogy én beledöglök a munkába, a legrosszabb esetben is a 8 óra munkaidőből 6-ot dolgozok ténylegesen (jó vannak időszakok amikor a túlóra sem ritka). De én még köztitszviselőt (akikkel nekem eddig volt szerencsém találkozni) munkát végezni nem igen láttam. Viszont ehhez képest az öntudatuk elég magasan van.
Nem akarom védeni a közszférát, de ha valagba kellene rúgni valakit, és választani lehet, hogy közalkalmazottat vagy köztisztviselőt, akkor a köztisztviselőt választanám.
Jó az is tény, hogy az én munkahelyemen is iszonytató mennyiségű a semmittevő (7o-8o%), a köztitsztviselőknél ez az arány még durvább.
Ja és ne csak azt lássátok, aki az ocsmányirodában, meg az Apeh-nál a pultban ül!!
Az végzi a legtöbb munkát!!
Egy pultban dolgozó mögött (van még három munkatárs, akit nem láttok, mert ő nem foglalkozik holmi "alattomos" ügyféllel, ő az irodájában "fontosabb" dolgokkal van elfoglalva.)
Sokan vannak akik kritizálják a közszférát. De csak annak van tényleges rálátása, aki ebben dolgozik.
Én látom, hogy ez "modern" gazdaságos keretek mellett nem működhet tovább.
A legtöbb közalalmazott, (az a réteg ahol én dolgozom, tehát nem az ápolónő, aki kidolgozza a belét) és köztisztviselő alkalmatlan bármiféle munkára. A legöbb 3o éve ott dolgozik, és "ottmaradt", vagy minden másra alkalmatlan, és ezért választotta közszférát. Elavult munkaszemlélet, a technikához való nem értés (érts azt, hogy egy jó részük be se bír kapcsolni egy számítógépet- holott van alapfokú számítógépkezelői papírja), rugalmatlanság, és szankciók hiányában büntetlenség (értsd: bármiféle hibát vét, semmiféle következménye)
Baromi nagy szükség lenne egy átfogó, az egész bürokráciát érintő reformra.
Az "csak" az egyik probláma, hogy iszonytató költséges a mai renszer fenntartása.
Ez szerintem nem lenne gáz, ha működne. Csak hát nem működik.
De kitől is várhatjuk, hogy hozzányúl?
Akkora ellenállásba ütközne, (baromi sok a közalkalmazot, és a köztisztviselő) hogy semelyik kormány sem mer bevállalni egy ilyen "népszerűtlen" intézkedést.
Én abban reménykedek, hogy előbb-utóbb "kiöregszik" a hozzánemértő réteg, és a helyükre hozzáértő emberek kerülnek.
Előre is elnézés azoktól a közalkalmazottaktól, és köztisztviselőktől, akik eredményesen, jól végzik a munkájukat.
"Nem annyira fenékig tejfel az a közalkalmazotti státusz."
Bizony. Még sokkal kevésbé, mint a köztisztviselői.
A közalkalmazottaknak nincs napjuk, ruhapénzük, bérletük, jutalmuk stb. Ugyanazt a munkát végzik, csak nem a főnök hivatalában, hanem más közintézményben.
Én mostanság kétszer jártam az amúgy elég hírhedt XII. kerületi ocsmányirodán. Útlevélre a sor 1 óra 15 perc volt úgy, hogy a biztonsági őr miközben adta a sorszámot, tíz perc pontossággal megmondta, mikor fogok sorra kerülni. (Addig elmentem megvenni a bélyeget, meg bevásároltam a sarkon.) Autó átírásra 2 perc a sor elsőre, és 20 perc másodikra. (befizetett csekkel vissza)
Ügyfélszolgálat az útlevél átvételekor 0 perc, a súlyadós papírnál 1 óra. Szóval összességében nem olyan rettenet. Nyilván lehetne jobb is, gyorsabb is, de ez még sok mindenre elmondható ebben az világban. És még egy. Ha kedves vagy, és mosolyogsz, akkor a másik fél is kedves lesz és mosolyog. Amelyik nem, az úgyis oolyan sült bunkó, hogy tök mindegy, hogy közalkalmazott, vagy plázapicsa.
na ez az
nem a MUNKAID?, hanem a teljesítmény számít
próbálj meg elintézni valamit bármelyik önkormányzatban. Az lesz a benyomásod, hogy az állami szférában a síkhülyék maradtak...
Már ha bejutsz egyáltalán, mert ugye egésznapos szabadságot kell kivennie a jópolgárnak, ha az önkormiban intézni akar valamit.
Csak azért ne irigyeld, mert neked nulla nap jár ilyen címen. Azért a fizetésért, amit ők kapnak a franc se viselné el a sok bal...sz ügyfél köcsögösködését. Nem annyira fenékig tejfel az a közalkalmazotti státusz. Egyébként érdemes megnézni, mennyire "tolonganak" egy-egy ügyintézői állásra.
"Július 1-jén zárva tartanaka hivatalok: a köztisztvisel?k napján a több mint százezer ünnepeltnek immár hetedik éve nem kell dolgoznia - írja a Népszabadság.
Kedden, a köztisztvisel?k napján nem lesz félfogadás a polgármesteri hivatalokban, az okmányirodákban, a kormányhivatalokban és a minisztériumokban, az ombudsman hivatalában. Nem fogadják az ügyfeleket az APEH-nál, az egészségbiztosítónál, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél, sem a bevándorlási hivatalokban. Ügyeletet szerveznek azokban az intézményekben, ahol ennek hiányában a polgárokat súlyos hátrány érhetné. Így például a BM központi okmányirodáján csak a sürg?s útlevélkérelmeket veszik át. " (Index)
néhány kérdés:
- mit ünnepelnek, amikor az állami szféra ma a legm?ködésképtelenebb terület nálunk?
- megérdemlik-e a köztisztvisel?k ezt a rengeteg juttatást teljesítményjavulás nélkül?
- köztisztvisel?i szféra: hogyan ne oldjuk meg a problémákat. Lásd nyitvatartási id?k, ügyfélfogadás, ügyintézés stb.