Mellesleg a csonkolást akkor tudom elfogadni, ha a kutyát arra az eredeti foglalkozásra tenyésztik, ami miatt eredetileg kialakult. Pl. nagy aljnövényzetü erdőben folyamatosan hivatásos vadász mellett tartózkodva, egyes vadászkutyák sérülékenyebbek hosszu farokkal - spec a magyar vizsla, ha genetikusan jó a farka, nem ide tartozik, de ha jó vérvonalu vadászeb és genetikusan sérült farka van, ide :) Viszont a kifejezetten vadászatra tenyésztett vizslánál nem annyira a küllemre figyelnek, inkább az egyéb képességekre....
Nos nekem is uszkárom volt. Ha nem téped ki a szőrt a füléből, akkor éppugy bezsirosodik, ahogy a te füled, gondolom, még nem vagy süket - a régi emberek se süketültek bele, a nem piszkálták a fülüket. Ugyanis a kitépkedéskor egyszerüen egy természetes fültisztitóval eltávolitod a fülzsirt és passz. Kényelmeseb neki, mert lelóg a füle, ennyi.
Eszébe sincs megvakulni, ha nem vágod a szőrét, ismerek olyat, akinek nem látott kozmetikust a kutyája, egyszerüen pulihoz hasonló - bár nem nemezes, hanem zsinoros - szőre lett és kész. Fürdették, de se fésülés, se kozmetikus. A kutyus istenien érezte magát, bár egy kiállitáson rosszul lettek volna tőle :o)
Viszont könnyebb tisztán tartani, ha kozmetikushoz jár, az biztos....
Vízálló: Nekem vágatlan fülü dogom volt! Nagyon kis idióta volt! :) De szerintem nem a füle miatt! :) A dogok akkor is kis idióták, ha vágva van a fülük! Én még nem láttam harcias dogot és el sem tudom képzelni, hogyan használhatták őket viadalra...ezek nagy szelíd bocik! Persze minden kutyát lehet ölésre képezni, sajnos, bár az angol vérebről és a dogról ezt nehéz elképzelni! Szóval szerintem nem determinál a külső! A topic címe és kérdése jó és nehéz, érdekes téma ez, ne vegye el ettől semmi (senki) a kedved!
Alice: Nem értem a hangnemedet és a felháborodásodat! Vágott fülü kutyák léteznek pont. Hogy valaki erről elmondja a véleményét és megkérdez másokat az nem bűn! ÉS ha visszaolvasol láthatod, hogy Vízálló egyálltalán nem beszélt arról, hogy ő vágott fülü kutyát szeretne v. sem, arról sem, hogy azt szeretné, hogy féljenek a kutyájától! Arról beszélt, hogy szerinte a kutya külseje hat a belsőjére! Ha tartanak tőle akkor ezt megérezve önbizalmat kap...és mindezt csak álltalánosságban!
Honnan szedtél ekkora badarságot, hogy az uszkár megvakul meg megsüketül, ha nem nyírják? Azért ez józan paraszti ésszel is sületlenség! (lásd, mások nem röhögtek körbe és nem torkolltak le emiatt téged!)
Én se nagyon szeretem az agresszív hangnemet, még ezekről a dolgokról is lehet békésen eszmét cserélni gondolom.
Szerintem mind a tenyésztőknek, mind a kutyatulajdonosoknak maguknak kell dönteni a saját lelkiismeretük szerint. Ismerek pl. dobi tenyésztőt és tartót is, aki ragaszkodik a vágáshoz, s ismerek már olyanokat, akik az új szelek szerint :O) már nem igénylik ezt a procedúrát. Tehát a tenyésztő eldöntheti, hogy vágat-e, és hogy milyen feltétellel adja el a babát. A leendő kutyatartó pedig válassza azta tenyésztőt, aki az ő izlésének megfelelő blökiket tenyészt.
A probléma egyik része sajnos abból ered, hogy a legtöbb állatorvos igen kevés tapasztalattal rendelkezik ezen a területen( ez főleg a fülvágásra vonatkozik - ez a macerásabb), mind a formával, mind a pozícióval szoktak gondok lenni. A fajtaklubbok és a tenyésztők feladata lenne feltérképezni, hogy mely állatorvosok végeznek ilyen műtétet korrekten, s őket ajánlani. (Amúgy a tulajdonosok se nagyon szoktak utána nézni) Sajnos pénz beszél, sokszor úgy vállalják be ezt a kényes feladatot az állatorvosok, hogy még nem is végeztek ilyen műtétet! :O((( A hentesmunka ritkán jó!
Az én egyik kutyámnak vágva van a füle, jó és rutinos orvos vágta, teljesen probléma mentesen, és gyorsan gyógyult.Iszonyú sokat foglalkoztunk vele, agyon volt babusgatva( na, akkor rontottuk el! :O))) MA is így döntenék esetében, független attól hogy imádom. Vannak a baráti körben még ilyen szerencsésebb kutyások, de sajnos sok problémás esetet láttam / hallottam én is. De egy gyenge képességű orvos még a körömvágásban is tud hibázni, egy barátnőm kutyáját egy olyan állatorvos ölte meg, aki vidáman szerepelget ma is a különböző kutyás újságokban és tanácsokat ad. Egyszerűen rossz helyre adta be a kutyának az injekciót, mert a barátnőmnek udvarolt, nem figyelt oda. A kutya nyakig lebénult, majd el kellett altani. Pedig csak egy egyszerű szuri volt, mégis rengeteget szenvedett szegény.
Tevedes!
Az uszi nem vakul meg,ha marad a szor a szeme elott,es a fulebol sem azert tepik ki a szort,mert megsuketulne....
Ha utananezel a fajta eredetenek,akkor lathatod,hogy regen is hasonloan neztek ki,de volt pl.foldig ero zsinoros szorzettel,ugyanigy nyirva.....
Ez az utolso kep az Easton Star Democrat c. ujsagban jelent meg 1957ben,es az uszik retriever versenyerol tudositott....
De nem szolok bele,hiszen nincsen uszim,csak ugy olvasgatok a halon....
OP
Hmmm...
Azért mondjuk - ha jönne valami nagy világvége - a fennmaradó keverék kutyák nagyobb valószinüséggel életben maradnának, mint pl. szegény kis uszkár, amelyik előbb utóbb megvakulna, mert annyira a szemébe lógna a szőr, avagy mint a shar-pei, amelyik nem is látna, ha nem operálnának ki a szeme felől néhány redőt....
Néhány kutyafajnál valami ésszerú magyarázatot talál az ember. Mint a kaukázusi juhásznál avagy más kifejezetten őrző védő kutyáknál... nekik anno azért vágták le a pásztorok a füleiket, mert amúgy is letépték a farkasok vagy más vadállatok, tehát - ugyanúgy mint a mai őrző védő szekrényembereknél - azért nem hagyták meg rajtuk ezeket a legkonnyebben kiharapható felületeket, mert előbb utóbb úgyis lerágták volna a többiek - mint ahogyan ezek a szekrényemberek is azért nyiratják kopaszra magukat, hogy ne lehessen a hajukba kapaszkodni!
Anno a vadászkutyáknál is azért alakult ki a faroklevágás, mert hiába maradt csöndben az eb, ha a farka izgatottan járt, és önkéntelenül zajjal járt - libegtetett egy utjában álló levelet meg egyéb...
De hogy manapság mi a fene miatt kell kutyák fülét félig levágni - csak azért, hogy "karakteresebb", "tiszteletre méltóbbak" legyenek, hát ettől tényleg elszáll az agyam... pláne azt tudva, hogy a versenynek és a tenyésztésnek ez már nem feltétele - csak DIVAT!!!
Alice, ebben tévedsz: a fajtatiszta állataink nagy része elpusztulna a természetben. Tetszik-nem tetszik, így van! Ez normális. Vagy tartasz házikedvencet, vagy nem.
Pl. a "természetes" kutya = a FARKAS!
IStván
Esküszöm nem akarok vitázni, de egy vágott fülű kutyának miért ne lehetne fülbetegsége???? Ilyen alapon (tudom, hogy túlzás, nem kell külön kiemelni:) a lábát is levághatnánk babakorban, hátha egyszer belemegy egy toklász mert a gazdi nem elég figyelmes.
Jelenleg hosszú lógó fülű kutyáim vannak, semmi bajuk a fülükkel (toklász sem volt még benne) az allergiához kapcsolódó fülgyulladáson kívül (utóbbi teljesen független a fül hosszától, és irányától).
Ne haragudj de nagyon erőltetett indokokat hozol fel a csonkolás mellett. EZEK nem lehetnek okoai egy kutya megcsonkításának szerintem.
Azért nem kell ennyire a szívedre venni. Ez a téma sok indulatot kihoz az emberekből...
Az indexes témák is érdekesek, néha nem az jön ki, amit gondolna az ember.
Én pl. pont abban a két témában nem írok, ami a leginkább a szívügyem, és amiben a leginkább otthon vagyok. De azokon atopicokon most olyan hangulat uralkodik (és olyanok a meghatározók), hogy falrahányt borsó lenne minden szó...
Hát ez van.
Léteznek egész jó levelező listák is... :o)))
IStván
Nekem volt uszkárom is. Csak 6 évig élt, mert kullanccsípésből eredően Lyme kórja lett, későn vettük észre, sorra bénultak le a lábai, el kellett altatni. De amíg aktív volt, állandóan a kutyakozmetikusnál voltunk. És pl. nekem róla is az jutott eszembe, hogy ki volt az a barom, aki úgy tenyésztette ki ezt a mérhetetlenül kedves és okos állatot, hogy EMBERI BEAVATKOZÁS NÉLKÜL elpusztulna! Mert ha nem vágják le a szeme előtt az ÁLLANDÓAN NÖVŐ SZŐRT, akkor megvakulna, ha nem tépkednénk ki a fülébőr a szőr, megsüketülne stb...
De a dobermann nem pusztul el enélkül, max. megmarad a füle... amit egyes gazdák SZÉGYELLNEK... mert nem elég karakteres... :-(((
Csak, hogy vadabb legyen és TISZTELETET ébresszen...
Nem haragszom, tényleg. Miért is haragudnék? Én kérdeztem a véleményeket. :)))
Volt dogom. Természetesen természetes farka volt. Nem is láttam vágott farkú dogot soha. Sőt, a füle is természetes volt. Sajnáltam levágatni. :)
Sok "vadidegen" sétál az utcán, ahol a kutya nap mint nap jár (szocializálódik), tehát szerintem igenis befolyásoló tényező az emberek hozzáállása a kutyához.
Nem teljesen ezt mondtam...
De, nem tudom melyik a jobb:
Egyszer valameddig fáj neki, és utána él vidáman.
Vagy kifogsz egy olyan kutyát, hogy hosszú a füle, netán a gazdája nem takarítja ki rendszeresen, hajlamos lesz mindenféle fülbetegségre és egy életen keresztűl szenved. Mert ilyen is lehet, van, ismerek ilyet.
Tudom, nem törvényszerű és ez a ritkább, de lehetséges.
Inkább megelőzném egy kisebb ideig tartó fájdalommal járó műtéttel, minthogy évekig szenvedjen tartósan.
Bocsi, hogy beleszólok, de úgy érted amíg sharpei-ek szenvedhetnek szembetegségben addig nehogymá egy dobi életéből kimaradjon a szenvedés? Ez így fair, vagy mi? Borzalmas, hogy az általad leírt probléma létezik, de nem hiszem, hogy ez indokolná egy dobermann "kínzását". Valahogy hiányzik nekem ebből a logika. Nekem volt dogom. Levágattuk a fülét, mert nekünk annyi gógyink sem volt, hogy legalább előre érdeklődjünk. Soha többé nem csonkolnám a kutyámat. Láttam a dogot szenvedni, nem egyszer, nem kétszer. Hosszú procedúra, nem érdemli meg egy olyan ártatlan kölyök. (semmilyen kutya nem érdemli meg.) A minap volt az Animal Planet-en egy film egy mittomén milyen vizsla (angol, van olyan?)tenyésztőről, aki kifejezetten a vizsgára tenyészt, bár a kiállításokon se volt egy utolsó. Azoknak a kutyáknak nem volt csonkolva a farkuk, ugyanolyan része a kiképzésüknek a "helyes farokhasználat", mint minden más ami ahhoz kell, hogy jó vadászkutya legyen. Ez természetes, nem hiszem, hogy el lehetne vele fogadtatni azzal a tenyésztővel farokvágás ideológiáját.
Bár farokvágott kutyát még nem tartottam, lehet, hogy nem olyan nagy ügy, mint egy fülvágás. Szvsz nem véletlenül tiltották be annyi helyen.
" Ezt valahogy úgy tudom elképzelni, hogy a vágatlan dobi ugye barátságosabbnak néz ki, mint vágva. Az ember nem mutat iránta megfelelő tiszteletet, ezáltal a kutya magabiztossága is csökken, tehát tényleg megváltozik."
Bocs, de most kicsit az agyamba ment a vér, lehet, durva leszek.
Kevesebb tiszteletet érez vele a másik ember vagy mi? Mert nem olyan harcias a kinézete? MIért nem azt mondod, hogy neked olyan kutya kell, akitől rögtön minden ember összeszarja magát? Sétálni akarsz egy olyan kutyával, akre ha ránéznek akkor VELED SZEMBEN IS TISZTELETET ÉREZNEK? Vagy a többi dobis gazdával szemben lesz kisebbrendűségi érzésed????
Vágták már le neked a füled egy darabját? Tudod mekkora fájdalommal jár az? Ha én kutya volnék, és levágnák a fülem felét, méghozzá zsenge gyermekkoromban, sőt még különféle szerkentyűkkel arra is ügyelve, hogy aztán MEGFELELŐEN FELÁLLJON, hát én is valóban nagyon harapós kutya lennék ha felnövök!!!!!
GYŰLÖLÖM AZ ÖSSZES HÜLYE KUTYATENYÉSZTŐT, aki mind olyan kutyát tenyészt, akiből csak műtét után lehet standard vagy milyen kutya!
Vagy státusszimbólumot akarsz és akkor ne nyavajogj itten fájdalomról, vagy kutyát, akkor viszont hagyd úgy, ahogy az anyja világra hozta!
Öszefügg, mert a csonkolást azért tiltották be, mert állatkínzásnak minősítették...nos egyes tenyésztők tevékenysége is állatkínzás, ha olyan kutyákat tart tenyésztésben amiknek ilyen öröklödő betegsége, vagy műtétet igénylő problémás kiskutyái születnek.
Csak ez a része már senkit sem érdekel...
A fajtajelleggel összefüggő és az egyéb örökletes betegségek és a csonkolás nem összekeverendő!
Miért függene össze a két téma???
Tényleg sok jellemző betegség cirkulál, tenyésztője válogatja, mit tesz ellene v. egyeltalán a tudatában van-e. De mi köze ennek a csonkolásokhoz? Semmi.
(Persze most itt nem gondolok a kis populációkkal összefüggő gondokkal: pl. a farokvágási tilalom bevezetése után derül ki, hogy az állomány nagy részének törött a farka. Az egy-két korrekt farkú vonal meg holt diszpláziás. Na, akkor igen, mérlegelni kell. De különben nem függ össze a két problémakör.)
IStván
Nekem fülvágott kutyám van, beauceron. Nem én vágattam, de őszintén szólva nem bántam meg. Azóta volt módom több vágatlan fülűvel találkoznmi, hasonló a helyzet , mint a dobiknál. Vannak olyan fajták, amik számomra is kedvesek farokkal: a spancikat már évek óta nézegettem küldföldi kiállításokon, a bobtailnek is jól áll a farok. Vágatlan fül is jól áll némelyik fajtának: a dogokat már megszoktuk, a boxer, snauzer is helyes tud lenni. Nekem volt boxerem is, annak vágatlan volt a füle. Iszonyú, hogy mennyit voltunk dokinál! Egy pici tüske megsebezte, 4-5- hetet volt sebes, alig gyógyult. De elég egy bunyó( nem sok kell az őv fajtáknál hozzá) és máris kész a baj. :O( Több ismerős boxeros is panaszkodott erre, nagyon sérülékenyek. Az eddig vágott farkú fajtát tartóknál is hallottam sok panaszt, dobinak, vizslának kellett már felnőtt korban levágni a farkát, mert véres péppé verte a tárgyakon. Amúgy a farokcsonkolás még a könnyebb ált. 4 napos kor körül teszik meg, pár nap alatt gyógyul. A fülvágás az már gázosabb tud lenni, attól függ, hogy milyen ügyes a doki. :O( Nagyon meg lehet szívni. Nekünk semmi gondunk se volt, de azóta már sok rosszul vágott, nehezen gyógyuló fület láttam. Lehet, hogy a dokikat kellene tovább képezni? :O) Amúgy pl. a mi esetünkben(beauceron) a fajtagazda ország ragaszkodik a kurtításhoz.
"Ráadásul, úgy gondolom, hogy egy ilyen karakteres kutyának a természetét is megváltoztatja a fül/farok meghagyása. Ezt valahogy úgy tudom elképzelni, hogy a vágatlan dobi ugye barátságosabbnak néz ki, mint vágva. Az ember nem mutat iránta megfelelő tiszteletet, ezáltal a kutya magabiztossága is csökken, tehát tényleg megváltozik.
Dog-fülnél ugyanezt gondolom. "
Ne haragudj, de ez mese. A kutya vérmérséklete nagyrészt öröklött, másrészt a tulajdonos nevelése, környezet, stb. alakítja, nem néhány vadidegen, aki "nem mutat iránta megfelelő tiszteletet"...
És pont egy dog iránti hozzáállásban éppen a füle lenne a meghatározó??? Ráadásul ez az egyik nagy német fajta (nem írtam, hogy őrző-védő), amelyiknél legelőször kezdték elhagyni a fülvágást. Ráadásul pl. a farkuk eleve természetes (=nem vágott) volt.
Mi az a "karakteres kutya"??? MINDEN fajta karakteres!
:o)))
Igen, valóban lehet még itthon menni kiállításra csonkolt kutyával, de külföldre nagyobb kiállításra nem. Egy komoly magyar tenyésztő, pedig ki is szeretné vinni a kutyáját megmérettetésre, hisz minél több díja van, annál jobb áron tudja a kölyköket eladni...de ezt Neked azt hiszem nem kell mondanom..
Attól függetlenül nem teljesen értek Veled egyet...már ami a fájdalom és kínzás dolgot illeti...
Most ugye fajtatiszta kutyákról beszélünk..akkor állatkínzásról beszélhetnénk nagyon sok nem csonkolt fajtájú kutya esetében is.
Lásd, sharpei: szem és bőrproblémái, röhej, hogy már kiskutyakorában sokat műteni kell ahhoz, hogy egyáltalán lássanak!
Bulldogok és bulldogtipusúak: akkora fejűekre tenyésztik őket, hogy a szukák csak császármetszéssel tudják világra hozni a kölykeiket!
Ezeket a szukákat nem egyszer kényszerítik ilyen szülésre, hanem ki tudja hány évig?
Lehetne sorolni a tipikus fajtabetegségeket, amelyeket nem lehet kivédeni. Diszplázia, tacskóbénulás, németjuhászok hátsó lábállásából eredő gerinc és csípőbántalmak, dogok és ír farkasok gerincproblémái, némelyik angol bulldog szinte menni sem tud, csak döcög, nem kap levegőt, szívproblémáik vannak..
Ezek mind állatkínzásoknak minősulnek az én szememben, ezeket maguk a tenyésztők alakítják ilyenné szerencsétleneket.
Először ezeket kellene megoldani, aztán jöhetne a szépészeti műtétek tiltása.
Nos, köszi a véleményeket, tanulságosak. Az igazság az, hogy nem tudok dönteni melyik oldalra álljak.
Mellette:
Láttam Dobermannt hosszú füllel/farokkal, de valahogy nem nagyon nyerte meg a tetszésemet. Ráadásul, úgy gondolom, hogy egy ilyen karakteres kutyának a természetét is megváltoztatja a fül/farok meghagyása. Ezt valahogy úgy tudom elképzelni, hogy a vágatlan dobi ugye barátságosabbnak néz ki, mint vágva. Az ember nem mutat iránta megfelelő tiszteletet, ezáltal a kutya magabiztossága is csökken, tehát tényleg megváltozik.
Dog-fülnél ugyanezt gondolom.
Láttam az állatorvosnál vágatlan farkú Vizslát, akinek szét volt verve a farka utolsó harmada. Vadászni volt.
Ellene:
Sajnálom szegény kiskutyákat, mert ők aztán tényleg nem tehetnek arról, hogy hosszú füllel/farokkal jönnek világra, és az ember a saját elképzelése szerint alakítgatja a kinézetét, fájdalmas műtétekkel.
Nyugat-Európában sem egységes a dolog: tudok olyan svájci tenyésztőt, aki a tiltás után egyszerűen átköltözött pár kilóméterrel odébb, a határ francia oldalára!
Itthon pedig igenis lehet csonkolt kutyát kiállítani, és a legtöbb orvos ugyanúgy csonkol,
mint eddig!
Oké, aki a pusztán farkasok ellen akarja használni a kaukázusiját/középázsiaiját, az csonkoltassa kölyköt! Bár nem kéne a farkasokat sem bántani...
"Harci kutyát" meg ne tenyésszen/tartson senki harcra!!!
... Azt hiszem, ezzel a "szükség" kérdése megoldódni látszik... :o)))
IStván
Ez jó kérdés!
Tulajdonképpen nyugatabbra állatkínzásnak minősul, fajtatiszta kutyát nem nevezhetsz kiállításra fül-vagy farokvágva.
Az ember számára ez csupán esztétikai kérdés, bár egy roti, vagy dobi nemigen tud farkat csóválni, ez megtévesztő lehet egy másik kutya számára, ebből szép verekedések lehetnek.
Mondjuk nekem személy szerint jobban tetszett pl. a dobermann vágott füllel-farokkal. Most úgy néz ki, mint egy kopó. Sokan azt mondják, hogy pl. a rotinak a farokvágás a természetes mozgását változtatta meg. Biztos így van...igen érdekes hosszú farokkal.
A boxer csóválja leggyorsabban a farkát, mivel most ezt is meg kell hagyni, sok boxert fognak töröttfarokkal állatorvoshoz vinni..egyébként nekem a boxer sem lett szebb hosszú farokkal, de biztos más (jobb) mozgása lesz tőle..
Biztos nem egy kéjmámor nekik eme művelet és az utána lévő fájdalom...azonban azt mindenki tudja, hogy a kutyák másképp viselik a fájdalmat mint az ember...akkor is fáj nekik, ha ivartalanítjuk őket, de ez senkit sem érdekel.
A közép-ázsiai juhásznak az eredeti tenyésztői-tartói a sztyeppén nem szépészeti okokból vágták le a fülüket és farkukat tőből, pár napos korukban!
Praktikus okai voltak..ragadozókkal történő verekedésben ezek (amiket jól meg lehet ragadni) ne sérüljenek.
Az ún. harci ebeknek is ugyanezen okból csonkolták fülüket, esetleg farkukat.
Szerintem ezt, az ember plasztikai műtétéhez lehetne hasonlítani.
A lényeg, ez ma már tiltott, itthon még egyes állatorvosok elvégzik, de kiállításra max. nézőként mehetsz...amúgy sokan azért is örültek anno eme csonkításnak, mert a törés a farokban hibának számít, öröklődik, ezt jól lehetett ezzel leplezni...nos már nem lehet.