Keresés

Részletes keresés

Paleokrites Creative Commons License 2003.07.14 0 0 140
Kedves Actionman!

Te református vagy...., vagy neoprotestáns?
Igaz, Kálvin predetinációs kérdésében ez ki is tünik az elfogadott tézisei alapján....
Már ez visszatartana attól, hogy azzá váljak! :))
Elég ha a feleségem és ősei azok...., vagyis már a feleségem nem teljesen az, hisz ő karizmatikus felekezetbe jár....
Eléggé elmélyedtem anno a református vallás teológiájában....., no nem teológiai szinten, hanem a magam szintjén.... :))

Az Isten lelke lebegett a vizek felett az nem mást jelent, ha református vagy akkor tudon illene mondjuk A Biblia Magyarázó Jegyzetekkel-ből...., netán más forrásból...., ahol lélegzetet, szelet, leheletet jelent a héber szó, amit léleknek fordítanak, mintha az egy külön személy is lenne, no nem!

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (137)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.14 0 0 139
Kedves Polikárp!

Isten nem ember és rajta kívól nincs más Isten!
Isten nem született embertől...., nem adtak neki nevet, nem mutatták be a nyolcadik napon, nem menekölt sem nem halt meg, de3 nem is kellett feltámadnia! Jézus kijelentése alapján nincs Istennél igazabb....., sem más aki a napokat tudná....., még a szentléleknek nevezett , külön személyként számontartott tulajdonság se.....
Van 1 Isten
Van Jézus aki nem isten
Van egy szentlélekszellem, aki szintúgy nem isten, hacsak nem a része, tudata, szellemisége, de ekkor már egy személyről beszélünk.....
Jézus viszont sehova sem sorolható be, csak az emberi fajhoz! Az hogy Isten megáldotta Máriának méhét, hogy a születendő gyermek Isten akaratából lett...., az még nem jelent megtermékenyítést! Isten ellentmondana saját elveinek!

Amennyiben Istenben van meg mind a három, akkor nem is beszélhetünk három személyről sem!
Ha Isten jelenik meg Jézus képében...., akkor az nem Jézus, hanem Isten, avagy te másképpen látod?
Ha Jézus maga az Isten....., akkor ki támasztotta fel a halálból?
1 alma +1 alma + 1 alma = 3 alma
1 × 3 alma pedig három alma, ha három almánk van, akkor abból nem lesz egy alma attól, hogy 1×1×1 almának szorozzuk...., de ha egy körténk van, meg egy barackunk amihez egy dinnyét adunk, akkor az háromféle....
Mit tudsz Jézusról, hogy az külön személy e, avagy maga az Isten Jézus képében? És a szentlélek?

Üdv: Paleo

Előzmény: Polikárp (138)
Polikárp Creative Commons License 2003.07.14 0 0 138
Szia!

Én egy jó példát szeretnék csak a Szent-háromság megértésére:

1+1+1=3
de
1*1*1=1

Körülbelül így van a Szt3 is.

Áldás, békesség!

Előzmény: Paleokrites (134)
actionman Creative Commons License 2003.07.14 0 0 137
Hello Paleo!

Jol szoltal, csak epp egy kulcsfontossagu jelzo hianyzik belole: hitbol fakado

Melyik egyház, felekezet, szekta, gyülekezet nem él vissza a " gyónással", vagyis a bűnvallással?

Nalunk nincs ilyen, mi direktben Istennek valljuk meg buneinket.

Én még olyannal nem találkoztam, és nem is fogok szerintem!

Na hallod, probalj ki egy ref-s istentiszteletet. Ha akarod, ajanlok is egyet :-))

de mi lehet az igazság? Jézus?

Igen.

Netán az igazság lehet Istennek a beszéde

Isten mindig igazat szol, mert o igaz.

az " igazibb-valódibb " Istenismeretet hirdették

Ezt mar ne rodd fel nekik, pl. a ref-s konfirmacios kateban is van egy ilyesmi resz:

Q: Hol ismerted meg az igaz keresztyen hitet?
A: Az igaz keresztyen hitet a ref-s keresztyen anyaszentegyhazban ismertem meg.

Minden vallas, minden felekezet azt allitja, hogy o tudja jol a dolgokat.

Én ezt a megközelítést értelmetlennek tartom...., főleg ha az Ószövetséget veszem alapul!

Eloszor is a Szentiras tobb, mint az OSZ. Aztan mit szolsz ehhez: "[...] és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett"

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (136)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.12 0 0 136
Kedves Actionman!

Nos az embernek sok esetben döntenie sem kell Isten mellett, avagy ellene...., hisz az élet nem igazán arról szól, hogy álláspontokra helyezkedjen....
Ha jót teszek egy másik emberrel, fel sem merül, hogy Isten mellett tettem é, avagy nem!
Miért kell dönteni Isten mellett, avagy nem?
Isten nem ezt írta elő az embernek...., hanem a jó tettekből fakadó szeretetet...., ami által értékessé válik a társadalom számára!
Tulajdonképpen amit te Isten mellett való döntésnek nevezel, az nem más, mint a keresztény egyházak írott és íratlan szabályrendszereinek tételekbe szedett irányelvei mellett való döbtés , ami nem Isten akaratát követi, hanem önös célból fakadó pedagógiát, Isten nevében kijelentve! Mit szól ehhez az Isten? Talán a bibliából ki fogod olvasni egy fókuszált látószögből?
Melyik egyház, felekezet, szekta, gyülekezet nem él vissza a " gyónással", vagyis a bűnvallással?
Én még olyannal nem találkoztam, és nem is fogok szerintem!
A hitért való felelőség kérdését nem lehet az elfogulatlansággal palástólni, hisz a te meggyőződésed a legkézenfekvőbb igazság, de ettől még lehet a vallásod hamis, avagy nem Istentől való! Bárki hite, nem Isten hite, avagy Isten akarata, főleg ha felülre mutogató, de alulról építkező....emberalkotta!
Jakab valamiféle IGAZSÁGról vbeszél....., ha valaki eltéved...., de mi lehet az igazság? Jézus?
Isten? Szentszellem? Netán az igazság lehet Istennek a beszéde, pl. amikor kijelenti, hogy tegyél jót és szeresd a felebarátodaT?
Nézd...., számomra hasznos volt, hogy több gyülekezetet megismertem, hogy tanulhattam a teológiai tételekből, meg a gyakorlatból meríthettem sok sok tapasztalatot! A volt gyülimben nem tanítottak mástr, mint általában más felekezetekben, csak a hangsúly néhol eltért...., meg az a tendencia, hogy ők is, mint minden keresztény felekezetben...., az " igazibb-valódibb " Istenismeretet hirdették....., a másik ellenébe sok esetben, persze fű alatt.....
Nem okoztak kárt, hanem kijózanítottak, ha fogalmazhatok így....
Tehat nincs se 3, se 9 istenseg, hanem csak egy, csak eppen az adott munkajatol fuggoen nevezzuk ot Atyanak, Fiunak avagy Szentleleknek. """
Én ezt a megközelítést értelmetlennek tartom...., főleg ha az Ószövetséget veszem alapul!

Üdv: Paleo

írod; """

Előzmény: actionman (135)
actionman Creative Commons License 2003.07.09 0 0 135
Hello Paleo!

Nincs harag, es tovabbra is kerdezhetsz barmit, en legjobb tudasom szerint megfelelek neked.

Az embernek szabadsaga van arra, hogy eldontse mi jo es mi a rossz. De leginkabb arra van szabadsaga, hogy Isten mellett vagy ellene dontson, minden mas ebbol fakad.

Az "egyhaz" valoban tobbszor is visszaelt pl. a gyonas intezmenyevel, ratette kezet a hivek lelkere (amihez nincs semmilyen joga). De en nem errol beszelek.

Felelek is hitemert, es arrol igyekszem masokat is meggyozni, amirol hiszem, hogy igaz, ld. Jak 5,19-et (vagy akorul).

Valoban nem ismerem Isten terad vonatkozo akaratat, azonban ismerem azt, amit Isten kijelentett a Szentirasban, es abban vilagosan kozli, hogy senki sem mehet az Atyahoz, hacsaknem Jezus altal. Ha elveted Jezust, akkor az Atyat is elveted.

és ez lenne a keresztényi szabadság első lépései? / nem rólad és rólam van szó /..., de te hogy gondolod?

En ugy gondolom, hogy fiatalabb korodban sulyos kart okoztak hitednek azok a gyulekezetek, ahonnan vegul is eljottel. En ugy latom (abbol, amit beszelunk), hogy melyen elultettek benned a szkepticizmust. Nem gondolnam ennyibol, hogy valoban az ordog van benned, inkabb azt, hogy tevelyegsz, es szeretnek neked Jak 5,19 mintajara segiteni neked. Egyebkent nem hiszek olyan latvanyos ordoguzesben, mint amit a hgy-rol hallottam, arrol a komolytalan dolgokrol, amikor Nemeth Sandor kezratetellel ledont embereket (valaki mondja mar meg, mire jo ez).

Ugy velem, hogy akik teged tanitottak (jol emlekszem, hogy valamelyik felekezetben bibliaorakra jartal?), ahelyett, hogy kozelebb vittek volna Istenhez, inkabb eltavolitottak tole, es ezzel nagy kart okoztak. MOndd meg te, hogy mi tortent, en csak talalgatok.

Ki kiben van......?

Ezt ne ugy ertsd, mint a matrjoska babaknal :-) Isten csak 1 van, azonban a munkajat kulonboztetik meg. Isten Atya, amikor kivalaszt, elrendel, gondvisel, stb. Isten Fiu, amikor a valtsagot elvegzi, es Isten Szentlelek, amikor a valtsagot az emberben vegrehajtja, azt gyumolcsozove teszi. Tehat nincs se 3, se 9 istenseg, hanem csak egy, csak eppen az adott munkajatol fuggoen nevezzuk ot Atyanak, Fiunak avagy Szentleleknek.

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (134)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.08 0 0 134
Kedves Actionman!

Nos szerintem nem terméketlen, hisz a beszéd magját ültetgettük itt néhányan.... :)) Ma még nem látod az eredményt, sem magadban, sem másban...., de ott van kitörölhetetlenül szinte az emlékezeteinkbe....

Nos nem vita tárgya, de Krisztusod nem köt le senkit, főleg magához nem........ Minden " hívő " is embernek van választási lehetősége, sőt szabadsága arra, hogy eldöntse, hogy neki mi a jó, ami lehet rossz is, de tanulékonyságánál fogva különbséget fog tenni...., ez egy tapasztalati tényező is lehet!
Nos a " keresztény " Jézus nem az embert teszi szabaddá, hanem a lelkiismeretre ható érzetrendszer hatására szabadul fel egy egy gond terhe alól....., a bűnvallás pszihológiája ként..., ami ugye át-át hajolhat a a szélsőségekbe ....
Az egyházaknak van itt nagy szerepe...., a befolyás a lelkiekre, de előbb meghatározza azt is, hogy mi a jó és a rossz, a bűn és a tisztaság, írott és íratlan szabályrendszereket állít fel egy könyvet használva alapnak...., de valójában az értelmező vallási felekezet az aki meghatározza az isteni lényeget...., amire aztán buzgón hivatkozhat.... :))
Nos minden ember a saját tetteiért felel....., de te felelsz a hitedért is, ha másokat akarsz meggyőzni igazadról!

Énj nem vagyok Isten nélkül, mint ahogy ti keresztények merészen kijelntetek másokról, holott nem ismersz engem, sem Istennek akaratát velem szemben !

Nos én tisztellek téged, akár hiszed akár nem...., nem gyülölködök, sem nem ripacskodok ......, de kiforgatni sem akarom szavaidat, mint ahogy nekem már számtalanul megtették pl. a Hgy-sek! Jogossan é, avagy nem?...., ők tudják a keresztények!
Amikor beszélgettem velük é, mennyire ki akartak térni az utamból és űzni belőllem a sátánt, avagy a démonokat, mint nemegyszer amikor léptem feléjük, ők hátra léptek és közben csak az arcukra kellett néznem, de amit be kellett vallaniuk, amikor is rákérdeztem és nem mertek már többett " füllenteni ".... megkérdeztem tőlük, nem egyszer; Azt hiszed az ördög van bennem?....., mire kibökte, hogy honnnan tudom, hogy mire gondolok? Tudom feleltem.... :)) Jellemző lenne ez? és ez lenne a keresztényi szabadság első lépései? / nem rólad és rólam van szó /..., de te hogy gondolod?

""" Megkerdezhetsz barmit, ezt is. En hiszem a Szentharomsagot, hiszen a BIbliaban is benne van. Ha pedig abban benne van (mert szamomra az zsinormertek), akkor el is fogadom. Hogy emberi esszel nem egy egyszeru dolog a '3 in 1' dolgat megerteni, hat ez van. """

Nos én nem azonosulok a háromas tannal, ami már nem is háromasság, hanem kilenccesség tana!
Ki kiben van......?
Jézus-Szentszellem-Isten
Isten-Szentszellem-Jézus
Szentszellem-Isten-Jézus

Ha Jézus és a Szentszellem, meg az Isten három személy......, akkor az három is, de külön!
De ha egy Isten három lényegülésben, akkor az már nem három, hanem kilenc a fentiek szerint...., deha Istennek van két lényegülése, akkor az csak kettő és nem három, mivel Isten mindenek felett való...., tehát Isten és belőlle a kiáradt szentszellem(1), meg az Ige , mint Jézus (2)...., mert a három lényegülés nem egy Istent takar, hanem három lényegülését egy magasabb személynek!
Ha nem érted, akkor sincs baj! :))

Azért nincs harag?

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (133)
actionman Creative Commons License 2003.07.07 0 0 133
Hello Paleo!

Azert vetettem fel ennek a temanak a lezarasat, mert keptelenek vagyunk egymast meggyozni, es erosen termeketlen jellege lett ennek a vitanak/beszelgetesnek.

Nem hiszek abban, hogy Krisztustol fuggetlenul letezne szabadsag (ha a Fiu megszabadit bennetek, valosaggal szabadok lesztek), nelkule lehetne valami nagyobb szabadsag.

Ha Isten van...., akkor számomra az nem biblia, sem nem bibliai elvhalmazok írott és íratlan értelmezéséből fakadó látásmód....

Ebben egyet ertunk.

Van, mint mondtam nekem is belső szobám.......

Mit csinalsz ott? Krisztus nelkul....

amikor is két ember szembefordul és gyülölni képes csak azért...., mert ő így , vagy úgy tanulta be az istenismeretet.....

Csak nem kettonkre gondolsz?

El kell gondolkodni ......, hogy mi az igaz, meg kell ítélni, hogy mi az igaz abból, amit felekezetenként hittetnek...

Ezt teszem. Mindennel.

Ősztintén megkérdezhetem, hogy belülről mi a véleményed a szentháromságról

Megkerdezhetsz barmit, ezt is. En hiszem a Szentharomsagot, hiszen a BIbliaban is benne van. Ha pedig abban benne van (mert szamomra az zsinormertek), akkor el is fogadom. Hogy emberi esszel nem egy egyszeru dolog a '3 in 1' dolgat megerteni, hat ez van.

Á felejtsd el, hisz téged sokan ismernek és kimondani valamit is kockázatos....

Nem ismer engem (itt) senki. Az (konnyen) lehet, hogy Isten szavat felreertem, de mindig legjobb tudasom szerint teszek Istenert, mindig fenntartva magamnak a jogot, hogy korabban tevedtem, jobb okulasig.

Ott hagytam a gyülekezetemet az igazságért, mégha oly hihetetlennek is tünik!

Nem hihetetlen, el tudom kepzelni, hogy a nem Isten vezette gyulekezet irtozik az igazsagtol.

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (132)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.07 0 0 132
Kedves Actionman!

Igazad van....., bár én beszélgetni akartam és nem vitatkozni....., de ennek a témának is eljött a perce, amikor is már a hitelvek nem engednek tovább..... Megértem....., hisz magam is benne voltam és én sem gondolkodtam másként anno.... :))

Engem a szabadság nem köt már keresztény hitelvekhez....., sem más vallásfilozófiai tanhoz, ami meghatározhatná pszihémet, tetteimet és érzelmi-értelmi világomat.....
Ha Isten van...., akkor számomra az nem biblia, sem nem bibliai elvhalmazok írott és íratlan értelmezéséből fakadó látásmód....
A biblia nekem egy tanítás arról, hogy miként legyek jó és hogyan tegyek ahhoz, hogy embertársaim is érzékeljék a nemes szándékot, avagy tetteket...., önzetlenül és őszíntén....
Van, mint mondtam nekem is belső szobám.......
Tudod nem bírom elviselni a hamisságot már akkor, amikor is az ember felé igazságnak van tálalva, hogy megnyerjék a maguk számára, talán más ellenében, amikor is két ember szembefordul és gyülölni képes csak azért...., mert ő így , vagy úgy tanulta be az istenismeretet..... Nem ez a lényeg, sem az, hogy ki mekkora / no nem marha ! / hívő és mennyire is tudja kimutatni az imádatát a bibliás istenképnek.... Nem rólad és más vallásos emberről beszélek, janem magamról...

El kell gondolkodni ......, hogy mi az igaz, meg kell ítélni, hogy mi az igaz abból, amit felekezetenként hittetnek.... Jézus ezt kijelentette a tanítványoknak is...., magam is ezt teszem!

Ősztintén megkérdezhetem, hogy belülről mi a véleményed a szentháromságról, avagy csak elfogadtad kész igazságnak és punktum?
Á felejtsd el, hisz téged sokan ismernek és kimondani valamit is kockázatos....., én megszívtam, de elébe mentem a bajnak.... :))) Ott hagytam a gyülekezetemet az igazságért, mégha oly hihetetlennek is tünik!

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (131)
actionman Creative Commons License 2003.07.07 0 0 131
Hello Paleo!

Annyira maskepp latjuk ezeket a dolgokat, hogy nem tudom, erdemes-e errol vitatkoznunk?

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (130)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.04 0 0 130
Kedves Actionman!

írod;
"" Pl. az USZ-i irok mind egyszeru emberek voltak, halaszok, vamszedok, tolvajok, stb. szoval nem az a kimondott akademikai tagok. Azonban Isten altaluk nem termeszettudomanyos ismereteket kozolt velunk, hanem azt, hogy kicsoda az Istem, es mit akar az embertol. ""

Nos nem hinném, hogy az újszövetségi írók egyszerű emberek voltak és írástudatlanok, mint Jézus tanítványai közül sokan! Nem hinném azt sem, hogy az is írta akinek a neve ott áll az evangéliumok tetején, bár lehetséges, hogy Lukács, mint pogány orvos leírhatta a dolgokat, amiknek utánna nézett...., de Máté , János, Márk nick más személyeket is fedhet, a kialakuló kereszténységből egy hellén kultúrán felnevelkedett írástudó tagokat is.... , nem is szólva a sok kozmetikusról és szövegakrobatákról, akik finomítgatták koronként a minig meglévőt , talán ezért is kellett lezárniuk véglegesen.... :))
Nos, hogy mit akart Isten az embertől, már rég le volt írva egy másik könyvgyüjteményben, az Ószövetségi tekercsekbe!
Igaz, hogy Isten koronként adhat tanácsokat...., de ezek mindig is aktuálisak voltak, lesznek , mint jelenünkben is, ha szól hozzánk, valakikhez!
Isten nem a biblia, nem egy papirhalmazra írt szövegegyüttes......
A tanítás lényege nem az, hogy a világot ki teremtette, hanem az, hogy miként tud békében megélni egymás mellett az emberiség egy jóléti társadalomban!
A Biblia nem Istenről szól, hanem az emberiségről, ahogy azt megteremtette Isten és hogyan terelgette az útján.... A Biblia egy irodalom....., míg Isten élő és ható....., aki jelen van, ha akar mindenüt.... Nem szorul az emberek tanácsára, sem magyarázataikra....

Mond már meg, hogy mit vizsgálnál müszerrel, ha egy lelket kellene érzékeltetni?
Lebegnek az elhunytnak a lelkei, avagy valahol az univerzumba van a lakhelye? Mit ér a proceszor az alaplap nélkül, avagy táp, monitor, videokártya hiányában? A lélek akkor mi? Az agy mi? A szelleme az embernek mi? Mi a funkciói?
Az elaszunk a krisztussal nem más, mint meghalunk ugyan úgy, mint ő! De ha őt te is úgy értékeled, hogy nem halt meg és feltámad...., akkor miként is alszanak a halottak lelkei a krisztusban?
Amúgy mi az értelme és célja, hogy az embernek egy része , lelke?, életben maradjon

írod;
""" Mert az embernek van egy un. kiralyi tiszte, amellyel Istent kepviseli a foldon. """

Nos ugyan ki előtt kellene Istent képviselni, Isten előtt? Talán más földi teremtmények előtt?
Nos sem a természetes jó nem müxik mindenkiben, sem a keresztényi jó...., akkor mi van? Egár?

Átélni a bizonytalanságot, a ki nem számítható jövőt......, a hitből fakadt reménységet nap, mint nap feleleveníteni, majd várni évek hosszú során a beteljesedést...., de látni, hogy mindez csak elérhetetlen....álom, hittetése a keresztény felekezeteknek , akik a tagokból nőnek fel naggyé, avagy apadnak el hiányában, hogy a tervek dőlnek....és mégis lépnie kell az embernek, cselekedni, tenni a dolgát... és közben felnézni az égre...., Uram miért...., szakad fel sok sok millió ember torkából nem egyszer , de az utolsó lehelettel is.... Vannak akik szerencsések, akiknek amúgy is megadatott minden, függetlenül, hogy hívő, avagy nem! Nem magamról beszélek, sem rólad, hanem azokról, akiknek nem adatott meg a segítség időben és sajnos elmonrható minden rétegre, nemre és vallási hovatartozásra is!
Én is monanám Gyóni Gézával azt, hogy " csak egy éjszakára hallgattasd el őket....

Bocs, hogy érzelgős voltam:....

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (129)
actionman Creative Commons License 2003.07.04 0 0 129
Hello Paleo!

Csöppet sem zavar tégedet sem, hogy a bibliai írók még annyit sem tudtak, mint ma egy kisiskolás.

Nem. Egyaltalan nem. Pl. az USZ-i irok mind egyszeru emberek voltak, halaszok, vamszedok, tolvajok, stb. szoval nem az a kimondott akademikai tagok. Azonban Isten altaluk nem termeszettudomanyos ismereteket kozolt velunk, hanem azt, hogy kicsoda az Istem, es mit akar az embertol.

A tudomany(os vilagnezet) azota sokat fejlodott, es szuntelen revizion megy at, azonban a Biblia mar le van zarva, nincs arra mod, hogy pl. a geocentrikus vilagkepet kiigazitsuk a mai allaspontra: "Es kezdetben volt a big-bang ...".

Ma már tudjuk, hogy nem lapos a föld, mint ahogy azt Kálvin koráig tartották a keresztépny egyházfik!

Felreerted. A tanitas lenyege az, hogy a vilagot Isten teremtette. Ennyi.

de mit tudott az emberiség a kereszténység kialakulásakkor?

A Biblia nem a vilagrol szol, hanem Istenrol. Ha ezt elfogadod, akkor (ebbol a szempontbol) tokmindegy, hogy mit hittunk akkor es mit most a vilagrol.

hogy a lélek különálló a testtől...., de ma már bizonyított, hogy az agy nélkül semmi jele nincs a létezésének!

Nagy tevedes! Ill. nem is. Az agy nelkul semmi jele nincs a letezesenek? Igaz. De csak azert, mert nem vizsgalhato muszerekkel, nem merheto, nem reprodukalhato, ami a tudomanyos vizsgalat feltetele. De attol meg igenis letezik. Mert mit mond Pal? A testi halal utan (amikor az agy mar regen elporladt, megettek a fergek) elalszunk Krisztusban. Az, hogy elalszunk, arra utal, hogy letezunk (megha egy kozelebbrol meg nem hatarozott allapotban is), marpedig ha a testunk mar regen nem letezik, akkor valamely mas reszunkben letezunk azutan.

Ha a lélek különálló lenne, akkor minek neki egy emberi test?

Mert az embernek van egy un. kiralyi tiszte, amellyel Istent kepviseli a foldon.

ajd lehellt az orrába életnek lehelletét, vagyis levegőt, hogy lélegezzen

Tevedsz.

Évába sem lehelt, mit szólsz ehhez?

Eva teremtese epp olyan kimagyarazhatatlan dolog, mint Adame, csoda a javabol. Ez mar csak az en spekulaciom, hogy Evaba mar azert nem kellett lehellni, mert o Adambol lett, belole megkapott mindent, ami neki kellett.

hisz az lenne mindenki számára a követendő, hogy ez természetes legyen

Ez a felteteles mod mar arra enged kovetkeztetni, hogy nem ez a kovetendo pelda. Ha pedig ez nem termeszetes, akkor en nem szegyellek ezert Istennek halat adni.

átélni a ki nem számíthatót a legnehezebb.... nem érted ugyse......

Akkor magyarazd meg :-)

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (127)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.04 0 0 128
Kedves Actionman!

Mondhatnám, hogy a kereszténység vezetett félre..., az önös célok miat, ki tudja?

A kereszténység egy fémjel...., sokban nagyon is hasonlítanak egymásra, de mindegyik a maga által kreált igazságokat hirdeti isteninek és követendőnek!
11 felekezetben jártam,,tanulmányoztam a Hgy-t, az adventistákat, baptistákat, a pünkösdieket, a reformátusokat, a székelyszombatosok tanait, persze nem a mai formáit...., a katolikusokat sem hagyhatom ki...., sem az unitáriusokat.... A tanulmányozás nem marad abba, ki tudja hogy hol bukkanok fel akár itt Pesten, vagy vidéken..., hisz utazok néha... , változó a munkahely, sok ismerősöm, testvérem van az országban akikkel beszélhetek.... :))
Ahhoz, hogy vissza adj egy nem jogos töbletet..., nem kell rögtön az Istenre hivatkozni, hisz az lenne mindenki számára a követendő, hogy ez természetes legyen minden vallásos tudat nélkül!
Én megtettem nem egy ezerforintossal, avagy más értékben mérve, mégis az jutott eszembe, hogy Istennek hálát tudjak adni, hogy megtehettem a jót annélkül, hogy mérlegeljem cselekedetemet Isten parancsaihoz viszonyítva..., ami nem az enyém, az a másé! Ha mindenki magaérthetően tenné a jót és becsületest...., akkor nem is lenne kereszténység sem vallások....., bár lehet, hogy unalmas és sivár világ várna ránk...., de az is, hogy nem!
A belső szobám a legértékesebb hely..., ahol sok kérdést tárhatok fel és más dolgokat..., de nem kevésbé értéktelen az emberek közt lenni és szeretni, örülni, tenni a jót, avagy kapni.... Kimondani a legkönnyebb....., megtenni sem nehezebb, de átélni a ki nem számíthatót a legnehezebb.... nem érted ugyse......
:))

Üdv: Paleo

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (126)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.04 0 0 127
Kedves Actionman!

Csöppet sem zavar tégedet sem, hogy a bibliai írók még annyit sem tudtak, mint ma egy kisiskolás..., hogy a fizikai, kémiai, biológiai , orvosi, régészeti, nyelvi, anropológiai, csillagászati, irodalmi, történelmi, mitológiai, vallási, pszihológiai-pszihiátriai és egyéb más tudomány mennyit fejlődött azóta, avagy mennyivel többet tud az emberiség!
Azt, hogy anno a kialakult vallási hiedelmek és hitből tunivélt jelenségekre való magyarázatok mennyire nem a valós tényre épültek, látni lehet, érzékelni a történelem során kialakult keresztény hitelméletek , sok esetben kényszeredetten változó álláspontokból is! Nem lehetett, és ma sem elmenni a tudományos szakvélemény mellett annélkül, hogy ne vennénk figyelembe a bizonyított tényeket!
A biblia nem személy és a biblia nem is láthat, sem nem érzékelhet, de még nem is beszélhet...., hacsak nem bálvány a kedveske! A bibliát emberk írták anno, az akkori kulturális és tudományos világ értelmével, amiből egyértelműen kiderülnek a félreértelmezések, a tudatos ferdítések, meg a filozófiai alapigazságoknak tünő képzetek!
Ma már tudjuk, hogy nem lapos a föld, mint ahogy azt Kálvin koráig tartották a keresztépny egyházfik!
Tudjuk, hogy nem az atom a legkisebb részecske!
Vannak mikróorganizmusok és millió számra létező galaxisok a naprendszeren kívül! A nap nevű csillag még csak nem is mondható közepesnek, mivel nála 1 000 000 szor nagyobbak is vannak.....
A világegyetemről halovány fogalmunk se nincs a meglévő adatok mellett..., de mit tudott az emberiség a kereszténység kialakulásakkor?
A bibliai újszövetség Platon idealizmusának lefektetése után íródott, Arisztotelész és követőinek irányelvei szerint... Philont sem kivonva és az első keresztény hellén értelmezőit sem! Anno azt gondolták, hogy a lélek különálló a testtől...., de ma már bizonyított, hogy az agy nélkül semmi jele nincs a létezésének! Ha a testedbe egy altató injekciót kapsz..., azt sem tudod, hogy vagy, avagy nem vagy! Ha a lélek különálló lenne, akkor minek neki egy emberi test?

Ami pedig a I. Mózes 2, 7-et illeti:

Itt egyértelmóen azt írja le a szerző, hogy Isten Ádámot teremtette a föld porából, testet formálva...., majd lehellt az orrába életnek lehelletét, vagyis levegőt, hogy lélegezzen! A levegő nem személy, sem szellem ha jól tudom! Levegő nélkül az ember csupán egy hulla! Az ember szelleme az én tudat...., amiben a gondolatok élnek.... Az ember lőn élő lélekké...., ami nem más, mint egy müködő test....., vagyis a gondolkodó lény, az alkotó értelem és a testben zajló fontos folyamatok jelenléte határozza meg az életet! A létfeltételek nélkül barátom az emberiség sehol se nincs, ezt nagyon ia Tudta az Úr, ezért már előrre mindent megteremtett, hogy az embernek biztosítsa a léthez szükséges dolgokat!
Nagyon sántit az elméleted, nem gondolkodtál még el ezen? Nem tudom, hogy kinek a billirozása volt eme kitaláció a háromasságra, de tőlem nem kapja meg a második elemibe léphet-et! :))
Még egy fontos tény ! ISTEN CSAK ÁDÁMBA LEHELTE A LEVEGŐT, SENKI MÁSBAN NEM! / kiemelés és nem kiabálás / , vagyis a teremtés pillanatában tette meg..., mivel a többiek úgy születtek Évát kivéve, meg azokat, akiket még más helyeken teremtett Isten...., de az első teremtéskor lehelt belé levegőt, hogy lélegezzen Ádám...., még Évába sem lehelt, mit szólsz ehhez?

Jézus nem lélek volt, sem szellem, de annál inkább hús és vér, vagyis test, tehát ember a javából! Emléke él az emberek szellemében, tudatában, vagy ahogy tetszik lelkükben, szívükben...., ami nem választható el a testi folyamatoktól!

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (125)
actionman Creative Commons License 2003.07.04 0 0 126
Hello Paleo!

No itt van a kígyó elásva ... aszociálva riogatják a szegény hiszékeny betérni sem biztos emberkéket...., de kik is teszik mindezeket?

Paleo, mirol beszelsz? Most ne a sajat felrevitt ifjusagod vedd elo, amikor egy szekta beoltott a szkepcitizmussal minden ellen, de legfokepp Isten Igeje ellen :-)

Mennyire más lenne a természetes jóra tanítani

Azok a reszek biztos hianyoznak a te Bibliadbol, amelyek arrol szolnak, hogy az emberek magukra hagyva sotet csurheve valnak. Hogy az ember Isten nelkul halott.

de annál inkább egyfajta élményképzetett tapasztaltam, egy pszihológiai jelenségsorozatot

Szomoru ezt hallani, de igy kell ennek mar ezutan maradnia? Hol talalkoztal te ilyennel?

Az Élő Egy Isten hol van az életetekből? Mit mond nekünk ma aktuálissat, személyreszabottan?
Ja ez már magánügy, mint sokatok akik erre hivatkoznak megsértődve....

En nem sertodom meg, csak 1-re kerlek, ha velem beszelgetsz, akkor csak az en buneimet olvasd a fejemre.

Hol van az Isten az eletemben? Legyen 1 pelda: egyszer egy gyogyszertarbol +50 Ft-ot kaptam a visszajaroval. ELotte tanultam a VIII. parancsolatrol. Mit tesz ilyenkor az atlagember? Siman elteszi azt a + 50 Ft-t, hiszen nem az o hibaja, miert nem figyelt oda a penztaros, nem igaz? De eszembe jutott (vagy Isten eszembe juttatta), mirol (is) szol a VIII. es visszaadtam
az az extra 50 Ft-t. Banalis? Az. De hiszem, hogy ilyen apro lepesekkel indul el az ember megszentelodese Isten Lelke altal.

Mit mond ma Isten aktualiasat? Eld az eleted oneki tetszo modon. Az milyen? Megint csak 1-et mondok, az elozo sztorira hivatkozva, szeresd felebaratodat, mint magadat.

Mit mond Jézus nektek, akik azt mondjátok a szivetekben van?

Azt, hogy "Paleo, Paleo miert uldozol engem?" (ApCsel 9,x) :-)) De mivel kapcsolatban?

Akkor ugye azoknál sem bűn nincs, sem vétek és mindenben Jézus ad instrukciókat, hoghy aztán eltévedni sem tudtok..... :)))

Miert ez a keseruseg? De nem olvastad el 1Jn 1-t, igaz?

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (123)
actionman Creative Commons License 2003.07.04 0 0 125
Hello Paleo!

a lélek , avagy szellemnek nevezett tulajdonsága, ami nem más, mint az emberi AGY müködésének tudati formája!!!... :))

Gondolom, cseppet sem zavar, hogy a Biblia ezt nem igy latja.

főleg amint Platon megalkotta

Neked Platon-komplexusod van :-)

Itt hol olvasol testről, szellemről, meg lélekről?

Na, akkor nezzuk.

"És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek
porából,"

Ez a test, amely porbol lett es oda is ter vissza.

"és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"

ez pedig az ember szellem, ami nelkul nem elhet az ember.

"Így lőn az ember élő lélekké"

Es e 2-bol eloallt maga az ember, az elo lelek.

Ha a lélek egyenlő az Isten által belé lehelt levegővel.

Ez a lehellet nem levego! Mert az is csak anyag, mint a por.

Isten más, ha Ő lélek és szellem, akkor nem test.

Es mi a helyzet Jezussal, talan szellem volt?

Tehát neked a leírt szöveg semmi, egy dolog ...

Felreertettel. Nagyon.

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (122)
actionman Creative Commons License 2003.07.04 0 0 124
honnan?

ActionMan

Előzmény: Hitet Lenke (121)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.04 0 0 123
Kedves Actionman!

No itt van a kígyó elásva és a bálványistenség szavai egy könyvból idézgetve személyreszabottan rátukmálva az emberiségre, mintha a nagy Ő szólalna meg, közben csak értelmezgetve , aszociálva riogatják a szegény hiszékeny betérni sem biztos emberkéket...., de kik is teszik mindezeket? Hát kettöt találhatsz, a felekezetek, szekták a kereszténységen belül, vagyis iránytadói és értelmezői a bibliai dogmáknak!
Mennyire más lenne a természetes jóra tanítani, nevelni az embereket, minden vallásos sallang nélkül! Érdekes az is, hogy egyes közöségek mennyire jó elhallgatják a gazdasági hasznukat, avagy leplezik kapzsiságuk, vágyaik és kivánságaik valódi , de emberi okait!
Semmi igazán élőt nem tapasztaltam a 15 év alatt, olyat amiben megláthatta volna a kedves és aranyos hívőcske az általuk szponzorált istent!..., de annál inkább egyfajta élményképzetett tapasztaltam, egy pszihológiai jelenségsorozatot , ami átment némi euforizált állapotba...., annak fokozásában, aminek az iránytadói is ösztönözték...., jólehet a magánszférában is próbálta az ember megközelíteni ezeket a mély " tapasztalati " nyomokat...., de messze nem volt olyan hatásos, mint egy közösségi " szeánsz " ! A biblia vált fő eszközzé a céljaik elérésében és Isten, Jézus, meg a szentszellem nevére hivatkozva a saját hitnézeteiket hirdetik igazságnak! Nem így lenne barátom?
Az Élő Egy Isten hol van az életetekből? Mit mond nekünk ma aktuálissat, személyreszabottan?
Ja ez már magánügy, mint sokatok akik erre hivatkoznak megsértődve...., pedig az igazsággal szembe kell kerülnötök egyszer, a valóssal és nem egy intézményesített hivatali közlendővel!
Mit mond Jézus nektek, akik azt mondjátok a szivetekben van? Akkor ugye azoknál sem bűn nincs, sem vétek és mindenben Jézus ad instrukciókat, hoghy aztán eltévedni sem tudtok..... :)))

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (120)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.03 0 0 122
Kedves Actionman!

Már a primitív népek sem tudták, hogy mi a lényeg, sem azt, hogy Platon miket idealizál...., amit a kereszténység érvénnyé és törvénnyé tett! :))
Az ember része, jól mondod!...:))..., a lélek , avagy szellemnek nevezett tulajdonsága, ami nem más, mint az emberi AGY müködésének tudati formája!!!... :)) Ezért érzed pl., hogy te vagy...., mint gondolkodó lény! :))
Nos minden európai nyelvben meglehet a külön szó a léleknek, meg a szellemnek, főleg amint Platon megalkotta az ideális fogalmazványát eme szavakra.....is!

I. Mózes 2, 7-ben /// 7. És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké. ///
Itt hol olvasol testről, szellemről, meg lélekről?

Itt Istenről olvasok, meg a föld poráról , no meg a lehelletről, amitől életre kellt a delikvens Ádám...., de háromasegységet nem olvasok.... Rossz lenne a látásom?... Te milyen szemüveget használsz? :))

Ha a lélek egyenlő az Isten által belé lehelt levegővel...., az csak addig tart, amíg ki nem leheli az ember az utolsó molekulákat.... :))

Nincs önálló lélek...., test nélkül létező az emberek viszonyában.... Isten más, ha Ő lélek és szellem, akkor nem test....., milyen érdekes, nem?

Tehát neked a leírt szöveg semmi, egy dolog....., de valami a textus amit tanítanak aszociálva, átvittértelemben, drási viszonylatban, netán plátói idealizmust értve....., amiben hinni kell??
Jobb hittel elfogadni a teologikus hitelveket....., mint utánnajárni az igazságnak?
Ezt nevezem bátor dolognak....a beletörődöttek közt.... :))

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (117)
Hitet Lenke Creative Commons License 2003.07.03 0 0 121
Aztan, mibol gondolod, hogy az un. "biflazas" es az Istennel valo beszelgetes kizarja egymast? Latod valahonnan?

Igen

Előzmény: actionman (120)
actionman Creative Commons License 2003.07.03 0 0 120
Egyet nem értek a hivőkben meg. Miért nem Istennel beszélgetnek, miért a betüket biflázzák?

Ha biflazas alatt arra celzol, hogy egy konkret igereszre utaltam, en azt nem tartom akkora tragedianak.

Aztan, mibol gondolod, hogy az un. "biflazas" es az Istennel valo beszelgetes kizarja egymast? Latod valahonnan?

ActionMan

Előzmény: Hitet Lenke (119)
Hitet Lenke Creative Commons License 2003.07.03 0 0 119
Mar a primitiv nepek is rajottek arra, hogy az ember tobb, mint test, van meg valami, ami az ember resze.

Amint gondolkodni tudtak, nem volt bonyolult megkülönböztetni a testi tapasztalatokat, az érzelmeket és a tudatot. Hogy aztán ezt minek gondolták, vagy nevezték el, az már egy másik kérdés.

Egyet nem értek a hivőkben meg. Miért nem Istennel beszélgetnek, miért a betüket biflázzák?

Előzmény: actionman (117)
Hitet Lenke Creative Commons License 2003.07.03 0 0 118
Egy ősrégi vicc jutott az eszembe erről.

Kádár elvtárs az országot járva egy alkalommal egy idős nénit látott meg a keresztnél imádkozva. Megállitja a söfőrt és megkéri, nézné meg miért imádkozik a néni. A sofőr odaóvakodik és hallja: - Édes Istenem. Kérlek adj nekem 1000 forintot, hogy kihuzzam a nyugdijig!
Sofőr vissza, mondja Kádárnak, mit kért az öregasszony. Nosza kiforgatják a zsebeiket, de kettőjüknél mindösszesen 500 forint volt. No sebaj, mondja Kádár, odaküldi a sofőrrel a pénzt, azzal az intéssel, hogy legközelebb ne Istentől, hanem az emberektől kérjen, ha bajban van.
Néhány nap múlva megint arra járnak és látják ám, hogy a néni megint a keresztnél imádkozik. Odamennek hallgatózni, mit mond megint a mamóka.
- Édes Istenem. Köszönöm a 100 forintot, de legközelebb légyszives ne a komcsikkal küld, mert a felét már lenyúlták.

Hogy jön ez ide? Akinek van füle a hallásra.... :)

Előzmény: Paleokrites (115)
actionman Creative Commons License 2003.07.03 0 0 117
Hello Paleo!

Hidd el, hogy nekem volna a legjobb, ha nem kellene az igazsággal foglalkoznom

Majd csak tulteszem magam rajta :-))

ami azt sugallja, hogy a testen kivűl más része is van az embernek.

Mar a primitiv nepek is rajottek arra, hogy az ember tobb, mint test, van meg valami, ami az ember resze. Aztan, pl. minden europai nyelvben erre a valamire 2 kulon szo is van: szellem es lelek. Sovanynak tunik az az erv, hogy "a heber meg a gorog ..."

Ilyen észrevétlen félrevezetés a háromasság tana.

Olvastad 1Moz 2,7-et? Ott van mind a 3 "alkotoresz".

ha valamelyik felborul....., úgy menthetetlenül elpusztul..., lélekestől és szellemestől együtt!

Nagy tevedes.

mint az Isten lelke lebegett a vizek felett..../??????/
Ki látta, hogy azt leírta?

A leirt szoveg 1 dolog, a textus uzenete meg megegy dolog.

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (115)
elneszaladj Creative Commons License 2003.07.03 0 0 116
Mitől szent egy lélek?
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.03 0 0 115
Kedves Actionman!

Hidd el, hogy nekem volna a legjobb, ha nem kellene az igazsággal foglalkoznom és maradt volna minden egy felekezet sodrásában...., nem kritizálva és nem értetlenkedve...., de nem tehetem...., mert van egy érzet ami ösztönöz és van valami természetes vetülete az igazságkeresésnek....

Csia Lajos munkáit is igen becsülöm és a törekedését is, amivel meg akarta világítani a kereszténység alaptanításának valósnak látszó motívumait, mint a Szent/szellem, Lélek és test kérdése....
Annak idején 1994-ben olvastam....., de már ott kiderűlt , hogy a nyelvi rezonanciák platoni elvei érvényesülnek! A görög és a héber szóértelmezés vált önnálló egésszé...., vagyis külön választódott a testtől a lélek és a szellem fogalma, ami nem baj addig, amíg tudja az ember, hogy ez csak a magyarázatok megértése miatt van, de amikor ebből három más jellegű tulajdonságot kreálnak, ami azt sugallja, hogy a testen kivűl más része is van az embernek....., mintha teljessen külön lételemből tevődnének össze, ami nem függvénye a másoknak.... Ilyen észrevétlen félrevezetés a háromasság tana....
Az ember öszetétele igen bonyolult anyaghalmazból áll, fizikai, kémiai, biológiai folyamatok állandó együtthatása tartja müködésben a szervezeteket...., ahhoz az élethez, ami nélkülözhetetlen a létéhez..., ha valamelyik felborul....., úgy menthetetlenül elpusztul..., lélekestől és szellemestől együtt!
Mózes nem ír mást, mint azt, hogy Isten a megteremtett emberbe a levegőt lehelte, hogy lélegezzen! Nos ezt a levegőt is veszi vissza, avagy visszaszáll halálakkor..... Igaz a kölői képleírások elgyönyörködtetik az embert..., mint az Isten lelke lebegett a vizek felett..../??????/
Ki látta, hogy azt leírta? Mit láthatott valaki Isten lelkének? Mi az, hogy lebegett a vizek felett? Isten addig mással volt elfoglalva, amíg a lelke lebegett valahol a vizek felett? Hol? Mi a jelentősége ennek?
Nos Mózes még arról számol be, hogy Isten kezdetekben teremtette az eget és a földet...., ez a Naprendszer, ami a Tejútrendszer tagja...., de ez csak egy a sok sok millió galaxis közül....
Mennyezet szó így igazán értelmezhetetlen a végtelen térben...., talán a levegő, ami a legfontosabb itt...., nem lett teremtve...., vagyis lett, de konkretizálva nem igen volt...., a felett való vizekre érthette....
Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert, tehát aki engem lát...., Isten képét láthatja rajtam is? Mondhatnám Jézussal...., de te is, meg mindenki....
Az Atya megfogalmazása ugyan olyan jellegű, mint a fiú fogalom... Ha Istenre használják az Atya szót, az azt jelenti, hogy apánk helyett is apánk, aki gondoskodik rólunk...., a fiúnál pedig Isten az aki fiává fogad valami oknál fogva, de az Isten megjelőlés az más barátom!
Nos én nem gondolom, hogy hagyjuk félre az Istent, de ne vigyük őt már mindenhova, mint valami kabalát, ne hivatkozzunk rá, nevére, mint aki reá akar mindent hárítani, avagy neki akar mindent tulajdonítani! Istennek legyen meg az Őt megillető helye, ne csináljanak belőlle bohócot, sem hivatkozási bábot, de bálványisteneket sem!
Ha jót teszel annélkül, hogy ezt Istennek tulajdonítanád, avagy reá való tekintettel tennéd...., magadtól és természetesen, nem keresve a magad hasznád, avagy az üdvöséged kreditrendszerű pontjait...., akkor ez az Istenszeretet kinyilvánítása....., az, hogy az embereknek jót teszel hivalkodás nélkül megköszönve azért a belsőszobádban , hogy megtehetted a jót!
Hol olvasol olyat a bibliában, hogy Isten a te hitedért jutalmaz?
Jakab jól látta, hogy a cselekedetek mutatják meg igazán a "hitet" és nem a hit által való tettek!
A sorrend nem mindegy!

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (114)
actionman Creative Commons License 2003.07.03 0 0 114
Nos az emberhez hozzátartozik a lelki-szellemi érzületek összessége....

Korrekt.

vagyis test nélkül a szelleme sem él!

Ez mar nem. Ajanlo figyelmedbe Csia Lajos: Bibliai lelektan cimu konyvet, nagyon jo (es kemenyfedelu!).

Háromas egységre osztják, csak azért, hogy Istent is háromas lényegülésben mutassák fel, ami nem állja meg a helyét

Olvasd el az ember teremteset 1Moz elejen.

A kereszténység háromságos bálványistent teremtett.

Vagy csak siman nem erted a Szentharomsag ertelmet :-) Egyebkent olvastad a keresztseg parancsat Mt 28,18-20 korul?

Én csak hálás lehetek Istennek, hogy megszabadított a kereszténység "átkától", a hamis vallástól

Ez milyen jol is hangozhatna, ha tevtanitokkal kapcsolatban mondtad volna, es nem pedig Jezus elutasitasarol beszelnel.

Jezus mondott valami olyamit, hogy aki ot nem ismeri, az az Atyat sem ismeri. Mit szolsz hozza?

mégcsak hitelt sem mindig kiérdemelt írásokból kiragadott versikékhez,

Ha te Jezust nevezed hazugnak, akkor magat Istent nevezted hazugnak. Ha pedig az igaz Istent nevezed hazugnak, hol van benned a vilagossag?

A fiú megfogalmazásnak nem sok jelentősége avn

Az Atya megfogalmazasnak van? A Szentleleknek van? Mert a Biblia keresztul-kasul hasznalja ezeket.

a megítéltetésed nem a hit miatt lesz majd, hanem a szeretet és a jócselekedetek megléte, avagy hiánya miatt, amit az emberek felé kellene megtenned...., mert ez a mérce barátom!

Igaz. Felig. A szeretet es a jocselekedetek fontosak, nem vitas. De mutasd a szereteted, mutasd a jocselekedeteidet. Mi a jocselekedet Isten elott? Te ugy gondolod, hogy tegyuk felre Istent, nem kell a Fiu, a Lelek meg maradjon otthon, mert en jo vagyok nelkuluk, en elboldogulok nelkuluk, aztan a vegelszamolasnal pedig elejuk teszem a listat: nezzetek, ennyi jot tettem a vilagban, na hol van a mennyorszag kapuja?

Ez nem igy mukodik, Paleo.

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (113)
Paleokrites Creative Commons License 2003.07.03 0 0 113
Kedves Actionman!

Nos az emberhez hozzátartozik a lelki-szellemi érzületek összessége...., vagyis test nélkül a szelleme sem él! Téves és eléggé sajátságos megközelítés az, hogy a hús-vér emberről levadászák.....és ez által leválasztják azt amit mi szellemének mondunk, avagy lelkének! Háromas egységre osztják, csak azért, hogy Istent is háromas lényegülésben mutassák fel, ami nem állja meg a helyét, mivel az már nem háromas lényegülés lenne, hanem 9-es......! Isten nem osztható, sem nem tömöríthető, bár ez az egyházakat nem igen izgatja! A kereszténység háromságos bálványistent teremtett...., ami eleve a legnagyobb bűn!!!
Jézusban nem hinni kell , mint valami istenségben, hanem Jézust szeretni kell, emlékét megőrizni és hallgatni azokra a szavaira, amit az Atyától kapot a mi értelmünk csiszolására, létünk biztonságának tekintetében! Sajnos a bibliai elvek helyében keresztény teodogmatika került, ami felekezetenként sajátságos hitelméleteket követ!
Én csak hálás lehetek Istennek, hogy megszabadított a kereszténység "átkától", a hamis vallástól és nyitottá tett az emberek felé, őszintébb lehetek és az igazságot megítélhetem , különbséget tehetek Jézus tanácsa által is!
Az is tiszta szégyen, hogy ennyire ragaszkoddik a keresztény tekintélyek egy emberek által, mégcsak hitelt sem mindig kiérdemelt írásokból kiragadott versikékhez, hogy aztán önnálló életre kelljenek, mint igazság..., hát itt kezdődik az a világ, amit egy mesterséges " keresztény inteligencia " meghatároz a hiszékeny és ártatlan emberek felé, majd főléjük terebélyesedik befolyásolva életük minden mozzanatára alkalmazva a sajátságos íratlan és írott szabályrendszereiket!
Jézus nem az Atya...., akkor Isten sem lehet, mert Isten csak egy van....., de fiú akár milliárd is lehet! Izrael is Isten fia !
A fiú megfogalmazásnak nem sok jelentősége avn az istenségrekre nézve, bár a görög és más mitológia ismer nem egy emberfiaisten-istenfiaember definiált "létező" jelenségeket!
Nem a hitet őlte ki az egyház belőlem, hanem átértékelődött bennem valami, ami az egyházakat, felekezeteket, szektákat illeti!
Isten felé én ugyan az vagyok, aki voltam!
Kár, hogy nem jársz nyitott szemmel, kifinomult hallással, hogy az érzékeid már nem reagálnak a az igazság ingerekre, hogy az ösztöneid sem védenek meg, mert valahol már megadtad magad egy sorsnak, amit te hivő életvitelnek fogsz fel, ami természetesen uralkodó tudati tényezővé vált a számodra..... Nem a hit a lényeg...., az sem, hogy Istent mennyire " ismered " , hogy arról teszel szüntelen bizonyságot, amiről igazán halvány valós fogalmad nincs, de annál nagyobb elképzelhetőséggel teszel létezővé mások számára, persze mindig egy olyan kép szerint, ami a képzeletedet megtőlthette......, kintről kapott instrukciók hatására és a belső ihletettől vezettetve!
Imádhatod az Isten éjjel és nappal, meg a szentháromságot tekintheted a mindenhatónak...., de nem érsz el vele semmit, hisz a megítéltetésed nem a hit miatt lesz majd, hanem a szeretet és a jócselekedetek megléte, avagy hiánya miatt, amit az emberek felé kellene megtenned...., mert ez a mérce barátom!

Üdv: Paleo

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (111)
keresohotmail.com Creative Commons License 2003.07.03 0 0 112
És akkor ez:
"Az Atya nagyobb nálam"
actionman Creative Commons License 2003.07.02 0 0 111
Hello Paleo!

Hogy lehet egy szellemi lény egyenlő egy testivel, hússal és vérrel azonosítani, aki ráadásul emberként jött a világra?

Eloszor is az ember nem pusztan test, hus es ver. Van szelleme es lelke is. Esszel nehezen magyarazhato - ezert is tartozik a hit asztalara - hogy Isten meguresitette magat, es emberi testben jott el kozenk. Azonban ha ez emberi esszel nehezen is ertheto, de attol meg Isten elott ez nem lehetetlen. Vagy szerinted igen?

Jézus miként egyenlő Istennel?

Ugy, hogy o (mint Fiu) egyenlo az Atyaval, es ez ugy lehet, ha o az Isten.

Kihez imádkozott Jézus a János 17-ben?

Az Atyahoz.

Szerintem ez inkább a hittetés tárgyköre, hogy behódoljanak a hiszékeny és tudatlan emberek az egyházak lelkiigazgatójainak?

Kar, hogy a lentebb emlitett magat egyhaznak mondo szervezet igy kiolte beloled a hitet, hogy ennyi hitetlenseget ultetett beled...

ActionMan

Előzmény: Paleokrites (110)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!