Keresés

Részletes keresés

mtib Creative Commons License 2005.10.20 0 0 34
Sziasztok!

Kedves Ha-Jó! Gratulálok így látatlanban is a gyüjteményhez! A gyüjtői munkád szerintem hiánypótló lehet! Egy-két szép képpel meg tudnál örvendeztetni minket?
Én elsősorban numizmatikával foglalkozom, bárcákat gyüjtök. A téglák gyerekkorom óta tetszenek, volt egy-két darab az udvaron lerakva (Kossuth címeres, osztrák sasos). Sajnos panelben lakom, így fizikailag eltenni nem nagyon tudom őket. Inkább képanyagot próbálok összeszedni róluk. Irodalmat még nem sikerült találnom. www.kep.tar.hu/mesztib itt van az eddigi szerény termés, de ígérem lesz még!


Más:
http://www.apronet.hu/lista.tdp?alrovat=23
Régi tégla eladó! Lehet, hogy egy idő után ezen a linken már más lesz. Előre is bocs!

Szervusztok


Mtib
Ha-Jó Creative Commons License 2005.10.20 0 0 33

Sziasztok!

 

Nagyon érdekes témát dobtatok fel. Azt hiszem, a következőkben sok kérdésre találtok választ abban, amit írok.

Szóval, több évtizede, hogy megfogott a bélyeges téglák látványa. de nemcsak a látványa. Mikor kézbe veszi az ember, szinte úgy érzi, mintha kezében tartaná a történelmet, mintha megérintene valami életérzés abból a korból. A teraszom falát ilyen téglákból építettem. Egy sor semleges tégla lapjára, majd fekve kantra, kb. két centit kiemelve a síkból a bélyegesek. Újra fekvő semleges sór, s arra megint a kiemelt bélyegesek. Úgy 200 db lett így beépítve. az első teli homlokfal a tetőig így. Szépen megpucoltam rézdrótkefével, s lenolajjal impregnáltam a fegyok ellen.

A szomszédot elválasztó kerítésem hasomló stílusú, a szomszéd felől bevakolva szépen. Még boltívet is raktam egy bontott gyárkémény íves tégláiból. A tömött vakolt falrészekbe pedig bélyeges cseréptöredékeket ragasztottam. Abból is van nehány.

Téglagyüjteményt lehet látni Abonyban is, és Kőbányán a 85-ös busz vonalán lévő tó déli partján 5 emlékfalba beépítve. Kőbányán sok téglagyár volt, ezeknek állít emléket a kis park a falakkal. Nem messze még áll egy gyárkémény a pusztaságban, a lakótelep túloldalán, a Köki metrómegálló felé.

A TV-ben egyszer egy felvidéki bácsi tégláit is bemutatták, valahonnan Elefánt környékéről, mert emlékszem, hogy egy elefántot ábrázoló téglája is volt, amit az ottani téglagyárban készítettek.

Kezdetben azoknak a gyáraknak a tégláit gyüjtöttem, amelyeknek hajózási üzemük is volt, s így olcsóbban tudták a termékeiket elszállítani a nagy Budapesti építkezésekre.

Drasche Bécsben, Eggenhoffer és Drasche Esztergomban, Luczenbacher Szobon, Nagymaroson a Marosi, Baján a Geiringer, s mohácson Rosmajer és a Rosenthal.

Később, mikor Győrben tanítottam, a Káptalan-domb bontásainál leltem szép darabokat, de sajnos ezek nagy részét egy érzéketlen takarítónő kidobálta a nautikai laborból, ahol gyüjtögettem.

Még később a Dunát járva, hátizsákban cugoztam haza egy-két darabonként Bécstől Magyarkanizsáig. A legszebb darabom Pozsonyból való, egy álló alakú, a város címerét ábrázoló darab.

Egyszer betegség okán elkezdtem katalogizálni is a meglévő tégláimat, majd később a Széchenyi könyvtárban kigyüjtöttem többszáz téglagyár adatait. Ha valóban akadnának tettestársak, talán össze lehetne hozni belőle valami kiadványt. Sok fotót is készítettem a beépített tégláimról.

Sőt egyszer írtam egy cikket a hajós-téglagyárosokról.

Ha tényleg van érdeklődés, a címem: horvath.jozsef@europahajo.hu

 

Üdv minden érdeklődőnek.

 

wrn3060 Creative Commons License 2005.10.17 0 0 32
Időközben eltelt egy hét. Az átereszt teljes egészében elbontották. Egy szem téglát találtam a földbe döngölve. A bélyeg: "G K" megtudja valaki mondani, hogy mit jelent?Nagycenk, 2005.10.16.
Előzmény: mtib (31)
mtib Creative Commons License 2005.10.10 0 0 31
Sajnos nem tudok ilyen könyvről. Veszprémben van(?) egy téglamúzeum, ha minden igaz, nekik van valamilyen kiadványuk. Ha sikerül lefotózni a téglákat, küldj egy képet róla, nekem sajnos messze van a helyszín! Előre is köszönöm!
Előzmény: wrn3060 (30)
wrn3060 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 30

Urak, 1 információ + 2 kérdés:

 

Most bontanak Sopron közelében egy 1866/67-ben épült nagy boltozott vasúti átereszt. A kőöből készült áteresz tetejét egy sor téglaréteg, rajta kb. 1 cm vastag kátrányréteg alkotja. A téglákon - amennyire ki lehet venni -  "GY" vagy "GV" bélyeg van. Akit érdekel, annok tudok közvetlenben helyet és címet adni. Mit takarhat a 'Gy" vagy "GV" bélyeg?

 

Van valakinek "SB" bélyeges (Südbahn = Délivasút) téglája? Fotó érdekelne róla.

 

Mivel én nem "utazom" téglákban, ezért egy buta kérdés: létezik valahol, valamilyen formában könyv, kiadvány, lista, stb. ami a téglabélyeget sorolja fel megfejtésükkel egyetemben?

 

Segítséget előre is köszönöm.

m61019andras Creative Commons License 2005.08.24 0 0 29

Sziasztok!

 

Régebben készültek olyan téglák, melyekre MÁV volt nyomva. Én nagyon szeretnék egy ilyet a vasúti gyűjteményembe. Ha valaki tud, segítsen légyszi!

Előre is köszi! :-))

mtib Creative Commons License 2005.08.23 0 0 28
Sziasztok!

Megjött! Fel is teszem a fotókhoz. A képek nagy része az Őrségben készült, Kerkafalván. A szállásadónk udvara van ezekkel kirakva. Tudsz irodalmat ezekről?

Sziasztok

Mtib
Előzmény: cyperus (27)
cyperus Creative Commons License 2005.08.23 0 0 27
A kép nem ment fel, elküldöm mailben.
cyperus Creative Commons License 2005.08.23 0 0 26

Szia!

 

Megnéztem őket, szépek. Hol fotóztad őket, vagy ezek a sajátok? Evvel adtál egy jó ötletet, én is le fogom fényképezni a tégláimat. Egyre csak gyűlik, mindig sikerül találnom valahol. Legutóbb AI, és UNS pecséteseket találtam, valamint 2 db 1890-est, csak sajnos le van törve a sarkuk. Az omladozó malmok, tanyák eddig még sosem hagytak cserben.

Teszek fel egy képet a magyar címeresről. Nekem ez tetszik  a legjobban. Tavasszal vettem is 5 db-ot jó drágán.

 

/cyperus/

Előzmény: mtib (25)
mtib Creative Commons License 2005.08.21 0 0 25
Sziasztok!

Lefotóztam egy-két szépséget. Itt meg tudjátok nézni:
www.kep.tar.hu/mesztib
Sziasztok

Mtib
cyperus Creative Commons License 2005.03.30 0 0 24

Sziasztok!

 

A hétvégén ellátogattam egy omladozó, régi tanyához. 3 épület van, tetejük már nincs, csak a falai állnak. Felmásztam a falak tetejére, és a koszorúból elkezdtem kiszedegetni a téglákat. szerencsére könnyen kijöttek, még vésni sem kellett. Mindegyik monogrammos volt. Szép cirádás betűkkel volt ráírva, hogy: Z.A.

Egyenlőre 5 db-ot hoztam haza, mivel nem tudtam közel menni kocsival a sár miatt, de tervezem hogy folytatom a bontást. A nagy része már össze van omolva, és a gaz is benőtte. Ha megszűnik a sár akár 200-300 db-ot is kiszedek, és elhozom. Nem olyan nagy szám, mint pl. a Kossuth-címeres, de nekem tetszik ez is. Ráadásul ilyenem eddig még nem volt. Asszem felkeresek majd egy-két elhagyatott, régi malmot is, ahol van esély ilyeneket találni. A Budai tébolyda falmaradványait sem felejtettem el, de mivel Ajkán lakom ritkán járok Pestre. Hamarosan tervezem, hogy megyek.

Üdv.

 

/cyperus/

 

mtib Creative Commons License 2004.12.11 0 0 23
Szervusztok!

Tipp: a budai várban ásatás idején rengeteg jön elő a dátumos verzióból (1600-as, 1700-as évek). A régészek félredobják, mert nekik "szemét". Ha találkoztok ásatással, szerintem csak szépen kell kérni tőlük.

Üdv!
cyperus Creative Commons License 2004.11.13 0 0 22

Hello!

 

Köszi az ötletet, ha Pesten járok, mindenképpen ellátogatok arra a helyre. Ugye az már nincsen bekerítve, tehát senkinek sincs a telkén? Kár azokért, amelyek eltűntek a költözések során. Nem tudom miért, de szinte megőrülök az ilyen téglákért. És ha csak belegondolok, hogy szerte az országban milyen sok helyütt lehetne ilyeneket gyűjteni...

Továbbra is várom a javaslatokat azoktól, akik tudnak ilyen helyről.

Köszönettel:

 

                         cyperus

Előzmény: A guruló (21)
A guruló Creative Commons License 2004.11.03 0 0 21

Hali!

 

+ 1 izgis/érdekes lelőhely:

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (Hűvösvölgyi út 156.) hátsó, erdős részében bontottam még anno 93 környékén néhány falmaradványt és találtam a Budai Tébolyda építése korából (1800-as évek vége) néhány szép címeres/feliratos példányt... Sajnos azóta túléltem 2-3 költözködést, az illető agyagszármazékok már eltűntek. :-(

Ha viszont valakinek kedve van ilyesmi kuriózumot beszerezni, a nevezett helyen egész biztosan talál még jónéhányat...

 

Guruló

Előzmény: cyperus (19)
maplesyrup Creative Commons License 2004.11.03 0 0 20

A veszprémi Téglamúzeum a Várban van, előzetes bejelentkezés után lehet megnézni.

Nekünk is van néhány pecsétes-monogrammos. Nagyon szépek.

Előzmény: cyperus (19)
cyperus Creative Commons License 2004.11.02 0 0 19

Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra. Nemrég kezdtem el gyűjteni a pecsétes téglákat. Törmelékkupacukból guberáltam össze jónéhányat. Szerintem nagyon izgalmas, amikor az ember kezébe akad egy ilyen jó állapotú darab. Volt, amelyekből 6 db is előkerült ugyanazon a helyen (pl. EA-Ajka, 1922-es évszámmal jelölt).

Bontott téglából fogjuk építeni a kerítés lábazatát, és abba szeretnék minél többet beletenni díszítésként. A veszprémi téglamúzeumról nem is hallottam, pedig itt lakom Veszprém megyében. Feltétlenül megnézem, mert érdekel. Az egyik hozzászóló írta a Kossuth-címerhez hasonló szimbólummal jelölt téglát. Én is találtam olyat, bár az 1/3-ada hiányzik, de a szimbólum jól kivehető. Ezen kívül még a következő feliratú téglák vannak nekem: KIV, SUEV, 1869, J.V., T.R.

Az elmúlt egy hónapban találtam mindet, némelyikből többet is. A gyűjtést folytatom.

Ha valaki tud "lelőhelyet" az írja meg!

Gaieus Creative Commons License 2004.02.02 0 0 18
Épp tegnap láttam ezt a topicot (és szóltam is hozzá), erre ma lementem a pécsi püspökség pincéibe, és ezeket a fotókat csináltam. Sajnos gyér volt a fény (ha szembe vakuzom, akko meg nem látszanak a bélyegek a "súrló fényben", ezért -- kézből hosszan exponálva -- elég rosszak a képek).
Mindenki megnézheti: www.kep.tar.hu/gaieus ("bélyeges téglák")
Van köztük római:
1. "COH(ortis) VII BR(eucorum) AN(toninianae)" [ebből kettő is -- Kr.u. 211-217.],
2. "FL(avius) MVCIANVS TRIB(unus) [Kr.u. 4. sz. közepe, második fele].
Meg egy csomó "újkori".

A beépített darabok mellett kb. 1-2000 elfekvő, zömiben XIX. századi (de XVII, ill. XX. századi) tégla is áll ott felstócolva.

p.s.: A fényképeken lévő, beépített borosüvegekben valódi óbor van...
Én ugyan (nagyon) Óbort nem sokat ittam ma, de vagy négy üveg (nem túl) Óbor (2000-2002. között) azért lecsúszott a nagy téglavizsgálat közben!

:)))

Gaieus Creative Commons License 2004.02.02 0 0 17
Lyphater,

El kell keserítselek, mert itt nálunk a téglák bélyegzése (valójában így hívják), a rómaiak óta szokás. Őnáluk zömiben a katonai csapatok készítették a téglákat, így az ő nevük van (többnyire rövidítve) rajtuk, de meglepő változatosságban!
Persze, ha belegondolunk, ez nem annyira elkeserítő, csak hát -- ha ezeket is "be akarod venni", akkor kösd föl a gatyádat!

PiroskaésaFarkas Creative Commons License 2003.09.17 0 0 16
Sziasztok!
Örömmel fedeztem fel a "pecsétes tégla" témát. Mi most építkezünk, és a teljes házat szeretnénk bontott téglával ill. kővel beburkolni, melyek közé nagyon szeretnék pár pecsétes téglát is tenni.
Elkezdtem keresgélni, de sajnos nem jártam sikerrel. Szívesen vennék egyesével is (bár számításaink szerint kb. 100 db-ra lenne szükség), mert akkor tudnám, hogy melyiket honnan "szereztük"!
Ha esetleg valaki csak 1-1 db-ot is el szeretne adni, nagyon szívesen venném!!!!
Előre is köszönöm!
Piroska
peaso25 Creative Commons License 2003.09.03 0 0 15
kb:27x12

nagyobb, mint a kisméretű tégla (meg erősebb)

Előzmény: HeXeN (14)
HeXeN Creative Commons License 2003.09.03 0 0 14
Kiszámolom mekkora területet kell beborítani vele az jó?
Előzmény: peaso25 (13)
peaso25 Creative Commons License 2003.09.03 0 0 13
mond mennyi kellene,megnézem otthon!
Előzmény: HeXeN (12)
HeXeN Creative Commons License 2003.09.02 0 0 12
Nem akarom szétkapalácsolni, de be akarom betonozni az tény.
Még a forma nem végleges, de az biztos, hogy félbe nem csapok egyet sem. Nem kell megijedni.
Vagy elcsúsztatgatom egymás mellett, vagy dominó formában lesz lerakva, vagy valahogy ahogy kifér. Ha másként nem megy levágok még a parkettből.
Előzmény: peaso25 (11)
peaso25 Creative Commons License 2003.09.02 0 0 11
és hogy-hol fogod szétkalapácsolni a téglát?vagy bebetonozod egysorban?
Előzmény: HeXeN (10)
HeXeN Creative Commons License 2003.09.02 0 0 10
Szia, köszi, a Kolossy teret ismerem, de nem tudtam, hogy ott árulnak is.
Monogrammos is jó lenne.

Budapestre kell, és egészen furcsán a parkettába padlóra. Ugyanis a parketta halszálkásan van rakva és egy fal még 10 éve ki lett bontva. Na most ott a parketta nem visszapótolva lett, hanem belevágva szépen egymás mellé párhuzamosan. Az ajtó helye meg kihagyva. Szóval nagyon frankón néz ki.
Az egyik oldalon az ebédlő a másik oldalon meg a nappali lesz. Ezt akarom szétválasztani.
Az ötlet egy nagyon régi Otthon vagy Lakáskultúrából van, onnan ugrott be a kép.
Nekem tetszik. Olyan széles az egész, hogy kb. másfél tégla széles lehet az egész csík.

Le lehet hurrogni, de nekem bejött.

Előzmény: peaso25 (9)
peaso25 Creative Commons License 2003.09.02 0 0 9
én sajnos épp most dobtam ki azokat, amelyekre már nekem volt szükségem, bár azok egyszerű monogrammosak voltak...

tudsz venni a kolosy téren a mcdonalds-szal szembeni csempeboltban ára:kb 600-3000 ft/db

de ha felújítanak bárhol a belvárosban körfolyosós régi házat, nagy eséllyel adnak ingyen. vagy felhívsz bontással foglalkozó cégeket, esetleg konténerekben turkálsz.

mennyi kellene és hova (város)?

Előzmény: HeXeN (7)
Lord Iffy Creative Commons License 2003.09.02 0 0 8
a párom is ilyen "mániának" hódol.
mindig mondom is neki hogy kihajitalak a tégláiddal együtt.:O))))

van 1-2 darab, majd megnézem milyen pöcsétek vannak rajta.

1x talált egy állitólag marhaszépet (nem láttam) és jó állapotut. a teherautómosóban kilopták az ülés alól. a magnó vagy esetleg más cucc nem kelett nekik, a téglát lopták el.:O))))
mérges volt ám nagyon...

HeXeN Creative Commons License 2003.09.02 0 0 7
Tehát vegyem fel a nadrágom és legyek keménylegény... Átgondolom és elmegyek venni. Mennyit ér egy ilyen tégla? Valami árat mondj légyszíves.
Előzmény: sasmadár73 (6)
sasmadár73 Creative Commons License 2003.09.02 0 0 6
Nemrégiben újíttattam fel 120 éves lakásomat -néhol falat is bontott a mester, előkerült néhány tégla, de sajnos már van gazdája...

Azt javasolnám, hogy lassan gördülj végig Kőbánya utcáin, nyitott szemmel nézve, melyik ódon házat újítják fel éppen - s ha olyan a vérmérsékleted, alkudj meg néhány darabra, mert ott biztosan vannak ilyenek.

Előzmény: HeXeN (5)
HeXeN Creative Commons License 2003.09.02 0 0 5
Sziasztok!

Nemrég jött az ötlet, hogy a lakásfelújításomhoz régi pecsétes téglát használjak fel díszítésként.
Van valami ötletetek, honnan tudok ilyet szerezni?
Van autó, de nem tudok olyan házbontásról ahol ilyen "leletek" kerülnének elő a falból.
Hol bontanak mostanában régi házakat? Pesten is lehet találni?
Mennyiért és hol lehet ilyet venni? Van aki egyáltalán eladja?
kb. 40-50 darabra lenne szükségem.
minden segítséget örömmel vennék!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!