Keresés

Részletes keresés

pernahajder Creative Commons License 2003.06.19 0 0 2
Hm. Azt hittem, ez polfórum. Azt hittem, ezt meg lehet beszélni, lévén jóval fontosabb kérdésekről szó, mint itt néhány topikban.

De látom, senkit nem érdekel.

Mert nehéz lenne benne nácizni, fasisztázni.

pernahajder Creative Commons License 2003.06.18 0 0 1
Kösz, vettem!
Előzmény: Törölt nick (0)
pernahajder Creative Commons License 2003.06.18 0 0 topiknyitó
Az indexen csak rövid, semmitmondó és semlegesre kilúgozott közlést találtam. Az MTI-n már semmit (igaz nem is kerestem sokáig). Ezért a gondola mai - a kiemelt hírek között ugyancsak nem szereplő és néhány részletben ugyancsak hiányos (pl. az egyes országokat összevető összehasonlító adatok tekintetében) - tudósítását idézem:

BBC: A világ véleménye Amerikáról

A közvélemény egy plusz-mínusz 100-as skálán átlagosan 18 pontot szavazott meg Amerikának. Az amerikaiak 88, az izraeliek 47, a franciák -10, a jordániaiak -60 pontot adtak. A megkérdezettek 55 százaléka szerint saját országa kulturáltabb az USA-nál.

A világ közvéleményének ugyanakkora hányada tartja veszélyesebb országnak az Egyesült Államokat Észak-Koreánál, mint fordítva, az emberek csaknem fele pedig úgy véli, hogy az elsöprő amerikai katonai ütőerő a világot nem biztonságosabbá, hanem veszélyesebbé teszi - derült ki a BBC nemzetközi felméréséből, amely azt volt hivatva kideríteni, hogy a világ közvéleménye mit gondol Amerikáról.

A BBC tévé 2-es csatornája által kedd éjjel sugárzott nagyszabású műsor felfedte: a 11 országból megkérdezett 11 ezer ember 43 százaléka tart jobban az Egyesült Államoktól, mint a phenjani rezsimtől. Ugyanennyien mondták azt, hogy a KNDK veszélyesebb ország Amerikánál.

Az átlagon belül Jordániában voltak a legtöbben - 71 százaléknyian - azok, akik szerint Amerika veszélyesebb a világ biztonságára, mint Észak-Korea; ez utóbbit csak 6 százaléknyian tartották a kettő közül a nagyobb fenyegetésnek.

Még a felmérésbe bevont dél-koreaiak 48 százaléka is jobban fél az Egyesült Államoktól, mint az északi szomszédtól; ez utóbbit 39 százalékuk mondta veszélyesebbnek Amerikánál.

Az izraelieknek csak a 22 százaléka, a megkérdezett amerikaiaknak pedig a 14 százaléka gondolta veszélyesebbnek az Egyesült Államokat Észak-Koreánál.

A megkérdezetteknek alig 29 százaléka vélte úgy, hogy az amerikai katonai ütőerő a világot biztonságosabbá teszi, 48 százalék szerint ugyanakkor az egyedülálló amerikai hadipotenciál miatt a világ veszélyesebb hely, mint e nélkül lenne. A 11 országból az Egyesült Államokon kívül csak az izraeli közvélemény többsége - 56 százaléka - fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt; az amerikaiak 68 százaléka gondolta úgy, hogy országuk hadserege javítja a nemzetközi biztonságot.

Arra a kérdésre, hogy helyes lépés volt-e az Irak elleni háború megindítása, messze az izraeliek között volt a legtöbb - 79 százaléknyi - az igenlő válasz; ennél még az amerikaiak közül is kevesebben, 74 százaléknyian vélekedtek így. A felmérésbe bevont oroszoknak ugyanakkor alig a 10 százaléka osztotta ezt a véleményt; 81 százalék egyértelműen elvetette az amerikaiak iraki katonai beavatkozását. A francia közvéleménynek is csak a 30 százaléka támogatta az iraki háborút a 63 százaléknyi ellenzővel szemben.

Az Egyesült Államok általános megítélését firtató kérdésre - amelyen a véleményt egy plusz-mínusz 100-as osztályzati skálán kellett megjelölni - a közvélemény átlagosan mindössze 18 pontot adott Amerikának. Ezen belül azonban az amerikaiak 88 ponttal jutalmazták saját országukat; a kanadaiak 65 , a britek 57, az izraeliek 47 pontot adtak. A franciák véleményét mínusz 10-es, a lista negatív szélén álló jordániaiakét mínusz 60-as osztályzat mutatta.

George Bush elnök globális megítélése mínusz 22 pontos volt; az amerikaiak plusz 43 pontot, az izraeliek - a egyetlen másik ország, amely pozitív átlagot produkált erre a kérdésre - plusz 28 pontot adtak Bushnak. A francia átlag mínusz 62, a jordániai vélemény mínusz 82 volt az amerikai elnökről.

Arra a kérdésre, hogy ha hirtelen meg kell nevezni egy tipikusan amerikai terméket, mi jut eszébe, a válaszolók 24 százaléka a Coca-Colát, 10 százaléka a McDonald's éttermeket, 3 százaléka a Pepsit, 2 százaléka a Fordot említette.

A megkérdezettek átlagosan 55 százaléka mondta azt, hogy országában túl nagy az amerikai fogyasztási és szórakoztatóipar befolyása. A felmérésbe bevontak 55 százaléka úgy vélte, hogy saját országa kulturáltabb az Egyesült Államoknál.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!