Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.12 0 1 2245

ha minden más ok. akkor igen

 

Előzmény: zsoooc2 (2244)
zsoooc2 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 2244

Sziasztok!

 

Nem kondenzációs kazánt fel lehet még szereltetni legálisan gyűjtőkéményes társasházi lakásba? Ilyenre gondoltam: http://www.megatherm.hu/bosch-zwa-24-2-k

 

ronhill80 Creative Commons License 2018.09.09 0 0 2243

Sziasztok ,sokféle gàzkazàn prospektusàt àttanulmànyoztam. Engem főleg ez a minimàlis teljesítmény aggaszt. Vajon menyit szàmíthat az hogy tud e sokàíg kis làngon égni kissebb kapacitàson  vagy rövid ideig ég nagyobbon és kikapcsol? Ezen a kis teljesítmény téren egyedül az Ariston merül akàr 3kw alà, màs kazànok esetén ez a névleges minimum 5-6kw. Szerintetek ennyire jó az Ariston vagy csak markering az egéssz vagy ez valójàban nem is szàmít?

Előzmény: Grossbau (2242)
Grossbau Creative Commons License 2018.08.13 0 0 2242

 Olyant válasszál aminek  minimális , lehet a teljesítménye.

 Viszont a radiátorokkal ne spórolj !

 Ha véletlenül nagyobb a kelleténél, lejjebb csavarod, ha viszont kisebb nem tudsz mit csinálni.

Előzmény: szuszimaci (2241)
szuszimaci Creative Commons License 2018.08.13 0 0 2241

Sziasztok.

 

Gázkazán vásárlás előtt állunk 54 nm lakásba. Bosch condens 2500 kombi kazánt ajánlották.

Jó választás vagy esetleg van titkos favorit.

Köszönöm.

nixon70 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 2240

Mekkora a ház alapterülete?

A gépész tervező mennyi hőigényt számolt?

Előzmény: Jómadár68 (2237)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.08.08 0 0 2239

 Bírd rá az eladót, hogy az üzembehelyezést még ejtse meg az illetékes szolgáltatóval.

 Legalább műkődjön a rendszer.

Előzmény: ostlere (2236)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.08.08 0 0 2238

Írják előttem, hogy   

 :

 "Újra lett számolva a ház hővesztesége, az 30 kW, vagyis 32 kw-os kombi kazánt keresek."

 

 

 Ez egy nagyon nagy ház lehet vagy, 

nagyon rossz a hőszigetelés  .. egyáltalán nincs, vékonyak a falak,  a födém, rosszak az ablakok stb.

 

 vagy  rosszul számolták.

 Gázkazánoknál a  2 - 10  kW hőigény tartományba majd minden ház belefér.

 

 Más a helyzet  egy vegyes tüzelésnél.

 Ott a 30 kW-os kazán  nagyon gyakori. De a hőigény ott is lényegesen alacsonyabb lehet.

 

 Más  egy ház hővesztesége sok sok  mindentől függ.

 Állandóan változik, függ a nagyságtól a hőszigetelés milyenségétől  a külső hőmérsélettől  sőt  még a széljárástól is.

 tehát a hőveszteség nem releváns  adat.

 

 Viszont van egy  konkrét szám. Ez az un. hőigény, ezt  mínusz 15 fokra szokták számolni  , elvileg lehetne  mínusz 20 fokra is.

 tehát kijön egy szám, a kW -o jelent. Pl. egy közepes megfelelően hőszigetelt háznál ha kijön  5 kW az azt jelenti, hogy   annál az adott háznál mínusz 15 fokon óranként 5  kW fűtési teljesítmény kell.. ennyit a hővesztesége.

 A mo. -házak lakások zöme  belefér a 2 - 10 kW hőigény tartományba.

 Persze a kombikazánok teljesítménye ennél nagyobb mind fűtésre mind melegvízre. Általában a 24 kW mindig elmegy még melegvízre is.

 

 Szokták aztán néha   egy, még ritkábban kettőtizedes pontossággal megadni a hőigényt. Pl.  így  4, 65 kW. na ez aztán az értelmetlen dolog. ott ahol minden változik, bizonyos adatok csak hozzávetőlegesek,, a kettőtizedes hőigény megadás fontoskodás.

 Elég azt 2,   4 vagy 5 kW értékben megadni.

Jómadár68 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 2237

Egy 20 éves házban tervezem a meglévő gázkazán lecserélését. A jelenlegi gázkazán a házzal egy idős, öntöttvas, nyílt égésterű. Vagyis nem a leggazdaságosabb.
Újra lett számolva a ház hővesztesége, az 30 kW, vagyis 32 kw-os kombi kazánt keresek. A házban egyetlen magas hőmérsékletű fűtőkör van, ahol a fűtőkörök száma elfogadható költség mellett nem módosítható. Jelenleg dolgozik egy épületgépész tervező, és a radiátorok nagysága meg lesz növelve, viszont az egyetlen kör adottság, amit a ház szétvésése nélkül nem lehet megváltoztatni, és amit emiatt nem is szeretnék. Vagyis a radiátorrendszer átalakítása után létrejön majd egyetlen alacsonyabb vízhőmérséklettel is üzemképes fűtőkör, de kimondottan alacsony hőmérsékletű kör, mint padlófűtés nem lesz. vagyis a kondenzációt ezen az egyetlen körön kellene maximálni.
Szeretnék még hozzá egy indirekt fűtésű 200-250 literes tartályt melegvízhez.
Az extra igényem, ami a típusválasztást meghatározza: Azt szeretném, ha olyan vezérlésem lenne, ami a szoba beállított és tényleges hőmérsékletének különbségével szabályozná a vízhőmérsékletet. Tehát nem egy egyszerű külső hőmérsékletfüggő vízhőfok szabályozást keresek, hanem olyat, ami figyelembe veszi a szoba beállított és tényleges hőmérsékletét. Az épületben egyetlen helyen mérünk hőmérsékletet, és ezzel kéne a víz hőmérsékletét is vezérelni.
Vagyis nem egy ki/be típusú vezérlést keresek, hanem egy folyamatost. A puszta külső hőmérséklettől függő vezérlést azért nem tartom optimálisnak, mert a beállított vízhőmérsékletnek nyilván támogatni kell azt is, hogy felfűtsük az épületet, pl. amikor hazaérkezünk egy hétvége után. Vagyis a vízhőmérséklet nyilván nagyobb, mint ami a hőmérséklet puszta szintentartásához kell. Ilyen esetben egy erősebben, de még nem extrém hideg napon is előfordulhat, hogy a kazán a puszta külső hőmérséklettel beállított vízhőmérséklet mellett sem tud kondenzációs űzemmódban működni, majd rendszeresen kikapcsol, mert különben túlfűtene.
Egy a szobaban mért hőmérsékletkülönbség alapján ilyenkor elég lehetne a vízhőmérséklet csökkentése, vagyis ilyen (egyébként már meglehetősen magas) gázfogyasztású periódusban is fenn tudna maradni a kondenzáció, ha nincs éppen felfűtés, tehát jobb lenne a hatásfok. 
Magyarán olyan vezérlést szeretnék, ami a kívánt hőmérséklet elérésekor az előremenő víz hőmérsékletét csökkenti, nem pedig egyszerűen kikapcsol.(Nyilván egy tartományon belül, előbb-utóbb kifutunk a modulációs tartományból, de ezen belül működhetne így.)  Mindez pedig megjelenne komfortérzet javulásként azokban a kevés számú helységekben, ahol termosztátos fej van a radiátoroknál. Nem szeretem, hogy az ilyen helységeknél elég nagy tud lenni a hőingadozás, Ha akkor nyit egy ilyen termosztátfej, amikor a fő termosztát éppen lekapcsolja a kazánt, akkor nem kezdődik el a fűtés és a helység tovább hűl. Ha csak a vízhőmérséklet lenne lelszabályozva, de maga a kazán alacsony teljesítményen működne, akkor az ilyen helységekben rögtön el tudna indulni a fűtés, és alacsonyabb lenne a hőingadozás.
Van valakinek ilyen megoldással tapasztalata? Milyen kazánt és milyen vezérlést használ? Nem hiszem, hogy én találtam volna fel a spanyoviaszt, valaki már nyilván rájött, hogy így jobb hatásfokot lehetne elérni. Nem azzal van bajom, ha van külső hőmérsékletérzékelő, de meglátásom szerint ez önmagában kevés az adott korlátok melletti maximális hatásfok eléréséhez.

ostlere Creative Commons License 2018.08.05 0 0 2236

Közben voltam kint a kiszemelt lakásban. Megnéztem a kéményt és ki van bélelve az eladó valószínű arra gondolt, hogy kondenzációshoz nincs bélelve. Szóval valamilyen fém anyagú bélelést láttam. 

 

Most kicsit jobban utánaolvastam a kazán témának és több helyen írják, hogy már csak kondenzációsat lehet üzembe helyezni ha új kazán kerül beépítésre. Most ha a lakásba ott áll frissen beépített de még nem beüzemelt Westen Pulsar D akkor létezik, hogy ezt nem is lehet hivatalosan beüzemelni? A lakásnak elvileg önálló kéménye van nem közös.

Calcitos Creative Commons License 2018.08.03 0 0 2235

Lehet hogy felülkalkuláltam.

 

Szerencsés esetben akár   1000 m3  gázfogyasztással is megúszod.

 A kéményt addig ne béleltesd amig kazánt nem kell cserélned.

 Akkor viszont elkerülhetetlen.

Előzmény: ostlere (2234)
ostlere Creative Commons License 2018.08.02 0 0 2234

Köszi az infokat!

 

A lakás első emeleti, felette alatta és mellette is van fűtött lakás. A szigetelés természetesen kívülről van.

 

A kéménybéleléssel kapcsolatban: adott esetben ahogy írod is legyen 2-3 év amíg még jónak ítélik a kéményt utána ha bélelés következik akkor kazánt is kell cserélni vagy nem feltétlenül?

Előzmény: Calcitos (2233)
Calcitos Creative Commons License 2018.08.02 0 0 2233

  Kérdésed :

 

  " milyen kb fűtésköltségre lehet számítani? (tudom senki nem jós de tuti vannak nálam tapasztaltabbak)"

 

 Nem kell jósnak lenni, csupán a korábbi más tapasztataiból is kiindulni.

 tehát mit tudunk :

 

 82 nm -es a lakás   4 szobás, de ez teljesen  lényegtelen.

 Tudjuk hogy van hőszigetelése valószinű a külső falak   -mi más lenne.

 Feltételezzük, hogy emeletes házban van a lakás.

 Nem tudjuk, hogy alsó vagy felső vagy emeletközi.

 Feltételezve ,hogy Mo.-i átlagnál valamivel jobb

  150 kWó/nm/év fajlagos  érték a jellemzője, akkor  majd úgy 1300 m3 gázt fogyasztotok, ami most   úgy 150 eft.

 Ha kondis lenne a kazán, akkor valamivel kevesebb gáz fogyna, ha  földszinti és pláne sarok lakás akkor több, ha felső emeleti akkor  szintén több.

 Béleletlen a kémény ?

Ha a kéményseprő nem zargat, mehet valameddig, de előbb utóbb elhasználódik. Hamarabb mint egy bélelt kémény.

 De egy gázfogyasztás még egyéb tényezőktől is függ. Pl. a bentlakók  életvitelétől, a hőérzetétől.

 Főzési és melegvízre használt gáz e felett.

Előzmény: ostlere (2232)
ostlere Creative Commons License 2018.08.02 0 0 2232

Sziasztok!

 

Lakásvásárlás előtt állok. Ezzel kapcsolatban a kazánnal kicsit el vagyok bizonytalanodva, bízom benne, hogy itt kapok tanácsot. Eddig egy 52nm-es 2 szobás lakásban laktunk amit most egy 82 nm-es 4 szobás lakásra készülünk leváltani. Az 52nm-es lakásban egy 2008-as junkers kombi, kondenzációs gáz-cirkó kazán volt beépítve kb 5-6 körül fizettem átalányba gázt télen nyáron 1-1 apró alkatrész szervíztől eltekintve semmi gond nem volt a rendszerrel.

 

Az új lakásban egy Westen Pulsar D típusú kazán került most újonnan beépítésre. Ez nem kondenzációs és a kémény sincs kibélelve amire rá van kötve. A fűtésrendszer az új helyen egy '95-ös kialakítású rendszer amely egykörös. Mindkét lakás kb 5-6 cm-es külső szigeteléssel és műanyag nyílászárókkal is fel van szerelve.

 

Azért írtam le a mostani fűtésrendszeremet mert jobb híján csak ehhez tudok viszonyítani.

 

Ezek alapján mit gondoltok milyen kb fűtésköltségre lehet számítani? (tudom senki nem jós de tuti vannak nálam tapasztaltabbak)

Mekkora probléma az, hogy nincs kibélelve egy 95-ös építésű kémény? (kéményseprő elvileg jónak ítélte)

Egykörös fűtésrendszer hatásfoka az gyengébb, kazánnal kapcsolatban milyen összefüggésekre kéne itt figyelnem?

A Westen Pulsar D típusú kazánról mit gondoltok, használ esetleg valaki ilyet hasonló körülmények között?

agabee Creative Commons License 2018.08.01 0 0 2231

Gyűjtőkéményes társasházban nyílt égésterű kombi-cirkót kellene lecserélni. 

Esetlegesen a piacon régebb óta lévő és még kapható termékek közül melyik az ami tapasztalatok alapján kibír 10-15 évet ? Van ilyen egyáltalán ?

Nick20 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 2230

Sziasztok!

 

Tudnátok nekem abban segíteni, hogy a két kazán közül, melyiket érdemesebb választani.

 

Immergas Victrix Tera 28

Immergas Victrix Exa 28

 

Segítségetek előre is köszönöm szépen!!!

svedmalac Creative Commons License 2018.07.19 0 0 2229

Az iszapleválasztó tényleg nagyon hasznos, ne spórold ki!

Nekem Fernox TF1 van, pár hónapig fekete víz jött a rendszerből 14 év után, meg persze fémreszelékek.

Jelenleg csapvíz tisztaságú...

Ha időt akarsz nyerni, akkor szerezz ugyanilyet, amíg lehet, ha lesz rá keret, akkor meg lépj "felfelé"...

Előzmény: svedmalac (2228)
svedmalac Creative Commons License 2018.07.19 0 0 2228

Hasonlóan voltam 3 éve karácsony előtt 2 héttel...

Gyors kazánvétel (Bosch 3000), meg minden cucc hozzá, szerencsére volt ismerős kivitelező, ismerős bürokráciával...

1 hét múlva volt fasza fűtés (rohadt hideg volt épp, villanyos izékkel 20eFt-ért nyomtuk az 1 hetet), rá pár hétre meg minden papír és engedély.

1 millába került tetőtérben (talán csak 2m kéménycsere kellett), de szerencsém volt, mert épp előtte adtuk el az egyik garázsunkat, el is ment rá a pénz.

Sajnos az ilyet vagy tervezni kell, vagy tartalék kell rá (esetleg jó személyi kölcsön pár nap alatt).

Előzmény: Törölt nick (2224)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.15 0 0 2227

mert ez 1 baromság

 

Előzmény: MoocA (2225)
nixon70 Creative Commons License 2018.07.11 0 0 2226

Van.

A kazán sűrű kapcsolgatását megelőzendő egyes rendszerekhez érdemes betenni.

Előzmény: MoocA (2225)
MoocA Creative Commons License 2018.07.11 0 0 2225

Egyik kollégám a kazán mellé rakatott egy jó nagy tartályt (úgy 150 l-es lehet) így a kazán nem közvetlenül a radiátorokra dolgozik, hanem előbb a tartály vizét melegíti fel. Van ennek értelme? Viszonylag modern kondenzációs kazánja (Ariston) van és nem értem, ha ez a megoldás hatékonyabb, akkor a kazángyártók miért nem propagálják?

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.28 0 0 2224

Nálam a napokban voltak kinnt az éves készülék felülvizsgálat miatt.Mondom a csókának ha beszarik az átfolyós kéményes ariston,mi lesz utánna.? A válasz vagy most veszek még egy ugyanilyet (van még neten),vagy marad a kondenzációs új kéményrendszerrel,tervvel,engedélyekkel stb. kb milla környékén. És hogy erre ki fog ennyit előteremteni,nemtudom még.De én is a projektedet tudom csak előbb-utóbb csinálni...Szted??aristonok elég jók különben,nekem a szervizháttér lesz veszélyes,Szombathelyen nem is foglalkoznak vele. Class evo kéményes különben.Iszapleválasztót rakass fel mindenképp!! (hálás dolog).

Előzmény: bubatu (2221)
csipsz7 Creative Commons License 2018.06.28 0 0 2223

Sziasztok!

 

WESTEN STAR CONDENS + 24kw-os kazánról valakinek van valami vélemény ?

bubatu Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2222

kisebb :(

Előzmény: bubatu (2221)
bubatu Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2221

Kedves Kazánbölcsek!

 

Nem tudom tovább halogatni a dolgot, kénytelen vagyok belevágni egy kazáncsere + kéménybélelés projektbe. Az érintett lakás 110 nm, kb. 3,4 m belmagassággal. Mivel úgy is lesz csap viszonylag messze a kazántól, kissebb a gyors melegvíz jelentősége, így alapvetően átfolyósba gondolkodtunk.

 

A víz-gázszerelőnk az Ariston Genust és a Bosch 3000-et ajánlotta, egy másik szaki a Saunier Duvalt úgy általában.

 

Az hülye kérdés lenne, hogy melyik a legjobb, inkább abban kérnék véleményt, hogy ezek közül van-e valamelyikkel kapcsolatban olyan probléma, speciális nyűg, amit mérlegelni kellene (vagy ami kizárná az egyik kazánt a verenyből).

 

ELőre is köszönöm a segítséget!

eekeili Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 2220

Amig reagál bud.. topiktárs, addig kezdjük azzal, hogy nagyon    kissé  túlzó, sőt a realitásoktól messze van.

 

 A kérdés  ez volt :

 

"   

Valaki tudna estleg kb. árat mondani ,hogy mibe kerül egy gáz bevezetés egy épülendő új házba.

A gázcsonk a telek eljén van. "

 

 

 meg ez 

 

 

"És érdekelne egy jobb minőségű kazán + nyilván ami kell hozzá kémény stb, padlófűtéshez, kb. mennyibe kerülhet összesen.

Konkrét bevált típusok is jöhetnek, milyet érdemes választani stb."

 

 

  tehát a gáz már a telek elején van  a szolgáltatói/közösségi hozzájárulás elviekben megva.

 kell a gáz csonktól a mérőig  egy bizonytalan hosszúságú-  nagyrészt kívül menő gázvezetés  .. ez acélból... kb  100 - 150 eft  a hossztól függően.

 De előbb mindent meg kell terveztetni  így az ilyenkor legalább 60 eft,

  ha van engedélyes terv pl. egy egyszerű   radiátoros fűtésre...  90 nm - re   7db megfelelően kiválasztott radiátor elég az legyen  úgy 140 eft, kell a kazán egy kondis pl.  350 eft, hozzá a legegyszerűbb egy koncentrikus  kémény ami biztosítja az égéslevegő be  - az égéstermék ki vezetését - legyen 150 eft. Ki kell építeni a fűtést is  kb. 200 eft

 Ez eddig : 1150 eft. De kell még sok egyéb is, pl. megfelelő villamos csatlakozás, vill. védettség,  EPH, jól szervezve   egy 100 -ból kijön, üzembe helyezés,  átvétel.

 

Tehát a 1,5 milliót súrolhatja. A padlófűtés azért drágább.

Előzmény: majorp (2189)
nixon70 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 2219

Ok!

Előzmény: 2long (2218)
2long Creative Commons License 2018.04.13 0 0 2218

A helyiség 70m3 helyet pontosan 69,12 amit felszoroztam 55- tel, mert találtam leírást a hő igényről, a rosszul szigetelt ház 55W/m3

ben lett megadva, ezt kicsivel nagyobba szeretném hogy alacsonyabb hőfokon menjen a kazán.

Előzmény: nixon70 (2217)
nixon70 Creative Commons License 2018.04.13 0 0 2217

"215 legköbméter-re; Ami tagolva: 70m3- 4100W radiátorral, 65m3 3700W,

58m3 3300W és 22m3 fürdő 1300W radiátorral lenne fűtve."

 

Ezek az adatok a helyiségek hőigényei?

Előzmény: 2long (2216)
2long Creative Commons License 2018.04.13 0 0 2216

Sziasztok!

"Visszaolvasva" erre a Immergas Victrix 24 TT 2ErP https://www.arukereso.hu/kazan-kalyha-c4026/immergas/victrix-24-tt-2-erp-3-025639-p370137809/

gondoltam.

215 legköbméter-re; Ami tagolva: 70m3- 4100W radiátorral, 65m3 3700W,

58m3 3300W és 22m3 fürdő 1300W radiátorral lenne fűtve.

Jó az elképzelésem?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!