Keresés

Részletes keresés

nofene Creative Commons License 2003.06.16 0 0 1
Nofene, nagyon érdekes! De a magyar viszonyokra egyelőre csak bizonyos áttételekkel alkalmazható. Szerencsére.
Előzmény: Jókai út 27 (-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.16 0 0 0
utols0
Előzmény: Jókai út 27 (-)
Jókai út 27 Creative Commons License 2003.06.16 0 0 topiknyitó
Vendetta az utolsó emberig.

Matthias Matussek, Rio de Janeiro www.spiegel.de

Egy Peru és Brazília határán élő kőkorszaki indiántőrzs valószínűleg a kipusztulás határán áll, miután háborúban áll a jóval fejlettebb szomszédtörzzsel.

Három héttel ezelőtt egy a Peru a Brazília határán teljes izolációban élő primitív törzs tagjai három ashaninka indiánt öltek meg. Az igen fejlett civilizációval rendelkező ashaninkáké a legnagyobb Dél-Amerikai, még a dzsungelben élő nomád indiánpopuláció. Ez a gyilkosság a ashaninkák körében egy "utolsó szálig" való vérbosszúhadjáratot idézett elő, mely mindezidáig 51 indián halálát jelentette az izolált törzs lakói közül.

A történések hatására számos etnológus kutató utazott a térségbe, mivel kutatások szerint ezen indiántörzs még sehol nem került azonosításra, nyelve, szokásai teljesen ismeretlenek. Amit a kutatók biztosan tudnak, hogy a törzs igen kicsi, igen agresszív és néhány tíz lelket számlál.
A törzset az ashaninkák "amowaka" indiánoknak nevezik. Ezt a nevet adják minden olyan törzsnek mely kökorszaki szinten él, a szó jelentése : "alacsonyabbrendű".

A dzsungelbeli vendettának egy ősrégi története van. 300 évvel ezelőtt az ashaninkák ferencrendi szerzetesek által kapcsolatba kerültek fehér emberekkel. Később zsoldosként a dzsungelben nyomkeresőként, kaucsukgyűjtőként a primitív törzseket tartották sakkban, a fehér embereket megvédendő.
Etnográfus kutatók szerint a brazil-perui dzsungelrégióban legalább hat kőkorszaki nomád törzs él. A törzsek lélekszámukat tekintve igen kicsik, a legkisebb kb. 30 a nagyobb 200 lelket számlál.

A ashaninkáknak ugyanakkor 50000-es népessége van, saját jól fejlett információtovábbító rendszerrel, lőfegyverekkel rendelkeznek. A perui hadsereg többezer ashaninkát alkalmaz a "Fényes Ösvény" terrorszervezet elleni harc céljából.

A kutató Carlos Mireilles 17 éve foglalkozik kökorszaki indiánokkal feltételezi: ez a vendetta a teljes törzset ki fogja írtani.
A legutolsó hírek szerint, brazil rendfenntartó erők 48 indiánholttestet találtak a kis indiántörzs egyik szálláshelye környékén.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!