Keresés

Részletes keresés

grappa_73 Creative Commons License 2003.07.01 0 0 15
Szia!

Sajnos pipiguru :-) Ohiki egy hétig szabadságon van, így az igazi szakmai tanácsadás majd csak jövőhéten lesz…
Én csak a saját tapasztalataimat tudom elmondani neked…

Csibéimnek egészen sokáig melegítettem lámpával…
Pedig fűtött lakásban voltak, de Ohiki azt tanácsolta hogy minél tovább tartsam melegen őket. (És különben is annyira jópofák voltak, ahogy kinyúlva aludtak a lámpa alatt.:-))

A tápon kívül mixeltem még össze nekik nagyon apróra vágott fejes salátát, összetört főtt tojást, reszelt répát.
Először minden új kaját idegenkedve fogadtak, de ha egyszer megkóstolták akkor aztán bírtak enni!!
Mostmár gyakorlatilag minden zöldséget megesznek, sőt gyümölcsöt is szoktam nekik adni. (a meggyet és a sárgabarackot nagyon díjazzák)

Üdv: Grappa

Előzmény: benzintyuk (14)
benzintyuk Creative Commons License 2003.06.27 0 0 14
Hat Alice,
remelem a fiamnak sikerul, ha nem is lakotelepen, mint Grappa:-), de felnevelni ket kiscsirket.

A heten jott meg a zenetaborbol, oszt hoztunk haza ket parnapos csipogot. Csaladoknal laktak szetszorva a gyerkocok, a fiunknak egy nyolcvansokeves hazaspar jutott. Igy nem nehez kitalalni, mit csinalt a gyerek tiz napig :-))

Szoval van ket egyhetes kiscsibenk, kaptunk veluk egy zsak tapot (inditotap+kukoricadara) is. Egyelore papirdobozban laknak, van egy nappali meg egy haloszoba ;-) Tenyleg, mennyi idos korukig kell oket melengetni?

Előzmény: AliceCsodaországban (11)
logoutx Creative Commons License 2003.06.18 0 0 13
Ez spec. a rét fele "stoppolt" az út közepén.
Előzmény: ohiki (12)
ohiki Creative Commons License 2003.06.16 0 0 12
Részvétem!

Egyébként hol lehet csirkét találni?
A szomszédom néha szokott, de ő már rutinosan hozza vissza nekem.

Előzmény: AliceCsodaországban (11)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.06.14 0 0 11
Ajaj... béke poraira.
(Pedig már úgy örültem, hogy van valaki más is, aki felnevelne egy csirkét... :-((()
Előzmény: logoutx (10)
logoutx Creative Commons License 2003.06.14 0 0 10
Tisztelt publikum!

A csirke hosszú koplalás után az elmúlt napok folyamán váratlanul elhunyt. Köszönök mindennemű segítő szándékot, melyet vele kapcsolatban kaptam. Sajnos az aranytojásra már nem kell várnom:(

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.06.13 0 0 9
Hé, mi van él még a csirke?
Előzmény: logoutx (7)
ohiki Creative Commons License 2003.06.12 0 0 8
Előre is köszi a képet, majd beazonosítjuk.
Az jó ha jön belőle valami, csak miután kijött, maradjon egyben és ne follyon szét.
Búza is jó, abban mega fehérje sok, egyen sok zöldet, saláta, reszelt répa és lehet neki apróra vágott hagymát is adni. Ez már népi állatgyógyászat.
Előzmény: logoutx (7)
logoutx Creative Commons License 2003.06.11 0 0 7
Köszi szépen. Gyógyszert nem kap, mert 500Ft-ból újjat kapnék:)
Viszont tojt már (nem tojást) úgyhogy talán csipeget valamit. Sima búza is jó neki?
Bajd csinállok róla fényképet, aztán beteszem a dísztyúkos topicba.
Előzmény: ohiki (6)
ohiki Creative Commons License 2003.06.11 0 0 6
Sziasztok!

egyáltalán nem okoskodni akarok, de szerintem a talált tyúknak valami komoly baja lehet.
Ha nem eszik akkor néhány nap alatt el is megy. Állatorvoshoz nem érdemes vinni, mert ő is csak majd nézegeti okosan. Ők igazán akkor ismerik fel a bajt, ha nagy állományokat kezelnek, így is tanulják. A speckó tünetek akkor jönnek ki igazán.
Lehet neki adni Gallisan nevű gyógyszert, ez elég széles hatású készitmény, 500 Ft körül van egy doboz, ez 10-20 L vízhez elegendő.
Nekem 20 fajta tyúkom van, én is a magam kárán tanultam meg hogy mikor mit kell nekik adni. A doki csak néz és nem tud pontos választ adni.
Ha mégis enne, etesd kukorica darával, abban sok energia van.
A taraja ha ferde illetve lehajolva hordja az nem baj, valszeg Leghorn fajta lehet, /fehér vagy sárga?/ akkor van baj ha fakó, vagy olyan mintha lisztes lenne.
Grappa73-at is kérdezheted, neki komoly tapasztalatai vannak a lakótelepi csirketartással kapcsolatban. Őt is a dísztyúkos topicban találod.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.06.10 0 0 5
Jesszus, dehogy voltak szobatiszták! :-)))

Napközben a kertben voltak, este meg volt egy faóljuk, (ha jól emlékszem egy kiszuperált kutyaól) amit teletömtünk szalmával. A szüleim eleinte rohamot kaptak attól, hogy az ágyamba veszem őket, de aztán eleinte arra gonndoltak, hogy úgyis elpusztulnak hamarosan, később meg beletörődtek, aztán meg már nem is kellett melengetni őket.

Sajnos az volt a bajuk, hogy túl szelídek voltak! Beténferegtek a konyhába, anyám seprűvel ki akarta hajtani őket, ezek meg viccnek vették, ráugrottak a seprűre és ott libikókáztak rajta... Meg állandóan átszökdöstek a szomszéd kertbe, ahol ápolt virágágyasok voltak, és hát a szomszéd néni nem nagyon tudta ezt értékelni... Kiderült, hogy egyszerűen átröpültek a keritésen. Akkor levágtuk a tollakat a szárnyukról, egy kis ideig béke volt. Mire újra kinőttek a szárnyaik, tojni kezdtek, és valami miatt nekik nagyon megtetszett a szomszédnéni lakása, amiben ott volt a Trudika kiságya, és abba tojták a tojást. (Berepültek az ablakon). A szomszéd néni irtó kényes volt a tisztaságra, majdnem idegrohamot kapott, mikor a tojást (meg a tyukszart) felfedezte a kiságyban. Meg átröpültek hozzá, és mikor a Pali bácsi ment haza, ott látta kárálni az egyiket a tévé tetején (nyár volt, beröpült a nyitott ablakon megint)... Pali bácsinak volt először tévéje az utcában, igen-igen féltette, hát az is majdnem infarktust kapott...

Meg az sem volt semmi, ahogyan kotlani kezdtek. 10 éves voltam, nekem a tojás az tojás volt, fogalmamsem volt róla, hogy melyikből kel ki kiscsirke, kiloptam a speizból 4 tojást, és 2-2-t alájuk raktam. Kettő záp lett, kettő kikelt, egy megdöglött, mert életképtelen volt, aztán a két tyúknak volt 1 kiscsibéje, állandóan veszekedtek rajta, addig-addig, míg véletlenül agyon nem taposták...:-)

Előzmény: logoutx (4)
logoutx Creative Commons License 2003.06.10 0 0 4
Mesélj!

És szobatiszták voltak?

Előzmény: AliceCsodaországban (3)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.06.10 0 0 3
Szvsz. vagy egyétek meg, vagy vidd el állatorvoshoz. Olyan betegsége is lehet, amit te is elkapsz pl.

Én még 10 éves koromban kaptam husvétra 3 naposcsibét, egy megdöglött, kettőt felneveltem (egy svájcisapka belében aludtak velem a párnámon éjszaka! - ez volt a szerencséjük, különben infralámpa híján kihűltek volna...), irtó szelidek lettek, ha a teraszra kiültem olvasni, egy-egy tyúk telepedett mindkét lábamra, és ott kotyogtak, elém jöttek, utánam jöttek, minden amit akarsz. Sok történetem van róluk, majd elmesélek talán belőlük egyet-kettőt.

Előzmény: logoutx (2)
logoutx Creative Commons License 2003.06.10 0 0 2
Hali!

Már inkább tyúk, mint csirke, és pille könnyű és nem akar enni, nem is tojik (semmit). Csak vizet iszik. És nyújtogatja a nyakát, meg tátog, mintha valami baja lenne a torkának.

ohiki Creative Commons License 2003.06.10 0 0 1
gyere a dísztyúkos topicba
Firedog Creative Commons License 2003.06.09 0 0 0
Hogy érted azt, hogy mit érdemes megnézni?
Nekünk még gyerekkoromban voltak csirkéink. Ha jól emlékszek, nem túl bonyolult tartani őket, és némelyik egész ragaszkodó állatka.

Kaja:
Alaptakarmányként kukoricadarát, búzadarát kaptak - a testméretüktől függő szemcsenagyságúra őrölve. Később már egészben is kapták a szemestakarmányt.
A zöldtakarmányba szinte minden konyhai hulladék szerepelt (salátalevél, sárgarépazöld stb.), de gyakran szedtünk sarlóval füvet is nekik.
Állati fehérje: Amíg kicsik voltak apróra vágott főtt tojást kaptak. Később a kertben talált csigákat, rovarokat, földigilisztákat dobáltuk nekik.
Ásványi anyag: porrá tört tojáshéj, de lehet kisállatkereskedésben kifejezetten madárnak való mészport is kapni.

A vizet önitatóban kapták. Ezt könnyen elkészítheted: egy dunsztosüveget tölts meg vízzel, a tetejére helyezz egy lapostányért. Szorítsd rá az egyik kezeddel a tányért, a másikkal fogd meg az üveget. Hirtelen mozdulattal fordítsd meg őket, úgy, hogy a tányér normál pozícióban legyen, rajta pedig szájával lefelé az üveg. Elméletileg nem sok víz folyt ki. Ezután az üveg szája alá óvatosan csúsztass be egy kb. 0,5-1 cm vastag tárgyat - így az a része megemelkedik, és egy csekély víz a tányérba folyik. Ha ezt kiittí a csirke, magától pótlódik.

Alomként nálunk faforgácsot használtunk. Állatkereskedésben ez is beszerezhető. Hátránya, hogy kissé szemetes...

A taraja miatt ne aggódj. Vannak kifejezetten fajtára jellemző taréjformák is. Ráadásul ha jérce a drága, akkor persze hogy kicsike...

Biztosíts neki nyugalmas helyet, ahol kipihenheti magát. Vigyázz, meg ne főjjön ebbe a melegben!

Hasmenése nincs? Ezt a kloáka melletti tollakon könnyen ellenőrizheted!

Előzmény: logoutx (-)
logoutx Creative Commons License 2003.06.09 0 0 topiknyitó
Üdv minden topiclátogatónak!

Szóval találtam egy csirkét vagy tyúkot, olyan ifjoncnak néz ki, de nem nagyon. Mit csináljak? Kicsit nyúzott meg tépázott, beg olyan furcsa a taraja (kicsit lapos). Mit érdemes ezeken megnézni?

Köszönettel várok mindennű segítséget!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!