Keresés

Részletes keresés

TamasS Creative Commons License 2003.07.09 0 0 86
Biztos, hogy az olaszokrol szol? Szerintem csak valaki rossz iranyba rakta ki a zaszlot. :-))
Demim úr Creative Commons License 2003.07.09 0 0 85
Demim úr Creative Commons License 2003.06.10 0 0 84
Szóval van itt sok dolog ami nem tetszik itthon, ez OK, de még nem láttam olyat a beírtak közül, ami 'magyar - specifikus' lenne.
na ja, emberek vagyunk, nem is arra gondoltam, hogy kizárólag Magyarországon előforduló viselkedésbeli hiányosságokat fogunk találni, hanem inkább olyanaokat, amelyek nagy gyakorisággal fordulnak elő kis hazánkban.

A közlekedéssel kapcsolatban pedig úgy vettem észre, ahogy megyünk délebbre és keletebbre egyre intoleránsabbak és szabálybenemtartóbbak [micsoda szóösszetétel:D] az emberek.
a közlekedési morálnak külön fejezetet szentelnék, ha figyelmetlenségemből eredően nem a közelmúltban törtem volna meg a kocsimat... ;-|

a mediterrán és trópusi közlekedési viszonyok csak (nyugat)európai szemmel borzalmasak, de állítom, hogy mivel jobban figyelnek ott az emberek, kevesebb a baleset...

Előzmény: ipari tusko (81)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.06.10 0 0 83
hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy mi voltunk a Móriczi regényekben, a Horthy korszakban, a tanácsköztársaságban, 56-ban és utána is. Mi. Nem más. Igen, voltak hatások, nagyon erősek és nagyon durvák is. De a hatásokra mi reagáltunk úgy, ahogy. Nem a 40 év bűne a mostani ügyeskedés, az igénytelenség vagy a közömbösség. Ez sokkal összetettebb folyamat egészének eredménye. Az uccsó 40 év abban volt igazán rossz, hogy (pláne a vége felé) látszatmegoldásokkal tudta le a problémák megoldását, ideértve a gazdaságiakat is meg a társadalmiakat is. Mivel minden meg lett oldva, az emberek hozzászoktak, hogy egy jó adag közömbösséggel egész jól ki lehet húzni, legyinteni kell mindenre. Persze voltak ügyeskedők, főleg azok akik az erő közeléből ügyeskedtek. Büntetlenség, nincs felelősség, semmiért. A czinege félékre gondolok elsősorban. Langyos víz. Aztán amikor a nyakunkba szakadt a nagy szabadság a népség azt gondolta, hogy ez azt jelenti, hogy mindenkinek mindent szabad. Többek között ez is ára az átalakulásnak. Van aki vérrel is fizet érte. Mi ennél gyávábbak (okosabbak?) voltunk.

Az a szemtelenség, hogy nem ad vissza a pénztáros 4 forintot (egyébként kúton huszat se nagyon) nem a 4 forint miatt fájó. Hanem, hogy akivel szemben ezt megteszik látja, hogy ez normális. És ő is megteszi valahol máshol, másokkal. Hisz csak pár forint, aztán csak egy millió, aztán csak egy élet. (persze ez túlzás, tudom)

Van csomó jogunk és nem nagyon tudjuk, hogy hogyan kellene élni velük, és van egy csomó kötelességünk is amikkel meg nem nagyon akarunk szembenézni. Van mellesleg csomó nem leírt, nem törvény erejű kötelesség is ám... na ezek hiányoznak a legjobban. Mert betarthatatlanok és értelmetlenek, ha erővel akarjuk őket betartatni. Ilyen a törődés meg az udvariasság, pl. Az alázatról vagy a tiszteletről szót se ejtsünk. És ez nem a 40 évben veszett oda. Abban a 40 évben csak a maradék fogyott el.

Mindez nem azért történik/történt, mert magyarok vagyunk, nem azért ilyen mert ez magyarország, bár erősen benne van az is. De mint minden általánosítás, ez is hazug. Van egy csomó hibánk, látjuk is őket, csak el kellene fogadni, hogy egy ilyen összevissza történelem után nem lehet 15 év alatt végigjárni olyan fejlődési utakat, amelyeket innen szépnek látunk és 3-5-700 évekig tartottak. 3 generáció kell (szerintem) minimum mindenképpen, hogy a 10 éve elindult társadalmi változások termőre forduljanak. Tehát valószínűleg a gyerekeim gyerekei születnek vagy nőnek bele abba amit most ideálisnak tartanánk.
Idő.
Róma sem egy nap alatt épült.

abraxas Creative Commons License 2003.06.10 0 0 82
Azért a bécsi boltokban a "Ne lopj magyar" felirat csúfoskodott nagy szégyenünkre a boldogult gorenje korszakban.
A közlekedéssel kapcsolatban pedig úgy vettem észre, ahogy megyünk délebbre és keletebbre egyre intoleránsabbak és szabálybenemtartóbbak [micsoda szóösszetétel:D] az emberek.
Ez azért nem pont így igaz: Amikor Velence környékén csavarogtunk, sokat bóklásztunk kis vacak dűlőutakon. Ha a főútra való felhajtással próbálkoztunk, zömmel kétféle nemzetiségű autóval kerültünk szembe. Magyar és (értelemszerűen)olasz kocsik jöttek tömegével. A magyar autók kivétel nélkül eldöngettek mellettünk, az olaszok szinte mindíg megálltak és felengedtek. Ahogy Nápoly felé haladtunk, egyre merészebbek lettek a sofőrök, de az előzékenységük mit sem csökkent. Az olaszok simán kvázi autópályaként használnak kétsávos utakat, aholis mindenki lehúzódik a padkára, és a középen támadt "rést" mindkét irányban afféle közös előzősávként használják.
Amúgy meg nem hiszem, hogy mentség hogy vannak nálunk rosszabbak is.

Előzmény: ipari tusko (81)
ipari tusko Creative Commons License 2003.06.10 0 0 81
"Tudom, hogy ha Németországban, vagy Ausztriában magyar hangot hallanak, akkor 2 biztonsági őr fog "végigkisérni" a boltban, tudom, hogy ha Bécsben sávot akarok váltani, akkor kirakom az indexet és 5 mp-en belül biztos, hogy sikerülni fog, tudom, hogy ha Hollandiában elszívok egy spanglit, akkor nem fognak megdobálni sörösüveggel és nem kell a rend szigorú őrei elől menekülni, stb, stb"

Úgy gondolom ezek sem 'magyar specifikus' jelenségek. A németek vagy az osztrákok mindenkire ráküldik a biztonsági embert aki kelet európainak vagy ázsiainak néz ki...ne adj isten töröknek.....spanglit a rendőrőrs bejáratát kivéve nyugodtan elszívhatsz bárhol, a legnagyobb békességben, néhányszáz fős hőbörgő tömeg minden 'civilizált nyugati' országban akad bármilyen témára....
A közlekedéssel kapcsolatban pedig úgy vettem észre, ahogy megyünk délebbre és keletebbre egyre intoleránsabbak és szabálybenemtartóbbak [micsoda szóösszetétel:D] az emberek.

Szóval van itt sok dolog ami nem tetszik itthon, ez OK, de még nem láttam olyat a beírtak közül, ami 'magyar - specifikus' lenne. [szerintem sokkal inkább társadalmi rétegekhez kötődnek ezen viselkedés kultúra beli dolgok, mint népekhez]

Előzmény: Kártékony (79)
abraxas Creative Commons License 2003.06.10 0 0 80
Nem hiszem hogy az lenne a megoldás, hogy elmegy az országból mindenki, akinek egy-két dolog nem tetszik. Ez kicsit olyan, mint Kövér úr hírhedett "kinek nem teszenek a dolgok akassza fel magát" mondkájának konszolidáltabb változata.

ez nagyban függ attól, hogy valaki pontosan hova is érkezik
Ezzel egyetértek. Még az országon belül sem egységes a lakosság mentalitása. Aki már lakott Kelet-Magyarországon, meg a Duna-Tisza közén is, az érezhette a saját bőrén (Dunántúlról nem nyilatkozom, ott még nem laktam).
Számomra nem is az a kérdés, hogy milyen negatív oldalai vannak a magyar léleknek. Először is pozitívum is akad jócskán, és magunkat amúgy sem tudjuk objektíven megítélni.
Számomra inkább a közös szennyes kiteregetése a cél, méghozzá tisztítás céljából. Az a bizonyos: érted haragszom, nem rád.

Előzmény: ipari tusko (70)
Kártékony Creative Commons License 2003.06.10 0 0 79
Itt élek, itt lakom, itt a családom. (sajnos)
Az előző hozzászólásom nem indulatból íródott, ...

Itt még senki nem hagyta el az országhatárt?:DD

...hanem azért, mert már elhagytam párszor az országhatárt.

Tudom, hogy ha Németországban, vagy Ausztriában magyar hangot hallanak, akkor 2 biztonsági őr fog "végigkisérni" a boltban, tudom, hogy ha Bécsben sávot akarok váltani, akkor kirakom az indexet és 5 mp-en belül biztos, hogy sikerülni fog, tudom, hogy ha Hollandiában elszívok egy spanglit, akkor nem fognak megdobálni sörösüveggel és nem kell a rend szigorú őrei elől menekülni, stb, stb.... Itt még írni akartam pár szót a rendőrökről, de inkább nem teszem, mert betelne az index...

Persze, az, aki max egy nyaralás erejéig jön ide jópofizni, annak max a csikós-gulásh, meg a Halászbástya marad meg, meg hogy milyan szépen vigyorognak az emberre, ha euróval fizet, de engedd meg nekem, hogy náluk autentikusabbnak tartsam magam, amikor az egész országot kell értékelni...

Előzmény: ipari tusko (70)
Demim úr Creative Commons License 2003.06.10 0 0 78
Lehet, hogy ezt viccesnek találod, de pont ezért nincs sok értelme a topikodnak....
Te úgy látod, hogy ebben az országban az emberek viselkedése nagy általánosságban normális, nincsen kivetnivaló benne.
én meg úgy látom, van. nem genetikus, vagy nemzeti áttitűdökről beszélek, hanem arról, hogy az egy helyen, egy közösségben szocializálódó embereknek kialakulhatnak nagyon hasonló szokásai.

Régi tapasztalás a picológiában; azon tulajdonságok szúrnak szemet leginkább és azon tulajdonságokat utáljuk a legjobban másokban, amelyeket valóban magunkban utálunk:)
nem kizárt. elvégre magyar vagyok... ;-)))

Előzmény: ipari tusko (74)
dez1 Creative Commons License 2003.06.10 0 0 77
A zsidóellenesség és trianon között reálisan nézve nem sok kapcsolatot találok. Bár vannak akik találnak, de azokkal én nem értek egyet.

Horthy szerintem nem politizát rosszul az adott helyzetben - az oroszokhoz kellett volna sokkal pragmatikusabban hozzáállni. Meg jobban kellett volna neki a hadsereget ellenőrizni - minden fontos posztra a saját emberét kellett volna tenni. De még így is vsz. bármit csinál maximum egy korábbi német megszálllás lehetett volna a végeredmény.

Előzmény: Demim úr (67)
Demim úr Creative Commons License 2003.06.10 0 0 76
Neked ugye nem voltak kuláknak, 56-osnak vagy egyszerű népellenségnek minősítet minősített rokonaid?
voltak. és túlélték. szerencsére....
Előzmény: ipari tusko (73)
Árgyélus királyfi Creative Commons License 2003.06.10 0 0 75
Toller szerintetek hol vágat hajat?
(amíg az az mber így jár be a bundesligába ööööö a parlamentbe; addig itt nem változik semmi):-DDD
Előzmény: Dzsugas Viki (71)
ipari tusko Creative Commons License 2003.06.10 0 0 74
Lehet, hogy ezt viccesnek találod, de pont ezért nincs sok értelme a topikodnak....

Egyébként egy érdekességet még hozzáfűznék. Régi tapasztalás a picológiában; azon tulajdonságok szúrnak szemet leginkább és azon tulajdonságokat utáljuk a legjobban másokban, amelyeket valóban magunkban utálunk:)

Előzmény: Demim úr (72)
ipari tusko Creative Commons License 2003.06.10 0 0 73
"nem tudom, lehet-e annál lejjebb süllyedni, mint amikor törvénybe iktatják egy országban egy kiválasztott csoport jogfosztását.... no, ez sem a szocializmusban volt..."

Neked ugye nem voltak kuláknak, 56-osnak vagy egyszerű népellenségnek minősítet minősített rokonaid?

Előzmény: Demim úr (61)
Demim úr Creative Commons License 2003.06.10 0 0 72
na ja: minden igaz. meg az ellenkezője is. természetesen... ;-))
Előzmény: ipari tusko (70)
Dzsugas Viki Creative Commons License 2003.06.10 0 0 71
A makkoscipő, lilaöltöny, izzadt ingnyak kigombolt nyakkendővel az Opel Omegában az az első két kormány alatt dívott. Akkor az elvtársak és elvtársközeliek lopták szét a szemünket. Ez azért nem váltott ki hű de nagy kiakadást, mert korábban is ez volt a helyzet és nem is tudtuk felmérni igazából, hogy mennyit nyúltak le. Főleg ez utóbbi fontos.
Aztán jöttek az újlenyúlók, székházastól, bányástól, klientúraépítésestől. Ez már jobban csípte az emberek szemét. De az elvtárslenyúlókét is. Borult a bili mindkét oldalon, mind a két fél teregette a másik szennyesét gátlástalanul. Ezért is tudunk többet(???) a JELes csapatról.
Mostanra már rájöttek mindkét oldalon, hogy lopni jó. Ennek az élménynek a hivatalos elnevezése megélhetési politikus. Mostanára annyiban változott a helyzet, hogy csak a felszínen szívatják egymást, és mint tudjuk, amelyik kutya ugat, az nem harap.
Üvegzsebű politika = oximoron.
Mindkét fél kitermelte a maga sleppjét is, akik hamar megtanulták a "ha nekik szabad, nekem is elvet".
Előzmény: abraxas (64)
ipari tusko Creative Commons License 2003.06.10 0 0 70
Na, ez ilyen jellegzetesen indulatból íródott, tájékozatlan és gőgös hozzászólás, úgy a mónika show szintjén. Nekem az egyetlen bajom ezzel az országgal, hogy talajt talált arra a kereskedelmi média, hogy ezt a színvonalat értékké tegye.

Amúgy meglepődöm az eddig felsoroltakon? Itt még senki nem hagyta el az országhatárt?:DD

A legtöbb dolog, ami felsorolásra kerül köszönőviszonyban sincs a 'nemzeti karakterrel'. [ha egyáltalán van olyan]

A szarrágás, a kicsinyesség, egymás átverése szerintetek speciálisan magyar jellegzetesség?:D

Ne vicceljünk már....nekem valahogy úgy tünt ezek a dolgok mindenhol megtalálhatóak a világban és az adott terület, de akár az adott család szocio - kultúrális öröksége hajlamosít ilyen viselkedésre...

Minden országban, minden nép között előfordul minden létező tulajdonság. Nemzeti karakterek inkább az emberek temperamentumából következnek [mittomén, nyitott, harsány olaszok, zárkózottabb csendesebb hollandok], a szabálytisztelet, a rendszeretet vagy a tisztaság szeretete pedig életfelfogás és erőforrások kérdése.

Végezetül annyit, hogy rengeteg, a világ minden tájáról érkező emberrel talákozom mostanában és a többségük nagyon szereti az országot és az embereket. Nem elsősorban Magyarországot, hanem az egész kelet - európai térséget. Sokan olyan dolgokra lelnek itt, amelyek úgy érzik, hogy sok helyen már elvesztek.....és itt leginkább az emberek attitűdjeire és gondolkodására gondolok.
Persze ez nagyban függ attól, hogy valaki pontosan hova is érkezik:)

Előzmény: Kártékony (59)
egy magyar ember Creative Commons License 2003.06.10 0 0 69
Ez a topik ugye egy vicc akar lenni?
Mert annak gyenge.
Árgyélus királyfi Creative Commons License 2003.06.10 0 0 68
Ya!
(szerencsére te kínai vagy; így ez téged nem érint):-D
Előzmény: Kártékony (60)
Demim úr Creative Commons License 2003.06.10 0 0 67
OFF
a világháborús okokat sem árt megvizsgálni: az első világháborús okok között nem utolsósorban a környező népek nemzeti öntudatának erősödése és magyar részről ennek ignorálása (legalább is, hogy nem vettünk róla tudomást) elég előkelő helyet töltött be.

nem tudom, Trianon után volt-e olyan magyar, aki nem akarta a revíziót, de a Horthy-féle út járhatatlannak tűniik így utólag, főleg olyan áron, hogy simán belekeveredtünk a világtörténelem egyik legundorítóbb diszkriminációjába (holokaust). igaz ez még akkor is, ha már a csapból is ez folyik, majd' 60 év elteltével....

a szovjet rendszert ránk kényszerítették, nem kevés és nem akármilyen erőszakkal. ez persze nem mentség az újabb és némely esetben még súlyosabb embertelenségekre és népirtásra.
viszont visszafele sem árt néha gondolkodni: azaz nem csak azon, hogy a rendszer mit csinált az emberekből, hanem, hogy az emberek miatt (is) olyan a rendszer, amilyen.

ON

Előzmény: dez1 (63)
abraxas Creative Commons License 2003.06.10 0 0 66
Gondolod?
Előzmény: Demim úr (65)
Demim úr Creative Commons License 2003.06.10 0 0 65
azért, ez egy kicsit erős így! (pedig túlzás lenne azt állítani, hogy a pógárfiúk a szívem csücskében fészkelnek... ;-)
Előzmény: abraxas (64)
abraxas Creative Commons License 2003.06.10 0 0 64
Azért, ha megnézed, hogy a makkos cipő-suhogós dzsogging kultúr(SIC)körből hogyan és főképp mikor nőtte ki magát a borotvált fejű izomagy, akkor a legutóbbi 5 évet látod főként magad előtt.
Ezidőtájt legalizálta a magyar közéletben a aktuális kormány a Pál utcai fiúkból jól ismert einstandot mint ezközt.
Nem mintha nem lopott-csalt volna minden eddigi kormány (hiszen a korrumpáció a politikusi lét alapvető sajátja), hanem a lopás helyett előtérbe került a rablás, lehetőleg fényes nappal. A kárvallott kiskölyök képébe gúnyosan belevigyorgó "nagyfiú" imázsa csak az utóbbi időben lett általánosan bevett fogalom. A ha nekik szabad, nekem is elv teljesedett ki a magyar társadalomban.
Ahogy mondani szoktam, az Antal és a Horn kormány is lopott, de az még szégyelte magát érte (legalábbis színleg). 1998. óta a szabadrablás korát éljük, és ez alól sajnos a jelenlegi kurzus sem kivétel. Bár a mostani legalább azt megdádázza, aki megbukik.
Előzmény: Dzsugas Viki (57)
dez1 Creative Commons License 2003.06.10 0 0 63
Már vártam hogy valaki előjön ezzel. És elő is jött.

Nyilván nagyon sok rossz történt a Horthy korszakban is - az ország messze nem úgy fejlődött, mint ahogy fejlődhetett volna - de legalább úgy ahogy tartani tudta a lépést a világgal - míg a szocializmuisban menthetetlenül lemaradt - még úgy is, hogy a jövendő nemzedékek számlájára felvettek ugye pár milliárd dollár hitelt. -aminek sajnos csak nagyon kis részét költötték értelmes dologra.

Persze nyilván a 2. vh nelég nagy hendikepet jelentett, de az 1. vh + trianon együttes hatása szintén elég komoly trauma volt anno.

Előzmény: Demim úr (61)
abraxas Creative Commons License 2003.06.10 0 0 62
Nem a cuclizmus kártékony mivoltát vonom kétségbe, csak azt a ma közkeletű egyszerűsítő hajlamot, amely szerint, az ország egyetlen baja a 40 év kommunizmus (vagy éppen a liberálkommunizmus :o), az az ember aki nem ért egyet az nacionálkonzervatív elgondolásokkal az komcsi, aki egyetért a fasiszta. Az a honfitársunk aki javítani valót vél felfedezni kis hazánk viselt dolgai közt (most jön a kedvenc új szavam :o) hungarofób, horribile dictu hazaáruló.

Előzmény: dez1 (58)
Demim úr Creative Commons License 2003.06.10 0 0 61
talán a szocializmusnak volt a legnagyobb értékmegsemmisítő hatása
nem tudom, lehet-e annál lejjebb süllyedni, mint amikor törvénybe iktatják egy országban egy kiválasztott csoport jogfosztását.... no, ez sem a szocializmusban volt...
Előzmény: dez1 (58)
Kártékony Creative Commons License 2003.06.10 0 0 60
Magyarok == loserek
Előzmény: Kártékony (59)
Kártékony Creative Commons License 2003.06.10 0 0 59
Szerintem reménytelen próbálkozás... :(
A magyar pont azért jórészt selejtes nép, mert nem hallgatja meg mások tanácsait, nem tanul más hibáiból, csak a saját feje után megy. Aztán az meg külön szép, amikor ezt az idióta viselkedést még meg is magyarázzuk...miszerint ez a nemzeti tudat.... hahahahaha...

Magyarok == looserek

Előzmény: Demim úr (-)
dez1 Creative Commons License 2003.06.10 0 0 58
Világos, de talán a szocializmusnak volt a legnagyobb értékmegsemmisítő hatása, és nemnagyon teremtett helyette másik és jól használható értékrendet.
Dzsugas Viki Creative Commons License 2003.06.10 0 0 57
A kopaszállat a rendszerváltozás vadhajtása. Belekeveredtünk egy pre- és poszt- és átmeneti kapitalista gazdaságba, amit nehéz (volt) feldolgoznia a társadalomnak. Ebből a lelki-egzisztenciális-társadalmi kavarodásból nőtt ki vadhajtásként a tetovált szekrényajtós izomagy.
Előzmény: abraxas (56)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!