Keresés

Részletes keresés

jdr95 Creative Commons License 2003.05.27 0 0 7
sziasztok.
engem is erdekelne, hogy a miskolci egyetem-en mik a kodszamok (csak az elso 3 jegy), foleg a gepesz karon.
talan 143? egy kompetens informalhatna. illetve a 143-assal kezdodoek milyen intezmenyhez tartoznak? koszi.
rik-027 Creative Commons License 2003.05.24 0 0 6
boccs...
szóval 155
:)
Előzmény: rik-027 (5)
rik-027 Creative Commons License 2003.05.24 0 0 5
MÜTF - 990
sz Creative Commons License 2003.05.23 0 0 4
a mávos kavarás miatt kell? :)
bme építő - 114
elte ájk - 017
Előzmény: Plébános (-)
Munchausen Creative Commons License 2003.05.23 0 0 3
A MÁV ellenőrizni kezdte a diákigazolvány-matricákat
A Magyar Államvasutak szúrópróbaszerűen ellenőrizni kezdte, hogy a diákigazolványon szereplő intézmény neve megegyezik-e a félévenként cserélődő hologramos bélyeg kódszámával. A vasúttársaságnak nem éri meg túl nagy energiát fektetni a csalók kiszűrésére, mivel az államtól a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmények után is megkapják az árkiegészítő támogatást. Változást az hozhatna, hogyha a közlekedési társaságok le tudnák olvasni a diákigazolványba épített csipkártyát; ez feleslegessé tenné a hologramos matricákat.

Tóth-Szenesi Attila (tszenesi@mail.index.hu)
2003. május 22., csütörtök 18:30


Kapcsolódó anyagaink:
• Jöhetnek a digitális diákigazolványok http://index.hu/tech/ihirek/?main:2003.04.30&129959

• Diákigazolvány-matricát vegyenek! http://index.hu/politika/belfold/diakigaz0312/





A Békéscsaba-Budapest vasútvonalon múlt vasárnap a jegyvizsgálók nemcsak a jegyek érvényességét, valamint a kedvezményekre való jogosultságot ellenőrizték, hanem egybevetették a diákigazolványon szereplő intézmény nevét a félévenként cserélődő hologramos bélyeg kódszámával, értesült az Index. Ez az a kódszám, amely ettől a félévtől szerepel először a bélyegen, és ebből derül ki, hogy a diák tényleg annak az intézménynek a hallgatója-e, amelyik a diákigazolványon szerepel. Amennyiben a kettő nem egyezik, akkor alapos a gyanú, hogy a hologramos bélyeghez néhány ezer forintért jutott hozzá a feketepiacon a tanulmányait már befejezett vagy szüneteltető, ezért utazási kedvezményre nem jogosult utas.

Kalauzhátizsák

"Több kötettel kellene közlekedniük jegyvizsgálóinknak" - indokolták a MÁV-nál korábban azt, hogy a kalauzok miért nem vetik egybe a bélyeg kódszámát a diákigazolványon szereplő intézménynévvel. A valóság az, hogy az összes magyarországi felsőoktatási intézmény neve és kódszáma elfér egy vékony kis füzetben. A Békéscsaba-Budapest vonalon történt ellenőrzés után úgy tűnik, hogy erre már a vasúttársaság vezetői is rájöttek.

"Jegyvizsgálóinknak az egészségügyi felszereléstől a menetrendig annyi holmit kell begyömöszölniük válltáskájukba, hogy lassan hátizsákkal kell járjanak" - nyilatkozza az Indexnek Bakos Csaba, a MÁV Szegedi Igazgatóságának személyszállítási osztályvezető-helyettese. A kódszámokat tartalmazó lista nincs a kalauzok kötelező felszerelése között, az ellenőrzések alkalomszerűek. Akit tetten érnek, annak a teljes áru menetjegy megváltásán felül négyezer forint büntetést kell fizetnie, valamint számíthat a vasúti rendőrség feljelentésére. A hivatalos okmánnyal való visszaélés akár egy év felfüggesztett szabadságvesztésbe is kerülhet.

Stabil bevétel a csalóktól

A több tízmilliárd forintos veszteséggel működő MÁV ellenőrzési rendszerének hiányosságait magyarázza, hogy az államtól a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmények után is megkapják az árkiegészítő támogatást. "A vasúttársaság helyében én sem fordítanék nagy energiákat a csalók kiszűrésére, különben elesnék egy stabil bevételtől" - mondja az Indexnek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) egyik, neve elhallgatását kérő tisztviselője, utalva arra, hogy a 67,5 százalékos kedvezmény megvonásával jóval kevesebben utaznának vasúton. A GKM munkatársa szerint az ösztönzőrendszert kellene megváltoztatni.

Változást az hozhat, hogyha a diákigazolványokba épített csipet végre használni tudnák. A tervek szerint a vasúti jegyvizsgálókat, távolsági buszvezetőket, BKV-ellenőröket ezek leolvasására alkalmas készülékekkel szerelik fel, a hologramos bélyeg így feleslegessé válik.

Arról nem sikerült információt szerezni, hogy ezeket hová gyömöszölik a jegyvizsgálók.

Előzmény: Plébános (-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.23 0 0 2
Ez izgalmas topic lesz :-)
Plébános Creative Commons License 2003.05.23 0 0 1
egy nulla helyett üthettél volna le mondjuk három nyomorult számot.

rendes gyerek vagy ;)

Előzmény: Spenót (0)
Spenót Creative Commons License 2003.05.23 0 0 0
0
Plébános Creative Commons License 2003.05.23 0 0 topiknyitó
hali, az egyszerűség kedvéért nekem JGYTF igazolványom van, és a pecsét 293-mal kezdődik.

nektek mennyivel és hova jártok?

köszi szépen:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!