Keresés

Részletes keresés

Zealander Creative Commons License 2004.09.17 0 0 23

Szia!

 

A könyvet a Makkabi kiadó adta ki. Szvsz érdemesebb a Zsidó Szabadegyetem tankönyveit olvasni és tanulni. Ott elég sokat írnak erről a témáról is.

 

 

Zealander

Előzmény: -invitromatyk dezygn- (6)
Imen Creative Commons License 2004.09.17 0 0 22
Köszönöm.
Előzmény: faithful (21)
faithful Creative Commons License 2004.09.16 0 0 21
Raj Tamás úr a következőket írja itt: http://www.zsido.hu/aktiv/rabbiv.php

- Tisztelt Főrabbi! Keresztény vagyok. Kérdezem, hogy kereszténységhez hasonlóan a zsidók is hisznek -e pokolban vagy mennyországban, úgy mint a keresztények?Van -e halál utáni élet a zsidó vallás szerint? Válaszát előre is köszönöm: M E

Kedves Eszter! Úgy vélem, a legjelentõsebb különbség a keresztény és a zsidó hitvilág között, hogy nálunk nincs kötelezõ hit, nincsenek vallási dogmák. A zsidóságnak tanításai vannak, amelyek közül mindenki a maga ízlésének, gondolatvilágának megfelelõ tanítást tehet magáévá. Így a zsidóság tanításai szólnak a túlvilági életrõl, a halál utáni jutalomról és büntetésrõl is. Ha ezekre kíváncsi, olvassa el „Bibliaiskola” címû könyvem idevágó fejezeteit. A zsidó vallás viszont kötelezõ (erkölcsi és vallási) törvényeket ír elõ hívei számára, amelyek egész életünket meghatározhatják, sõt, a mások életére is hatással lehetnek, ezért különösen fontosak. Tisztelettel: R.T



Egyébként én is javaslom az említett "Bibliaiskola' c. könyv olvasását minden érdeklődőnek.

üdv: ff.
Vigor Creative Commons License 2004.09.16 0 0 20
Nézd, ha választani kéne, Eistenben vagy benned bízom, én inkább Einsteint választanám. És nem azért, mert zsidó.
Előzmény: Norcrys (19)
Norcrys Creative Commons License 2004.09.16 0 0 19
A zseni 100% tehetség, kérdés megmutatja-e magát? Ez a sok munka...
Előzmény: Vigor (16)
Vigor Creative Commons License 2004.09.16 0 0 18
Trafikám, nem tehetek róla, hogy nem értesz semmit. Ez is egy ajándék, az együgyűség ajándéka. Az együgyűek felett Isten nem ítélkezik. Mennek a levesbe.
Előzmény: trafalgar (17)
trafalgar Creative Commons License 2004.09.16 0 0 17

Ne má' Vigor,

 

Érted te ezt hogy kell gondolni.

 

És akkor még nem beszéltünk azokról a jelenségekről hogy: isteni kegyelem, az adakozás, az áldás, etc.

Ezek is az "ürdüng incselkedéssi" ?

 

üdv

Traf.

Előzmény: Vigor (16)
Vigor Creative Commons License 2004.09.15 0 0 16
Einstein szerint:

A zseni 5% tehetség és 95% munka.
Előzmény: trafalgar (14)
trafalgar Creative Commons License 2004.09.15 0 0 15

Szia Imen,

 

Ki dönti el kinek mi a bonyolult és mi nem?

Aki zseninek születik átlát egy csomó mindent ami számára természetesen egyszerű, és emellet lehet éterien tiszta lelkű is simán.

 

üdv

Traf.

Előzmény: Imen (9)
trafalgar Creative Commons License 2004.09.15 0 0 14
tehetség?
Előzmény: Vigor (13)
Vigor Creative Commons License 2004.09.15 0 0 13
Ez csak annyiban igaz, hogy az egyszerű dolgok fontosabbak, mint a bonyolultak.

Amúgy meg a Sátántól az jön, amiért nem kell megdolgozni.
Előzmény: elterito (12)
elterito Creative Commons License 2004.09.15 0 0 12

Az egyszerű dolgok Istentől a bonyolultak a sátántól jönnek.:-)

 

 

Attól függ, mihez képest. A földi élet hallatlanul bonyolult, igaz az anyagi alapja, elve egyszerű.

Előzmény: Imen (9)
luyo57 Creative Commons License 2004.09.14 0 0 11
Nem volt egy rossz kezdetű topik..
-invitromatyk dezygn- Creative Commons License 2003.06.13 0 0 10
hát, ha ez igaz, akkor én most nagyon messze vagyok a m-indenhatótól, így statisztika vizsga után.... borzalmas ez a vizsgaidőszak.

töredelmes elnézésedet kérem, hogy nem válaszoltam!! ide valami ideillő arab idézet kellene, de én csak annyit tudok, hogy marhaba.. de majd művelem magamat. miután alijáztam, szeretnék megtanulni arabul valamennyire, de egyelőre örülnék, ha héberül úgy beszélnék, mint angolul :[

most épp rohanok, sábesz előtt szeretnék hazaérni (mit szeretnék? muszáj!), és még el kell intéznem valamit a városban.

a belinkelt cikket le fogom fordítani, mert szerintem aranyos, és nekem nem nagy fáradság, nem kell hozzá szótár stb. ha jövő hét ilyenkorra nem küldöm, akkor teljes léleknyugalommal csapjál agyon e-mailben, az adatoknál levő címem él és használom is.

kis kérdés: te mennyire tartod a muszlim öltözködési szabályokat? nekem ebben a nagy hőségben igen elegem tud lenni (a hosszú szoknya nem baj, még hűsít is. de a könyök alá érő ing... nyah, miért vagyok én ennyire ortodox?), pedig szerintem a ti előírásaitok szigorúbbak. itt laksz magyarországon, ugye?

Előzmény: Imen (9)
Imen Creative Commons License 2003.06.04 0 0 9
Türelmes ember vagyok, és én sem szeretem a bonyolult dolgokat. Az egyszerű dolgok Istentől a bonyolultak a sátántól jönnek.:-)
Várom, amig kialszod magad :-)))!
Előzmény: -invitromatyk dezygn- (8)
-invitromatyk dezygn- Creative Commons License 2003.06.03 0 0 8
bocsáss meg, nem voltam netközelben :[ most meg teljesen agyhalott vagyok, a többi fórumban elolvashatod mai hozzászólásaimat, egyik sem túl épületes :[ szóval ilyen színvonalon inkább passzolnám a bonyolult magyarázatokat (habár tőlem amúgy sem telik nagyon bonyolultra). alszom egy jót, és holnap elmagyarázom im jirce hasem.
Előzmény: Imen (7)
Imen Creative Commons License 2003.05.30 0 0 7
Kedves Invitromatyk dezygn,

Én meg egy egyszerű muszlim vagyok, akit érdekel hitetek, és nagyon köszöni a segítséged:-) Utána fogok keresni a könyvnek in sha Allah.

Előzmény: -invitromatyk dezygn- (6)
-invitromatyk dezygn- Creative Commons License 2003.05.30 0 0 6
szia imen!

most csak rövid válaszokra van időm :[ de majd sábesz után valamikor részletesebben elmesélem, mi meg hogy van.

szerintem lenne itt az indexen sok ember, aki neked ilyesmiről tudna beszélni, csak nemtudom, biztos lusták hosszan magyarázni, és inkább a polfórumba mennek hajtépni, mert az jó (?). én tényleg csak egy egyszerű zsidó vagyok, és biztos fogok mondani egy-két marhaságot is, valami mindig becsúszik :/ de azért majd összekapom magam.

amúgy van egy kis magyar nyelvű könyv (inkább füzetke) is a reinkarnációról a zsidóságban, kölcsönadnám, de nekem sincs meg. nem is olvastam még, csak láttam több helyen boltokban.

na, megtaláltam a címét. silberfeld jakab: lélekvándorlás a zsidóságban. de hogy ki adta ki, azt nem tudom. kis zöld füzet (ha jól emléx.).

Előzmény: Imen (5)
Imen Creative Commons License 2003.05.30 0 0 5
Kedves Invitromatyk dezygn,

Nagyon köszönöm a segítséged. Sajnos nem tudok angolul:-((, így jó lenne, ha legalább nagyvonalakban leírnád, hogy is van ez Nálatok zsidóknál. Nekem kívülállónak ez elég bonyolult.

Mint láthatod nem kaptam sok választ a kérdésemre, tehát ezek szerint - talán - nagyon kevesen vannak, akik itt az indexen választ tudnak rá.

Bizonyára nem csak engem érdekelne a téma.

Előre is köszönöm a fáradságod.

Isten áldjon meg érte.

Imen

Előzmény: -invitromatyk dezygn- (3)
-invitromatyk dezygn- Creative Commons License 2003.05.29 0 0 4
jaj, látom h aranyviktor már írta h gilgul. előbb írok, mint olvasok, űgy tűnik... nem baj, ismétlés a tudás... tudjuk. :]
-invitromatyk dezygn- Creative Commons License 2003.05.29 0 0 3
a jewfaq szerintem röviden és elég jól összefoglalja:
http://www.jewfaq.org/olamhaba.htm
...a nagymamám meg azt mondta, hogy ő a maga részéről a földben szeretne pihenni.

úgy látom, ez a cikk nem írja, de "gilgul há-nesámot"-nak hívják héberül a lélekvándorlást, ha esetleg rá szeretnél keresni valamivel. a lubavicsiek pl. általában hisznek benne. arra szoktak hivatkozni, hogy a szövetség megkötésekor a hagyomány szerint minden zsidó lélek jelen volt. (aztán persze az is lehet h a levegőben lebegtek v nemtudom :] én nem igazán hiszek a reinkarnációban.)

az a baj (vagyishát ez nem baj :] ), hogy a zsidó ortodoxiának is kismillió ága van, messze nem olyan egységes, mint pl. a katolicizmus. ki így csinálja, ki úgy. persze a főbb kérdésekben általában konszenzus van... de hogy mik azok a főbb kérdések, amit nem vitat az ortodoxián belül senki? talán a tizenhárom hitágazat, arra tippelnék. de nem vagyok szakértő a kérdésben, sajnos :[

(a tizenhárom hitágazathoz hirtelen nem találtam magyar linket, pedig a szidurban benne van lefordítva. ha érdekel, begépelhetem. addig itt egy angol: http://www.panix.com/~jjbaker/AniMaamin.html - ez a liturgiában használt, szerkesztett változat, az eredeti hosszabb.)

-inv.

Előzmény: Imen (2)
Imen Creative Commons License 2003.05.23 0 0 2
Nagyon köszönöm az eddigi válaszotokat!

Kérdeztettem zsidókat, és ők is hasonló választ adtak, tehát volt aki a paradicsomban hisz, és volt, aki a reinkarnációban. Nem volt számomra világos, hogy akkor hogy is van ez.

... látszólag jó nagy az ellentmondás a dologban. Vajon mire hivatkoznak azok, akik az Írás ellenében elvetik az utolsó napi feltámadást, és a reinkarnációban hisznek?... Vagy a Torah erről nem ír? Beatty nem Mózes könyveiből idézett. Tudtommal csak ez a Torah... javítsatok ki, ha tévednék. Nagyon nem vagyok képben.

Az én vallásom szerint is, amíg a feltámadás el nem jön (Utolsó nap), a halottak lelkei - a próféták (Béke legyen Velük) - kivételével a porladó testük mellett várakoznak. Ki, ki aszerint, ahogy életében élt. Van akinek ez a várakozás öröm, van akinek üröm teli.

aranyviktor Creative Commons License 2003.05.23 0 0 1

A zsidó misztika, a kabbala ghilgul néven ismeri a reinkarnációt.

A Jézus korabeli zsidók is kellett, hogy higgyenek ebben, erre ad támpontot a Keresztelő Jánosban Illés inkarnációjára való utalás, de az a kérdés is, amikor a vakon született betegségének okaként az illető vétkére kérdeznek rá Jézustól.

A zsidó vallás exoterikus ága nem utal halál utáni létre.

Előzmény: Imen (-)
Beatty Creative Commons License 2003.05.23 0 0 0
Az orthodox zsidó vallás szerint a halottak nem tudnak semmit, alusznak a föld porában (kivéve azokat, akiket az Úr a mennybe vitt - ilyenek pl. Mózes, Illés, és azok akik az Úr feltámadásakor szintén feltámadtak, mint az Ő feltámadásának tanúi, és Vele együtt az Égbe ragadtattak -)

Ézs 63,16. Hiszen Te vagy Atyánk, hiszen Ábrahám nem tud minket, és Izráel nem ismer minket (merthogy alusznak a föld porában "várva" a feltámadást), Te, Uram, vagy a mi Atyánk, megváltónk, ez neved öröktől fogva.

Zsolt 88,11. Avagy a holtakkal teszel-é csodát? Felkelnek-é vajjon az árnyak, hogy dicsérjenek téged? Szela. (nyílvánvaló válasz van a kérdésben magában: NEM)

A feltámadásig nem kelnek föl, nem vándorolnak, nem közlekednek és semmilyen típusú létezésben nem vesznek részt:

Ézs 26,14. A meghaltak nem élnek, az árnyak nem kelnek föl: ezért látogatád meg és vesztéd el őket, és eltörléd emlékezetöket.

És még sorolhatnám

Előzmény: Imen (-)
Imen Creative Commons License 2003.05.23 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Szeretném, ha segítenétek abban, hogy leírjátok Nekem, a zsidó vallás mit mond pontosan a halál utáni történésekről. Szeretném tudni, hogy mi az ortodox zsidó álláspont e témában.

Válaszotokat előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!