Keresés

Részletes keresés

Liulinn Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1
Nem.
Előzmény: Semicirculatus (0)
Semicirculatus Creative Commons License 2003.05.22 0 0 0
Sok sok bírálat és vádaskodás után lássunk egy igen komoly témát...

Díszhalbehozatal

Nemrégiben nagyon kemény bírálatokat kaptam, amiért kijelentettem néhány dolgot a Karanténozási szabályok topicban. Kifejezetten a díszhalak importjára terelődött a téma, és azt mondták, hogy az általam állítottak nem állják meg a helyüket! Nos én vettem a fáradtságot, és üres frázisok valamint erőből kiabálás helyett bementem az FVM-hez és érdeklődtem!
Amikor beértem az FVM épületébe nagyon segítőkész emberekkel találkoztam, és hirtelen a hétköznapi ember számára is elérhetőek voltak olyan szakemberek, akik az egész országban elismertek. Főosztályvezető, osztályvezető, speciálisan behozatalra szakosodott szakemberek jelentek meg, amikor feltettem a kérdéseimet. Amikor viszont elhangzottak a mondataim szinte lincshangulat tört ki a teremben, és mindenki az én véremet akarta! Hogy miért?! Mert szerintük nem épelméjű ember az olyan, aki azt hiszi, hogy élő állatot karanténozás nélkül behozhat az országba! Még az irodai alkalmazottak is felhördültek. Gyorsan el is tereltem magamról a gyanút, és elmondtam, hogy én pont a karantén mellett vagyok és ezután megint kedvesek lettek! :-) Tehát a kérdéseim a díszhalak és az akváriumi állatok importjára vonatkoztak, és minden irányból körbejártuk a témát! Hogy mit is mondtak nekem? Lássunk akkor most néhány tényt, amelyekkel nem lehet vitatkozni:
Dr. Bálint Tibor kérésemre elmondta, hogy ha az akváriumi állat a jövedelemszerzést szolgálja, akkor már nem kedvtelésből tartott, de nem is tenyészállat! (Én ugye azt állítottam, hogy automatikusan tenyészállat lesz, és ebben tévedtem!) Tenyészállat csak akkor lesz, ha ők azt mondják a tenyésztőről, hogy hivatásos tenyésztő. Azonban ha a jövedelemszerzés esete forog fenn, akkor a kedvtelésből tartott állat kategóriájába már nem sorolható be! Dr. Bálint Tibor egyébként az FVM-nél az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztály főosztályvezetője. Felajánlotta továbbá, hogy egy kollégája többet segít nekem, és konkrét esetre is állásfoglalást ad!
Ekkor kerültem Dr. Bea elé, és tőle kérdeztem meg, hogy mik a kötelezők abban az esetben, ha egy magánszemély, vagy pedig egy tenyésztő hoz be díszhalat, illetve akváriumi állatot az országba?! Erre ő azt felelte, hogy minden esetben az FVM Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztályától engedélyt kell kérni, már csatolva a megyei, és a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző állomás hitelesítő bizonylatát arról, hogy az állatok a karanténozási szabályoknak megfelelő helyre kerülnek, és szakszerű karanténozás fogadja őket! Ez persze hitelesített karantén-hálózatot feltételez a fogadó helyen! Mindhárom engedély tehát kötelezően megszerzendő díszhalak, és akváriumi állatok importjakor, mind a magánszemélyeknek, mind a tenyésztőknek!
Tehát ez az FVM hivatalos állásfoglalása mind a magánszemélyek, mind a tenyésztők, importőrök díszhal-behozatala kapcsán fedi azt az állításomat, hogy mindenképpen szükség van karantén-rendszerre! Tehát minden alkalommal, amikor díszhalat hoz be bárki is az országba, annak kötelező egy karantén-igazolást beszereznie, a már hitelesített karanténjáról, ami ugye azt takarja hogy alkalmas a behozni kívánt halak karanténozásához, illetve engedélyt kell kérnie az FVM ÁÉF-től az adott állat behozatalára! És mindezek után le kell karanténoznia a behozott állatokat!
Talán mindenkinek el kellene gondolkodnia azon is, hogy igazából ezen rendeletek betartása nincsen ellenőrizve rendesen, de nem is azért tartjuk be a szabályokat mert valaki kényszerít minket rá, hanem azért mert minden szabálynak oka van! A karanténozási szabályok betartása egyértelműen csökkenti a váratlan tömeges halpusztulások esélyét, és minden egyéb katasztrófáét is. Aki ezen szabályok alól kihúzza magát, az felelőtlenül veszélybe sodorja nemcsak a behozott állatok életét, hanem szinte bárkiét, és esetleg néhány ember testi épségét is.
Az FVM-től az állásfoglalást, mint a Magyar Akvarisztikai Társaság tagja kértem, és ez megfelel a hivatalos állásfoglalásuknak is, ebben a szinte konkrét ügyben.

Biró Gábor
Semi

Semicirculatus Creative Commons License 2003.05.22 0 0 topiknyitó
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy itt vitassunk meg minden nézeteltérést, amely az akvarisztikához kicsit is kapcsolódik!
Továbbá itt fel lehet tenni akvarisztikai kédéseket is, akár vitaindító jelleggel is...

Biró Gábor
Semi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!