Keresés

Részletes keresés

Lestat, the vampire Creative Commons License 2006.12.18 0 0 96

Szimbólum

 

Végül csak fel tudtam tölteni a képet. Szóval erről kérdeznék valakit, hogy felismeri-e valamelyik kultúrából? És mit jelent?

Lestat, the vampire Creative Commons License 2006.12.18 0 0 95
Erről a szimbólumról lenne szó
Lestat, the vampire Creative Commons License 2006.12.18 0 0 94

Meg tudná mondani valaki, hogy ez milyen szimbólum és milyen kultúrában használatos?

 

 

tunterm Creative Commons License 2004.09.16 0 0 93
Előzmény: tunterm (92)
tunterm Creative Commons License 2004.09.16 0 0 92

Sziasztok!

ezt ki tudna megmagyarazni hogy mi is ez es mit szimbolizal, meg erdekelnek touareg es berber szimbolumok!

Udv Tunterm

BocsL Creative Commons License 2003.11.03 0 0 91
Sziasztok!
Ismerős vkinek az alábbi szimbólum???
Egy álló(nem fordított)kereszt, a szárán pedig
egy kör, kb középtájon, vagy kicsit lecsúszva.

Fontos lenne tudni, van-e ilyen vagy hasonló és mit jelent.

üdv: BocsL

Törölt nick Creative Commons License 2003.05.26 0 0 90
Szia Imen !
Nos a Korán idézet lényegét, vagyishogy a Kétszarvú gátat emel Gógnak és Magógnak, asszem nagyjából értem. De azt nem, hogy miért pont a Kétszarvút használja szimbólumként a Korán.
Előzmény: Imen (88)
Imen Creative Commons License 2003.05.26 0 0 89
... nahát! lemaradt a vége :-(

megpróbálom reprodukálni in sha Allah :-)

(lsd. Sucell szerekere és a sámán melletti szarvasagancsos ló tetemek)

Az ok amiért a keltákat kiemeltem az, hogy rákérdeztél a képre, a másik ok, pedig az, hogy történelmük egy kicsit a szívem csücskében van:-).. de semmiképpen sem azért, mert Ők lettek volna az elsők.

... ha már bika... a keltáknál is volt egy nagyon fontos történet, ahol két óriás bika küzdött meg egymással.... de azt hiszem ebben inkább az indiánok vinnék el a pálmát.. azzal a rengeteg bölénnyel :-)

... azt hiszem valami ilyesmit töröltem az előbb sikeresen :-)

Előzmény: Imen (88)
Imen Creative Commons License 2003.05.26 0 0 88
Sziasztok :-),

Ez nem egy arab történet, hanem az a Korán rész, amiről írtam. Az idézet a Barlang c. szúrából való. Egy régen élt prófétáról szól - nem arab próféta:-) - akinek a neve Kétszarvú. Nem tudom miért kapta ezt a nevet. Talán Luyo testvéremnek van igaza ennek indoklásában.
Az ok, amiért beraktam ezt az idézetet, az, hogy lsd. a Koránban is előfordul a szav, mint szimbólum. Ez az összefüggés.

Természetesen a szarv szimbóluma nem a keltáknál fordult elő először. (Lsd. barlangrajzok sámán ábrázolásai is.) Nem is volt szándékomban ezt állítani. Pazirik sem kelta hely... több ezer km-re fekszik a kelták lakta területektől (Mongólia környéke), bár ha jól tudom körülbelül egy időszakban éltek. Mégis nagyon hasonlatos a szimbólikája (lsd Sucell szekere és a sámán

Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.25 0 0 87
Csatlakoznék a magyarázatkéréshez!
Előzmény: rinpoce (86)
rinpoce Creative Commons License 2003.05.25 0 0 86
Gondolom arab történet, bár nem értem az összefüggéseket, füzz hozzá magyarázatot, lécci!!

Viszont kétszarvu nem csak a keltáknál volt, hanem bika képében már joval elöbb vált kultikus álattá!! Gondoljunk csak az egyiptomi amon? -ra, aki a napot a két szarva között tartotta!! De a bika a zsidoknál is megjelent, ha jol tudom...

Előzmény: Imen (83)
luyo57 Creative Commons License 2003.05.25 0 0 85
Lemaradt egy rész:
Előzmény: luyo57 (84)
luyo57 Creative Commons License 2003.05.25 0 0 84



Egy kis eredeti insaAllah :)

Előzmény: Imen (83)
Imen Creative Commons License 2003.05.25 0 0 83
Szerintem nagyon érdekes történet. Engedelmetekkel beírom, in sha Allah hátha máshogy nem jutnátok hozzá.

"És kérdeznek téged a Kétszarvúról. MOndd: "Hirdetek néktek róla egy történetet."
Hatalmat adtunk neki a földön és mindenhová utat nyitottunk előtte.
És követte az egyik utat,
amíg végül elérkezett egy helyre, ahol a Nap nyugszik. Azt tapasztalta, hogy az egy iszapos forrásban nyugszik le. Mellette egy népre talált. "Kétszarvú!" - mondtuk -, "vagy büntetned kell, vagy pedig jóságot kell tanúsítanod irántuk!"
"Ha valaki vétkezik" - mondta ő - "akkor megbüntetjük őt. Aztán az ő Ura elé vitetik majd, s ő rettenetes büntetéssel fogja sújtani.
Aki pedig hisz és jótettet cselekszik, annak a jutalma a legjobb lesz. És olyasmit rendelünk el neki, ami könnyen (teljesíthető)."
És követett egy (másik) utat.
Amikor végül elért egy helyre, ahol a Nap fölkél, azt tapasztalta, hogy az egy olyan népre kel föl, amelynél nem rendeltünk kárpitot elébe.
Eképpen (volt). És tudásunkkal átfogjuk azt, ami nála volt.
Aztán egy (másik) utat követett.
Amikor végül elért a két gát közötti helyhez, azoktól innen egy olyan népre talált, amely alig értette a beszédet.
"Kétszarvú! - mondták. "Góg és Magóg romlást terjesztenek a földön. Juttathatunk-e néked valami járandóságot annak fejében, hogy egy gátat emelsz közénk?"
Ő azt mondta "A hatalom, emelyet az én Utam adott nékem, jobb (annál, amit ti adhattok). Segítsetek hát erősen engem, hogy egy védősáncot emeljek közétek és közéjük.
Hozzatok nekem vasdarabokat!" Amikor végül egyenletesen feltöltötte a két hegygerinc közti (területet), azt mondta: "Fújjjátok!" Amikor végül felizzította, azt mondta: "Hozzatok nekem olvasztott fémet (qitran), hogy reá öntsem!"
(Gógé és Magóg pedig) nem tudták megmászni azt, és rést sem bírtak ütni rajta.
"Írgalom ez az én Uramtól" -mondta ő. "Mikor azonban beteljesedik az én Uram ígérete, porrá fogja változtatni azt. Ez Allah ígérete, igazságként."
(18.83-98)

Előzmény: Imen (81)
luyo57 Creative Commons License 2003.05.25 0 0 82
ájat-u-llah, Isten jele :)
Ami a kelta "szarvas isten"-t illeti, azt hiszem jól összevethető a honfoglalás előtt magyarság aranyszarvas-legendájával, sőt akár (az egyébként félrefordításon alapuló) vatikáni Mózes-ábrázolással is. Úgy tűnik az akkori, a dzsáhilíjja korában élő népek előszeretettel "rajzoltak" szarvat az ilyen szimbólumokra, talán megvan ennek is a magyarázata Istennél. Mindenesetre nagyon jól nyomon követhető Isten keresésének folyamata, Isten követeinek (raszúl Allah) tevékenysége az ilyen szimbólumokban.
Előzmény: Imen (81)
Imen Creative Commons License 2003.05.25 0 0 81
Cernun a kelták hitvilágában volt istenség... én inkább dzsinnek nevezném őt.

Nevének jelentése: "Szarvas Isten". Hitük szerint az erdőkben élt és ő a varázslatos, mítikus alvilági állatok istene. Szent állata a szarvas, amit erdei oltároknál bárddal áldoztak fel számára. Ezek a szarvasok húzzák Sucell (a kelta hitvilág szerint ő szállította a halottakat a túlvilágra) szekerét, különben az a nagy távolság miatt sose érhetne Annwfn -ba (túlvilág).

A szarvas egyébként is majd minden ősi kultúrában előforduló szimbólikus állat, ami észrevételeim szerint, a történetekben erős szimbólikus kapcsolatot tart fent az evilág, és a túlvilág között.

Érdekesek a paziriki halomsírokban talált ló tetemek pl., ahol a lovakat szarvas aganccsal díszítették fel. Az ott eltemetett - és remekül konzerválódott - halott sámán testén pedig csőrős, aggancsos lovak, és szarvasok tetoválása maradt fent.

A magyar hitvilágban is szerepel mind a csodaszarvas, mind pedig a táltos lovak szimbólikája. A táltos lovaké, amik a főhősöket általában a szimbólikusan megjelenített túlvilágra repítik. Aztán persze ott vannak maguk a sámánok is, akik elég sokszor viseltek/nek aggancsokat, szavakat a fejükön.

hm... most hírtelenjében ennyi jutott eszembe a "felszarvazott férfiakról" :-)

Egész más téma... de még a szarvhoz kapcsolódik.
A Korán is említ egy Kétszarszarvú (an Di'l-garnayni)nevű prófétát- Békesség legyen Vele -, a Barlan c. szúra ír Róla részletesen.

Előzmény: rinpoce (80)
rinpoce Creative Commons License 2003.05.23 0 0 80
Istenek, vagy sámánok? Esetleg a labirintus örzöje??
Előzmény: Imen (79)
Imen Creative Commons License 2003.05.23 0 0 79

Cernun



Előzmény: noway (76)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.23 0 0 78
A felszarvazott férfire gondolsz? :)
Előzmény: noway (76)
Imen Creative Commons License 2003.05.23 0 0 77
Nem. Egyértelműen egy széles holdsarlóra hasonlított, és nem úgy állt mint egy szarv, mert nem szemben állt, hanem oldalnézetben mutatta szemből a holdat... no ezt jól megaszontam... remélem azért érthető volt :-)
Előzmény: noway (76)
noway Creative Commons License 2003.05.23 0 0 76
Az is lehet, hogy szarv volt, nem? Az gyakran férfiasságjelkép, a hold viszont szinte mindenhol a nő, a termékenység szimbóluma (mert a menstruációs ciklus egybeesik a holdciklussal), esetleg az újjászületésé (elfogyó és újra feltámadó hold).
Előzmény: Imen (75)
Imen Creative Commons License 2003.05.23 0 0 75
Persze....
azért is írtam be, hogy lássátok, vannak kivételek is:-), hogy talán voltak idők, emberek, akik máshogy érzékelték a dolgokat... bár ennyi idő távlatából ezek csak találgatások, és elméletek maradnak -In sha Allah (ha Isten is úgy akarja).
Előzmény: Törölt nick (74)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.23 0 0 74
Nagyon jók a kitérőid, mondd csak bátran őket!
Nos abból, hogy egy régészeti lelet férfit ábrázol holddal, még nem érdemes különösebb szimbólikai következtetést levonni. A nőiség és a hold kapcsolatára sok különböző hagyományban lehet példákat találni. Ez persze nem zárja ki, hogy bizonyos egyedi esetekben a férfiassággal is összeköthető legyen.

üdv ixix

Előzmény: Imen (73)
Imen Creative Commons License 2003.05.23 0 0 73
A Holdról jut eszembe...

Egyszer láttam a Savária Múzeumban egy kb. 10 cm-es kis bronz szobrocskát, amit Kalaposkőn, Szombathelytől kb. 20-25 km-re találtak.
A szobor egy férfit ábrázolt, merev hímtaggal, fején egy félholddal (olyan "szarvas vagyok fejemen, Napot, Holdat viselem" - kinézetű volt)

A lelet bronzkori volt, és - férfit - ábrázolt holddal.

A dolognak még érdekessége az, hogy Kalaposkő egy hatalmas kövekből álló "kőkomplexum". Régész ismerősöm szerint akár még egy ősi csillagvizsgáló vagy csillagok járásával kapcsolatos kultikus hely is lehetett, ahol a hatalmas sziklatömböket a csillagok állása alapján faragták meg. Érdekesség még, a hozzá felvezető 3 kőkapu. A hármas kapu is sok kultúrában előforduló szimbólum.

------------------

Igen, leginkább a Hold fázisai alapján számíthatjuk az év múlását. Holdnaptárjuk volt a pl. a keltáknak is, bár ők időnként szökőnapokat is beleiktattak, így vigyázva arra, hogy ne csússzon folyamatosan az év.
Az iszlám naptárban nincsenek ilyen napok, ezért az évek folyamatosan csúsznak, minden évben 11 napot. Ezért van az, hogy pl. Ramadan hónapja is folyamatosan forog, és így van amikor nyárra, van amikor télre esik. Vallás tudósok figyelik az eget, és amikor meglátják az újholdat, akkor kezdődik a következő hónap. Tavaly Ramadankor pl. Libiában egy nappal előbb kezdődött ramadan hónapja, mint a többi országban, mivel náluk már akkor látták a keskeny sarlót.

.... Elnézést a kitérőkért, ha nem tartjátok ide illendőnek, akkor nyugodtan szóljatok :-)

Előzmény: rinpoce (65)
birs Creative Commons License 2003.05.22 0 0 72
És idézem a sátán számáról szóló részt is a Bibliából:

"Itt van a bölcseség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat." (Jel 13,18.)

Előzmény: noway (70)
birs Creative Commons License 2003.05.22 0 0 71
Szerintem meg attól még lehet a hatos szám az ember száma, mert csak öt végtagunk, öt ujjunk, öt érzékszervünk van. :)
A hét állítólag a teljesség száma, így van köze Istenhez. Ami a nyomatékosításást illeti: 777 a Szent Szellem száma, 888 Jézus Krisztusé, a 999 pedig az Atyáé.

Előzmény: noway (70)
noway Creative Commons License 2003.05.22 0 0 70
Szvsz az öt az ember száma (öt végtag, öt ujj, öt érzékszerv, öt nedv, meg még van pár ilyen), a hat (sok egyéb mellett) a sátáné, a hét az istené (3+4 = ég + föld). A 666 illetve 777 csak nyomatékosítás.
Előzmény: birs (69)
birs Creative Commons License 2003.05.22 0 0 69
A Biblia szerint sátán száma nem hat, hanem 666. Tudtommal a hat az ember száma.
Előzmény: rinpoce (37)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.22 0 0 68
Ennek egyszerű praktikus okai is lehetnek, mégpedig hogy a hónapok leginkább a hold periódusához köthetők.
Előzmény: rinpoce (65)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.22 0 0 67
Szimbolizálhatja a nap az öröklétet, amíg a hold az keletkezés és pusztulás világát. A szimbolika itt azon alapul, hogy a hold nem rendelkezik saját fénnyel, csak a nap fényét tükrözi vissza, tehát ilyen értelemben csak a naptól függő létezéssel rendelkezik. Valamennyire párhuzamba állítható ez pl. azzal, hogy Évát is Ádám oldalbordájából teremtette az Isten a biblia szerint. Nem is csoda, hogy a nőiesség szimbóluma is a hold.
Előzmény: rinpoce (65)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!