Most volt egy hir 1-2 napja hogy a CSAnal fizetesemelets kernek a pilotak mert keveset keresnek (evi $30-40k) szemben a nyugati tarsasagokkal pl AF (evi $170k) vagy Aeromexico (evi $140k).
Lehet, hogy DC9 vagy MD83 vagy A320 ?!
Nem tök mindegy?
Az akkor kint járt akkori aktuális szakszervezeti küldöttségtől származó, émlékezetből idézettt nem angolul megtanult adat :o(
"Most már csak térben, és időben kellene egy kicsit közeledni."
Idôben könnyű közeledni. Például:
http://www.aviationjobsearch.com/
Térben már nem nagyon... itt is legfeljebb Nyugat-európai pozíciókat találsz. Azt is inkább 2-3000 óra felett. De legalább a "távlati célokat" láthatod. :-)))
"Azért kérdezem, hogy érdemes-e magad törni érte, megtérül-e ez valaha?"
Én feltételeztem, hogy ezért kérdezed, és nem túrkálni akarsz mások zsebében. A kérdésnek van értelme, de összességében nem hiszem, hogy igazán kielégítô válasz születik majd.
"akkor mondhatnál egy pár ilyen példát"
Mondanék én, mondanék... de nem tudok: én nem a repülésbôl élek. Vékony CPL pilótaként annak örülök majd, hogy már nem mindig kell _nekem_ fizetnem a repülésért. :-)
Hogy a pénz, amibe ez eddig került valaha megtérül-e? Igazából nem bízok benne... így csak kellemes csalódás érhet. :-)
Golfoscar: akkor mondhatnál egy pár ilyen példát. :)))
A kérdésben nincsen rossz szándék. Lehet, hogy ezekután nem hiszitek el, de én nem vagyok (nagyon) anyagias. De ebben az amúgy gyönyörű repülésdologban sajnos ez egy nagyon kemény tényező. Sok embert az érdeklődés hiánya, sokat a bátorságé, sokat az intelligenciáé, de nagyon sok embert csak a pénz hiánya tart attól vissza, hogy pilcsi legyen. Bár, ha valaki valamit nagyon akar :)))) Még a szakszót meg is szerzem, ha egy évig vagy kettőig kuporgatok rá, de utána nem lesz havonta ötvenezer forintom, hogy két órácskát repüljek. Azért kérdezem, hogy érdemes-e magad törni érte, megtérül-e ez valaha?
Már egy ideje várom, hogy hova fog fajulni ez a topic?! :-))) Vékony jég, az biztos, de inkább feltételezzük a jószándékot.
"Azon kívül,hogy rettenet nagy illetlenség valakinek a pénzefelől érdeklődni" --- Persze, egy asztaltársaságban egy másik embert szembekérdezni errôl tényleg nagy illetlenség, de szerintem egy olyan kérdésnek, hogy egy néhányszáz órás, CPL pilóta elsôtisztként egy légitársaságnál (megnevezéssel vagy anélkül) mennyit kereshet, az lehet ugyan értelmezhetetlen (bár szerintem nem az), de nem illetlen. Név nélkül, csak úgy általában...
Gondolom a Topicnyitó is ílyesmire gondolt. :-)))
Egyszer én sajnos szemtôl-szemben kénytelen voltam megkérdezni egy két hivatásos pilóta barátomat - talán a jó barátságunk túlélte ezt az illetlenséget. ;-)
Mire valaki IR/ME/CPL lesz legalább, komoly milliókat öl a kiképzésbe, akár az is lehet, hogy kölcsönöket, hitelt vesz föl. Jogos lehet a kérdés, hogy van-e esélye valaha "talpra állni", mint hivatásos pilóta. (((Én is ezt a kört nyomom éppen.)))
Szerintem Apaelefánt kiváncsisága kielégíthetô lenne néhány tipikusnak vélt példával, +-20% marginnal. Itt már nem számítanak az árfolyamok.
Azon kívül,hogy rettenet nagy illetlenség valakinek a pénzefelől érdeklődni, ráadásul nem egyértelmű. Mert egy 737-es kapitány sem mindenhónapban viszi haza ugyanazt. Nem kilóra dolgoznak mint a bányában. Ráadásul, amennyire tudom, a dollár-forint árfolyam változás is bele, bele kavar. Szóval mit érnél egy olyan adattal, hogy van amikor X et van amikor 3X et visz haza? Lehetne rá irigykedni, vagy miért kell ez?
Sok olyan pilcsi van aki penzt csinal a repulesbol...de a kerdes meg igy is ertelmezhetetlen. Egy mezogazdasagi brummogo apropenze nehany repultoraval nyilvan nem osszevetheto a nemztekozi legitarsasagok sokezer repult oras oreg rokak vastag boritekjaval.
Eurpa es vilagviszonylatban meg arnyaltabb a kep...
Olyan ez mintha azt kerdezned, hogy mennyit keres egy gepjarmuvezeto. Melyik?
SZVSZ nem sok profi (ebből élő) pilóta lehet Mo.-n. Malévesek, katonai pilcsik és a néhány repülős cég pilótái. A többség inkább maga fizet kemény pénzeket, hogy berregjen kicsit.
Mivel hogy jó magyar szokás a másik zsebében turkálni, ezért gondoltam megkérdezem tőletek a fentebbit. Nyilván lehetne szűkíteni, hogy hol, és milyen pilóta, és nyilván hasonlókon belül is vannak különbségek, ezért én csak nagyságrendekre vagyok kíváncsi, ha valakinek van infója.
Ja, és valami színvonalas nullázást kérek lécci, ha lehet ne azt, hogy 0 Ft-ot, még ha igaz is ez a hatalmas befektetett összegek miatt.