Keresés

Részletes keresés

Firedog Creative Commons License 2003.05.09 0 0 20
Felőlem felhasználhatod diplomamunkához. Nem az enyém a "copyright"... Ha akarod, adatgyűjtésben segítek is...

(Más lapra tartozik, hogy én szíriai aranyhörcsögből írtam az enyémet...)

Fotók:
Azt hiszem, fogon néhányat scennelni - nemrég fedeztünk Foltival egy grautiger szukát, igazán jellegzetes példány. De keresek méd adatokat.

Hétvégén én se nagyon leszek...
No, akkor visztlát!

Előzmény: gitana19 (19)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 19
Megvan, de most nincs idöm rendesen elolvasni és a hétvégén nem is lesz (és itt sem leszek megtalálható). Ha esetleg tudsz ajánlani egy oldalt, ahol képek vannak, azt nagyon megköszönném. Leírás alapján ugyanis lehetetlen. Könyörgöm, szürke a lipicai is, az egér is, meg az ezüstmeál merci is... A merlének kb. úgy kell kinéznie, mint a barnás skót juhinak, az a nagyon kedvelt, szép, árnyalatgazdag, csak feketében. De szerintem csupaszabóék tudnak merle mudit mutatni. Vagy a border collienál gyakori még. De átnézem. Felhasználhatom esetleg 6 év múlva diplomamunkánál? :-)
Rohanok etho-ra!
Előzmény: Firedog (18)
Firedog Creative Commons License 2003.05.09 0 0 18
Mail ment.
Légyszi jelezd, ha megkaptad!

Szerintem az én (munkahelyi) gépemmel lehet a gond.

Előzmény: gitana19 (17)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 17
Nem tom. Akkor bwagner@freemail.hu
Előzmény: Firedog (16)
Firedog Creative Commons License 2003.05.09 0 0 16
ß@$$za meg! Most jött vissza a Neked küldött levél! Mi lehet a gáz?!!
Előzmény: gitana19 (15)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 15
Köszi!!!!
Előzmény: Firedog (14)
Firedog Creative Commons License 2003.05.09 0 0 14
Mail ment.
Firedog Creative Commons License 2003.05.09 0 0 13
A 3:5 egy tapasztalati szám, általában így emlegetik. Viszont kb. ugyan ez jött ki egy ismerősöm fedezőkanja után is: (csak a fekete szukákat nézve) közel 100 kölyök, 12 szukától.
A színhibásokról itt is csak annyi adatot kaptam, hogy "néha előfordulnak"...

A 2:6 az én kutyóimat juttatja eszembe: ott is 8 kicsiből csa 2 foltos volt...

Előzmény: gitana19 (12)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 12
Márhogy erre a címemre.
Az "egyenlet" nem lett túl szép, de nem úgy rakta egymás alá, ahogy akartam... :-(
Előzmény: gitana19 (11)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 11
Erre mehet...
Általában 3:5. Máshol meg 6:2. Nagy számok!
De ez a fekete érdekes. Lehet, hogy a domináns fekete felülírja a merlét? Mondjuk nem hinném, de ki tudja...
Mert a merle öröklése talán a legegyszerübb:
mm (merle negativ) x Mm (herle heteroz)=>

M m
m Mm mm

m Mm mm

Szóval 1:1-nek kéne lennie. Egyszer, még gimiben kaptunk olyan feladatot, hogy 199 borsóból 102 gömbölyü, a maradék meg szögletes volt. Halálra számoltuk magunkat, mire jött, hogy milyen hülyék vagyunk, 102~100, 98~100, és 1:1-hez. Szóval minimum 10 almot kell nézni. Még két Mm kutyánál is elöfordulhat, hogy mondjuk mind az 5 kölyök mm. Melyik spermium az ügyesebb ;-)

Előzmény: Firedog (10)
Firedog Creative Commons License 2003.05.09 0 0 10
Na ez az utóbbi az ami ebben az esetben - dognál - nem igaz! És ezért nagyon furcsa nekem a merle öröklésmeneteiről szólő elmélet. Adatgyűjtésre (gyakorlatban) leginkább egy-egy felkapott, sok utódot produkáló foltos fedezőkantól érdemes elindulni. És érdekes, hogy általában 3:5 a foltos:fekete arány. Jó esetben. Néha még kevesebb. (fekete szukáktól származű kölykökre érvényes)

Nagyon izgalmas lenne, ha az esetleges színhibák, születési rendellenességel almon belüli előfordulásáról is lennének hiteles adatok. Mivel dognál igen magas az alomszám (8-10), viszonylag hiteles statisztikát lehetne csinálni...

Ja! Megleltem a cikket! A fele le van fordítva, de néhány bonyolultabb mondatot meghagytam eredetiben. Ez egy word documentum, és nem csak egy cikk van benne (a papírvásárláshoz vegyél fel bankkölcsönt, mielőtt nyomtatásba kezdesz)...
Néhány élő hivatkozást is tartalmaz.

Légyszi, írj az adataim közt található e-mail címre, hogy hova küldhetem!

Előzmény: gitana19 (8)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 9
Közben látom, az albino-locust már kiírkáltam... Most már tényleg azt mondom, teljes DNS analízis 8-10 fehér kutyán, aztán kiderül minden...
Előzmény: gitana19 (8)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 8
A fehérnek egy csomó fokozata van. A c(ch) - csinscsilla - egyébként az Aguti-soron a(s)a(s), a(t)a(t) vagy a(s)a(t) kutyák homozigóta c(ch)c(ch)-val fekete-cser helyett fekete ezüstök. A teljesen extrém foltosak is lehetnek majdnem fehérek (bár a fej mindig színes), plussz egész a c(b)c - ig nem vak/süket, de a merle homozigóta tényleg gáz.
Állatorvos-növendék szemmel nagyon szomorú, mikor a tenyésztöknek a szín sokkal fontosabb, mint az egészséges kutya. pláne, hogy merle negatív és merle heterozigóta kutyákat pároztatva is 50-50% a Merle és a nem-merle kutya...
Előzmény: Firedog (7)
Firedog Creative Commons License 2003.05.08 0 0 7
A dogos könyv szerint nem lehet. Ennek ellenére felmerül bennem a kérdés: a komoly tenyésztő kiszelektálja a "fehéreket", emiatt mondják inkább azt, hogy "jajj, minek gyártsunk olyat, amit úgyis meg kell ölni"... DE!!! A komoly tenyésztő kiirtja a grautigert is! Sőt a teljesen jó színű feketét is, ha nagy az alom!

Tehát elég sokan alkalmazzák a dognál, mivel ez nagyobb arányban eredményez harlekin kölyköket - és valljuk be, a feketéket nehéz eladni...
A grau-t is tenyésztik. Legfeljebb felülbélyegzett törzskönyvet kap a kölyök, mert színhibás szülőtől származik, illetve van aki "rátörzskönyvezi" egy másik kutyára. Amúgy tényleg kérdéses, miért vannak hivatalosan kizárva a tenyésztésből, mikor SOKKAL életrevalóbbak mint a többi szín! (hogy mi lehet az oka, nem tudom, de tény)

A németeknél tilos párosítás.
Amerikában, franciáknál, olaszoknál nem tilos ez a párosítás. A grautiger-ügyében is pont az olaszok indítványozták a standardba való felvételt.

Amúgy én személy szerint nem tudok egyetlen süket vagy vak fehér dogot sem, pedig rengeteget ismerek. Szerintem szelektálásra kerültek 2-3 hetes korban. A terméketlen fehérekről nem tudok mit mondani, mert aminek találékozok a kölykével, az már ugye nem terméketlen... a többit meg - gondolom - nem reklámozzák.

Előzmény: gitana19 (6)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.08 0 0 6
Nem müxik, akkor:
http://www.tenset.co.uk/doggen/
Előzmény: gitana19 (5)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.08 0 0 5
Ide is beírom az oldalt, ahonnét az infóim vannak:

Klikk ide, talán müxik
Abban ez van a Mantelröl: "The term 'Mantle' is applied ta a Great Dane that is sisw."
Clearing:
C - normál, domináns. c(ch) - csincsilla - ez a fekete-cserböl fekete-ezüstöt csinál. c(e) - majdnem fehér -> fehér labi (ce + vmi, a C-n kívül) c(b) - kék szemü albino c - piros szemü albino (elvileg ilyen kutyában nincs, de csupaszabónak képe is van. ez lehet a letal factor? - kivétel meg akad mindig) Ja, c(e)c(e) kutyák: teljes féhér, de a szem meg az orr normál pigmentü - söt az orr sötét - állítólag ebböl van a Westie.
A Grautiger bizony harlekin! Csak a pigmenteloszlás más. Erre vall, hogy nem lehet csökkenteni szelekcióval. Szerintem. Ja, nálatok lehet merlét merlével pároztatni? Csodálkozok nagyon, mert a 25%nyi esély a süket-vak/látás-halláskárosult kutyára túl nagy ahhoz, hogy megengedhetö legyen.
Az albinonak muszály(j) felülírnia a a merlét, fehér és fekete mudi párosításából ui. volt cifra (merle), de nem volt az összes kölyök az, tehát nem lehetett dupla merle.

Előzmény: Firedog (4)
Firedog Creative Commons License 2003.05.08 0 0 4
A Grautiger tuti merlétöl van. Csak harlekin-harlekin, vagy harlekin-fekete párosításból jön elő.

Nagyon érdekes, amit a merle felülírásáról írtál. Annál is inkább, mivel némely dogos körökben az a vélemény, hogy nem egy, hanem 2 gén okozza ezen színeket: Az úlynevezett "clearing gén" felelős azért, hogy a merle kutya szürke alapszíne "feltisztuljon" fehérré.
Öröklésmenetét tekintve (a teória szerint) úgyanolyan mint a merle: Heterozigóta formájában a Merle kutyóból harlekint csinál, és homozigóta (domináns!) formában méhen belüli magzathalált okoz (idegrendszer nem fejlődik szabályosan). E szerint, ha nincs jelen egyáltalán a clearing gén, aggor grautiger a kutya....

Egy k*rva nagy probléma van csak ezzel az elmélettel: 2 grau után is egész jó arányban születnek harlekinek!!!

Továbbá nyitott kérdés még az is, hogy feketében mit okoz? Vagy csak hordozza?

************************************************
Hűha, volt egy első része is az alábbi copynak, úgyhogy azt is ide:
************************************************
A német dog fajtában is van néhány elírás a Zöldágh-féle könyvben. Mentségére szolgáljon, hogy a mai napig nem ismerik a merle-harlekin öröklésmenetét...

Nálunk még bonyolultabb a helyzet.
Ugye van a
* fekete (fehér mellfolt, farokvég, stb..)
* Mantelos (olyan, mintha egy fehér kutyát fekete köpeny borítana)
* Fehér alapon néhány nagy, szabályos fekete folttal rendelkezik (ezt harlekinek közt tartják számon, de szinte bizonyos, hogy nem az...)
* Harlekin: fehér alapon különböző méretű, szaggatott fekete foltokkal. Külön érdekes, hogy a foltok egy része szürkés vagy barnás színű - szinte mindíg. Zöldágh szerint ez merle.
* Grautiger/szürketigris. Most jön a poén: a Zöldágh könyv erről mit sem ir, pedig szinte minden alomban előforduló színhiba, előfordulási gyakoriságát szelekcióval sem lehet csökkenteni. Az amerikai irodalom, dogban, ezt a színt hívja Merlének!
Olyan, mintha két alapszíne lenne: megvannak a fehér foltok (a feketéhez, manteloshoz stb. hasonló elrendezésben) viszont a test nagy része szürke, és ezen vannak tépett szélű fekete foltok.
* Fehér: valószínűleg ezek a dupla merle kutyák. Előfordul köztük (gyakorisági sorrendben) a süketség és/vagy vakság és/vagy terméketlenség.

Viszont a hibátlan, termékeny egyedek igen nagy tenyészértékkel bírnak. Íme egy példány, mely Szilvásváradon fajtagyőztes lett: www.bombax-doggen.de

Azt nem tudom, hogy steril volt-e, de az tuti, hogy jól hallott és látott. A kör széléről elég bonyolult lenne "figyeltetni" egy süket és vak kutyát...

Előzmény: gitana19 (3)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.08 0 0 3
Várj, közben kiderült, hogy van tovább is!
Fekete: a domináns fekete volt a kérdés, a régi verzió az As, az új a K.
Az Aguti-sorban van egy recesszív fekete is, az aa.
K-sor felülírja az Agutit, E-sor ee az Agutit és a K-sort is. Nehogy már egyszerü legyen!

Merle:
MM - merle homozigóta, szörszín egész a fehérig, hallás-látás károsodás.
Mm - heterozigóta merle, a kívánt színhatás, egészséges kutya
mm - normál szín.

A merle-gén a pigmentvándorlást zavarja, ezért nem egyformák a kutyok. a Grautiger tuti merlétöl van???
Amit még ki akarok deríteni, hogy a domináns fekete felülírja-e a merlét? (nem valószínü), és hogy az albínó felülírja-e? (Ez viszont nagyonis az)

Előzmény: Firedog (2)
Firedog Creative Commons License 2003.05.08 0 0 2
Átnéztem Bocs, de technikai okok miatt nem férek most hozzá a gépen lévő cikkhez, így passz, hogy hol van a neten - amúgy fent van, viszont csak a dogokkal foglalkozik.

Szerintem is As.

Mellékelten copyzom egy hozzászólásomat, a www.kutya.lap.hu fórumjáról, ahol a merle génről éppen van már némi vitaanyag...
--------------------------------------------------

Lehet, hogy kiröhögtök, de a merle-gént magamban csak Radír-génnek hívom. Olyan, mintha "kiradírozná" a kutyából a fekete színt. És ami nem hagy nyugodni a klasszikus öröklésmenettel kapcsolatban: egyre inkább az az érzésem, hogy nem egy natúr domináns-recesszív, esetleg intermedier öröklésmenettel van dolgunk.

A genetika világát nézve valahogy mindig az a vége, hogy az, ami ilyen mocskosul bonyolult, megfejthetetlen, arról előbb-utóbb kiderül, hogy poligénes tulajdonság. ...és mennyiségi öröklésnek is tűnik, mivel rengeteg köztes lépcső fordul elő a hófehértől a szinte teljesen feketéig. Mintha az a "radír" nem mindíg egyforma erősen lenne "rányomva" a kutyára...
A nyomás mellett a radírozás területe is változik. Néha nagy területen dolgozik, de nincs nagyon rányomva.

Hogy mit értek ezen? A "radírozás" fokozatai - gyengülő sorrendben:

1. Teljesen sikeres radírozás. Annyira, hogy magát a kuytát is kiradírozza - szegény még születés előtt fűbeharap... Letális

2. Hófehérke megszületik, de süket, vak, terméketlen szegény

3. Fehér, látó-halló kutya - csak terméketlen...

4. Fehér és termékeny.

5. Grautiger. Csak szürkéig sikerül kiradírozni a feketét, nem volt nagyon rányomva az a radír...

6. Sok színhibásfolttal renelkező harlekin: Helyenként egész jól kivette a feketét, másutt meg alig... maradnak szürke foltok a kutyában. Ennek ellenére foltosként fut a kiállításokon. Ha a színes felület negyedét nem haladják meg a szürke foltok, akkor a standard engedi...
Ez az az eset, ahol a mennyiségi jelleg egyértelműen szöget üt a szemlélő fejében. Aki állt már dogos ring mellett a foltosok bírálata közben, az tudja, miről beszélek...

7. Szabályos, fekete-fehér harlekin. Ahol rávan nyomva az a radír, ott aztán fekete szőr nem marad! A fehér alapon csak fekete foltok vannak...

8. Fekete - ami szemmel láthatólag "radírgénes"... Az ember először csak érzi, hogy valami furcsa van ezen a fekete kutyán. Aztán nagy sokára rájön, hogy mi az:
a fehér mellfolt és zoknik széle tépett, a fehér rész spriccelt... és néha a testet fedő fekete szőrzetben is vannak fehér "beleradírozások".. no nem nagyon, csak egy-egy szőrsziget, néha néhány újjnyi...

******************************************
Kedves genetikázók! Mivel - gondolom - már teljesen kiakadtatok a fenti marhaságaimon, most már csak egyet szeretnék hozzáfűzni a mondanivalóm lényegéhez:
Tisztában vagyok a genetikai szakszöveggel, nevezéktannal. De! Általában a vizsgák során is azon feladatokat, példákat sikerül jobban megoldani, ahol egyszerűsítve, "képiesebben" szemléltetve sikerül a problémát értelmezni.
Ha valaki nagyon kiakadt, attól ezer bocs.

Előzmény: gitana19 (1)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.07 0 0 1
A Miamudi? c. topicban adtam 1 linket, angol és szerintem jó. Az ami cikket mikor publikálták? A domináns fekete hol van a cikk szerint? (Aguti-sor, As vagy K-locus K?) És ha ráérsz, a k(br)-t jól fordítottam ordasnak? Rajt van a cikk a neten? Ha igen, légyszi' tedd be a linket!!!! Köszi!!!!!!!
Előzmény: Firedog (0)
Firedog Creative Commons License 2003.05.06 0 0 0
Tigerdog=tigrisdog
Legalábbis szó szerinti fordításban.
A német dog egy színváltozata. Nem azért tirgris, mert csíkos, hanem állítólag valaha tigrisvadászatra használták (kissé nehezen hihető).
A fehér alapszínen szaggatott, szabálytalan fekete foltok találhatóak. A standard szerinti szinmeghatározása: foltos, vagy harlekin.

Van egy másik szín is - itt szürke alapon fekete foltos. Ezt szürketigrisnek, vagy grautiger-nek hívják.

Érdekes az amerikai szirodalom nevezéktana:
az előbbi neve harlekin, harle, black-harle
az utóbbi pedig merle

Most fordítgatok egy amerikai cikket e témában. Sajnos nagyon nincs még feltérképezve ezen színek öröklődése.

Előzmény: gitana19 (-)
gitana19 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 topiknyitó
Két dolog érdekel, mindkettö utcagyöztes kutyok gazdijait érinti:
1. Tud-e valaki olyanról, hogy egy ordas kutya (nj, például) egy merle-pozitívval lépett félre. (Hogy blue-merle vagy brown/sable-merle, az mindegy.)Pl. skót juhász, sheltie, mudi, Tigerdog (mi a magyar megfelelö?), a Husky és a malamut NEM merle!!!!!

2. Ki tud fekete nj félrelépéséröl merle kutyával? (Azért nj kell, mert ott a fekete majdnem 100%, hogy nem szín, hanem domináns fekete)

A két párosításból származó kölykök színe érdekelne. Alomban a kölykök száma, a színek aránya. Minnél többet írtok, annál reprezentatívabb

Plussz egy (ezt a nj-s topicba is beírom): Rajzos és ordas nj-knek milyen színü kölykei lettek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!