Szerintem egy karbi beltér,ha a benzin helyébe levegő kerül,nagyob eséllyel pusztul a gumi,vagy a műanyag.
Kerestem erről irományt,de nem találtam...........
Szerintem olyan tűszelep nem létezik,ami tökéletesen zár.
A tanksapkában,vagy a tank szellőztetőben egy irányú a szelep. Vagyis munka közben beengedi a levegőt. Ha áll a motor,a tank minimális túlnyomás alá kerül,mert a kacsacsőr szellőztető lezàr. Ez a minimális nyomás elég ahhoz,hogy a tankból kinyomja,kipárologtassa a benzint. A hiba itt van,mert az etanol nem párolog,vagy csak kevésbé,igy a karbi összes járatát szűkiti,eltaknyositja......Szerintem a karbiban maradt pici etanolos benzin nem okoz dugulást......membrán károsodást.
Ha jól èrtelmezem,a vizzel kevert benzinből a viz összerázást követően keveredik az etalonnal. A két filc jel közti külömbség az etanol.Egy ismerős tojásfesttékkel megfesti a vizet,igy az átlátszó pvc csövön látni,a szines vizet. Vagyis összerázást követően a kannát a sarkára állitja,és pvc csővel leszivja a kanna aljából a szines szutykot.......
Sikerült a vágószemet beraknom. Kösz a tipped,a hibát én követtdm el,nem gondoltam végig a szabás végkifejletét.Igy hibátlan az állapot,vagyis nincs két azonos él közel,és való igaz,vékony fához terveztem a 14"- os vezetőt.
Én középre beraktam volna egy ellentétes oldali vágószemet.
Mivel két azonos oldali vágószem van egymás után ez eredményezhet ferdevágást tapasztalatom szerint, de ez nálam vastag fánál és hosszvágásnál jelentkezett.
Ezzel a lánc és lapmérettel gondolom nem ezt tervezed.
Vékony fánál (gallyazás) lehet, hogy észre fogod venni a vágófoghiányt.
Röviditettem egy 3/8- os láncot. 57 szemesből 52 szemest csináltam. A toldószem a sárga filc szinű. A két vágóél közt közel a dupla távolság. Próbáltam hosszabra,igy a vezető hossz furat a feszités végén,ha rövidebre vágtam volna,se az olajzó furat,sem a feszitőbütyök nem passzolt volna.Tán rosz szemnél ,vagy rosz lánchevedernél bontottam......!?
A 325 1.5 -el vágtam eddig. Ez kinai volt. Vettem ugyanezt a méretet sthill márkában. Vitte mint a vajat,szép sima lett a vágási felület. Ennek a láncnak sarkos a pengéje,még a kinainak rádiudzos. Ez utóbbi vágási felülete mintha hullámos lenne enyhén.
Próbáltam az ugyancsak 325,de 1.3mm-est,ez közel egy miliméterrel keskenyebbet vág ki a fából,ez ugyancsak kinai,ezt a méretet még nem vettem meg sthillből.
A 3/8-ad , 1.3-as lánc még vékonyabbat vág a fából. Ehhez kaptam az oregon csillagkereket. Na,ezen megcsúszik a reszelő,vagyis vélhetően tartós lessz.
Gondolom,hogy kinai láncot azért nem javaslod,mert a szemek anyagvastagsága is vékonyab,vagyis a csapszegfuratok idő előtt bővülnek,kopnak !?
Gondolom,ha ugyanezt a méretet próbálnám sthillből,tán ez lehet a nyerő,vagy a 325 , 1.3-as a középút,sthillből ?
Még annyit,hogy a rönk átmérő,25-35cm közt van vegyesen,és az 1.5-es lánc szerintem sok forgácsot csinál........a közel 8mm-es vágásával.
Kaptam oregon,és husi csillagkereket,igaz 3600/ db,de mégis megvettem. Az oregon 3/8-os,igy az 1.3- as láncot tettem fel,a másik géphez a piacon kaptam komplett kuplungot,3/8-os csillaggal. Megtetszett,mert itt csak a csillag fogai látszanak,vélhetően az öntisztulása rugalmasab. Tehàt a bekerülő fűrészpor kevésbé rakodik be.
Ellenben ez nem ehhez a gyártmánhoz való,vagyis a tengelyfurat csak 13mm. Az öt tizedes oldalankénti rést bronz persely helyettesitheti e? Mondjuk,még olyan áron is,hogy odafigyelnék ennek kenésére.
A komplett kuplung három ezresbe került. Ja és vettem a piacon csillagkereket is,de vittem magammal egy reszelőt,kiváncsi voltam a keménységre. Működik,tehát,érddkes ez kemény. Ezrest kért a piacos,mégsem nem 3600,jó,igaz ez utóbbiba a H betű megvan,tehát husihoz gyártották,hogy kina e,vagy sveden,na ez jó kérdés......!Szerintem ferdeszemű,vagy sárga gyártotta ezt is.......
Vajon mennyire időtálló a bronz ezen a helyen.Mondjuk én nem szoktam akapjárton letenni a gépet........
Melyik lánc az optimálisab,az 1.3, vagy az 1.5mm- es......?
Befogtam eszterga gépbe a csillagkereket,hét tizednél még nem tisztult le,vagyis közel egy mm- ert ütött. Felraktam a kinai lánccal,és megszűnt a hol feszes,hol laza állapot.Három ,kb 30cm,es rönköt vágtam,csak fényesedett a futófelület,hogy csökken e a durva kopás,majd kiderül töb vágás után.A közel egy miliméter hiány,nem befolyásllja a láncszemek ( fogak) legördülését.....
Érdekes,mert az esztergakés vágta,mint a vajat. Lehet,hogy sovány a hőkezelése,vagy fos porból sajtolták..........
A csillag 5db vágást csinált,látszik rajta a durva kopás,mintha elkenődött volna.
Mellette a lánc,ami új,de kinai.A lánc szem felülete,mintha érdes lenne,elképzelhető,hogy ez " reszelte" el.....!? Érdekes,mert a kerék felületén ott van a lánc profilja,mintha belesajtolódott volna,pedig a csillag kemény,vagyis a reszelő megcsúszik rajta.......! Ezért gondoltam,hogy más gyártmány csillagát tenném rá.
Tegnap vettem sthil láncot,holnap tudok venni a piacon új csillagot,kiváncsi leszek,mert a gyanúm a kinai lánc hibàjára utal......
Üdv de rég jártam erre, azt hittem már nincs is ez a fórum. hál istennek még látok néhány régi veteránt. Azóta néhány kínai fűrészt megettem, most nemrég beszereztem egy Oleo GSH 510-et ami szintén ugyanaz a licenc mint a kínaiak csak olasz minőségben. Nem rossz. Nem pörög úgy mint egy STIHL, de viszi a fát ahogy kell.