Sziasztok. Kérdéssel fordulnék hozzátok. Adott egy nagyon régi Husqvarna 242XPG láncfűrész. Pár éve már én sem használtam de most kellett volna. Persze a benzin is érlelődött benne ugyanannyi ideig. Gondoltam rendbe hozom és szétszedtem a karburátort ( jó xar állapotban van a membrán meg az gumitömítések is szakadtak de kis szilóval megoldottam...) összerakás után beindult de állítgatás közben borzalmasan jött az olaj. Gondoltam a nagy fordulat miatt míg állítgattam de nem normál használatnál is sok olaj kerül a láncra. Azt viszont nem tudom hol lehetne állítani a olaj mennyiségen. Látom a +- jeleket de hát csavar sehol. Vagy szét kell szedni az olaj adagoló szivattyút?
Akkor az nem is vásáros kínai, hanem nagy áruházas. :) Baumaxos, vagy Obi-s.
Ezek a kínai lapok jók rá: .325 1.5 mm, illetve YATO-ban van 1,5 és 1,3 mm -es is. Oregonból a .325 1.3 vagy 1.5 mm: ....... k095 végű. "kis Husqvarna .325" felfogatás, Makita .325 ösök. Ne legyen odaírva, hogy Stihl-re, mert az más. Az helyettesítő lap Stihlekre.
A kínai gépeket általában .325 1.5 mm -es vezetővel adják. Ha Oregont akarsz akkor k095 végű, de jó rá sok Husqvarna, és a Makita végű vezető is. Jó lett volna, ha leírod pontosan milyen típusú fűrészed van. .325 1.3 mm -est érdemes rá tenni, vagy 3/8 1.3 mm -t, de utóbbihoz csillagkereket kell cserélni. A vezető hosszát úgy érdemes megválasztani, hogy általános használatra 38-40 cm, ha kalodáznál 50 cm eset kell venni.
Amit írtál, másold be a Gemini AI-ba. ( sokszor jobb mint a chatgpt)
Egész jól leírja, hogy miért 100-as benzint tankolj.
Utána természetesen még dumálhatunk róla.
Érdekességképp másold be a chatgpt-be is ugyanazt a kérdést, más választ fogsz kapni. Ezt a választ meg a Geminibe, hogy a chatgpt ezt írta. Szépen meg is cáfolja...
Asszony huga olyan helyen dolgozik, ahol van AI felelős, akinek az a dolga, hogy folyamatosan teszteli, értékeli az AI-okat.
Ő ajánlotta a Geminit,( műszaki célokra) emiatt egy ideje már leginkább a Geminivel csevegek, illetve össze szoktam veszetni a chatgpt-vel. :)
„Olyan, hogy Husqvarna „minősítés”, nincsen. A saját olajaink flakonján jelent meg nemrégiben a „VEF” felirat, azaz „Verified Engine Formula” de ezt más olajokon még nem láttuk, ez csak egyfajta házon belüli „minősítés”.
"A Husqvarna hivatalosan semmilyen más olajat nem ajánl.
A Husqvarna semmilyen más olajat nem vizsgál be és nem ajánl a sajátja helyett.”
"Végszóként tehát, a matricán szereplő Husqvarna szófelirat, Husqvarna névhasználat nem engedélyes, az olaj eredete-gyártója ismeretlen, megfelelősége kérdőjeles."
/ Az utolsó mondathoz hozzátortozik, hogy a levelezéskor sem biztonsági, sem műszaki adatlap nem volt elérhető. Kettő alkalommal írtam a forgalmazónak, kértem biztonsági adatlapot, még csak annyit se írtak, hogy le vagyok ejtve... /
Az RS oil forgalmazója azóta csak rájött, hogy ez így nem kóser., most már elérhető a biztonsági adatlap és ha nem is műszaki adatlap, de egy termék adatlap. :)
Specifikációk és jóváhagyások: Piaggio, Husqvarna, JASO FFD, ....
Tehát a nem létező Piaggio és Husqvarna specifikáció és jóváhagyás van felsorolva.
Ettől érthetőbben nem tudom megfogalmazni.
Maga Husqvarna központ sem tud arról, hogy létezik Husqvarna specifikáció, vagy jóváhagyás.
Részemről nem folytatnám a vitát.
Az RS OIL önmagában elégséges műszaki tartalommal bír, ha valóban szerepel a JASO FD listában, mint hivatalosan jóváhagyott ( Licenced). ( én nem találtam)
Ettől még teljesítheti, de valójában hivatalosan nincs bevizsgálva. A gyártó a szívére a teszi a kézét, és azt ígéri, becsszó, tudja. Mint ahohy a nem létező Husvarna jóváhagyást is...
A biztonsági adatlap szerint 50% finomított ásványolaj párlat ( Group III, tehát HC olaj). Nagyon magas a PIB adalék aránya, ( 35%) amivel füstmentessé tették, valamint ez tapadásjavító adalék is.
Egy Elf moto2 tech-hez képest ( ami group III+, és észter adalék a tapadásjavítás érdekében) nincs benne észter adalék. A viszkozitás értékekből látható, hogy valamivel vékonyabb olajfilmet alkot. Egyébként közelíti az Elf szintet ha csak az adatlapokat nézem.
Jogilag a HC olaj európában teljesen szintetikusként árulható, az rendben van. Feltételezem, hogy ami adalékcsomagot vesznek, az ígéri, hogy ezzel a csomaggal, ilyen és ilyen olajjal teljesíti a JASO FD szintet. Ez az ígéret a gyártó által, hogy megfelel azaz a Meets requirements. Ha be van vizsgálva és minősítve hivatalosan, akkor a minősített, azaz az Approval.
Költséghatékonyság miatt a kicsi cégek nem szokták bevizsgáltatni, hanem csak ígérnek, hogy teljesítíti a szintet. A nagyok ténylegesen bevizsgálják, mint pl a Motul, Elf, Castrol, stb.
Tehát ez nem jelenti azt, hogy az RS OIL rossz olaj lenne. Mindenkinek nagykorú szülei vannak, önállóan döntse el a fentiekből, mit lötyböl a kisgépébe. Ha ebben hisz, vagy bízik, legyen úgy.
Ha ajánlok, akkor a 100%-ig biztosat szoktam ajánlani. A nagy és a kis tétel gyártása között még annyi a különbség, hogy a nagy tételnél a keverés ( gyártás, előző olaj maradványok) nem nagyon van, ezért állandó a minőség, nincs minőségi ingadozás. Egy ELF, Castrol, Motul, stb... jóval nagyobb tételben gyárt.
Én ennyit tudok csak a témához hozzászólni, részemről be is fejezném.
De van ilyen. Már leírtam. Minden gépnek van saját követelménye a használati utasításban, az olaj résznél. Ez más minősítésekre épül. Jellemzően nem magas. pl. 2T olaj legyen, Ne legyen vízhűtéses motorolaj és rendelkezzen JASO FC, ISO-L-EGD, API-TC minősítésekkel. Ez a Husqvarna követelménye. Nem minősítés, nem ajánlás hanem gyártói követelmény. Ha ezeknek megfelel, akkor használható a Husqvarna gépekbe automatikusan, nem kell minden olajat a gyártóknak bevizsgálni és egyesével elfogadni. Nyilván ajánlani a saját termékét fogja. Tehát a megfelel a követelményeknek, ajánlott, és a minősítés nem ugyanazt jelenti.
jól érzékelem, hogy ha folyamatosan egy irányba tekerem a T-t, akkor is azt csinálja, hogy csökken, nő, csökken, nő a fordulat? tehát nem az van, hogy egy irányba forgatva csak csökken vagy csak nő, hanem ha továbbtekerem, akkor újra nő vagy csökken.
Nézd meg pl a Castrol Power1 Racinget, A Motul 710,800, Elf moto2 tech, stb komolyab olajokat, ők nem írnak rá ilyen blődséget, mert ilyen követelmény nincs.
Mondhatnám, hogy szakmaiatlan, vagy szürkezónás, de nem, mert azért írják rá, hogy a vásárló abban a tudatban legyen, hogy a Husqvarna követelményeknek megfelel.
Ami persze nincs....
Az RS oil 2t-nek van már biztonsági és múszaki adatlapja, ami elérhető? A biztonsági adatlapnak kötelezően elérhető kell lennie...
Megint csak szerintem ez, akkor lenne problémás, ha Husqvarna nevű olajnak árulnák. Az valóban hamisítás, visszaélés. De ismétlem, nem tudom.
Ami biztos, - mert a kezemben van - hogy az LM Full Szintetikus olaj dobozán NEM szerepel Husqvarna felirat sem kis betűvel, sem naggyal. Szintén nem szerepel Piaggio vagy az sem, hogy JASO FD. Csak az Api-tc van ráírva.
Ezek a szavak az adatlapon viszont szerepelnek.
Azért én ezt ordas nagy hazugságnak, átverésnek nem nevezném, mert egyébként valóban alkalmas Husqvarna gépekbe is. A nagyobb probléma akkor lenne, ha minősítés szerint nem lenne erre alkalmas. Sőt a Full szintetikus sem hazugság, mert egyébként jogilag az.
"Cégünk ügyvédje már felkereste az .................-t a Husqvarna szóvédjegy engedély nélküli használata miatt. Tehát az, hogy a Husqvarna mint márkanév szerepel a csomagolásuk matricáján a névhasználat engedélye nélkül, az önmagában probléma."
Tehát:
-nem létezik Husqvarna minősítés
- nem létezik Husqvarna ( hivatalos) ajánlás
A minősítések felsorolásánál olvashatod, hogy Piaggo, Husqvarna
Piaggio minősítés sem létezik.
Azok ott a felsorolásban konkrétan marketing megtévesztések, de ha őszintén fogalmazok, akkor hazugság.
Ha úgy írnák rá külön, hogy a ( olaj) gyártó szerint alkalmas bele, az más. Nem így van.
Hát ez szerintem jogilag olyan, hogy ha a Husqvarna megad a gépkönyvben egy teljesítményszintet, ami kell a gépeibe, pl Jaso FD olaj és ha ezt bármelyik olaj bizonyítottan eléri, akkor mondható, ráírható, hogy abba a gépe alkalmas. Nem azt jeleni, hogy a Husqvarna ajánlja, hanem Husqvarnába is ajánlott, mert megfelelő a gyártó szerint is (mivel a teljesítmény szint megfelelő). Legalábbis, szerintem. Egyébként, flakon címkén nem láttam, de pl a MOL dynamic MOTO 2T adatlapján is szerepel ez a szöveg. A Chat-GPT viszont azt mondja, hogy ez nem a MOL saját fejlesztésű olaja, hanem ők is vásárolják és dobozolják. :) Ki tudja, mi az igazság. De azt se sikerült egyértelműen kideríteni, hogy az ELF moto 2 Tech vagy a Motul 710 tartalmaz-e Group III HC olajat, akár kis mennyiségben, vagy hogy mennyi észter van benne. Vagyis nem sikerült bebizonyítani, hogy kémiailag Full szintetikus lenne. (Jogilag az) Lehet hogy az, lehet nem. Én nem tudom, csak a gyártók tudják, hogy kitől mit vesznek és mi van benne. Legalábbis, szerintem.
A szóban forgó olajról küldtem fotót, ezt a választ kaptam:
„Olyan, hogy Husqvarna „minősítés”, nincsen. A saját olajaink flakonján jelent meg nemrégiben a „VEF” felirat, azaz „Verified Engine Formula” de ezt más olajokon még nem láttuk, ez csak egyfajta házon belüli „minősítés”.
A mellékelt képen sem minősítés szerepel, hanem hogy az adott olaj teljesíti a Husqvarna követelményeit (előírását), teljesítményszintek tekintetében. Ebben az esetben az API-TC, JASO-FD, ISO-L-EGD teljesítményszinteket. Ezektől jobb jelen pillanatban nincs, a Husqvarna is ezt írja elő minden gépéhez.
Sajnos arról nem szól a fáma, hogy ennek az olajnak hol van a lobbanáspontja, forráspontja, öngyulladási hőmérséklete, kinematikai viszkozitása… Az, hogy egy olaj teljesíti pl a JASO-FD teljesítményszintet, az nagyon jó, mert feltételezi – ha és amennyiben ez valós – az ezen a teljesítményszinten elvárt minimális követelményeket tisztítóhatás, kenőképesség, lakkosodás-védelem, emisszió-csökkentés és füstkibocsátás (koromképződés) tekintetében. Egy ilyen olaj nagy eséllyel megfelelő a Husqvarna gépeibe. De ettől függetlenül érdemes a biztonságtechnikai adatlapját összehasonlítani a mi olajunkkal. Az, hogy a szóban forgó olaj „Made in Europe”, az jó, de a gyártója ismeretlen. Több, mint valószínű, hogy német Divinol eredetű olaj van benne. Sajnos sok olyan tesztet láttunk már motorolajokról, ahol papíron ugyan azt tudta mindegyik, mégis óriási különbségek lettek a teszt végére pl koromképződés, lakkosodás tekintetében. Ezért szoktuk azt mondani, hogy ha jót akar a gépének, akkor a Husqvarna saját olaját használja, mert az biztos, hogy tudja azt, amit kell. Persze könnyen lehet, hogy egy piacon lévő másik olaj még jobb, de ez egy flakon matricájából nem derül ki.
Tehát, összefoglalva:
A fotón nem minősítés, hanem követelményszint szerepel, ez nagy különbség.
Gyártói előírásunk a fent nevezett teljesítményszint.
A Husqvarna hivatalosan semmilyen más olajat nem ajánl.
A Husqvarna semmilyen más olajat nem vizsgál be és nem ajánl a sajátja helyett.”
.
.
.
Végszóként tehát, a matricán szereplő Husqvarna szófelirat, Husqvarna névhasználat nem engedélyes, az olaj eredete-gyártója ismeretlen, megfelelősége kérdőjeles. Ettől függetlenül még lehet jó, sőt, könnyen elképzelhető, hogy eléri vagy akár meg is haladja a Husqvarna gyári olajainak minőségét. De lehet rosszabb is, ami talán még nagyobb probléma, mint a fenti eszmefuttatás. Ezt nem tudhatjuk.