Keresés

Részletes keresés

ötbites stihles ziles Creative Commons License most 0 0 222162

Igen,sok jó dolog is volt...és volt idő,mikor a legpörgösebbek között volt a topic....

A jótékonysági favágás,amit Doki szervezett...abból lett a bánhorváti favágás...

Általad szervezett ajándékozás,a sorsolásról még mintha videó is készűlt volna...

Egy csomó géppróba lehetőség...amit a fórumos ismeretségek révén jött össze...

Meg egy csomó egyéb pozitiv történet...

És persze,egy csomó acsarkodás,nagyképüsködés,okoskodás...kinek mennyi és mi,a vérmérséklete szerint...

Ez egy ilyen téma-volt...akkoriban...

Ma más a téma...valahogy a hangulat is más...pedig most is vannak uj dolgok,uj gépek,műszaki és egyéb érdekességek a fűrésziparban....meg persze vannak régi témák is...

Én sem olvasom a topicot rendszeresen,néha ránézek,mi irnak...még van,hogy én is irok..ritkán..

Érdekességként:egyszer egy ügyféltől szinte szó szerint visszahallottam az egyik ideirt mondatomat-kérdeztem,honnan tudja ezt...mondta,a fórumról...a láncfűrészesről....szerintem azóta sem tudja, hogy én irtam azt...körbeért az info...igy jó-legalább valaki hasznositotta -hiszen azért irtam..

 

Előzmény: Deskó74 (222155)
bab1 Creative Commons License 15 perce 0 0 222161

Pl ugye nem elég szines, mert  ha Strigo86 itt lenne még, tele lenne ezer féle színű "ázsia kincsével" !! :))))))))  

Előzmény: bab1 (222160)
bab1 Creative Commons License 20 perce 0 0 222160

Nem elmaradott ez,csak nagyon stabilan őrzi a régi ,retro értékeket! :) 

Előzmény: Deskó74 (222158)
Deskó74 Creative Commons License 20 perce 0 0 222159

Pedig ugye aki "szögrágó" óta olvassa a fórumot,az már 17 év..... nem semmi.......kár érte,ha meghal.

Volt nagyon sok érték benne.

Előzmény: Deskó74 (222158)
Deskó74 Creative Commons License 20 perce 0 0 222158

:-))

Igen...igazad van, csak tényleg a mai embernek van elvárása már,főképp akkor,ha van más alternatíva.

 

Ez tényleg elég buta felület. A k@rva hsz.-ek szerkesztési lehetősége azóta sem adott, sem sok más....

Sajnos tényleg igaz. A világ, a kommunikáció roham léptekkel fejlődik...ez a fórum felület, semmit.

 

 

Előzmény: bab1 (222157)
bab1 Creative Commons License 30 perce 0 0 222157

Írni köll ! :)      más ezen nem segít !     "Tisztelt Denzó "  :))))))) 

Előzmény: Deskó74 (222147)
Deskó74 Creative Commons License 30 perce 0 0 222156

"Szerintem idejétmúlt ez a felület."

 

Egyetértek.

Sajnos...igaz.

Előzmény: ''csiga (222154)
Deskó74 Creative Commons License 30 perce 0 1 222155

Igen.... nehéz,összetett történet ez.

Volt benne hideg-meleg..... nekem is megvan a véleményem természetesen,de szerintem abban egyetértünk mind ahányan vagyunk,hogy ez a topic maradandót adott.

Valami olyasmit,amire egy életen át emlékezni fogunk...

 

Voltak a karácsonyi ajándékozások például és volt,hogy én vállaltam a lebonyolítást és tök ismeretlenül,pusztán ilyen írásos fórum ismeretség alapján, záporoztak

a számlámra a 2000Ft-ok.....

Volt olyan passzív fórumtag is,aki egy sort sem írt ide,de utalt..... és nem volt kérdés,hogy bizalmat fektessen mindenki abba,hogy utal nekem pénzt.

Aki személyesen ismer,az tudja,hogy megbízható ember vagyok és azon nem lepődtem meg,hogy Ők utaltak,de aki full ismeretlen...???

Nagyon érdekes.....

Jól esett a bizalom és maradandó volt..... azóta is büszkén mesélem,hogy részese lehettem egy ilyen társaságnak és ilyen dolgok történtek.

 

Előzmény: ötbites stihles ziles (222152)
''csiga Creative Commons License 4 órája 0 0 222154

Szerintem idejétmúlt ez a felület.

 

 

Más fórumokon szakmai alapon (is) történik a moderálás. A nem odaillő hangnemért is szólnak, aztán bannolnak, aztán véglek kipenderítenek. Könnyebben mint itt.

 

A moderátor(ok), topik alapító(k)  szakmai alapon válaszolnak a kérdésekre, a nyílvánvalóan hülyéket, kötekedőket kigyomlálják.

 

A topik eleje egy összefoglalóval és egy GYIK-el  ( Gyakran Ismételt Kérdések) indul. A topik témában alapvető fontos információk, hasznos linkgyűjtemények vannak, valamint a tömeges előforduló kérdésekre is ott a válasz.

 

 

Gondok ott is vannak. A személyes ismeretség sokat jelent abban, hogy ne büntessenek, többet nézzenek el neked. Elfogultság is előfordul.

 

Mivel a nem odavaló hsz-k és  írói gyomlálódnak, nem alakulnak ki mélyebb ismeretségek.

 

 

Szakmai alapon az összességében  jobb.

Előzmény: sankó36 (222153)
sankó36 Creative Commons License 8 órája 0 0 222153

Azt sem szabad elfelejteni hogy ma már a facebook komoly vetélytársa az index fórumnak.

Előzmény: ötbites stihles ziles (222152)
ötbites stihles ziles Creative Commons License 9 órája 0 1 222152

Az "életben"sok olyan momentum van,amit megbánunk...de ez van...ilyenek vagyunk..

Régebben más volt az emberek hozzáállása,a viselkedése-nem csak itt..de itt is..sok ember volt,akinek nem volt tapasztalata,tudása,ismerete ez fórum tárgyát képező gépekről.és azért ide fordult,hátha felsziv innét valamit...ma meg már mindenki elég művelt,elég okos alapból-meg van egy csomó egyéb információs forrás is....meg gondolj bele-egy faluban régen alig volt gép és hozzá értő....ma meg mi van....megváltozott a világ...

Felhasználó is alig volt,nem hogy javitó....ma meg nyiss  egy youtube-csatornát magadnak,azt ott mutathatod a gépek csinját-binját....javitást is....használatát is...mindent...tehát minek jönne bárki ide....

Régi tagok...igen,biztosan a sajnálatos elhalálozások is jelentős mértékűek lehettek-meg mások is....voltak azért jelentős nézetbeli,viselkedésbeli,mondhatni személyes ellentétek is-az sem használt a hangulatnak...sem.Én is voltam részese ilyennek,nem is egyszer....és bizony,aki nem akart beállni fórum menetének sodrába-azaz dicsőiteni egy adott márkát,kereskedőt,olajat,szerelőt,bármit..az sokszor megkapta a rosszindulatu hozzáálást....a nyáj többi részéről...

Én anno ugy keveredtem ide,hogy egy kollégám,aki itt fórumozott,de megunta...átadta nekem,hogy vigyem tovább a nevét,a gépészeti részletekhez én ugy is jobban értek,mint ő....próbáltam is...valamit továbbadni az ismereteimből...de nagyon nem jött össze....nagyon nem kérték..de....ugy is voltak-vannak itt mindenhez is értő,és azt szép hangzatosan előadó szakik....de talán igy is van jól....

Én nem reklámoztam a dolgokat-ha kérdezték,próbáltam valós választ /tudásomhoz képest/adni...ha lehetett

Ellenben emlékezz,hányan használták ugródeszkának ezt az oldalt...tudást felszivni...reklámozni...ezt is-azt is...sokszor hülyitve a tudatlan olvasót...is...aztán ök hová lettek...miért nincsenek jelen...?Neveket direkt nem irok-tudod nélkűlem is a választ...

Szóval ez van-szerintem az emberi kapcsolatok megromlása..az ebből fakadó feszültségek,és az egyéb információ szerzési lehetöségek bővülése...is...hozzájárult a pangáshoz..az ellaposodáshoz...

Szerintem..

Sajnos...

Előzmény: Deskó74 (222147)
Bandibácsy Creative Commons License 9 órája 0 0 222151

 Csigával azért jó beszélgetni mert utána egy rövid ideig okosnak érezheti magát az ember .Talán azért ez a felmágnesező hatás mert rend van a fejében ,érti miről beszél ezért azt érthetően el is tudja mondani.Amikor nálam járt kb.2 perc alatt megértettem miért esik a dúsabb keveréktől a fordulat.Pedig nem agitált vagy magyarázott ,csak úgy nyugisan ,érthetően elmondta.

  Bocs ,ez csak úgy eszembe jutott még a témához! :-)

Előzmény: Deskó74 (222146)
''csiga Creative Commons License 9 órája 0 1 222150

Nagy olajgyártók marketingjei, trükközései miatt  egész európában a részszintetikus olajat full szintetikusként árulják, kivéve Németországot, ahol hosszas peereskedések után törvényben határozták meg, hogy márpedig de... Szóval Német oldalon kell tájékozódni, az még hiteles. ( egyenlőre)

 

Az Elf moto2 tech is "csak" részszintetikus. Nem kell megijedni, jóféle alapolajból készül, ( krakkolják)  ami ma már közelíti a teljesen szintetikus olajok hőtűrő képességét, ha  jól is van adalékolva.

 

Pongyolán és érthetően vegyünk egy Castol Power1 Racing ( valódi full szintetikus) olajat és az Elf moto2 techet. Ha a Castrol a 100% , akkor az Elf kb 90%.

 

Egy normálisan üzemeltetett kisgépnél még nyáron sem lehet akkora (hő) terhelés, hogy szükség legyen arra +10%-ra. ( Bár a katalizátor azért jókorát odab@sz etéren)  Egy hétköznapi ember számára gyártott munkagép azért nem verseny körülmények közt üzemel.

 

Másrészt az Elf-et is használják az amatőr korosszozók is, tehát az is megfelel...

 

 

Annak idején sokat boncolgattam, miért is sülnek be gépek. Akik még emlékeznek rá ( S-H) összehasonlítás volt az alap. Hasonló teljesítmény mellett a Husiknak tán 10%-al kisebb  a hűtőborda felülete, tehát melegebben jár. Mérni nem tudtam, de elmondások alapján a Husik kevesebbet is fogyasztanak(ottak), tehát emiatt - ésszerűen belegondolva - valamivel kevesebb olajat kaptak.

 

Szervízes ismerős elmondta, hogy ugyanolyan kategóriájú ( régebbi gépekről beszélünk) Stihl és Husi dugattyú élettartama sem egyezik, hiába Mahle mindkettő. A Stihlben kb 20%-al tovább bírja. Ha fentieket alapul vesszük, igaz is lehet, mert a nagyobb hőteher hamarabb kinyírja a dugót, tehát valahol jófelé kapizsgáltam...

 

Ezért pl egy piros Stihl olaj, ami ásványi alapú, még a Stihlt nem ölte meg, de egy Husinak már elég volt... Egyszerűen csak jobb olaj kell bele, ( Pl a zöld S olajjal már biztosan nem sült volna be) és a H csavaron ( érdemes)  egy negyedet ( lehet kicsit  többet is)  kifele csavarni. ( Picit dúsabb keverék miatt valamivel kisebb lesz a végfordulat és hűvösebben jár a motor )

 

Láss csodát, nem fog besülni...

 

A mai gépeknél már egyre inkább automata irányít nem csavargatunk semmit. A katalizátor a kipu dobban egy kb 10 dkg drótgubanc, amit a távozó kipufogó gáz felhevít 500-600 C fokra. A gond az, hogy az a felhevült fémtömeg minden irányban melegít, így a dugó felé is. Ugyanaz a gép katalizátorral sokkal melegebben fog járni, mint anélkül, tehát az új gépekhez olajból csak a "felsősorból" érdemes választani

 

 

 

Előzmény: sankó36 (222149)
sankó36 Creative Commons License 12 órája 0 0 222149

Mennyire trükkös a Stihl ! A zöld stihlre minden fordításban az van odaírva hogy szintetikus motor olaj, egyedül a németben írja hogy teil synthetichs vagyis részben szintetikus.Mindenesetre ISO LEGD

a minősítése.

lapua Creative Commons License 14 órája 0 0 222148

 Elf moto 2T, Csiga" tanácsára évek óta ezt használom, és nem bántam meg. Ahogy felénk mondanák, "még salátára is". (c:

Deskó74 Creative Commons License 21 órája 0 1 222147

Különben így csendben morfondírozva magamban, eltűnt sok régi stabil,szuper fórumtag.Nem nevezek meg senkit.

Szerintem bizonyosan többen meghaltak sajnos,de vannak fiatalabbak is,akik remélhetőleg nem evégett nincsenek jelen. 

Ez elszomorít....

10+ éve vagyok én is itt tag..... nagyon sokat köszönhetek ennek a fórumnak,rengeteget tanultam itt. 

De ettől függetlenül  én is valószínűleg részese vagyok annak,hogy sajnos döglődik e fórum...ami szívfájdalom nekem.

Biztosan volt olyan tag is aki talán azért hagyott fel a fórumozással mert én seggfej voltam és megbántottam.

Lehet...

Igen.

Elismerem...sok olyan momentum van amit bánok,tényleg seggfej voltam.

Na mind 1 ... ez  emberi dolog.

Gondoltam leírom.. 

 

De azért gyerekek....régen olyan szuper fórum karácsonyozás, lottó meg minden kutyafasza volt,hogy.... szuper emlékek.

 

Nagyon jó volt....:-)))

Tudom,nem visszafordítható semmi sem ....... de én speciel büszkén mesélem bizonyos körükben,hogy régen mire is volt képes ez a közösség,aminek én is részese,

sokszor szervezője is voltam....

Szuper volt.... köszönöm mindenkinek....

Deskó74 Creative Commons License 21 órája 0 1 222146

Látod?

Öröm olvasni amit írsz. 

Süt a hozzáértés, a téma szeretete. 

Ez jó. Építő. 

 

 

 

Bárcsak ezekhez hasonló tartalommal töltődne a fórum ismét,nem a bunkó trollkodással...:-////

Előzmény: ''csiga (222144)
Deskó74 Creative Commons License 21 órája 0 0 222145

:-)

Előzmény: ''csiga (222144)
''csiga Creative Commons License 21 órája 0 0 222144

Motortervezésnél figyelembe veszik, hogy olyan anyagokat és eljárásokat használjanak fel, amik az akkori technikával elérhetők.

 

Második és  az egyik legfontosabb tényező, hogy minél olcsóbban....

 

Miértekre és a fillérbaszás mikéntekbe ne menünk bele, de a motorgyártónak lesz egy gyártóművi előírása ( afféle sajátos, egyedi teljesítményszint) a motorja üzemeltetéséhez.

 

Aztán kérdés, a motor után van-e katalizátor, DPF szűrő, nehéz üzemi körülmények között jár-e, stb...

 

Maradjunk a Renaultnál. Saját RN0700, RN0710, RN0720-as olajánál.

 

A lubrizol oldalán a relatív teljsítményszinteket tudod megnézni, összehasonlítani. Gyönyőrűen, pókhálós ábrával.

 

https://online.lubrizol.com/relperftool/pc.html

 

Oldalt a HTHS szint, és az SAPS tartalom is látható.

 

 

Ami a lényeg. Ha egyik előírás lefedi a másikat, elvileg az jó akkor is, ha nincs rajta mondjuk az a lefedett  gyártóművi előírás. Elvileg. Gyakorlatban az olajat - adott esetben a Renaultnak - elviszik bevizsgálni, és ha jónak találja, megadja rá az engedélyt, hogy a flakonon is rajta legyen.  Van még azért más iis, de pongyolán ennyi.

 

Aztán van olaj forgalmazó aki megkerüli, csak ráírja, a dobozra, hogy egyébként tudja a szintet, de jóváhagyás ( approved) nincs. Vagy megbízol benne, vagy nem. Olcsóbban tudja adni az olajat, mert nem fizeti ki a 3 évenkénti jóváhagyást az autógyárnak...

 

Az ökölszabály, hogy az alapolaj legyen mindig a lehető legjobb minőségű. ( adatlap, viszkozitási index)

 

Innentől a 2T és 4T-nek is más-más értékek-szempontok a mérvadók.

 

A 2T olajnál, mivel léghűtéses motorokban használjuk, a legmérvadóbb, hogy minél nagyobb legyen a hőtűrő képessége és a tisztító képessége.

 

A nagy fordulatú 2T motorjai miatt a japánok hozták ki ( tán 1996?) a JASO FD szintet.  Ennek az olajnak nagy fordulaton nem szabad megszakadni az olajfilmnek, nem rekódhat le ( dugattyúgyűrűk, tűzgát) koksz,  korom nélkül el kell égnie, stb ( ennyi jut hirtelen eszembe)

 

Később 1998? Európa is követi a japánokat és kísértetisesen hasonló ( szinte ugyanaz) teljesítmény szintet határoznak meg, az az ISO-L-EGD

 

 

Szóval ismertebb márka olaján, ha rajta van, hogy tudja az JASO FD szintet, vagy/és az ISO-L-EGD szintet, (  egyenlőre a két legmagasabb szint) az a mi kisgépeinkbe nyugodtan használható.

 

 

A keverék arány.

 

Csak röviden. Az elméleti alsó határ, ahol még lerkódásmentesen elég az olaj, az a kb 1:35. Az elméleti  felső határ, ahol még nem okoz(hat) problémát az olaj elégtelen mennyisége, tehát nem szakad meg az olajfilm, az az 1:50.  Ha minden jól működik, akkor működik. Ha...

 

Ha az 1:40 körüli arányt használjuk, akkor a nehezebben kenhető ( dugattyú felső csap-tűgörgő) részek profitálnak, ill a vastagabb olajfilm miatt a főtengelycsapágyak és a hajtórúd alsó szemnél a tűgörgők.

 

A fűkaszás, teligázas üzemmódnál ( vastag fa- láncfűrész) semmilyen plussz lerakódás nem lesz sehol. Bármilyen dugulás, ( pl szűrő, kevesebb benzint kap) hiba előfordulás esetén mindig ott lesz annyi tartalék, hogy károsodás nélkül megúszd.

 

A gallyazós-pisztolyozós üzemmódnál tényleg elég az 1:50, esetleg 1:45. Alapjáraton túldusít a karbi, gázadásnál megintcsak. 1:40-nél már füstpamacsokat lő ilyenkor az orrod alá.

 

Mondjuk az Elfnél én kifejezetten szeretem, mert jó illata van. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Deskó74 (222142)
''csiga Creative Commons License 22 órája 0 0 222143

Egy olajhiányos, elégtelen kenésű gép belseje nagyon árulkodó tud lenni.

 

A keverék színét a tankból, csövekből, karbiban lévő benyából lehet megnézni.

 

 

Az új olajaik nem tudnak mennyire színeznek, de egy több napja ( hete) álló gép belseje ( mire az garis szétszedésre kerül) már nem igazán olajfürdős, úgyhogy ez inkább  városi legenda, parasztvakítás...

 

Jó olaj kell bele, aminek magas a teljesítményszintje. Az mindegy, hogy Stihl, vagy más. Akkor semmilyen olajhiányos meghibásodásod nem lesz.

 

A Stihl és Husi olajai qrva drágák. Évek óta kipróbált, használt, tényleg jó olajok is vannak fele/harmada áron. 

 

Ha parázol, akkor a gari időre vegyél egy litert a Stihlből. Az még nem tétel és nyugodtan alszol. (Piros Stihlt véletlenül se vegyél )

Előzmény: NyiMisi (222139)
Deskó74 Creative Commons License 23 órája 0 0 222142

Úgy tudom az EU-ba való belépésünk óta, életben van egy szabályzás az kenőanyagokkal kapcsolatban.

Miszerint. 

Nincs olyan,hogy pl. a Renault-ba kizárólag Elf olaj kerülhet,mert az Elf a Renault olaj beszállítója és azt írja elő.

Az EU-s törvény arról rendelkezik,hogy egy autó gyártó sem köthet ki a kenőanyagoknál márka megkötést,hanem kizárólag minőségi szintet írhat elő!

Tehát ha én veszek egy Renault autót és a kötelező garanciális olajcserére viszem az autómat a márkaszervízbe és beviszek hozzá 5 liter Mobil olajat például,akkor

kutya kötelességük azt elfogadni. Amennyiben bontatlan és az autóhoz előírt specifikációval rendelkezik.

Ez tuti így van. Kipróbáltam...elismerték!

 

Persze általában ezt nem hangoztatják a márkaszervizek,mert előszeretettel mondják a baromságot,hogy kizárólag ez vagy az a bizonyos olaj márka használatával marad meg

garancia. Persze...mert nekik ez pénz és behúzzák akit tudnak....  

 

Na tehát...

 

A Stihl-nél meg hatványozottan igaz ez a baromság, ami elhangzik sok-sok szentélyben,hogy CSAK a Stihl olaj CSAK a Stihl.... de bocsánat,ez baromság. Szerintem.

Tudom,ezt sokszor nem is kifejezetten azért teszik,hogy az olaj forgalmukat növeljék,hanem hogy a mélyen tisztelt agysebész felhasználót ijesszék el attól,hogy

a régi jól bevált arol2T-t használja......és ezáltal ne hozza vissza besülve szerencsétlen fűrészt és csapkodja az asztalt.

 

 

Tehát szvsz,  ez,hogy elszínezi a motorteret ,meg UV lámpa mint sima baromság,amit a szentélyben mondanak,hogy elvész a garancia ha nem Stihl márkájú olaj van használva. (lehet,sokszor az eladó sem tudja,hogy nem így van.... )

 

 

Ez az én véleményem.

 

 

 

 

De!

Fenntartom a lehetőségét annak,hogy azóta változott a szabályzás és kaptak-e gyártók privilégiumot arra,hogy kifejezetten márkát is előírjanak.

De nem hiszem... mert ez ellentmondás lenne.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: NyiMisi (222139)
citera Creative Commons License 25 órája 0 0 222141

én meg azt hallottam, hogy UV lámpával megvilágítva csinál valami speciális fényeffektet az olaj.

Előzmény: NyiMisi (222139)
sankó36 Creative Commons License 25 órája 0 0 222140

" Nem tudom mi igaz ebből "  Az égvilágon semmi !!!  Jól néznénk ki ha a zöld olajtól zöld lenne a stihl belseje. A benzinből esetleg látszik hogy piros vagy zöld de mindkettőből van a stihlnek.

Előzmény: NyiMisi (222139)
NyiMisi Creative Commons License 1 napja -1 0 222139

Három hete vettem egy 170-es stihlt gyümölcsfák rendbetételéhez. Az eladó azt mondta, hogy színező adalék van benne ami elszínezni belül a motor alkatrészeit. Ebből tudják garanciás szerviz esetén, hogy valóban stihl olajjal használták-e. Kifejezetten ehhez kötik a jótállást. Nem tudom mi igaz ebből, az eladó ezt állította.

Előzmény: Deskó74 (222123)
sünsanyi Creative Commons License 1 napja 0 0 222138

Jó reggelt!

 

Érdeklődöm,hogy termelésben nem használt, nagyon szép állapotú Hq 61-es gép mennyit érhet? Minden tartozéka meg van. Vásárolni szeretnék egyet, és 70e-ért van egy ilyen itt a közelemben. Megéri ezt a pénzt? Köszönöm!

''csiga Creative Commons License 1 napja 0 0 222137

Köszönöm a megtisztelő szavakat. :)

 

Nem, nem tudományosan magyaráztam, csak annyira amennyi megmaradt abból, amit anno tanítottak.

 

Az Elf moto 2T pedig tényleg nagyon is jó a kisgépekbe. :) Annak idején én még a Castrol Power 1-el toltam, de ajánlottad az Elfet.

 

Sokszor leírtam miért váltottam a Power1-ről az Elfre, amit nem bántam a mai napig sem. 

Előzmény: Deskó74 (222132)
Deskó74 Creative Commons License 1 napja 0 0 222136

:-)) egészségedre! 

Előzmény: boli77 (222135)
boli77 Creative Commons License 1 napja 0 0 222135

Akkor én  is iszom eggyet finom hazai szőlő páleszt. :):),hogy ne legyél egyedül . 

Előzmény: Deskó74 (222134)
Deskó74 Creative Commons License 1 napja 0 0 222134

na nem azért mintha hatalmas jelentősége lenne, csak mégis figyeljünk a részletekre! :-)

 

Amúgy meg iszogatok itt a gép előtt szépen,magányosan és nagyon szomorú,hogy senki sincs itt,nem ír semmit.... :-((

Előzmény: Deskó74 (222133)
Deskó74 Creative Commons License 1 napja 0 0 222133

Bocsánat!

Ha már Laci kolléga Úr-at írtam előtt ,akkor dukál a Csiga kolléga Úr megnevezés is! :-)

Előzmény: Deskó74 (222132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!